Energiahatékony „folyékony ablakokat” alkottak a tudósok, melyeket a tintahalak bőre ihletett

2023. március 24. 08:38 - CHIKANSPLANET

Az innovatív ablakelemekkel észszerűen szabályozhatjuk a lakásunkba áramló fény mennyiségét, ezáltal jelentős összegeket spórolhatunk meg.

Az ArsTechnica egy új ablaktípusról számolt be, melyet a tintahalak és egyéb fejlábúak ihlettek, ezek a lények ugyanis bőrük egyedi struktúrájának köszönhetően gyors színváltoztatásra képesek. A Torontoi Egyetem mérnökei által megalkotott prototípus az ablakokon keresztüláradó fény hullámhosszát, intenzitását és eloszlását is módosítani tudja, ezzel jelentős energiát takarítva meg.

Raphael Kay társszerző a következőképp fogalmazott: „Az épületek rengeteg energiát használnak fel ahhoz, hogy felmelegítsék, lehűtsék és megvilágítsák a bennük lévő tereket. Ha képesek vagyunk szabályozni azt, hogy mennyi és milyen típusú napenergia kerül be az épületekbe, ráadásul azt is, hogy milyen irányból, akkor jelentősen lecsökkenthetjük a fűtő- és hűtőtestekre, valamint a lámpákra nehezedő terhet.” Kay az épületeket is élő szervezeteknek látja, melyek bőrrel rendelkeznek. Ez az ablakokból és falakból álló rész azonban statikus, így csak korlátozott mértékben lehet általa optimalizálni az épületet.

Sötétítők által persze egyszerűen szabályozhatjuk a lakásba jutó fény mennyiségét, ami természetesen a fűtésre és hűtésre is hatással van. Az elektrokromatikus ablakok ennél egy fokkal kifinomultabb megoldást kínálnak, hiszen elektromosság által még az áttetszőségüket is képesek megváltoztatni.  Kay szerint azonban ezek drágák, gyártási folyamatuk bonyolult, áttetszőségük pedig korlátozott, ráadásul az sem oldható meg, hogy az ablaküvegnek csak egy részét sötétítsék el. Ezért fordult hát csapatával a természethez inspirációért.

Az egyébként átlátszó bőrű tintahalak képesek arra, hogy a fény befogadását egy kromatofóra nevű külső pigmentréteggel szabályozzák. Mindegyik kromatofóra a bőr felületén található izomrostokhoz kapcsolódik, ezek pedig közvetlenül idegrostokhoz kötődnek. Az idegek elektromos pulzusokkal stimulálják az izmokat, melyek ennek hatására összehúzódnak. Mivel azonban az izmok különböző irányokba húznak, a sejtek a pigmentált részekkel együtt kitágulnak, ezáltal pedig színváltozást eredményeznek. A sejtek összehúzódásakor a pigmentált terület is csökken.

A kromatofórák alatt úgynevezett iridofórák különálló rétege található. A kromatofórákkal szemben ezek nem pigmentalapúak, hanem strukturálisak, mint például a pillangók szárnyaiban található kristályok. A tintahalak iridofórái dinamikus természetüknek köszönhetően úgy is elmozdíthatók, hogy tükrözzék a fény hullámhosszát. Ez a két réteg együttműködve hozza létre az állat bőrének bámulatos, egyedi tulajdonságát. Mindez elképesztően gyorsan történik: a YouTube-on például arról látható egy videó, ahogy egy zeneszám elektromos impulzusai hatására változik az ütemmel együtt a tintahal bőrének a színe.

Kay és kollégái úgy vélik, hogy ez a bőrstruktúra jelentheti a megoldást ahhoz, hogy dinamikus, finomhangolható épületfelületeket hozzanak létre. „A napfény látható fényt tartalmaz, ami hatással van az épület megvilágítására, de rendelkezik más láthatatlan hullámhosszokkal is, például infravörös fénnyel” – fogalmazott Kay. „Télen a fénynek és a hőnek is be kell kerülnie az épületbe, de nyáron fontos, hogy a fény behatolásával együtt a hő kívül maradjon. A jelenlegi rendszerek erre képtelenek: vagy mindkettőt akadályozzák, vagy egyiket sem. Emellett képtelenek a fényt hatékony módon irányítani vagy szétszórni.”

Intelligens fényszűrést minden háztartásba!

Így jött hát létre a torontói szakemberek által épített rendszer, melynek sejtjeit tengeri ízeltlábúak ihlették, például a tintahal, a világítórák vagy a tilápia nevű hal. Az ablakokhoz használt prototípussejtek két átlátszó műanyag között elhelyezett ásványiolaj-rétegből állnak. A sejt közepébe egy csövön keresztül pigmentet vagy festéket tartalmazó vizet vezetnek, amely egyfajta színvirágot” eredményez. A virág alakját a folyadék áramlásának mértéke határozza meg, ami egy digitális pumpával szabályozható: a lassú áramlás kerek virágokat eredményez, míg a gyorsabb összetettebb, szerteágazóbb mintákat.

Személyre szabott pigmentekkel vagy részecskékkel szabályozható, hogy a folyadék milyen fényhullámhosszokat engedjen át, valamint az is, hogy milyen irányba haladjon a fény. Ezek a lapok rétegesen is kombinálhatók, így az egyes lemezek különböző optikai funkciókat tölthetnek be, például szabályozhatják a fény szétszóródásának módját vagy irányíthatják annak intenzitását. Mindezt pedig kisméretű, digitális vezérlésű pumpák kezelnék.

A mérnökök szerint a technológia alacsony költségvetésű és egyszerű, ráadásul a világítás, a fűtés és a hűtés tekintetében is energiatakarékos. A prototípus mellett a csapat számítógépes szimulációkat is futtatott, melyekből kiderült, hogy az infravörös-közeli fény átengedését szabályozó réteggel akár az energiafelhasználás 25 százaléka is megtakarítható. Egy, a látható fényt kontrolláló második réteg pedig már közel 50 százalékos megtakarítást eredményez.

Az épületek globális energiafogyasztása elképesztő mértékeket ölt, így az ilyen, a természet már meglévő funkcióiból merítő megoldások kifejezetten előnyösek lehetnek amellett, hogy izgalmas új lehetőségeket vetnek fel. Ráadásul – ahogy Ben Hatton társszerző is fogalmaz – mindez egyszerű, alacsony költségvetésű és nem toxikus anyagokból valósítható meg. Az épületekhez készített okosanyagok létrehozása szerinte olyan kihívás, ami még több figyelmet érdemel.

 

Szólj hozzá!

Drasztikusan megnőtt az igény a villamosenergia-szabályozásra

2023. március 17. 07:59 - CHIKANSPLANET

Magyarországon mintegy 10 éve hozták létre az első szabályozási központokat, amelyek nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a folyamatos áramszolgáltatás biztosításában. Ezek a rendszerek követik, hogy mi történik éppen a villamosenergia-átviteli hálózaton, és ha a termelés vagy a fogyasztás egyensúlya felborul, azonnal közbeavatkoznak. A fejlesztésük a klímamentes gazdasághoz és a megújuló energiaforrás bázisú erőművek elterjedéséhez is elengedhetetlen.

Fontos dologban különbözik az elektromos áram például a gabonától vagy a földgáztól: az energiát időben pontosan ugyanakkor kell előállítani, mint amikor elfogyasztják, különben a rendszer egyensúlya felborul, és áramszünet következhet be. A szabályozási központok előnye, hogy az ország bármely részén található termelőegységeket képesek integrálni, hogy azok együtt jelenjenek meg a kiegyenlítést biztosító rendszerbe.

Az ALTEO 2021 októberében kezdte fejleszteni saját, mesterséges intelligencián alapuló erőművi villamosenergia-termelést irányító és optimalizáló energetikai-informatikai rendszerét, amelyhez a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet nyújt szakmai támogatást. A fejlesztés alatt álló rendszer képes arra, hogy önálló termelési- és kereskedelmi döntéseket hozzon, ezzel korrigálva az előrejelzési pontatlanságból fakadó termelési-fogyasztási egyensúlytalanságokat. A projekt részeként üzembe helyeztünk egy 5 MW teljesítményű elektromos fűtésű kazánt is a soproni erőművünkben, amely gyors teherváltási képessége révén magas szintű rugalmasságot biztosít szabályozási központunk számára.

Az ALTEO törekvései szempontjából kiemelt jelentőségű beruházásról van szó, a világ energiamixében ugyanis egyre nagyobb arányban vannak jelen a megújuló energiaforrás bázisú, nagyrészt időjárásfüggő erőművek, amelyek működési jellemzői komoly kihívást jelentenek a rendszer stabilitásáért felelős rendszerirányítónak. A szél- és naperőművek terjedésével a szabályozás még nagyobb jelentőségre tett szert, hiszen az időjárásfüggők adott esetben eltérnek tervezett termelésüktől, ennek megfelelően pedig a szolgáltatás ára is emelkedik. Mindezek miatt egyre nagyobb az igény az olyan, a meglévő rendszerekbe integrálható és optimalizáltan működtethető megoldásokra, amelyek képesek korrigálni az előrejelzési pontatlanságból fakadó termelési-fogyasztási egyensúlytalanságokat.

Az innovatív információs- és termelésmenedzsment rendszer előnye, hogy javítja a villamosenergia-rendszer stabilitását, növeli az ellátásbiztonságot, mindezekkel pedig egy klímasemleges gazdaság létrejöttét támogatja.

ifj. Chikán Attila véleménycikke a VG-PÁHOLY rovatában jelent meg 2023.03.15-én.

 

Szólj hozzá!

5 mobilapp a környezettudatosságért

2023. március 10. 11:16 - CHIKANSPLANET

Az okostelefonok korában számos olyan mobilapplikáció áll a felhasználók rendelkezésére, amelyek egy fenntarthatóbb életvitel kialakításában segítenek, vagy amelyek befogadható, szórakoztató eszközökkel sarkallnak és tanítanak környezettudatosságra. Íme, öt hasznos és inspiráló alkalmazás, amelyet érdemes megismerni.

Környezetismeret – MME appok 

Üzenetküldés, bankolás, ételrendelés és így tovább: manapság mindent meg tudunk oldani az okostelefonunk segítségével. A leghasznosabb és leginnovatívabb alkalmazások mellett ugyanakkor egyre több olyan applikáció érhető el, amelyek a környezetünk alaposabb megismerésére és szeretetére tanítanak. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesülettel közösen is ilyen, hiánypótló alkalmazást hozott létre: a Madárhatározóval Magyarország 157 leggyakoribb madárfaját ismerhetik meg a felhasználók. Az app nemcsak madárhatározó, de lexikon és afféle napló is egyben, mindemellett játékra is használható. Az egyesület appjai között már ott az Emlőshatározó, a Kétéltű- és hüllőhatározó, valamint a Madáratlasz Program alkalmazása, a Turdus is.

Ételmentés kedvezménnyel – Munch

Bár a Nébih adatai alapján a magyar háztartásokban 2016 és 2021 között 24%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás, Magyarországon évente így is 600 ezer tonna élelmiszer vész kárba. A probléma súlyát a globális adatok is alátámasztják: az Európai Unióban évente 90 millió, világszerte pedig 1,6 milliárd tonnányi élelmiszer végzi a szemétben. Szerencsére akadnak olyan kezdeményezések, amelyek a pazarlás enyhítésére kínálnak megoldást – ilyen a Munch is. A platformon a vendéglátóhelyek és boltok kedvezményesen értékesítik az el nem adott, de jó minőségű ételeket. A felhasználók az alkalmazást megnyitva térképen követhetik, melyik közeli étterem vagy üzlet kínál lefoglalható Munch csomagot: egy ilyen tartalma az esetek többségében zsákbamacska, és csak az adott helyen vehető át, az ára a töredéke az eredetinek, így a felhasználónak is maximálisan megéri. A kezdeményezéshez az elmúlt évek során egyre több vendéglátóhely és bolt csatlakozik, tehát a Munch kínálata folyamatosan növekszik.

 

Közösségi komposztálás – ShareWaste

Ugyancsak a háztartási hulladék problémájára kínál megoldást a ShareWaste, amelynek segítségével kapcsolatba léphetnek a környezettudatos komposztálók azokkal, akik nem tudnak mit kezdeni az otthonukban összegyűjt zöldhulladékkal. Lényeges, hogy itt nemcsak a feleslegessé vált élelmiszer jöhet szóba, hanem minden hulladék, ami komposztálóba kerülhet, tehát levelek, falomb, fűkaszalék, illetve vékony, maximum 5 cm átmérőjű és 1 méter hosszú gallyak. Miután beléptünk az alkalmazásra vagy a webes felületre, a regisztrációnál megadhatjuk, hogy adni vagy kapni szeretnénk a zöldhulladékot. Az alkalmazás angol nyelven elérhető, de komolyabb nyelvtudást egyáltalán nem igényel. Az újrahasznosítás mellett a ShareWaste nagy előnye a közösségépítés: az alkalmazáson keresztül megismerhetünk hozzánk hasonlóan gondolkodó, környezettudatosságra törekvő és nem utolsósorban cselekedni hajlandó felhasználókat.

 

Fókuszban a faültetés – Forest

Tanuláshoz vagy munkához két fő technikával szoktuk magunkat produktivitásra sarkalni. Az egyik az úgynevezett, pomodoro módszer, amit Francesco Cirillo dolgozott ki az 1980-as években. Ez a technika az előre megtervezett időintervallumú, ismétlődő munkán és pihenésen alapszik. Lazább, ám szintén hatásos időmenedzsment-módszer a munkaórák mérése, majd pedig az ennek fejében történő jutalmazás. Ezt a két irányvonalat követik a koncentrációt segítő appok is, amelyeknek manapság se szeri, se száma. Kimagaslik azonban a kínálatból a Forest névre keresztelt alkalmazás, amely a második technikát követve csatornázza remekül a felhasználók figyelmét. A munkával párhuzamosan virtuális kertet építünk – ez idő alatt tilos a telefont nyomkodni, különben a fanövesztés meghiúsul. Itt jön képbe az app legmegnyerőbb funkciója: azok a felhasználók, akik elég érmét gyűjtenek össze, valódi fák ültetéséhez is hozzájárulhatnak.

 

Ruhacsere - Vinted

A fast fashion, azaz az olcsóbb, rosszabb minőségű divatáru alacsony áron történő tömeggyártása több tekintetben is óriási fenntarthatósági problémát jelent. Az ENSZ mérései alapján önmagában a divatipar a Föld szennyvizeinek 20%-áért, illetve a hulladékmennyiség 10%-áért felelős. Évente csaknem 92 millió tonnányi textilhulladék keletkezik világszerte, ez pedig évi félmillió tonnával tesz hozzá a mikroműanyag-szennyezéshez. Ezek alapján elkerülhetetlennek tűnik, hogy rövid időn belül gyökeresen megváltozzon a divatipar, illetve összességében újragondoljuk az öltözködéssel kapcsolatos szokásainkat. Első lépésként érdemes megfontolni a second hand, illetve a vintage ruhák beszerzését új, olcsó termékek vásárlása helyett – ebben több online kezdeményezés és mobilalkalmazás is segítségünkre lehet. A Vinted appal könnyen nekivághatunk a megunt ruhák és kiegészítők szortírozásának és eladásának, és persze vásárolhatunk is más felhasználóktól.

Szólj hozzá!

4 válasz a műanyagkrízisre

2023. március 03. 10:40 - CHIKANSPLANET

A felelőtlen műanyaghasználat talán a vizeinkre van a legsúlyosabb hatással: évente 14 millió tonna műanyag kerül az óceánokba, szüntelenül mérgezve az élővilágot. A hírhedt fotó fültisztító pálcikába kapaszkodó csikóhalról vagy a csomagolóanyagtól fulladozó teknősről ráadásul csak a jéghegy csúcsa – a The Guardian tavalyi cikkéből kiderül, hogy a kék bálnák az első számú mikroműanyag-fogyasztóként elképesztő veszélyben vannak. Ezeknek az állatoknak néhány hónap alatt akár egymilliárd ilyen részecske is bekerülhet a szervezetükbe az elfogyasztott planktonokkal és halakkal. Bármilyen súlyos a helyzet, talán nem visszafordíthatatlan.

Csodagombák

A mikroműanyagok a Föld teljes élővilágára, így az emberre is nagy veszélyt jelentenek. Az ELTE TTK Mikrobiológiai Tanszékének oktatója egy tavalyi cikkben arra hívta fel a figyelmet, hogy a kisbabák szervezetében a cumisüveg és egyéb környezeti hatások miatt napjainkban már 2600-szor annyi mikroműanyag is kerülhet, mint egy átlagos felnőttébe. A tudósoknak épp ezért jelentene óriási előrelépést, ha sikerülne olyan anyagokat felfedezni, amelyek képesek lebontani a polimereket. Elképzelhető, hogy a várva-várt áttörést a gombák hozzák majd el: a pakisztáni Quaid-i-Azam Egyetem mikrobiológusainak egy csoportja azt találta, hogy az Aspergillus tubingensis nevű gombafaj képes lehet lebontani a poliuretánt (PU). Dr. Sehroon Khan vezető kutató szerint ez a gomba a tápanyaghoz jutás során olyan enzimeket választ ki, amelyek a műanyagot is lebontják.

 

Óceáni nagytakarítás

Kalifornia és Hawaii között helyezkedik el a Nagy csendes-óceáni szemétsziget, amely az óceánok valaha legnagyobb méretre duzzadt műanyag-felhalmozódása. A hihetetlen méretű műanyaghalom tömegét 2018-ban már 80 ezer tonnára becsülték a tudósok. Még ebben az évben kezdetét vette az Ocean Cleanup névre keresztelt projekt, amely egy huszonéves holland feltaláló, Boyan Stat nevéhez fűződik. A férfi egy olyan óriási tisztítórendszert álmodott meg System 001 néven, amely felfogja a vízbe került hulladékot, mégis képes áthaladást biztosítani a tengeri élőlények számára, így az óceán élővilágát nem veszélyezteti. A tisztítórendszer legfőbb eleme egy 600 méter hosszúságú műanyag cső, amely afféle sorompóként működik a vízben. Az Ocean Cleanup jelenleg a System 03 elindításán dolgozik, amely a tervek szerint háromszoros hatékonysággal dolgozik majd. A projektről bővebben ebben a blogcikkben olvashatsz.

 

Útreform

Szintén Hollandiából származó ötlet a műanyagkrízis enyhítésére a PlasticRoad névre keresztelt projekt, amely alapötlete, hogy akár teljes kerékpárutak is készülhetnek újrahasznosított műanyagból. A világ első ilyen bicikliútját a hollandiai Zwolléban adták át 2018-ban: a 70 százalékban újrahasznosított szemétből készült 30 méteres út 200 ezer műanyagpohárnak vagy 500 ezer műanyagpalacknak megfelelő hulladékból állt össze. Az ötletgazda vállalat szerint a végeredmény tartósabb és strapabíróbb az aszfaltnál, ráadásul nemcsak kevesebb időt vett igénybe az elkészítése, de miután kevesebb munkagépet is igényelt, az ökológiai lábnyoma is kisebb a hagyományos megoldásoknál. A projekt annyira sikeres lett, hogy ugyanabban az évben egy második hasonló biciklisút is épült Overijssel városában.

 

Biocsomagolók

 

A műanyagkrízis miatt elengedhetetlen, hogy búcsút mondjuk már bevált, ám környezetszennyező eszközöknek és kézenfekvőnek tűnő mindennapi megoldásoknak. Ilyen a csomagolóanyagok problémája is. Magyarországon tavaly nyáron lépett életbe az eldobható szívószálak, evőeszközök, és számos más egyszer használatos műanyagok, így a műanyag zacskók tilalma is. Progresszív feltalálók és tervezők már régóta kísérleteznek alternatív megoldásokkal, ide tartoznak a biomasszából, általában növényi eredetű anyagokból, zsírokból, olajokból vagy élelmiszerhulladékokból készülő „bioműanyagok” is. Az Evoware nevű indozéniai startup például a helyi hínártermelőkkel együttműködve tengeri moszatokból készít csomagolóanyagot szendvicsekhez és többek között tisztítószerekhez. Az általuk használt anyag forró vízben feloldható vagy akár el is fogyasztható.

 

 

 

2 komment

Turbó turbinák: új szelek fújnak

2023. február 24. 08:09 - CHIKANSPLANET

Remekül illeszkedik a körforgásos gazdaság logikájába a gyárilag felújított (factory refurbished) IT-eszközök kategóriája, ami olyan működőképes berendezések további használatára ösztönöz, melyeket vétek lenne kidobni. Nos, van egy ilyen olvasata az energetikában egyre népszerűbb repowering fogalmának is, hiszen ez részben arról szól, hogy a modernebbekre, erősebbekre lecserélt régebbi, kisebb teljesítményű szélturbinák új esélyt kapnak valahol másutt, természetesen a kötelező ellenőrzést és szükséges javításokat követően.

És ezzel átadják a helyüket az új generációnak, merthogy a technológia rohamléptekben fejlődik. A hvg360 nemrég remek összefoglalóban számolt be az angol partoknál hamarosan bevetendő egyik monstrumról, amely egyetlen fordulattal két napra elegendő áramot termel egy átlagos háztartásnak, miközben Kínában a világ legnagyobb szélturbinája 36 ezer háztartást lát el villamosenergiával. Idehaza pótlólagos aktualitást ad a repoweringnek, hogy ez lehet az egyik meghatározó útja a magyar szélerőműves kapacitás fejlesztésének – különösen most, hogy enyhülésre lehet számítani a hazai jogalkotói térfél utóbbi években mutatott vasszigorában.

Olyannyira, hogy becslések szerint csak a jelenlegi, jellemzően egy-két évtizeddel ezelőtt üzembe állított turbinák nagyobb kapacitásúra és hatékonyabbra cserélésével meg lehet háromszorozni a teljes hazai összkapacitást. Ehhez magasabb tornyokra van szükség, hiszen a magasabb régiókban erősebb a szél. Ez pedig nem elhanyagolható szempont amiatt, hogy a globális felmelegedés egyik kellemetlen velejárójaként – még ha ezt a február eleji szélviharok fényében elsőre nehéz is elhinni – a szél ereje fogyóban van. Egyre apad ugyanis a trópusok és a sarkvidékek közötti, a szélmozgásokért felelős hőmérsékletkülönbség, ráadásul a földközelben a rohamtempójú urbanizáció és az azzal járó szaporodó magasépületek is bezavarnak. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) előrejelzése pedig, amelyet a már említett cikkben is idéznek, arra enged következtetni, hogy ez a jelenség tartósan fennmaradhat.

Így hosszútávú megfontolásokból is érdemes magasabbra ültetni a turbinákat, hiszen a jelenlegi hazai eszközpark 70-80 méteres átlagmagasságának növelésével javulna a kihasználtságuk: egyes számítások szerint 150 méteres tornyokkal már az Alföld jelentős részén és az egész Dunántúlon elérhető egy kifejezetten kedvező átlagos szélsebesség. Több felmérés is azt igazolja, számos olyan terület van az országban, ahova környezeti károk vagy egyéb zavaró tényezők nélkül lehetne szélerőművet telepíteni.

És bár továbbra is tény, hogy a nyugati határ nem állítja meg a szelet, a repowering új terjeszkedési irányra ad lehetőséget azzal, hogy a kapacitásbővítés akár vertikális is lehet. Ez pedig egészen odáig mehet, ahol már tornyokra sem lesz szükség

2 komment

Fenntartható táplálkozás: a növényi alapú hús előnyei

2023. február 17. 08:21 - CHIKANSPLANET

A növényi alapú táplálkozás mellett általában három fő érvet szokás felsorolni: egyesek a klímaváltozás, mások etikai szempontok miatt váltanak ilyen étrendre, emellett sokan mondanak le az állati eredetű termékekről a saját egészségükre való tekintettel. Bármi is legyen a motiváció, mára a növényi alapú termékek, így a növényi húsok széles választéka fogadja a fogyasztót – ráadásul valóban fenntarthatóbbnak bizonyulnak az állati eredetű készítményeknél.

A húsmentes táplálkozás alternatíváit hirdető The Good Food Institute kutatásai alapján 2013 és 2050 között várhatóan 50%-kal növekszik majd a globális húsfogyasztási igény – egy ilyen óriási mértékű változás alapjaiban rengetné meg a Föld ökoszisztémáját. Noha a növényi alapú étrend népszerűbbé válása egyre nagyobb trendnek tűnhet, a fogyasztói szokásokat összességében nehéz megváltoztatni. Szemléletes példa, hogy a kétezertízes években megerősödő trendhullámoktól függetlenül 2018-ban több húst fogyasztottak fejenként az Egyesült Államokban, mint valaha. Ebből is látszik, hogy a hús helyettesítésének kérdése megkerülhetetlen az alternatív étrendek népszerűsítésekor. Íme négy érv amellett, miért lehet megfontolandó száz százalékosan növényi alapanyagokból készülő „műhúst” választani, amelynek jóval fenntarthatóbb az előállítása a „hagyományos” húsnál.

 

Kevesebb földterületet igényel

A bolygó mezőgazdasági földterületeinek 77%-át az állattartás, főként a takarmányozás fenntartására használjuk, míg az emberi élelmiszer-ellátásra mindössze ennek 17%-át. Ez a rendszer egyáltalán nem fenntartható, csak folyamatos terjeszkedéssel működhet, így egyre súlyosabban károsítja a Föld ökoszisztémáját. Az élőhelyeink kifosztásának problémája ráadásul nem csak a szárazföldeken súlyos: szintén óriási problémát jelent, és legalább ennyire fenntarthatatlanul működik a halászat is – ennek hatását ugyancsak jelentősen enyhíthetné a növényi alapú táplálkozás.

Kevesebb üvegházhatású gázt termel

A mezőgazdasági haszonállatok tartása, ellátása a teljes közlekedési szektor károsanyag-kibocsátásánál is erőteljesebben járul hozzá a klímaválság súlyosbodásához. Mindez elsősorban a zöldterületek legelővé alakításához, a takarmányelőállításhoz, valamint a haszonállatok emésztési folyamataihoz köthető. A hús előállítása a mérések alapján minimum kétszer annyi kibocsátásért felelős, mint a növényi alapú élelmiszereké.

 

Kevesebb vizet igényel és kevésbé szennyező

Az állattartás a mezőgazdaságban világszerte felhasznált vízmennyiség egyharmadát nyeli el, melynek a legjavát takarmánynövények termesztéséhez használjuk fel. A hústermelés ezáltal nemcsak elnyeli a vizet, de szennyezi is a vízkészleteinket, és mindennél erőteljesebben járul hozzá az úgynevezett eutrofizációhoz. Ez azt a folyamatot jelöli, melynek során a vízben lévő foszfor és nitrogén a vízkészletekbe jut, ennek hatására elszaporodnak bennük az elsődleges termelő szervezetek, és elalgásodnak.

 

Nem igényel antibiotikumokat

Az Egyesült Államokban használt antibiotikumok 70%-ára az állattartáshoz van szükség: még az egészséges takarmányállatok is rendszeresen kapnak kis dózisban gyógyszert a betegségek megelőzése és a gyorsabb növekedés érdekében. Ennek hatására a bennük fellelhető baktériumok rezisztensebbé válnak, így jobban ellenállnak az emberek által is használt gyógyszereknek. A növényi alapú hús előállítása ezzel szemben nem igényel semmilyen antibiotikumot.

 

A Boston Consulting Group jelentése alapján a kutatók egyöntetű véleménye, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem egyik legelengedhetetlenebb eszköze a növényi alapú étkezésre történő átállás lehet. A jelentéshez kapcsolódó kutatás során 3700 embert kérdeztek meg az alternatív táplálkozási lehetőségekhez való hozzáállásukról: a megkérdezettek 30%-a válaszolta, hogy a klíma megmentésének érdekében hajlandó lenne beépíteni a növényi alapú termékeket az étrendjébe, 90%-ának pedig el is nyerte már a tetszését egy-egy alternatív proteinforrásként kipróbált élelmiszer.

 

A hagyományos húsfogyasztás mértékének csökkentése ugyanakkor egyelőre gazdasági és kulturális okok miatt is távoli cél – noha a kétezres évektől kezdődően számtalan biztató kezdeményezés indult útjára. Ethan Brown, a Beyond Meat elnöke és társalapítója megfogalmazásában a növényi húsok népszerűvé válásához legfőképp arra van szükség, hogy a fogyasztók hozzáférjenek egy meggyőző alternatívához: „A hús voltaképpen protein, zsír és víz. Az a célunk, hogy mindezt kinyerjük a növényekből, és úgy állítsuk újra össze, hogy az szerkezetét tekintve minél inkább hasonlítson a húsra” – nyilatkozta Brown.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

ESG után EPR: újabb hárombetűs varázsszó, ami közelebb hozhatja a körforgásos gazdaságot

2023. február 10. 08:28 - CHIKANSPLANET

Hamarosan érkezik a kilencvenes években bevezetett környezetvédelmi termékdíj nagytestvére, az EPR, azaz a kiterjesztett gyártói felelősség, ami gyökeres változásokat hozhat a hazai hulladékgazdálkodásba. Az európai uniós hulladékgazdálkodási irányelveknek megfelelően 2023 júliusától a termék előállítója felel azért, hogy az általa gyártott termék anyagának, jellemzőinek megválasztása hulladékgazdálkodási szempontból kedvező legyen – az erre vonatkozó törvények szükséges módosítását pedig már az Országgyűlés is elfogadta.

A kiterjesztett gyártói felelősség (EPR, azaz extended producers responsibility) alapvetése, hogy a termékek életciklusa végén szükséges hulladékkezelés - tehát a begyűjtés, a kezelés, az újrahasznosítás és az ártalmatlanítás - mind a gyártók és a termelők felelőssége és fizetési kötelezettsége kell, hogy legyen. A magyar hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása is az EU-irányelv alapján indult útnak: az Országgyűlés már elfogadta azokat az alapvető törvényi változásokat, amelyek megteremtik a gyártói felelősség rendszerét. Bár a részleteket tartalmazó kormányrendeletet még nem ismerjük, az érintett vállalatok nagy változásokra számíthatnak, melynek része az új fizetési kötelezettség is.

Az új irányelv a fogyasztói társadalom egyik legalapvetőbb problémájára vezet vissza: mihez kezdjünk azzal a temérdek hulladékkal, amit megtermelünk, és ki a felelős ezeknek az ártalmatlanításáért? Abban mindenki egyetért, hogy a kommunális hulladékot a lehető legbiztonságosabban kell kezelni, ez azonban nem terhelhető kizárólag a kukásokra. Sajnos a mai hulladékkezelési gyakorlat korántsem tökéletes: a szeméttelepek nem oldják meg az összes problémát, hiszen nem veszik figyelembe a hulladék költségeit, és nem tekintenek rá erőforrásként sem. A lerakók többsége a befogadóképesség határán egyensúlyoz, és jelentős terhet rónak a környezetükre is - elég csak a víz- és talajszennyezésükre gondolni.

Az újrahasznosítás már előrelépés a környezetvédelem szempontjából, hiszen a szelektíven gyűjtött hulladéktípusokból vadonatúj termék készül. Az eljárás, ha fel nem is számolja, de csökkenti a környezetterhelést, és visszafogja az energiapazarlást. Még ennél is komolyabb előrelépést jelent a körforgásos szemlélet, melynek során a felhasznált nyersanyagok száz százaléka újrahasznosul, így a biológiai és a műszaki komponensek egyaránt visszakerülnek a körforgásba.

Ki viszi át a Szemetet?

A hulladéktermelésben mindannyian részt veszünk, az egész társadalom közös felelőssége tehát, hogy a szemetünkkel mi történik. Jelenleg úgy pazaroljuk a Föld erőforrásait, mintha kiapadhatatlanok lennének: a megvásárolt élelmiszerek fele a kukában köt ki, a félévente cserélt elektronikai árucikkeink a szemétlerakóban végzik, a szelektív hulladékgyűjtést pedig még mindig sokat úri huncutságnak tartják. Az előrejelzések szerint 30 év múlva 30 százalékkal többet fogunk szemetelni: világos tehát, hogy a meglévő rendszeren változtatni kell, és a változás nem halogatható tovább.

Bár a lakossági erőfeszítések is rengeteget számítanak, ez önmagában nem elég ahhoz, hogy eltüntessük a bolygónkat betemető hulladéktömeget. Ahhoz a nagyvállalatok kezdeményezésére, szerepvállalására is szükség van. Az EPR rendszere egy lépéssel közelebb vihet minket a körforgásos gazdaság koncepciójához, és ami még fontosabb: határozottan állítja, hogy ennek megteremtése mindannyiunk közös felelőssége.

ifj. Chikán Attila véleménycikke a VG-PÁHOLY rovatában jelent meg 2023.02.08-án.

 

Szólj hozzá!

A sarki felmelegedés miatt hódok költöznek a régióba, ez pedig nem feltétlenül jó

2023. február 03. 09:20 - CHIKANSPLANET

A globális felmelegedés következményeként a sarki régió hőmérséklete is emelkedik. A klímaváltozás ideális körülményeket teremt az így beköltöző hódoknak, amelyek gátépítése azonban megbolygatja a térség ökoszisztémáját.

Ahogy a Knowable Magazine is beszámolt róla, a klímaváltozás már évtizedekkel ezelőtt élhetőbb körülményeket teremtett a hódok számára, akik elkezdtek északra vonulni a tundrán át. Alaszkában most már több kolónia is található, és egyre csak szaporodnak. Még nem teljesen egyértelmű, hogy milyen következményekkel járhat ez a változás, de a helyiek és a tudósok is egyre aggodalmasabban figyelik a változásokat.

Az Insidie Climate News is beszámolt arról, hogy a gátak miatti vízáramváltozások eredményeképp egy alaszkai kis falu mellől egyszerűen eltűntek a helyiek számára alapvetően fontos halak.  Egy törzsi vezető kiemelte, hogy amint megjöttek a hódok, elfogytak a halak. Ez pedig igaz több távoli alaszkai közösségre is, akik a hódok beköltözésének negatív hatásait tapasztalhatják.

A kanadai Yukon kormány vezető biológusa, Thomas Jung felhívja a figyelmet arra, hogy a hódok milyen mértékben képesek az ökoszisztémák módosítására – ezen képességüket csak az ember múlja felül. Mielőtt a prémvadászok kiirtották volna őket, a több millió emlős alakította az észak-amerikai víztérképet: gátjaik a víztábla magasságától kezdve az ott termő bokrokra és fákra is hatással voltak. A felmelegedés eredményeképp azonban már a fagyos észak sem állítja meg őket.

Az 1950-es években például egyáltalán nem voltak hódgátak miatt kialakult tavak az alaszkai sarkvidéken, egy friss tanulmány szerint azonban már közel 11 400 ilyen van. A gátak így melegebb térségeket eredményeznek, mivel az általuk létrehozott tavacskák mélyebbek, így nem is fagynak be teljesen. A meleg víz megolvasztja az állandóan fagyott altalajt, a felengedett föld pedig szabadjára engedi a benne hosszú évek óta tárolt széndioxidot és metánt, amelyek a globális felmelegedést tovább erősítő üvegházhatású gázok.

A helyzet egyébként kifejezetten sajátos, ugyanis minden más régióban pozitívumként tekintenek a gátakra. A déli régióban ezek az építmények menedéket nyújtottak a ragadozók elől, és otthont mindenféle rovaroknak, békáknak, madaraknak. Több térségbe is azért telepítettek be tudatosan hódokat, hogy javítsák a természet állapotát: Angliában öt év alatt egy hódpár egy komplex mocsárvidéket alakított ki, amely a szénben és nitrogénben magas üledék koncentrációjával aktívan hozzájárult ahhoz, hogy a mezőgazdasági területen kevesebb legyen a földerózió és a szennyezés. Kanadában pedig a szárazsággal tudták így felvenni a küzdelmet: a hódok érkezése után 60 százalékkal több nyílt víz volt a szárazságok idején, mint azokban az években, amikor szinte kiirtották őket a prémvadászok.

Pont emiatt egyedi a sarki jelenlétük, ugyanis a folyton változó körülmények és a már erre berendezkedett emberi, állati és növényi élővilág számára komoly változásokat hozhatnak. Mindenesetre érdekes módon szemléltetik a klímaváltozás messzemenő, összetett következményeit, illetve azokat a láncreakciókat, amik korábban teljesen független elemeket hoznak kapcsolatba, befolyásolva jelenünket és jövőnket.

 

Szólj hozzá!

Fenntarthatóvá válhat-e a blockchain-technológia?

2023. január 27. 07:58 - CHIKANSPLANET

Ahogy egyre nőtt irántuk az érdeklődés, úgy váltak kriptopénzek és az NFT-k (Non-fungible token, azaz nem helyettesíthető token), így a blokklánc technológia is rendkívül megosztó jelenségekké a kétezerhúszas évek elejére. Az őket övező szkepticizmus többek között a fenntarthatósággal kapcsolatosan felmerülő, sürgető kérdésekhez köthető, hiszen a blockhain alapú digitális valuták kitermelése elképesztő mértékű energiaforrásokat igényel.

Annak ellenére, hogy az FTX kriptotőzsde bedőlése után a tavalyi év végére befagyott a kriptopiac, valamint összességében alábbhagyott a digitális valuták iránti globális érdeklődés és lelkesedés, a technológia adta lehetőségek tárháza továbbra is határtalannak látszik. Maga a decentralizált, láncba rendezett adatbázisrendszerek ötlete ugyanis egy olyan forradalmi fejlesztés, amely alapjaiban reformálja meg az információáramlással kapcsolatos gondolkodásunkat és a lehetőségeinket. Az egyik legfőbb kérdés ugyanakkor továbbra is az, hogy mindez hogyan férhet össze egy zöld, fenntarthatóbb jövőképpel?

 

Ahogyan arra az informatikai biztonsági és Big Data szakértő Bernard Marr is rámutatott, a kiptobányászatot övező általános aggodalom nem légből kapott: a világ első számú kriptovalutájának, a Bitcoinnak a bányászásához például évi 150 Terawattóra szükséges – ezzel a mennyiségű árammal egész Argentína éves áramellátását meg lehetne oldani. Az elképesztő mértékű energia kitermelése nagyjából 65 Megatonna széndioxid-kibocsátással jár évente. A szakember ugyanakkor hisz abban, hogy szükséges szemlélet- és modellváltásokkal a blokklánc-technológia, a kriptovaluta-bányászat és a nem helyettesíthető tokenek használata is megoldhatóvá válik tiszta, környezetkímélő formában.

 

A megoldás kulcsa Marr szerint mindenekelőtt az energiatakarékos blokklánc-rendszerek kialakításában rejlik: a legtöbb kriptovaluta kitermelése úgy zajlik, hogy a bányászok egymással versengve, egy úgynevezett Proof of Work rendszerben dolgoznak, az algoritmustól kapható jutalmak reményében – mivel a munkamegosztás helyett a verseny a vezérelv, ez a modell rengeteg energiabefektetést igényel. Ezzel szemben a Proof of Stake rendszert a piac igényeivel összehangolt munka jellemzi: a kriptovaluta egy előre meghatározott részét a pénztárcákban lekötve tárolják biztonsági letétként. Az utóbbi rendszerre történő váltás egyáltalán nem lehetetlen: a második legnagyobb kriptovaluta, az Ethereum már sikeresen átállt a PoW rendszerről a PoS protokollra.

 

A kriptobányászat energiatakarékossági szempontjainak alapvetővé válásához elengedhetetlen, hogy megújuló energiaforrásokra, így például a napenergiára támaszkodjunk. Az Izlandi Genesis Mining immár 100%-ban zöldenergiára támaszkodva bányássza a Bitcoint és az Ethereumot. Ha felmérjük a lehetőségeket, azt láthatjuk, hogy bizonyos országok előnyből indulhatnak – ilyen Paraguay is. Itt az összes áramtermelés 100%-át vízerőművek adják, ráadásul a megtermelt energia 90%-át külföldre exportálják. Az itt bányászott kriptopénznek emiatt alapvetően kisebb lesz az ökológiai lábnyoma az olyan az országokéhoz képest, ahol a fosszilis energiahordozók jelentik az első számú alternatívát. A blokklánc, így például az NFT-k vagy az okosszerződések népszerűvé válása Marr meglátása szerint hozzájárulhat ahhoz, hogy a megújuló energiaforrások nagyobb figyelmet kapjanak a fejlődő országokban is.

 

Akárcsak a technológia kapcsán, a blockhainen alapuló – és alapjaiban véve szintén nem környezetbarát – NFT-k terepén is hallani olyan kezdeményezésekről, amelyek a jelenlegi helyzetet hivatottak megváltoztatni. Joanie Lemercier francia művész számításai alapján egyetlen token eladásához annyi villamosenergiára van szükség, amennyi elég a stúdiója két éven át tartó üzemeltetéséhez. Ez azért is ijesztő adat, mert a számítás során megvizsgált tranzakció 10 másodpercet vett igénybe – és összesen 8,7 Megawattórát. Ugyanennyi energiára van szükség minden egyes alkalommal, amikor az adott NFT-t ismét el szeretnénk adni. Erre a problémára részleges megoldást jelenthet, ha alapvető gyakorlattá válik, hogy a tokeneket nem egyesével adjuk el, hanem a rendszeren kívül kötünk megállapodást, és egy tranzakcióba többet is belefoglalunk.

A blokklánc-technológiát érintő digitális tendenciákra és invenciókra azért is fontos odafigyelni, mert a kereskedelem vagy az energiagazdálkodás mellett a közösségi média, a gaming, a művészetek, például a képzőművészet vagy a zeneipar színterein keresztül az átlagfogyasztók számára is egyre elérhetőbbé és általánosabbá válnak. Ennek fényében pedig kulcsfontosságú, hogy időben felismerjük, hogyan hangolható össze mindez a naprakész, környezetbarát, fenntartható megoldásainkkal.

1 komment

Kiszárad a Jangce, és ez az egész világra veszélyes

2023. január 20. 07:34 - CHIKANSPLANET

A klímaváltozás miatt kiszárad a Jangce, Kína és Ázsia leghosszabb, illetve a világ harmadik leghosszabb folyója. A 6300 km-es folyó vizet, energiát és munkát biztosít emberek millióinak, száradása pedig az egész világra hatással van.

Ahogy a Bloomberg is beszámolt róla, 1865 óta nem volt akkora kiszáradás Kínában, mint idén nyáron – gyárak leállásához és az energiatermelés lelassulásához vezetett, de következményei ennél jóval szerteágazóbbak. A világ egyik leghosszabb folyójának száradása eléggé látványos: egykor az utcák szintjét is elérhette, most azonban egyes részeknél a folyó alatti homok is látszik. Ez globálisan éreztetheti hatását, így a teljes világ szenvedhet az étel- és energiahiány miatt, amit a klímaváltozás nem csak Kínában, hanem máshol is előidézhet: a Jangce azonban egy látványos példája ennek.

Ahogy az Amerikai Meteorológiai Szolgálat és a magyar OMSZ is definiálja, a szárazság vagy aszály tartós és jelentős csapadékhiány. Ez az egyébként rendszeres esemény szerves része minden ökoszisztémának: a gond akkor kezdődik, ha ez tovább tart a megszokottnál.  Megkülönböztethetünk többek között meteorológiai, mezőgazdasági és hidrológiai aszályt, amelyek a vízhiány relatív mértékében, időtartamában, térbeli kiterjedésében és a lehetséges következmények jellegében térnek el. Az aszály éhezést, alultápláltságot, erdőtüzet, az élőhelyek megsemmisülését, az emberek és állatok vándorlását, járványokat, társadalmi problémákat és még háborút is szülhet.

A Jangce közel 450 millió embert és Kína terméseinek harmadát látja el – írja a Reuters – a magas hőmérséklet és a kevés eső az ivóvíz és a termések minőségi romlásához vezetett. A kínai vízügyi minisztérium szerint az aszály közel 22 ezer négyzetkilométernyi területre és 350 ezer haszonállatra volt hatással. Csak Hupej tartományban 4,2 millió embert érintett. Kína egyéb részein pedig az óriási esőzések áradásokhoz és földcsuszamlásokhoz vezettek, több mint 6 ezer embert érintve.

Ahogy a Washington Post is említi, a túlzott hőség és a kemény esőzések látványos jelei az emberi tevékenység miatt előidézett klímaváltozásnak. A Rhodium Group 2021-es jelentése szerint  Kína szénkibocsátásának mértéke több, mint az összes fejlett országé egyaránt. Míg a ’90-es években negyedét sem érte el ennek a számnak, az elmúlt három évtized rohamos gazdasági és ipari fejlődése megháromszorozta ezt az értéket, elérve a 14 gigatonnát 2019-re. Kína 27%-kal „járul hozzá” az üvegházhatású gázok kibocsátásának, Amerika pedig „csak” 11%-kal.

A jelenlegi ipari berendezkedés káros jellegét maga Hszi Csin-ping kínai elnök is elismerte tavalyi klímacsúcs beszédében. „Ha megvédjük a természetet, megvédjük a produktivitást. Ha jobbá tesszük a természetet, az hozzájárul a produktivitáshoz is – ilyen egyszerű. El kell engednünk minden olyan fejlesztési modellt, ami kárt okoz vagy aláaknázza a természetet, és nemet kell mondanunk a rövidlátó, kizárólag a rövidtávú, a természet kárára előnyökkel kecsegtető megközelítéseknek.”

Egyszerű és gyors megoldások azonban nincsenek, hiába próbálkozik Kína is az úgynevezett „felhő magvasítással”, ahol cigaretta méretű ezüstjodid-rudakat lőnek a meglévő felhőkbe, amik előidézhetik a jégkristályok keletkezését. A kristályok a felhő esőtermeléséhez járulhatnak hozzá, így páratartalma megnőhet, és nagyobb eséllyel keletkezhet eső. Az ország ezt már az 1940-es évek óta alkalmazza – ahogy írja a CNN is –, és a világon a legnagyobb programmal rendelkezik: használta a 2008-as Pekingi Olimpián is azért, hogy szárazabb legyen az időjárás, de bevetik havazáshoz vagy a jégeső erősségének enyhítéséhez is. Ha működnek is ezek a megoldások, egy biztos: tüneteket kezelnek, megoldást nem biztosítanak. A legfontosabb, hogy globális szinten visszavegyünk a környezetszennyezésből, mert hatásait egyre inkább tapasztalhatjuk a saját bőrünkön.

4 komment

Az újrahasznosítható épületek terén tanulhatunk Japántól

2023. január 13. 08:06 - CHIKANSPLANET

Japán izolált évei során fenntartható társadalommá alakult, ezáltal nemcsak társadalmi berendezkedésük szolgálhat példával, hanem épületeik kialakítása és újrahasznosíta is.

Japán a fejlett országok tipikus demográfiai változásain megy keresztül: népessége csökken, a fiatalabb generációk pedig az óriási városokba özönlenek. Ezzel együtt pedig egyre több épület válik teljesen üressé. Ahogy a Bloomberg is beszámol róla, Japán kormányzati adatai alapján akár 8 millió ház állhat lakatlanul, amelyek jelentős részét a második világháború és a ’80-as évek között húzták fel. Ez kifejezetten komoly probléma Japán fő szigetének, Honsúnak a hegyvidékén, ahol rengeteg úgynevezett „minka” ház található.

A minka szó szerint azt jelenti, hogy a „nép háza”, és ma nagyjából minden tradicionális építésű japán otthonra alkalmazzák. Különlegességük, hogy teljesen fából, illetve természetes anyagokból állnak össze, és nem is kell hozzájuk szög vagy csavar. Gyakorlatilag szétszerelhetők, áthelyezhetők és újra összerakhatók, mint egyfajta épületméretű kirakós. Ezzel együtt azonban a természet csapásainak is ki vannak szolgáltatva. Honsúban pár tél elég, hogy a havazás tönkre tegye a tetőket, ezután pedig le is bontják az épületeket.

1997-ben pont ezért hozott létre egy szervezetet Takumi Osawa. Osawa célja, hogy megtalálja és felújítsa ezeket a hagyományos épületeket úgy, hogy a legjobb minőségű, helyi alapanyagokat használja. Kézzel építkezve születhetnek így funkcionális és diverz építmények, amik ráadásul újrahasznosíthatóak is. A minka ethosza tehát egy történelmi elképzelés, aminek alapja az újrahasznosítás: elvégre már a „tervrajzoktól” kezdve ez a vezérgondolat kapcsolódik hozzá. Hasonló a helyzet az Isze Dzsinguval, Japán egyik legfontosabb vallási – sintoista – szentélyével. Ahogy a National Geographic Traveller is ír róla, az épületet az elmúlt 1300 évben 20 évente szétszedték és újraépítették teljesen megegyező módon, az ősi koncepciók alapján.

Osawa „minka bankként” utal szervezetére, ahol több tucat eladó faépület található. Ezek közül a legrégebbi 180 éve jött létre, míg a „legújabb” a ’60-as években. Ha jelentkezik egy vevő, akkor helyi ácsokkal együtt szedi szét Osawa a házat, megszámozva a komponenseket. Utána újraépítik egy új helyszínen, kortárs szolgáltatásokkal és kényelmi lehetőségekel. Ez persze több évbe is telhet, ugyanis a minka házak egyediek, specifikus klímához tervezték őket, és funkciójukban is eltérhetnek az aktuális igényektől – nem beszélve a vázat képező, hosszú évekig újrahasznosíthatófa sajátosságainak módosulásairól.

Az egyre instabilabb klímahelyzet egyik fő tényezője, hogy az építőipar egyszerűen kiirtja az erdőket, így fontos átgondolni és újratervezni ezt a szegmenst, vagy legalább egy részét. Az építmények nagyjából 40%-át termelik ki világszerte a bolygót felmelegítő szénkibocsátásnak, míg az épített területek megkétszereződhetnek 2060-ra – számol be róla az Architecture 2030, egy klímaorientált nonprofit szervezet. A kibocsátások 27%-a származik a házak működéséből – mint a hűtés, fűtés vagy világítás –, a maradékért azonban az anyagok kinyerése, előállítása és szállítása a felelős. A meglévő struktúrák élettartamának megőrzése, a hatékonyabb kialakítás és a bontás utáni újrahasznosítás a szénsemlegessé válás felé vezető egyik legegyértelműbb út.

Ezért is szolgálhatnak inspirációként a japán minka épületek. Ugyan az európai civilizációk is régóta hasznosítanak újra követ vagy márványt, eddig ezek inkább csak alkalmi megoldások voltak, amit szükség esetén alkalmaztak. Most azonban fontosabb, hogy tudatosan ebbe az irányba mozduljunk el: elvégre, ha az újrahasznosításra alkalmas épületek a városok szerves részeit képezik, akkor jelentősen hatékonyabbá, könnyebbé és gördülékenyebbé válhat az erre a szemléletre való átállás. Kialakulhat egy olyan épületrendszer, ami a fenntarthatóságot támogatja, megvalósítva az Európai Bizottság által is célként meghatározott körforgásos gazdaságot.

 

Szólj hozzá!

Megtérülne-e a megújuló energiarendszerekre való teljes átállás?

2023. január 06. 08:26 - CHIKANSPLANET

Most, amikor az energia- és üzemanyagköltségek minden eddiginél magasabbak, nem meglepő, hogy a világon mindenki azt számolgatja, vajon megtérülne-e a megújulókra való rendszerszintű átállás - és amennyiben igen, akkor mennyi idő alatt.

Magyarországon a lakossági napelemes beruházások elsődleges motivációja az energiaköltségek visszaszorítása, mindamellett, hogy a fenntartható energiafogyasztás kiépülését és a karbonsemlegességet is elérhetjük általa. A megújuló energiaforrások - napenergia, szélenergia, vízenergia, biomassza, geotermikus energia - hasznosításával úgy tudnánk kielégíteni a szükségleteinket, hogy nem kéne lejjebb adnunk a gazdaság fejlettségi szintjéből, és az energiaforrások használatuk ellenére természetes úton újratermelődnének.

A mostani rekordmagas energiaárak mellett nem meglepő, hogy Európában jelentősen megugrott a megújuló energia és az akkumulátoros tárolás iránti kereslet, amelynek következtében befektetési szempontból is egyre vonzóbbá vált ezen rendszerek fejlesztése - mutatott rá a Rystad Energy norvég tanácsadó cég elemzése. Számításaik szerint a megújuló energiaforrásokba történő tőkeberuházások 2022-ben elérték a 494 milliárd dollárt, ami a történelem során először meghaladta az olaj- és gázipari beruházások mértékét.

A befektetések gazdaságilag előnyös voltát igazolják a Stanford Egyetem nemrég publikált eredményei is, melyek szerint a végfelhasználói árak azonnal 56,4%-kal csökkennének, ha teljes mértékben tiszta, megújuló energiarendszerekre hagyatkoznánk. A vizsgálat során 145 ország adatait hasonlították össze, hogy megállapítsák, mennyi befektetést igényelne az egész világ 100 százalékban megújuló energiaforrásokra való átállása. Mark Z. Jacobson professzor, a kutatás vezetője az átmenet összes kezdeti költségét 61 500 milliárd dollárra becsüli, ami számításai szerint mindössze hat év alatt megtérülne. Eredményei szerint a teljes átállás 56%-os energiamegtakarítással járna, ugyanis az égésen alapuló rendszerek működtetése már önmagában jelentős energiát igényel. Ezt a mennyiséget lehetne megspórolni a fosszilis tüzelőanyagok kiiktatásával. Mindehhez pedig nincs szükség új, innovatív technológiákra: számításaikat már meglévő megoldásokra alapozták.

Bár a teljes átállás jelenleg elég távolinak tűnik, talán mégsem elérhetetlen, hiszen a jelenben is láthatunk néhány pozitív példát. Izland áramigényét például már 100 százalékban vízenergia és geotermikus energia fedezi, pedig a 20. század elején még teljes mértékben importált fosszilis energiahordozóktól függött az energiaellátása. De nem is kell olyan messzire mennünk, hiszen Albánia is sikeresen végrehajtotta az energiafordulatot, ezáltal villamosenergia-termelésének 98 százalékát vízenergiából állítják elő.

ifj. Chikán Attila véleménycikke a VG-PÁHOLY rovatában jelent meg 2023.01.05-én.

3 komment

“Szimbiózisban” a hazai energiaszegénység enyhítéséért

2022. december 23. 08:03 - CHIKANSPLANET

Korábban már írtam az energiaszegénység problémájáról és annak súlyos következményeiről: az egészségügyi kockázatokról, a társadalmi elszigetelődésről és környezetpusztításról. A jelenlegi energiaválság közepette konkrét, kézzelfogható segítségre van szükség ott, ahol rövid távon nehéz kiküszöbölni a problémát. Ezért az ALTEO pályázatot hirdetett magyarországi civil szervezetek számára olyan program megvalósítására, amelynek célja az energiaszegénységgel sújtott társadalmi csoportok, egyének, családok, háztartások támogatása. A kiírás győztese a Szimbiózis Alapítvány, akik több mint 500 fogyatékossággal élő személyt látnak el különböző szociális és terápiás szolgáltatásokkal Miskolc környékén.

Az ALTEO-nál már hagyománnyá vált, hogy az üzleti partnereknek szánt karácsonyi reprezentációs keretet nem tárgyi ajándékra, hanem egy jótékonysági szervezet támogatására költjük. Idén úgy döntöttünk, hogy ezt az összeget az energiaszegénység elleni küzdelemre fordítjuk, és ehhez olyan szervezetet keresünk, ahol az érintettek száma és gazdasági rászorultsága alapján különösen fontos a segítség.

Így esett a választásunk a 2022-ben Civil Díjat nyert Szimbiózis Alapítványra, akik fogyatékossággal élők számára biztosítanak lakóotthonokat és támogatott lakhatást. Házaikban 60 főt, nappali intézményeikben 150 embert segítenek. A Baráthegyi Majorságban és üzemeikben több száz fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztatnak, sokuknak a lakhatást is biztosítják. A szervezet célja, hogy értelmet adjanak a fogyatékkal élő felnőtteknek a mindennapokhoz, és hogy akit lehet, azt felkészítsék az önálló életre. 

A rezsi és az üzemanyag árának növekedése a Szimbiózis Alapítványt is nehéz helyzet elé állította. Mindez több mint 74 millió forintos többletkiadást jelent számukra, ami a legnagyobb odafigyelés és takarékosság mellett is kigazdálkodhatatlan. A dolgozók és az érintettek közösen készülnek az előttük álló kritikus hónapokra: összeköltöznek egységek, fatüzelésű kazánokat és cserépkályhát építettek több épületükbe is, gyűjtik az ágakat és a papírt, és támogatják egymást abban, hogy minimálisra csökkentsék a várható kiadásokat. Az ALTEO által nyújtott támogatás lehetővé teszi számukra, hogy beszerezzék a lakóotthonok fűtéséhez szükséges famennyiséget. Ezáltal egészen biztos, hogy az alapítvány lakói meleg szobában várhatják az ünnepeket.

Első ránézésre az alapítvány segítő tevékenységének fókusza a fogyatékossággal élő emberek életminőségének javítására irányul, ugyanakkor minden programjukat átszövi a társadalmi környezet pozitív attitűdjének, szemléletének előmozdítása. A „szimbiózis” minden érintett fél azon egyenrangú partnerségben létrejövő együttműködését jelképezi, ahol képességeikhez mérten a közösség javára munkálkodnak együtt.

Az ALTEO-nál mi is fontosnak tartjuk, hogy a bennünket körülvevő közösségekbe tartósan beépüljenek olyan értékek, melyek a társadalmi együttélést jobbá, humánusabbá teszik. Ez nem csak a fogyatékkal élők boldogulása szempontjából fontos: egy olyan társadalomban, ahol nem élhet mindenki a saját igényei szerint, bárki másodrendű állampolgárrá válhat, amint kiszolgáltatott helyzetbe kerül. A valódi inklúzió nem arra törekszik, hogy mindenkit hasonlóvá tegyen, hanem hogy elismerje: minden ember különböző, és ennek megfelelően támaszthatunk felé elvárásokat.

A Szimbiózis Alapítvány munkájáról és a támogatási lehetőségekről ezen az oldalon található további információ.

Szólj hozzá!

Hajjal az olajszivárgások ellen

2022. december 16. 08:38 - CHIKANSPLANET

A haj az emberi történelem során mindig komoly jelentőséggel bírt, akár az egészség, a státusszimbólum vagy a divat megnyilvánulása volt. Napjainkban is kiemelt figyelmet kapnak a frizurák és viseletek, amik az önkifejezés módjaiként szolgálnak. Egy nonprofit szervezet számára azonban ennél sokkal többet: olajszivárgások ellen küzdenek velük.

Az olajszivárgások elleni küzdelem titkos fegyvereként használja az emberi hajat a Matter of Trust – számol be róla a Treehugger. Az ökológiai nonprofit szervezet összegyűjt és újrahasznosít hajat, gyapjút, szőrt, tollakat és szöszöket, a természetvédelem szolgálatába állítva őket már több mint 20 éve. Ember- és állatfodrászatok, valamint mezőgazdasági szereplők adományaival képesek létrehozni „hajhálókat”.

A szárazföldi olajszivárgásokat polipropilénnel szokták eltakarítani, ami hatékony ugyan, de káros a környezetre. A polipropilén olyan műanyag, ami nem bomlik le, és fosszilis üzemanyagokból csinálják: tehát az olaj eltakarításához még több olajfúrásra van szükség. Ezzel szemben az emberi haj és az állatszőr nem mérgező, lebomlik, megújítható és kifejezetten alkalmas arra, hogy magába szívja az anyagokat. A haj például saját súlyának ötszörösét képes befogadni olajból, így fél kiló haj nagyjából egy perc alatt képes egy liter olajat felszívni a Matter of Trust adatai szerint. A működés egyébként logikus, elvégre pont a haj sajátossága miatt használunk sampont is.

A modern társadalom elképesztő mértékben hagyatkozik a fosszilis üzemanyagokra: becslések szerint naponta 88 millió hordó fogy belőle. A nyersanyag kinyerésekor és szállításakor előfordulhat, hogy kis vagy nagy mennyiség bekerül a természetbe, komoly károkat okozva. Ahogy az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal is felhívja rá a figyelmet, az olaj kétféleképp okozhat kárt. Az egyik, ha fizikailag befolyásolja a növények vagy állatok életvitelét, csökkentve túlélési esélyeiket: például a madarak nem tudnak repülni miatta, vagy a vidrák elveszítik szőrméjük szigetelő jellegét. A másik mérgező jellege, hogy a szervezetbe jutva szív- és immunrendszeri problémákat, fejlődési zavarokat és akár halált is okozhat. Ezért is kifejezetten hatékony ez a megoldás, mert nem a probléma forrásával akarja kezelni azt, hanem egy alternatív metódussal.

Persze a haj ilyen jellegű bevetése sem tökéletes. Az újrahasznosítás addig igaz, amíg olajfelszívásra nem alkalmazzák: utána vagy égetéssel, vagy komposztálással lehet csak megszabadulni tőle – utóbbi pedig ételtermesztésre nem alkalmas. A „hajhálók” ezen túl nem túl alkalmasak a parti homokból kinyerni az olajat, bár ez a polipropilén eszközökre is igaz. Mivel azonban – ahogy a Treehugger is felhívja rá a figyelmet – a Matter of Trust nem szabadalmaztatta ötletét, bárki készíthet ilyet. Ráadásul csak Amerikában van közel 1 millió bejegyzett fodrászat, amelyek hetente legalább fél kiló hajat vágnak – a forrás tehát ott van mindenki számára.

 

 

Szólj hozzá!

Mennyit ér valójában a klímanagyhatalmak tanácskozása?

2022. december 09. 07:50 - CHIKANSPLANET

Az idén az egyiptomi Sharm El-Sheikhben ült össze a huszonhetedik COP (Conference of the Parties) Részes Felek Konferenciája, hogy áttekintsék, mennyiben haladtak előre a kitűzött klímacélok elérése érdekében. Spoiler: nem sok mindenben.

A COP az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményét elfogadó országok legfelsőbb testülete, melyek feladata az egyezmény végrehajtásának elősegítése. Tagjai 1992-ben Rio de Janeiróban elfogadták azt a keretegyezményt, amely deklarálja, hogy a klímaváltozás közvetlenül vagy közvetetten összefügg az olyan emberi tevékenységgel, amely megváltoztatja a globális légkör összetételét, és pótlólagos eltérést okoz a klíma hosszú távon megfigyelt természetes változásához képest.

Ezt a deklarációt mintegy 200 ország írta alá, akik többször is ígéretet tettek arra, hogy lecsökkentik szén-dioxid-kibocsátásukat - méghozzá olyan mértékben, amely lehetővé teszi a Föld felmelegedésének 2, de lehetőleg 1,5 Celsius fokra való korlátozását az iparosodás előtti szinthez képest. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) jelentése szerint 2050-re el kell érnünk a nettó zéró globális kibocsátást. Ezt a vállalást rögzíti a 2015-ös párizsi klímaegyezmény is, amely mára egyre inkább lehetetlennek tűnik.

A korábbi évekhez hasonlóan az idei ülésen is megállapították a résztvevő felek, hogy a kibocsátás-csökkentési célokat nem sikerült elérni, és nagyobb erőfeszítésre van szükség a tagországok részéről. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke úgy értékelte a klímacsúcs eredményeit, hogy “a tünetek egy részét kezeltük, de nem gyógyítottuk meg a beteget”, amivel utalhatott például arra is, hogy az országok még mindig nem állapodtak meg a fosszilis tüzelőanyagok kiiktatásáról. A kibocsátás-csökkentésre vonatkozó vállalások tekintetében a párizsi COP óta nem igazán történt minőségi előrelépés, főként a rövid távú érdekek és az aktuális energiapiaci kihívások miatt. Ahogy a Másfélfok is írja, a tavalyi Glasgow-i ígéretek ellenére a világ továbbra is a 2,4°C-os globális felmelegedés felé tart a század végére, ami pontosan megegyezik a tavaly publikált eredményekkel. Bár a felek idén is vállalták, hogy felülvizsgálják kibocsátásukat, és megpróbálják azt a 1,5 °C-os küszöbértékkel összhangba hozni, ennek eredményében joggal kételkedhetünk. 

Mindezek ellenére nem szabad elvitatnunk az ilyen jellegű klímacsúcsok létjogosultságát és hatását. Bizonyos ügyekben fontos előrelépések történtek, 30 év után például először sikerült megállapodni egy dedikált pénzügyi alap létrehozásáról, amely az éghajlatváltozással szemben sérülékeny, fejlődő országok számára nyújthat támogatást. Intenzív párbeszéd zajlik továbbá a megújuló energiaforrásokra való igazságos átmenetről, és ezek fókuszában egyre inkább a konkrét, megvalósítható lépések állnak.

A COP-on a médianyilvánosságnak köszönhetően egy másik lehetőség is kínálkozik: kellő publicitást kaphatnak a klímaváltozással kapcsolatos legfrissebb tudományos eredmények. Ez egyfajta nyomást gyakorolhat a tárgyaló felekre, és arra ösztönözheti őket, hogy tegyenek ambiciózusabb vállalásokat, lépéseket a célok elérésére. A konferencián résztvevő tudósok egyben közszereplőkké válnak: ez egy kiváló lehetőség arra, hogy a tényeken alapuló tudást reklámozzák, és felvegyék a harcot az álhírekkel és az összeesküvés-elméletekkel szemben. Bár a szalagcímeket nem ez az aspektus uralja, de muszáj mégis kihangsúlyoznunk a tudományos viták és meg nem valósult tervek jelentőségét is. A kutatók számára fontos lehetőség, hogy meghallgathatnak más tárgyaló- vagy érdekelt feleket, és az eddigi vakfoltokra rávilágítva újabb kutatásokat, felfedezéseket tehetnek.

ifj. Chikán Attila véleménycikke a www.vg.hu VG-PÁHOLY rovatában jelent meg 2022.12.07-én.

 

Szólj hozzá!

Egyre több szivárvány lesz, azonban ez egyáltalán nem jó

2022. december 02. 11:35 - CHIKANSPLANET

A szivárványok évezredek óta foglalkoztatják az emberiséget, és szinte minden kultúra jelentőséget tulajdonít nekik – nem beszélve arról, hogy optikailag is pozitív élmény megtapasztalni egyet. Egy új tanulmány szerint a század végére több szivárvány lesz látható, azonban ez egy elég negatív jelenség miatt lehetséges: a klímaváltozás az oka.

A mānoai Hawaii Egyetem új kutatása szerint bolygónk átlagban nagyjából 5%-kal több szivárványt láthat majd a XXI. század végére – írja a Treehugger. A kutatók szerint 2100-ra 4,0-4,9%-kal nő meg az éves átlagos szivárványnapok száma, ami olyan napokat jelöl, amikor legalább egyet látni. A szárazföldi területek 21-34%-a veszít az ilyen napokból, míg 66-79%-a nyer. Főként a magasabb régiókban lesznek gyakrabban láthatóak, ahol alapvetően kevesebb ember él.

A becsült értékekhez a kutatócsapatnak létre kellett hoznia az első globális térképet, ami összesíti a jelenségeket: ehhez pedig a Flickr fotómegosztóhoz fordultak. A platform ugyanis komoly tárháza ezeknek az atmoszferikus jelenségeknek, mivel több millióan töltenek fel fotókat világszerte. A „szivárvány” szó szimpla beírása sajátos problémát hordozott, ugyanis nem csak a természetes előfordulásokra korlátozta a kereséseket. A kutatóknak tehát ki kellett szűrniük minden olyan esetet, ahol szerepel a szivárvány szó, de nem a jelenségre utal – tért ki rá Amanda Wong, a kutatás társzerzője.

Miután megvolt a szivárványgyűjtemény, a kutatócsapat betanított egy előrejelzési modellt a helyszínadatok, illetve a pára, felhőzet és napsütésszög globális térképei alapján. Ezt utána alkalmazták a földtömegek jelenkori és jövőbeli szivárvány-előfordulásainál, amiből kiderült, nem túl meglepő módon, hogy a szigeteken bőven lehet „találni” ilyen jelenségeket. Ahogy a National Geographic is összegezte, a szivárványok – azaz az égbolton látható, többszínű ívek – úgy jönnek létre, hogy fény éri a vízcseppeket. A leggyakrabban akkor láthatunk ilyeneket, ha eső közben egy specifikus szögben éri a napsugár a cseppeket, ami létrehozza a hullámhossz szerinti, kötött sorrendű színeket: ezek a vörös, a narancs, a sárga, a zöld, az indigó, a kék és az ibolya.

Ahogy Steven Businger társszerző és az egyetem atmoszferikus tudományainak professzora is fogalmaz, a szigetek azért is „dúskálhatnak” szivárványokban, mert a napi tengeri fuvallatok alatt a földrészek domborzata felemeli a levegőt. Így olyan lokalizált zuhatagok keletkeznek, amiket tiszta égbolt vesz körül, beengedve a bámulatos szivárványokat eredményező napfényt. 2100-ra az északi szélességi fokoknál és a nagyon magas szinteken azért lehet a modell szerint több szivárvány, mert a klímaváltozás melegebb hőmérsékletet, kevesebb havat és több esőt eredményez. Ott pedig, ahol kevesebb lesz a csapadék, mint például a Földközi-tenger környékén, kevésbé lehet majd szivárványokat látni.

Kimberly Carlson vezető szerző a sajtóközleményben azonban felhívta a figyelmet arra, hogy ennek más, nehezebben megragadható hatásai is lesznek az emberiségre és a környezetre: ilyen lehet például a természetalapú turizmus vagy az általános mentális egészség. A tudós kitért arra, hogy fontos lesz ezt is vizsgálni a jövőben, ugyanis a környezeti tényezők mellett más, előre nem látható következményekkel is számolni kell.

Szólj hozzá!

8 milliárdan lettünk: történelmi mérföldkőhöz ért az emberiség

2022. november 25. 08:44 - CHIKANSPLANET

Az ENSZ jelentése szerint november 15-én elérte a 8 milliárd főt a Föld lakossága. Bár a népességnövekedés tempója az 1960-as évek óta némiképp lassult, az orvoslás fejlődésének köszönhetően világszerte megnőtt az átlagélettartam, és az előrejelzések szerint 2050-re a 65 év felettiek száma 10 százalékról 16 százalékig emelkedik majd. Mindeközben India maga mögött hagyhatja Kínát a legnépesebb országok rangsorában.

A legutóbbi, 7 milliárdos mérföldkövet 11 évvel ezelőtt értük el, a következő forduló pedig még 15 évet várat magára az előrejelzések szerint. 1990-ben az átlagélettartam 63 év volt, 2019-re elértük a 72 évet, 2050-re pedig 77-et becsülnek a kutatók. A következő évtizedekben várható népességnövekedés több mint fele mindössze nyolc országban összpontosul majd: ezek a Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyiptom, Etiópia, India, Nigéria, Pakisztán, a Fülöp-szigetek és Tanzánia. Közülük is kiemelkedik a Kongói Demokratikus Köztársaság és Tanzánia, melyek lakossága várhatóan megduplázódik majd 2050-re.

Mit is jelent mindez a gazdaságra, a környezetvédelemre és a társadalomra nézve? Az Egyesült Nemzetek Népesedési Alapjának (UNFPA) vezetője szerint pozitív jelentése is van a népességnövekedésnek: ez ugyanis annak eredménye, hogy hosszabb lett az emberek várható élettartama, alacsonyabb a csecsemőhalandóság, kevesebb nő hal bele a szülésbe, és az egészségügyi rendszerek is hatékonyabbak, mint régen.

A túlnépesedés azonban számos globális problémával jár, és a fogyasztási szokásainkat is befolyásolja. Nagy kihívás elé állítja az emberiséget, hogy a folyamatos növekedés mellett úgy tartsa el magát, hogy közben mindenkinek egyenlő életminőséget biztosítson. Már most is minden kilencedik emberről elmondható, hogy nem jut naponta elegendő táplálékhoz, miközben az élelmiszerek 33-40%-át pazaroljuk el világszerte. A túlfogyasztás következtében sokszorosan kimerítjük a természeti erőforrásainkat, az élelmezési problémák pedig intenzív, a természetre nézve destruktív gazdálkodási módszereket hívnak életre. Ennek következtében fokozódik az erdőirtás, csökken a vadonélő fajok élőhelye és pusztul a talaj minősége. Az ENSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy a túlnépesedés következtében megnő a járványok kockázata: a hagyományos pufferzónák ugyanis, - amelyek azelőtt elválasztották az embereket az állatoktól és az általuk hordozott kórokozóktól - jelentősen csökkennek.

Habár ezek vészjósló jelek, sok szakértő mégis úgy gondolja, hogy a valódi problémát nem a népességszám növekedése jelenti. Fontos kihangsúlyozni, hogy a populáció nagy része a szegényebb országokban koncentrálódik, ahol a kibocsátási arányok jelentősen alacsonyabbak. Nem ők azok, akik a klímaváltozást előidézik, mégis ők a legkiszolgáltatottabbak a nyugati túlfogyasztás következményeinek. Vegyük például Kenyát, amely jelenleg pusztító szárazságtól szenved. Az ország lakossága 55 millió fő, ami körülbelül 95-ször több, mint az Egyesült Államokban található Wyoming lakossága. Wyoming azonban 3,7-szer annyi szén-dioxidot bocsát ki, mint Kenya.

Épp ezért számos szakértő egyetért abban, hogy nem a népességszám növekedése miatt kell aggódnunk - sokkal inkább az erőforrások igazságtalan elosztása és a mértéktelen túlfogyasztás az, ami fenyegeti az emberiség jövőjét.

 

4 komment

A csend, mint természetes erőforrás

2022. november 18. 08:16 - CHIKANSPLANET

A dél-amerikai Ecuador legújabb nemzeti parkjának alapja, hogy a csend érték, amit védeni kell. A dél-amerikai ország az első, amely „csendes parkot” épített, a Zabalao folyó menti szakaszon pedig a csendet természetes erőforrásként őrzik.

A régióban – ahogy a Treehugger is beszámol róla – nincsenek közlekedési vagy szállítmányozási útvonalak, ahogy lakossági vagy kereskedelmi építkezések sem. Nem zúg semmilyen mesterséges gép, és csak a természetes hangokat, neszeket, robajokat hallani. A hatalmas területet az alig 2000 tagú őslakos cofán nép birtokolja, és abban bíznak, hogy a turizmus egy új, „csendes” formája is beindulhat: ez közvetlenül nekik is kedvezhet megvédeni földjüket és fenntartani kultúrájukat. Ez egyrészt magának az országnak is jó, de a látogatók nemzetközileg is terjeszthetik az ilyen tapasztalatok fontosságát és szükségességét. Ezen kívül pedig az ilyen védett zónák garantálják azt, hogy érintetlenek maradjanak a természeti kincsek, amelyek közül egyre kevesebb van a világon a folyamatos expanzió, valamint az ezekből fakadó környezeti változások miatt.

A Biology Letters által publikált adatok szerint a folytonos zaj több mint 100 különböző faj túlélését veszélyezteti amellett, hogy több állatnak okoz kárt. A hang fontos például a párkereséshez vagy a ragadozók elleni védekezéshez, így ezt is megzavarhatják a zajok: ha az állatok nem tudnak elmenekülni és szaporodni, előbb meg-, majd kihalhatnak. Ez persze a ragadozókra is igaz: a denevérek és baglyok a hang alapján vadásznak, így táplálékhoz sem tudnak hozzájutni, illetve több energiára lehet szükségük a vadászathoz, ami szintén negatív hatás.

A  WHO szerint az emberi egészségre is ártalmas a zaj, ugyanis zavarhatja a figyelmet, a pihenést vagy a kikapcsolódást, kardiovaszkuláris és pszichofiziológiai hatásokat eredményezve. Ezek rövid- és hosszútávúak lehetnek, és kihathatnak a viselkedésre és az átlagos közérzetre. Az Európai Unió adatai alapján az EU lakosságának kb. 40%-a tapasztal 55 dB-nél magasabb hangot; ötöde napközben 65 dB-nél magasabbat; közel harmada pedig éjszakánként 55 dB-nél magasabbat. A jó minőségű alváshoz 40 dB-nél alacsonyabbháttérzajra van szükség, de a jó tanulási és tanítási feltételekhez ennél is alacsonyabb, 35 dB alatt kellene maradni. Ezért is fontosak tehát a csendes helyek, és az ezekért tett erőfeszítések.

A Queit Parks International ezek fenntartásán dolgozik, Gordon Hempton ökológus és társalapító pedig felhívta a figyelmet arra, hogy „a természetes csend veszélyeztetett fajjá vált”. A zajszennyezés tehát egyértelműen nem csak kellemetlen, hanem hosszútávú, drasztikus következményei vannak. A helyzet pozitív oldala, hogy a vegyi szennyezéssel szemben a zaj csak addig létezik, amíg az emberek és gépek generálják: a „halkulással” viszonylag egyszerűbben megoldható a probléma. A szervezet egyébként az amerikai Montana Glacier nemzeti parkjának is megadta a minősítést, ami az első ilyen az Egyesült Államokban. Idővel remélhetőleg világszerte egyre több ilyen terület és zóna jön létre, akár városokon belül nyújtva csendes menedéket.

Szólj hozzá!

A zöld folyosók karbonsemleges szállítmányozáshoz vezethetnek

2022. november 11. 07:55 - CHIKANSPLANET

Ha minden a tervek szerint alakul, jövőre már az óceánokat rója a világ legnagyobb tengeri teherszállítással foglalkozó cége, a Maersk első újgenerációs teherhajója, amely a környezetkímélő metanollal üzemel. Ezt 2025-ig további 18 hajó követi, ami rá is fér a szállítmányozási szektorra, amely – a Lloyd’s List adatai alapján – 2021-ben 833 millió tonnányi széndioxidot termelt. Ez a globális mennyiség 3 százaléka.

Az újgenerációs flotta az úgynevezett zöld folyosókon közlekedik majd. A Globális Tengerészeti Fórum és a „Getting to Zero” koalíció megközelítésében ezek olyan tengeri szállítmányozási útvonalak, „ahol a zéró kibocsátású hajók üzemeltetésének technológiai, gazdasági és szabályozói megvalósítását a köz- és a privát szektor együttesen éri el”. Ezek kialakítása azonban közel sem könnyű: a McKinsey tanácsadó cég például azt hangsúlyozza, hogy a következő évtizedben hozzá kell látni a megoldáshoz, hiszen a globális kereskedelem 80 százalékát kitevő hajós szállítmányozás folyamatosan nő – és vele együtt a CO2-kibocsátása is. Miközben a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet 2050-re felére csökkentené a jelenlegi emissziót, több ország – köztük az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Japán – a karbonsemlegesség mellett köteleződött el.

Ahogy a McKinsey tanulmányában felhívja rá a figyelmet, a zöld folyosóknak három típusa van, amelyek eltérő jellegű erőfeszítéseket igényelnek. Vannak központi helyszínhez kapcsolódók, amikor egy adott kikötőbe irányulnak ezek az útvonalak. Eggyel bonyolultabb, ha két kikötőt stabilan köt össze egy zöld folyosó, a három vagy több kikötőt összekapcsoló hálózatok pedig lénygesen komplexebb megközelítést igényelnek.

Tekintettel arra, hogy a zöld folyosók kizárólag olyan hajók által vehetők igénybe, amik tiszta energiával működnek, fontos kérdés, hogy elérhetőek-e ilyen üzemanyagok – erre az Egyesült Államok kormánya is felhívja a figyelmet. Figyelembe kell venni az alternatív energiaforrásokat előállító központokat, továbbá azt, hogy miként lehet ezekhez a forrásokhoz eljutni. Ez rávilágít a kérdéskör összetettségére: nem elég a szállítmányozó cégeknek átgondolni a megvalósíthatóságot, maguknak az előállítóknak is választ kell tudnia adni a megnövekedő igényekre. Szintén fontos kérdés az üzemanyagok tárolása – emeli ki az energiatárolásért felelős európai szövetség. A 2050-re tervezett szénsemlegességi stratégia megvalósításához meg kell oldani azt, hogy az alternatív és tiszta energiaforrások ugyanilyen módon jussanak el a felhasználási területekre. Meg kell vizsgálni, hogy új létesítményeket kell-e építeni, vagy elegendő a követelményeknek megfelelően módosítani a meglévő infrastruktúrát.

Természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni mindezeknek a komoly gazdasági vonzatát sem. Egyrészt a hajótulajdonosoknak át kell gondolniuk a járművek típusait és méreteit, jóval nagyobb figyelmet szentelve a szénsemlegesítési folyamatoknak. Másrészt a rakományok tulajdonosai és a fogyasztók is érzik majd ennek hatását, bár a Maersk szerint csak elhanyagolható mértékű lehet az áremelkedés. Hogy ez tényleg így legyen, a szállítmányozási óriás maga vette kézbe az újgenerációs flotta energiaigényét: Spanyolországban és Kínában is olyan üzemeket létesít, amelyekben zöld metanolt állítanak majd elő a zöld folyosókon közlekedő hajók ellátásához.

Szólj hozzá!

Tanult tehetetlenség helyett tanult „zöldképességek”

2022. november 04. 07:59 - CHIKANSPLANET

Szenvedést hozhat a klímaváltozás, Klímaváltozás és egészség: van mitől félni, Nem lassul a bolygónk pusztulása, A klímaváltozás brutális erővel rúgja ránk az ajtót – ilyen és ehhez hasonló főcímeket találhatunk a klímaváltozással kapcsolatban a nagyobb hazai hírportálokon. Ezek hallatán nem csoda, hogy a gyerekekben és a felnőttekben egyaránt napról napra nő a klímaszorongás. Pedig a megoldásorientált diskurzus bizonyítottan visszaadja a kontroll érzését, és arra ösztönöz, hogy szerepet vállaljunk a problémák megoldásában.

Zummo, Gargroetzi és Garcia tanulmányukban rámutatnak, hogy a klímaváltozás kapcsán általában háromféle diskurzussal találkozhatunk. A fenti címek a világvége-narratívába illeszkednek bele, amelyek akarva-akaratlanul a teljes tehetetlenség és reménytelenség érzését keltik az olvasóban. Létezik az úgynevezett klímapolitikai diskurzus, amely szervezkedésre, ellenállásra buzdít – ide tartoznak például a Greta Thunberg által indított klímasztrájkok vagy a Just Stop Oil nevű klímaaktivista-csoport nagy port kavaró akciója, amelyben paradicsomkonzervvel öntötték le Van Gogh Napraforgóit. A harmadik megközelítés pedig arra fókuszál, hogy mit tehetünk egyénileg és a társadalom szintjén azért, hogy visszafordítsuk a klímaváltozás negatív hatásait. Ez a megoldásorientált diskurzus, amellyel együtt jár, hogy hiteles forrásokból tájékozódunk, keressük a hasonló gondolkodású emberek társaságát, és a lehetőségeinkhez mérten mi magunk is kivesszük a részünket a problémák megoldásából. Ez utóbbi nemcsak azért előnyös, mert a pszichológusok szerint ez a legjobb ellenszere az egyre elterjedtebb klímaszorongásnak vagy klímadepressziónak, hanem azért is, mert feloldja a tanult tehetetlenség bénító érzését. 

Ma már számos kutatás vizsgálja azokat a pszichoszociális tényezőket, amelyek kulcsszerepet játszhatnak a sikeres túlélésben, alkalmazkodásban. Glenn Albrecht ausztrál ökofilozófus szerint alapvető attitűdváltásra lenne szükség, hogy a természetet ne egy legyőzendő, leuralható, tárgyiasítható és kifosztható entitásnak tekintsük, hanem létezéspartnernek. Albrecht szerint az egyetlen járható kiút a klímaválságból és a civilizációs katasztrófából, ha az ember spontán és feltétlen gondoskodó, védelmező viszonyulással fordul a természet, az állatok, a növények felé, és a kapcsolatot a kölcsönös egymásrautaltság tudata határozza meg.

De hogyan is néz ki mindez konkrét képességekre lefordítva? 

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete egy 32 ország tapasztalatait összefoglaló jelentésben adta ki azoknak a soft skilleknek a listáját, amelyek feltétlenül szükségesek lesznek a jövő „zöldmunkáihoz”, illetve szélesebb körű változást teremthetnek.

Eszerint elengedhetetlen, hogy hajlandóságot mutassunk a fenntartható fejlődés megismerésére, és mi magunk is környezettudatosan éljünk. Képesek legyünk alkalmazkodni a dinamikusan változó új folyamatokhoz és technológiákhoz, és legyünk rugalmasak a szükséges változtatások megértésében. Tudjunk csapatban dolgozni, és javítsunk a kommunikációs készségeinken a sikeresebb együttműködés érdekében. Végül pedig fejlesszük a vállalkozói készségeinket a fenntartható lehetőségek terén. 

Zöldmunkák alatt a fenntarthatósággal és a környezetvédelemmel kapcsolatos szakmákat ért az említett jelentés, amelyekre várhatóan egyre nagyobb lesz az igény. Említhetnénk például az energiaauditorokat, hidrológusokat, környezetmérnököket, településfejlesztőket vagy fenntarthatósági tanácsadókat. Nem kétséges azonban, hogy a felsorolt készségek elsajátítása mindannyiunk számára létszükséglet, dolgozzunk bármely iparágban is.

ifj. Chikán Attila véleménycikke a www.vg.hu VG-PÁHOLY rovatában jelent meg 2022.10.31-én.

Szólj hozzá!

Mi az a permafroszt, és miért baj, hogy olvad?

2022. október 28. 09:40 - CHIKANSPLANET

Az októberi szép idő komplex problémákra világít rá: ha nálunk ilyenkor ennyire meleg van, mi a helyzet azokon a helyeken, ahol folyton fagy? Permafrosztnak nevezzük azt a földet, amely legalább két évig folyamatosan fagyott állapotú. Vannak olyan bajnokai ennek a kategóriának, amelyek már több száz, sőt több ezer éve vannak megdermedve. És nyáron sem engednek fel ahogy a Treehugger írja, a permafroszt „átvészeli” az évszakokat. Ebben a típusát tekintve homokban, földben vagy sziklában –ami akár az óceán alatt is meghúzódhat – óriási mennyiségű szerves anyag található, ami felolvadáskor fel- és kiszabadulhat, például üvegházhatású gázok formájában. Ez egyfajta ördögi kört eredményez: a globális felmelegedés felolvasztja a permafrosztot, ami miatt olyan gázok szabadulnak fel, amelyek gyorsítják a globális felmelegedést – és így tovább.

Mélységét tekintve a permafroszt lehet pár méteres, de akár egy kilométeres is – számol be az amerikai Nyersanyagvédelmi Tanács (NRDC). Van, hogy egybefüggően, masszív területeken helyezkedik el, például a sarki tundrán, de kisebb részeket is fedhet hegytetőkön vagy -oldalakon. A nagyobb szárazföldi résszel rendelkező északi féltekén a talaj negyede permafroszt: Kanadában, Grönlandon, Szibéria északi részén vagy a Jeges-tenger legalján is van belőle. A déli félgömbön az Andokon található, vagy Új-Zélandon a Déli-Alpokban.

Az északi féltekén több mint 23 millió négyzetkilométernyi permafroszt van, ami nagyjából annyi, mint az Egyesült Államok, Kanada és Kína területe együtt. Ez azonban, ahogy az amerikai Nemzeti Hó és Jégadatközpont (NSIDC) felhívja rá a figyelmet, folyamatosan csökken. Ennek párhuzamosan húzódik össze az úgynevezett krioszféra, ami a permafroszt mellett a havat, a jeget, tengeri jeget, a gleccsereket, a jéghegyeket és -táblákat foglalja magába. Mindez persze kihat a klímára, a tengerszintre és a rendelkezésünkre álló vízre, ezzel együtt pedig az emberek, növények és állatok életére. Mivel a sarki melegedés kétszer gyorsabb, mint a mérsékeltebb övezetekben zajló, a kis hőmérsékletváltozásokra is érzékeny permafroszt gyorsabban olvad, mint amire eredetileg számítottak a szakemberek. Ha a Föld 2°C-kal az iparosodás előtti szint fölé melegszik, akkor becslések szerint a permafroszt 40 százalékának mondhatunk búcsút.

A már említett üvegházhatású gázok felszabadulása nem az egyetlen káros következmény: a Columbia Climate School az olvadás talajproblémákhoz is vezethet, a földcsuszamlás, parti erózió vagy áradás pedig károkat okozva az épületekben és az infrastruktúrában. Alaszkában, Grönlandon, Kanadában és Oroszországban épületek süllyedtek el vagy omoltak össze emiatt, sokszor olyanokat érintetve , akik már évezredek óta lakják az adott térséget. A Guardian például arról számolt be, hogy a 175 ezer fős oroszországi Norilszk épületeinek 60 százaléka sérült meg a permafroszt felengedése miatt, és ezek tizedét már el is hagyták lakói. Mivel nem átmeneti károsodásról van szó, az újjáépítés is rendkívül nehézkes.

Az ökológiai és társadalmi tényezőkön túl komoly egészségügyi következményei is lehetnek a permafroszt felolvadásának. Mivel a hideg, sötét és alacsony oxigéntartalmú közegek hozzájárulnak a mikroszkopikus sejtek túléléséhez, bizonyos organizmusok több ezer évig élhetnek jégbe fagyva. Így befagyott vírusok, gombák és baktériumok szabadulhatnak fel és válhatnak aktívvá, majd terjedhetnek el, például a vízáramba kerülve az olvadó jég eredményeként. Egy 2016-ban felolvadt rénszarvastetem, amelyről utólag kiderült, hogy az elpusztult állat lépfenés volt, több tucat embert betegített meg, egy gyermeket és több ezer rénszarvast pedig el is pusztított az oroszországi Jamal-félszigeten. Alaszkában az 1918-as spanyolnátha vírusát találták meg épségben konzerválódott emberi tetemekben, és még 40 ezer éves férgek is képesek voltak újra életre kelni a kiolvadás után.

Egyelőre nincs tudományos konszenzus arról, milyen hatása lehet az ősi vírusok és betegségek „feltámadásának”, de egy biztos: bármennyire is filmvászonra illő, hogy Szibéria egy eldugott térségében a permafroszt felengedése után egy 3 ezer éve élt helybéli herceg sírját fedezték fel, ez – ahogy mondani szokás – a fasorban sincs azokhoz a drasztikus változásokhoz képest, amelyekre fel kell készülnünk ennek a komoly rizikókat hordozó folyamatnak a hatására.

2 komment

Regeneratív mezőgazdaság, az élelmiszeripar zöldforradalma

2022. október 21. 07:59 - CHIKANSPLANET

Egyre többen hallani az úgynevezett regeneratív, vagy más néven talajmegújító, ökotudatos mezőgazdaságokról. De mit is jelent ez pontosan és hogyan fordítható vissza általa a globális éghajlatváltozás? 

Idén nyáron Magyarországon sem kerülhette el a figyelmünket, hogy mennyire kitett a természet a szélsőséges időjárásnak. Korunk környezeti problémáinak jelentős része szorosan összefügg a mezőgazdasággal, - elég, ha csak az idei nyár rendkívüli aszályaira gondolunk. Az élelmiszeripar számára egyszerre jelentenek óriási kihívást a klímaváltozás hatásai, az egyre súlyosabb aszályok és az ezzel járó termelési bizonytalanság, a nem megfelelő, intenzív mezőgazdasági gyakorlatok fenntarthatatlansága, valamint az orosz-ukrán háború következtében fellépő műtrágyahiány. Az Alföld elsivatagosodása és a kaktuszinvázió mind vészjósló jelek, melyek egy már most zajló átalakulásról árulkodnak. 

Ha ezek a tendenciák nem változnak, a világ jelenleg művelésre alkalmas földterületeinket egyharmada válhat termelésre alkalmatlanná az évszázad végére. Ez azt jelenti, hogy a világ kalóriafogyasztásának közel háromnegyedét adó négy termény globális hozama (a búza, a kukorica, a rizs, és szója) a század végére akár 10-30%-kal csökkenhet. Ugyanakkor a populáció növekedése miatt nőni fog az emberiség élelmiszerigénye is.

Nem kis kihívás a mezőgazdaság átalakítása, szemben mondjuk az ipari reformokkal: az élelmiszertermelés fontossága ugyanis szinte érinthetetlenné teszi a szektort. Pedig az ökológiai szempontokat is figyelembe vevő mezőgazdaság nemhogy nem ellensége az élelmiszertermelésnek, de a klímaváltozás és a környezetkárosítás miatt éppen ez lesz az egyetlen esélyünk arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékkal láthassuk el az emberiséget. 

Paradigmaváltás a természetes egyensúly helyreállításáért

A regeneratív mezőgazdaság sokak számára még új fogalom, pedig a téma egyik jeles képviselője, Paul Hawken szerint akár egy generáció alatt vissza lehetne fordítani általa a klímaváltozás negatív hatásait. A fogalom olyan gazdálkodási gyakorlatok, technikák összességére utal, amelyek lehetővé teszik a talaj regenerálódását és termékenységének helyreállítását, miközben a vízkészletet és a biológia sokféleséget is védelmezik. 

A talajmegújító gyakorlatok a kimerült földek szervesanyag-tartalmát állítják helyre, változatos növényekkel, organikus trágyával, sokszoros vetésforgóval, adott esetben irányított legeltetéssel. Az alapelvük az, hogy a talajt folyamatosan be kell takarni, akár növényi maradványokkal, akár takarónövényekkel. Ezáltal megóvják a földet a szél és a víz eróziójától, javítják a víztartó képességét, és teret engednek a mikroorganizmusok fejlődésének. 

A megközelítés az üvegházhatást is mérsékli, hiszen a talaj szervesanyag-tartalmának növekedése javítja a föld szénmegkötő képességét, valamint a víz körforgását is. Ez azért kulcsfontosságú, mert a szén-dioxid-kibocsátás körülbelül egynegyede a mezőgazdaságból, az erdőgazdálkodásból és a föld használatával járó egyéb tevékenységekből ered. Egy regeneratív mezőgazdaságban odafigyelnek továbbá a növény- és állatvilág biológiai sokféleségének növelésére a föld felszíne felett és alatt egyaránt. Emellett pedig mérséklik a vegyszerhasználatot és optimalizálják az öntözési technikákat, amelyek a vizeket is megkímélik. 

A regeneratív mozgalom tehát mindenképpen nagy reményeket kelt, ugyanakkor tudjuk, hogy a globális élelmiszerrendszerek rendkívül összetettek, több érdekelt felet és iparágat is érintenek. A jövő szakembereire vár a feladat, hogy ezeket a gazdálkodási elveket saját régiójukra, működésükre és személyes helyzetükre alkalmazzák. 

Szólj hozzá!

Costa Rica: ahol a fenntarthatóság működik

2022. október 14. 08:25 - CHIKANSPLANET

Costa Rica több szempontból is Közép-Amerika egyik legkiemelkedőbb országa. A közel 5 millió fős államnak 1948 óta – egy rövid polgárháborút követően – nincs hadserege, ugyanis a béke iránti elköteleződés jegyében megszüntette azt. Ez a mentalitás meghatározta XX. és XXI. századi működését, és az ENSZ boldogságindexe szerint is a 12. legboldogabb ország a világon. Egyik fő küldetése a fenntarthatóság, ami mind a társadalmára, mind a gazdaságára hatással van. Ebben a mai napig kimagaslóan teljesít, ugyanis Costa Rica energiájának több mint 98 százaléka megújuló forrásból származik.

A köztársaság 2019-ben fogadott el egy nemzeti szénsemlegességi tervet merész közép- és hosszútávú célokkal, ami az energia mellett a közlekedést, a hulladékkezelést és a földhasználatot is optimalizálja. Fináléja pedig ambiciózus: 2050-re teljesen szénsemleges szeretne lenni, azaz csak annyi szén-dioxidot akarnak kibocsátani, amennyit ellensúlyozni tudnak például az erdők fenntartásával és kiterjesztésével. Costa Rica egyébként a világ szén-dioxid-kibocsátásának csak 0,02 százalékáért felelős, de ettől függetlenül szeretne példát mutatni a globális felmelegedés elleni harcban.

1940-ben még az ország háromnegyedét erdők terítették be – számol be róla a Six-Two –, 1987-re azonban ez csak 21 százalékra esett vissza. A faértékesítésből származó rövidtávú haszon, valamint a földműveléshez szükséges terület szükségessége vezetett idáig: amit lehetett, kivágtak és felszántottak, ami Latin-Amerika egyik legnagyobb mértékű erdőirtását eredményezte. Az 1990-es évekre azonban ráébredt a nemzet arra, hogy hosszútávon ez nem lesz fenntartható: ha nincsenek fák, nem lesz mit kivágni sem. A túlművelt földek terméketlenné válnak, így nemcsak a természet sínyli meg a pusztítást, hanem az emberek és gazdaságuk is. Ezért is fektetett sokat a kormány olyan irányelvek kialakításába, amelyek az ökoturizmushoz és a természet fenntartásához járulnak hozzá. Mostanra Costa Rica lett az első trópusi ország, ami szinte teljesen véget vetett az erdőirtásnak, sőt, vissza is fordította azt, melynek eredményeként ismét 75 százalékát fedik erdők. A Föld 0,03 százalékát teszi ki, de a biodiverzitás 5 százalékát őrzi határain belül Costa Rica.

A szegénységből való kitörés hagyományos folyamata az úgynevezett „strukturális átalakulás”, ami társadalmi változásokkal jár. A mezőgazdaság visszaszorul, sokan a városokba költöznek, az iparosodás pedig fokozza a környezetszennyezést. A gazdaság ideális helyzetben annyira modernizálódik, hogy „öntisztítóvá” válik. Amíg azonban az átlagemberekhez nem jut el a gazdasági nyereség, addig az ország sem tud kilépni ipari fázisából. Costa Rica ezt úgy kerülte el, hogy földet, pénzt és oktatást biztosított népének, felruházva lehetőségekkel a közösségeket. Fegyverek helyett a közoktatás és a kultúra kapott hangsúlyt, így a modernizáció úgy tudott lezajlani, hogy a kezdeti pusztítást egy a fenntarthatóság melletti hosszútávú elköteleződés váltotta fel. 1997-ben az ország egy bravúros, motiváló intézkedést vezetett be: ahogy a Euronews is beszámol róla, pénzt kapnak azok a földtulajdonosok, akik hozzájárulnak a természetvédelemhez. A programot, amely az elmúlt 20 évben több mint 420 millió euró támogatást biztosított a legszegényebb rétegeknek, most a fosszilis üzemanyagok adóztatásából finanszírozzák, ma pedig már 1 millió hektárt véd.

Egy másik fontos pillére Costa Ricának az ökoturizmus, ugyanis az évente odalátogató 3 millió turistából 2 millió első sorban a természetért megy oda. A GDP több mint 8 százalékát teszi ki a szektor, és a lakosság 10 százaléka dolgozik benne. Így a turizmus nem csak a gazdasághoz és foglalkoztatáshoz járul hozzá, hanem a természet fenntartásához is. Az innen befolyó bevételekből emeltek kórházakat és iskolákat a népszerű, de fejlődésre szoruló helyszíneken. A terület negyede védelem alatt áll, amit a turizmusból képesek fenntartani.

Az országban a természet, a gazdaság és a társadalmi igazságosság triója folyton egymásra hat, az eredmény pedig magáért beszél. A kormány aktívan támogatja azokat, akik hozzájárulnak ezekhez a pillérekhez, előnyeit pedig nemcsak az ország, de a világ is élvezheti. A probléma azonban az, hogy az egyéb régiók nemtörődömsége lecsapódhat Latin-Amerikában is, felborítva a gondosan kialakított egyensúlyt. Ezért is fontos, hogy a bolygó társadalmai és országai szem előtt tartsák azt a közös jövőt, amerre mindannyian tartunk.

3 komment

Pelenkát, mosogatót, hidat, sőt, gumimacit is csinálhatunk az újrahasznosítható szélturbinalapátokból

2022. október 07. 08:00 - CHIKANSPLANET

Minél nagyobb a lapát, annál több elektromosságot termel egy szélerőmű– ez az alapszabály. A fociméretű, üveggyapot alkatrészek azonban gyűjtőhelyeken végzik, ami teljesen szembemegy a fenntartható energiatermelés alapelveivel. Az Ars Technica számolt be John Dorgan, a Michigani Egyetem vegyészmérnökének új polimer gyantájáról, amely nemcsak új lapátokként hasznosítható újra, hanem mindenféle egyéb, kereskedelmi használatú termékként is. Lehet gyártani belőle autókhoz hátsó lámpát, pelenkát, konyhai mosogatótálcát, vagy akár ehető gumimacikat is. A kutató még augusztus végén számolt be eredményéről Chicagóban, az Amerikai Vegyészszövetség találkozóján.

Dorgan „molekuláris rugalmasságként” jellemzi a technikát, amit Isaac Asimov egy cikke ihletett. Az írásban egy olyan jövő szerepel, ahol az emberek újra tudják szintetizálni a nyers protonokat, neutronokat és elektronokat bármivé, amivé csak szeretnék. Dorgan is tudja, hogy messze vagyunk még attól a kortól, de ettől függetlenül megihlette őt a koncepció. Egyik kedvenc polimere a poliaktid vagy PLA, amit eredetileg lebomló, fenntartható csomagolásra találtak ki, de a PLA-ből szöveteket és ruhákat is lehet készíteni. A kutató projektje azt vizsgálja, miként lehetne energiahatékonyabb módon készíteni szélmalomlapátokat. Így jutott eszébe, hogy esetleg a PLA is alkalmazható lenne újrahasznosítható kötőgyantaként.

A laborban új gyantát állítottak elő úgy, hogy a PLA-t egy MMA nevezetű szintetikus monomerben oldották fel, amitől szirupszerű lett. Vákuumos nyomással áthúzták az üveggyapoton, amitől az anyag panelekké keményedett. Ezeket újra lehet hasznosítani, ha friss monomerben bontjuk le, így új lapátok állíthatók elő a turbinák következő generációjához. Dorgan szerint a „polimer újrahasznosítás Szent Grálja, ha vissza lehet forgatni ugyanarra a célra valamit”, ami megvalósítható ennek az anyagnak köszönhetően.

A The Verge arról írt még februárban, hogy Írországban újrahasznosított lapátokkal cseréltek le egy hidat. Ez már a második ilyen kezdeményezés volt, ugyanis tavaly októberben Lengyelországban tettek ugyanígy. Az elképzelés mögötti mérnökök és vállalkozók abban bíznak, hogy más infrastruktúra projekteknél is bevethetik a turbinák maradványait. A szélenergia egyre elterjedtebb, 2020-ban pedig 53 százalékkal nőtt meg az új installációk száma a megújuló energiaforrás nemzetközi tanácsa, a GWEC szerint. Az újrahasznosítás nemcsak a hulladékot is csökkenti, hanem az előállítás költségein is lehet spórolni általa. Az átlagban közel 46 méter hosszú, darabonként akár 12 tonnányi monstrumok helyet is foglalnak, és eredeti jellegükből fakadóan nehezen bomlanak le – ha pedig elégetik őket, akkor csak nő a szennyezés mértéke. Ezért is két igazán járható út a meglévők újrahasznosítása, valamint az újak már újrahasznosítható anyagból való elkészítése.

Dorgan technikájának óriási pozitívuma az is, hogy más célokra is be lehet vetni azt az anyagot. Feldarabolva, polimerrel kiegészítve mintákba lehet nyomni, ami a műanyagok egyik elterjedt gyártási technikája. A szakember technikai követ is készített, amit aztán konyhai mosogatóvá alakított. Kémiai módon meg tudja másítani az anyagokat, és arra is rájött, hogy egyszerű alappal – például alkáli oldattal – emészthető is lehet a PLA egyik komponense. Összetett úton még gumimacikat is elő tudott állítani a laborjában, amiket meg is evett. „A növényből kinyert szénatom nem más, mint a fosszilis olajból kinyert. A globális szénciklus része, és most megmutattuk, hogy képesek vagyunk mezőgazdasági biomasszából tartós műanyagot készíteni, majd újra ételt.”

 

Szólj hozzá!

Szélsebesen robog Finnország az energiafüggetlenség felé

2022. szeptember 30. 08:39 - CHIKANSPLANET

Ahogy nemrég a Qubit is megírta, Finnország néhány éven belül teljesen önellátóvá válik a villamosenergia tekintetében. Mika Lintilä gazdasági miniszter egy tévéinterjúban jelentette be, hogy jelentős beruházásokkal fogják megerősíteni a hazai áramtermelést, ezáltal az országnak már májusra sikerülhet lekapcsolódnia az orosz energiáról.

A finn energiarendszer meglehetősen gyors átalakuláson megy keresztül. A megújuló energiaforrások aránya Finnország teljes energiafogyasztásában az elmúlt évtizedben mintegy 27 százalékról körülbelül 36 százalékra emelkedett. A finn nemzeti energia- és klímastratégia célja a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése, hogy 2030 végére a végső energiafogyasztásban való részarányuk meghaladja az 50 százalékot. Kiemelten nagy hangsúlyt fektetnek például a szélerőmű-park fejlesztésekbe is: 2022 első felében több szélturbina épült az országban, mint az előző évben összesen, amelyből a villamosenergia-szükségletünk 12 százalékát képesek fedezni.

Az időjárásfüggő megújulók (nap- és szélenergia) elterjedését viszont nagyban segíthetik a tárolási technológiák, a megújuló energiaforrásokra épülő új korszak elképzelhetetlen hatalmas, jól strukturált energiatároló ökoszisztémák megléte nélkül.  A finnek 2021 elején mutatták be nemzeti akkumulátor stratégiájukat, amelynek célja, hogy fontos húzóágazattá fejlesszék az iparágat, ezáltal elérjék a kitűzött klímacélokat. Az ország 2035-re vállalta, hogy eléri a szén-dioxid semlegességet, 2040-re pedig szén-dioxid negatívvá válnak, mindezt pedig a klímaváltozás elleni küzdelem egyik legfontosabb termékével, az akkumulátorral érnék el.

Finnország akkumulátor-stratégiája elsősorban a fenntartható forrásból származó nyersanyagok elérhetőségére és feldolgozására összpontosít, valamint az újrahasznosításra irányuló termelési és kutatási tevékenységekre. Nem titkolt céljuk, hogy a fenntarthatóság terén példát mutassanak a többi országnak, mindamellett, hogy Finnországot vezető pozícióba helyezzék a nemzetközi akkupiacon. Persze az országnak kiváló adottságai is vannak a stratégia megvalósításához, ugyanis területén belül az akkumulátorok előállításához szükséges legfontosabb fémek szinte mindegyike megtalálható. Emellett híresek az innovációra nyitott kultúrájukról, mindemellett pedig kellő szaktudással is rendelkeznek a nyersanyagok bányászata és a fémek megmunkálása terén is.

Egy finn startup például olyan innovatív megoldással állt elő, melynek segítségével hónapokig képesek tárolni a megújuló forrásból származó energiát. A Polar Night Energy által bemutatott szabadalom lehetővé teszi, hogy a tiszta villamosenergiát megfizethető módon alakítsák hővé, és akkor használják fel, amikor a legnagyobb szükség van rá. A világ első homokakkumulátora egy silón alapul, amelyben körülbelül 100 tonna homok található. Ezt töltik fel azzal a hővel, amit a nap- vagy szélerőművek által termelt villamosenergiából nyernek. A homok mintegy 500 Celsius-fokos hőmérsékleten tárolja ezt a hőt minimális veszteséggel, amelyet a központi fűtési rendszerbe vezetnek be.

 

Mit tanulhatunk tehát a nyelvrokonainktól? Mindenekelőtt azt, hogy ha a működési környezet stabil és kiszámítható, az energiaiparnak is jobb lehetőségei adódnak a kiterjedt beruházásokra, és az energia ára is versenyképes marad. A most meghozott energetikai döntéseink visszafordíthatatlan hatással lesznek az éghajlatváltozásra és a társadalmi jólétre egyaránt, ezért az ágazatnak élen kell járnia a fenntartható fejlődésben. 

 

1 komment
süti beállítások módosítása