Tennénk mi a Földért, de hogyan?

2019. július 12. 10:59 - CHIKANSPLANET

shutterstock_1353854624_1.jpgJavában tart a műanyagmentes július, a kezdeményezés, amely évről évre világszinten egyre nagyobb sikernek örvend. Az egyszerhasználatos műanyagok mellőzését népszerűsítő kampány célja, hogy ebben a hónapban hagyjuk el az egyszerhasználatos műanyagok vásárlását, ezzel segítve környezetünket. Az ehhez hasonló globális kezdeményezések manapság egyre több embert képesek megmozgatni, az összefogás és kihívás jellegükkel sokakat ösztönöznek a változtatásra. Megnéztük, milyen kezdeményezéseket találunk még, amelyek a fenntarthatóságra hívják fel a figyelmet – nem csak júliusban!

Az egyre népszerűbb műanyagmentes július célja, hogy egy kis odafigyeléssel csökkentse az egyszerhasználatos műanyagok mennyiségét. Azon műanyagokét, amelyek globális szinten az évente megtermelt 300 millió tonna műanyagnak a felét adják ki, és a használat után még évszázadokig szennyezik bolygónkat. A kampány szerint, ha csak egy hónapig odafigyelünk arra, hogy ne vásároljunk műanyag zacskót, vagy ne kérjünk műanyag tetőt az elviteles kávénkhoz, és ne palackos vizet vásároljunk – máris változást érhetünk el. (Ehhez egyébként kiváló megoldást kínálnak a csomagolásmentes boltok, amelyekről bővebben már írtunk itt.)

A közösségi média térnyerésének egyik pozitív sajátossága, hogy ezeket a kezdeményezéseket, a velük elért eredményeket, erőfeszítéseket néhány gombnyomással az ismerőseink tudtára is adhatjuk, ösztönözve ezzel őket is a tudatosságra. A közösségi média szerepe az ilyen, a közösségeket mozgósító céllal létrejövő kezdeményezések esetében kiemelkedő, hiszen gyakorlatilag bárkitől elindulhat és vírusszerűen terjedhet.

A műanyagmentes júliuson túl ugyanakkor találunk még egyéb, a fenntarthatóságért és a környezetvédelemért indított kezdeményezéseket is. A teljesség igénye nélkül íme a legizgalmasabbak:

Szívószálmentes augusztus

Ahogy véget ér a műanyagmentes július, már készülhetünk is a következő kihívásra, amely a szívószálak számát hivatott csökkenteni. Tavaly nagy siker övezte a Felelős Gasztrohős hazai kezdeményezését, az egyszerhasználatos eszközöknek ugyanis átlagosan 500 év kell a lebomláshoz – mi pedig csupán 15-30 percig használjuk őket. 2018-ban számos vendéglátóhely is csatlakozott, ők legalább augusztusra megváltak a szívószálaktól. Szerencsére azért ma már egyre több alternatívával találkozhatnak azok, akik nem szeretnének lemondani a szívószálak használatáról – arról, hogy milyen opciók érhetők el ma a piacon, ebben a korábbi bejegyzésünkben írtunk a blogon.

Szemétszedő akciók egész évben

Számos szemétszedő akcióval találkozhatunk manapság hazánkban is, amelyek révén egy-egy kijelölt területet önkéntesek segítségével tisztítanak meg szeméttől. Nemrég sor került például a cigicsikkmentes Margitszigetért folytatott cigicsikkszedő versenyre, amely keretében egy környezetvédelmi szervezet, a JÖN Alapítvány kezdeményezésére, több mint száz önkéntessel 8 köbméternyi illegálisan lerakott, eldobott hulladéktól szabadították meg a szigetet. 

Ezen kívül a szemetszedes.hu oldalon egész évben találhatunk a témával kapcsolatos eseményeket, sőt, akár saját szervezésű akciót is be lehet küldeni – utóbbi akár egy csapatépítő program keretében is megvalósulhat.

Az Alapítvány továbbá egy telefonos applikációt is üzemeltet, amely a felhasználók bejelentési alapján összegyűjti az illegális hulladéklerakatokat egy térképen, a felhasználók pedig figyelemmel kísérhetik, hogy hogyan tisztul meg napokon belül az általuk megjelölt terület.

Hasonló a Tisza hulladékszennyezésének felszámolására létrejött civil kezdeményezés, a PET Kupa is, amely egész évben különböző rendezvényeket, hulladékszedési akciókat szervez. A júniusi I. Tisza-tavi PET Kupa résztvevői például három nap alatt közel három tonna szemetet gyűjtöttek, mely következtében különleges, védett vízi és szárazföldi élővilággal rendelkező területek tisztultak meg. De elérhető már a szemétszedésnek egy különlegesebb formája is, a sportot szerető és a környezetvédelem iránt érdeklődők számára: a szemétszedő futás (plogging) is, amely lényege, hogy kocogás és futás közben végzünk szemétszedő tevékenységet.

Egy óra a Földért

Végezetül az egyik legnagyobb volumenű kezdeményezés, a világszinten elterjedt Föld Órája, amelyre idén, 2019-ben március 30-án került sor. Ebben az egy órában a világ különböző részein borulnak sötétbe városok, települések, hogy a díszkivilágítások lekapcsolásával kifejezzék elköteleződésüket egy élhetőbb és fenntarthatóbb jövőért.

A közösségi média által és az internet adta egyéb lehetőségekkel az efféle kezdeményezések könnyebben terjednek, mint valaha, így akár egy helyi kezdeményezés is rövid időn belül globális méretűvé válhat. Tehát adott esetben nem csak önkéntes csatlakozók, hanem lelkes kezdeményezők is lehetünk, ha pedig elég ötletes és figyelemfelkeltő a kezdeményezés, akár a világ másik felét is megmozgathatjuk vele.

 

 

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr4014940456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungry horse 2019.07.12. 13:40:49

A legjobb módja a természetkárosítás megakadályozásának az lenne, ha a folyóink ártereit kommunális és ipari hulladéklerakóként használó ukránokat, oláhokat végre sikerülne a méregzöldeknek és a soros által fizetett szervezeteiknek eltiltaniuk a brutális folyószennyezéstől.
A qrmáynuk is tehetne érte, van elég nemzetközi szervezet és byróság ahol ezeket az államokat szét lehetne perelni, nem is szólva a nemzetközi kezdeményezéseik következetes vétózásáról.

De a tiszai ciánkatasztrófa kapcsán láthattuk mit érnek ezek az emberek, szervezetek, amikor baj van.
Semmit.

Ezért helyesebb lenne, ha a posztoló a problémák lényegét ragadná meg és nem maszatolna a szívószálaink körül.
Én, no meg a családom se a Dunába jaigáljuk a szemetünket.
Gondolom a poszter és a posztjait megrendelő nagyfőnök se tesz ilyet.
Tehát rossz a címzés.
Tessék kérem az ukránoknál, oláhoknál kopogtatni, minket pedig békében hagyni a szívószállal és a műanyag csomagolású tusfürdővel együtt.

Wildhunt 2019.07.12. 15:02:40

@Hungry horse: ez így van. Plusz ha nem végeznének rablógazdálkodást a Kárpátokban, az árvizek sem jelentenének évente problémát.

erkölcsi hulla 2019.07.12. 16:05:19

Vagy esetleg látogassatok el Brazíliába, és akasszátok fel azt a pár ezer tízezer embert aki irtja az esőerdőket. Pár 10 éven belül visszanőne az erdők egy része, és nem fulladnánk meg.

Hova küldjem a támogatást?

mahalingam 2019.07.12. 16:20:45

@erkölcsi hulla: Az a baj hogy azt a pár tízezret ha kilövöd, jön helyébe a 100+ milliós országból egy perc alatt újabb tízezer, mivel annyira jó üzlet. Az üzletet kéne ellehetetleníteni. Márpedig az esőerdőket elsősorban állattenyésztés miatt írtják, hogy takarmányt lehessen ott termeszteni.
A legtöbb amit tehetünk 1. betiltatni a hús/tejipar állami támogatását, mivel most a legtöbb országban senki nem fizeti meg a teljes árát az állattartásnak. Ha reálisan drága lenne a hús/tejtermék, akkor természetesen csökkenne a fogyasztás.
2. egyéni szinten is drasztikusan csökkenteni az állati termékek fogyasztását, amúgy is az az egészséges döntés. Pl. vegán étrendre váltással lehet egy lépésben a legtöbbet tenni a Földért.

steery 2019.07.12. 16:30:26

Ezek a kezdeményezések mind komolytalanok és a lakosság általános önámításából, meg bolondságából fakadnak. Hogy miért? Ezért:
1. Ha egy hónapig nem használsz műanyag zacskókat, akkor az éves szennyezés 12/12-ről 11/12-re csökken. Az az éves 150 millió tonna műanyag helyett 137,5 millió tonna műanyagot jelent. Hurrá, meg vagyunk mentve!?
2. Szívószálmentes augusztus: dettó.
3. Szemétszedő akciók egész évben: ez csak akkor lehetséges, ha vannak, akik egész évben szemetelnek. És miért teszik ezt? Mert megtehetik. Mert nincs megoldva az összes hulladékfajta visszavétele. Mert nincs megoldva, hogy az emberek érdekeltek legyenek a hulladékok megfelelő helyre juttatásában. A veszélyes hulladékok (festék, olaj) leadásáért például nálunk fizetni kell! Eredmény: senki sem viszi vissza, hanem kidobja a kommunálisba. Alapnak kéne lennie évtizedek óta, hogy bármilyen visszavitt hulladékért fizetnek, mint a betétdíjas üvegvisszaváltásnál. Elvégre a hulladék érték: újrahasznosítható nyersanyag!
4. Egy óra sötétség a Földért. Szegény Föld ebbe lazán bele fog pusztulni. Egy évben ugyanis kb. 8766 óra van. Tehát a globális energiafogyasztást 1/8766-od résznyivel csökkentjük ezen "akció" hatására. Majd elégedetten hátradőlünk, hogy kész, mi mindent megtettünk a környezetvédelemért. Most már elvárjuk a Földtől, hogy legyen szíves örülni neki és szépen rendbe jönni.
Hát ez így, ebben a formában egy nagyon rossz vicc, emberek! Így tutira mind meg fogunk dögleni, mint a huzat!

erkölcsi hulla 2019.07.13. 11:04:40

@mahalingam: Igaz. Csak amíg egy kiló hús olcsóbb és táplálóbb mint amit a vegán étrend ajánl, a tömegek nem fognak átállni.

Egy fej jégsaláta 300- 400 forint, és 35 kalória, kb legyen 250 gramm. 25 gramm darált hús 40 kalória, és kb 50 forint. Szerinted megengedheti magának az ember a vegán étrendet?

erkölcsi hulla 2019.07.13. 11:05:32

@steery: Most még veled is egyet értek, ó Mester.

erkölcsi hulla 2019.07.13. 11:07:39

@mahalingam: A megoldás erre a problémára nem csak a vegán étrend, hanem a tized, századannyi energia felhasználásával készült szintetikus, növesztett húsok lennének. Sajnos gyerekcipőben jár az ágazat, bár állítólag ömlik bele a pénz. Majd ha a szintetikus hús olcsóbb és minőségibb lesz akkor fognak a tömegek ráállni a fogyasztására.

steery 2019.07.13. 12:32:51

@erkölcsi hulla: Hajaj! Akkor ez már a vég kezdete! Na, gyorsan búcsúcsókot lehelek a popómra, mert ha már te is egyet értesz velem, akkor tényleg végünk van!
süti beállítások módosítása