Lejárt az egyszer használatos műanyagok ideje

2019. május 31. 12:14 - CHIKANSPLANET

shutterstock_556842991_1.jpgRendkívül fontos mérföldkőhöz érkeztünk 2019 tavaszán a műanyagok felhasználásának terén: hivatalosan is elfogadta ugyanis az egyszer használatos műanyagok betiltását az Európai Unió általános ügyekkel foglalkozó tanácsa, mely értelmében 2021-től tiltott az eldobható műanyag termékek használata az EU tagállamaiban.

A fenntartható jövő érdekében az új szabályok megtiltják az olyan eldobható műanyagtermékek használatát, amelyek alternatív termékkel helyettesíthetők:

  • egyszer használatos evőeszközök és tányérok
  • szívószálak
  • műanyag fültisztító pálcikák
  • léggömbök pálcikái
  • oxidatív úton lebomló műanyagok, ételtartók, stb.

Az új szabályok kiterjednek a hulladékok újrahasznosítására is: a tagállamoknak 2029-re a műanyag flakonok 90 százalékát össze kell gyűjteniük, a műanyag palackoknak 2025-re legalább 25 százalékban, 2030-ra pedig már 30 százalékban újrahasznosított anyagból kell állniuk.

Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy az EU elsősorban nem ezen termékek teljes betiltását, hanem ezek egyszer használatos formáit szeretné betiltani. Ez azt is jelenti, hogy a betiltás után is lehet majd a boltok polcain találni ilyen termékeket – annyi különbséggel, hogy azok többszöri használatra szánt, illetve alkalmas termékek lesznek, vagy környezetbarátabb anyagból fognak készülni.

Globális helyzet

Az Európai Bizottság adatai szerint napjainkban a tengerekbe kerülő szemét 80 százaléka műanyag, amely rendkívül lassú bomlása miatt felhalmozódik a tengerekben, óceánokban, ellehetetlenítve ezzel az ott élő élőlények létezését. Azon túl, hogy az általuk véletlenül elfogyasztott, vagy akár a rájuk tekeredett műanyagok közvetlen módon ölik meg az állatokat, a tengeri teknősök, fókák, bálnák, madarak és halak szervezetében már megjelent a műanyag – amely így az emberi élelmiszerláncba is bekapcsolódik. Arról, hogy a mikroműanyagok milyen mennyiségben vannak jelen a mindennapjainkban, ebben a bejegyzésünkben írtunk részletesen.

Az 1950-es évektől, azaz a műanyag elterjedésének kezdete óta több mint 8,3 milliárd tonna műanyagot gyártottunk. Ez azt jelenti, hogy a valaha gyártott és kidobott műanyagok még léteznek valahol, valamilyen alakban a Földön. Mivel a műanyagok többsége nem bomlik le teljesen, ezért darabjaik több száz, akár ezer évig velünk maradnak. Az óceánokba évente nagyságrendileg 8 millió tonna műanyag kerül – ha így folytatjuk, 2050-re több lesz a műanyag az óceánokban, mint a hal.

A világméretű problémára az jelenthet megoldást, ha megpróbáljuk megakadályozni, hogy még több műanyag kerüljön a világ óceánjaiba, illetve úgy általában forgalomba. A vizekben található műanyag legnagyobb részét ugyanis az általunk használt egyszer használatos műanyagok teszik ki: a műanyag evőeszközök, poharak, cigarettacsikkek, vagy a fültisztító pálcikák – ezek az aprónak tűnő, ámde annál nagyobb környezetszennyező hatással bíró termékek a tengeri hulladék majdnem felét teszik ki.

Ennek megoldása érdekében az Uniós Tanács tájékoztatása szerint az új szabályok megtiltják több olyan eldobható műanyagtermékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetők. Ezenfelül pedig konkrét intézkedéseket is bevezetnek a leggyakrabban hulladékká váló műanyagtermékek használatának visszaszorítása érdekében.

A tiltás egyes vállalkozások működésére is hatással lesz (korábban itt számoltunk be arról, hogy a McDonald’s már megkezdte a kísérleteket a szívószál kiváltására), így vélhetően alternatív megoldásokkal kell előállniuk az érintetteknek. Az alábbiakban bemutatunk néhány egyszerű megoldást, amellyel magánszemélyként egyszerűen leválthatjuk már megszokott termékeinket környezetbarát alternatívákra.

Mivel helyettesítsünk?

A műanyag evőeszközök helyett elérhetők fém, vagy fa alternatívák is, amelyek jóval környezetkímélőbbek plasztik társaiknál. Ma már az otthoni konyhai eszközök esetében is találhatunk a szilikon ecsetek, műanyag szedőkanalak helyett fából készült terméket, esetleg fémet, bambuszt, vagy üveg eszközöket.

A műanyag dobozokra tökéletes megoldás lehet a befőttes, vagy csatos üvegek használata, amelyeket nem is feltétlenül szükséges újként megvásárolni, hiszen a kiürült üvegek elmosott állapotukban tökéletes alternatívaként szolgálhatnak.

A PET-palackok sorozatos újravásárlása helyett az üvegből vagy fémből készült kulacsok már széles skálájából választhatunk fenntarthatóbb megoldást, amelyet mindenhova magunkkal vihetünk.

A szívószálak esetében is találkozhatunk fémből, bambuszból vagy üvegből készült szívószállal. A termékről, amelyből becslések szerint az Egyesült Államokban naponta több mint 500 milliót használnak, ebben a bejegyzésünkben írtunk részletesen.

Szerencsére ma már könnyedén elérhetők az alternatív megoldások a piacon, az azokra való áttérést pedig különösebb erőfeszítés nélkül már el is lehet kezdeni. Az EU lépése segíthet előmozdítani és felgyorsítani ezt a folyamatot.  

 

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr1514871896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szombi 2019.05.31. 15:32:21

50 éve ember járt a Holdon, de azóta is csak 3 fajta élelmiszer-csomagolóanyag létezik: üveg, fém, műanyag. Egyik sem környezetbarát, begyűjtésük és újrafeldolgozásuk költséges. Haláli!

dunántúli gyerek 2019.05.31. 16:02:37

"Szerencsére ma már könnyedén elérhetők az alternatív megoldások a piacon"

Akkor anno ezert valtottak le a csatos uveget a visszavalthato majd visszavalthatatlan muanyagra az EUBAN, mi? Me akko meg az vot a mondas hogy a muanyag a legkornyezetabaratabb.

Mu ha ha ha.

Ja, nem.

Ad Dio 2019.05.31. 16:30:38

A termékek árába be kell építeni a csomagolás és a termék újra hasznosításának az árát is. Egy-egy termék valódi árának tükröznie kell a teljes környezetterhelés mértékét. Innentől a környezetbarát termék valódi versenyelőnnyé válik. Addig azonban ez csak aranyfüst a kakira.

dunántúli gyerek 2019.05.31. 16:52:16

@Ad Dio: "A termékek árába be kell építeni a csomagolás és a termék újra hasznosításának az árát is. "

- eddig is be volt epitve, ezert kell minnel nagyobb, szinesebb es kornyezetkarositobb csomagolast csinalni, kulonben hogy lehetne eladni 400ert a literenkent 20 forintos kolat? Szerinted Soros Gyuri fizette eddig a csomagolas arat, vagy mi? Amerikaban azert ebben is elorebb jarnak mert ott megveszik a plehdobozos vagy a kisuvehest otthonra is, hogy tobb legyen a szemet. Angoloknal darabokent muanyagba csomagoljak az almat a szupermarketben stb.

Karipapa01 2019.05.31. 17:14:19

Marhaság!
Ma már műanyag nélkül nem tudunk élni. Senki nem akar visszamenni a középkorba. A mai technikának a műanyag szerves része. És itt nem a gyártókat, hanem a felhasználókat kellene elmarasztalni. Azokat, akik eldobják.

Ad Dio 2019.05.31. 17:33:11

@dunántúli gyerek:

Szóval szerinted a 400 forint úgy jött ki, hogy 20 forint termék + 380 forint csomagolás? :-)

dunántúli gyerek 2019.05.31. 17:36:40

@Ad Dio: Nem, de annal biztos dragabb a csomagolas, mint ami benne van.

Szimplan nem erdekelt a modern kapitalizmus az egyszerusitesben. Adhatnak a husit, kolat, kindertojast papirzacskoban is, mint Kenyaban, csak az nagy boszmeseg lenne: kirughatnak az alkalmazottaik 90%-at, es a karvalytokes sem orulne.

2019.05.31. 18:02:24

A műanyag szemét nagyon nagy része a cunamik következtében került a vízbe. Ilyen értelemben a tengerparti városok külön kategória.

Felelős Gasztrohős 2019.05.31. 18:44:16

Komoly váltást jelent ez a vendéglátóiparnak! Mi, környezetvédő civil szervezetként szívesen segítünk megtalálni a legkörnyezetbarátabb és leggazdaságosabb megoldást. Részletek itt:
gasztrohos.hu/gyik/egyszer-hasznalatos-dobozok-kivaltasa-betetdij/

Ad Dio 2019.05.31. 22:41:32

@dunántúli gyerek:

Figyi! Nem egyről beszélünk.

Lássuk az alapokról.

Legyártasz egy terméket, becsomagolod, eladod. Valaki megveszi, kicsomagolja, használja, eldobja. Neked ezen hasznod van.

Szép történet? Volna... ha itt véget érne. De sajnos nem ér véget minden esetben. A termék és annak csomagolása ugyanis hulladékká válik, amivel valamit kell kezdeni. Ez pedig pénzbe kerül. Ki fizesse ezt meg? Az állam? Mit is jelent ez? Azt, hogy egy csomó olyan ember fogja összedobni a te termékedből keletkezett hulladék semlegesítését, akinek az egészhez kb. semmi köze. Igazságos volna, hogy olyan emberek, akik alig fogyasztanak, fizessék a nagy lábon élők után keletkező hulladékhegyek eltakarítást?

Vagy fussunk neki más oldalról: egyik pékség nejlon zacsiba csomagolva árulja a zsemlét, míg a másik papr zacsiban. A najlon zacsi ára 10 fillér, a papírzacsi ára 5 forint. Csakhogy míg a papír zacsi 100%-bqn lebomlik, a nejlon zacsi ezer évig velünk marad. A papírzacsi nem igényel további kezelést, a nejlon zacsi viszont - ha nem akarunk belefulladni a szemétbe - igényel valamilyen kezelést. Igazságos-e, hogy a paici versenybe ennek az utókezelésnek az árát nem kalkuláljuk bele?

dunántúli gyerek 2019.05.31. 23:05:41

@Ad Dio: off: a nejlonzacsival pont semmi baj nincs, 100% ujrahasznosithato, ahogy a muanyag palack is.

"olyan emberek, akik alig fogyasztanak, fizessék a nagy lábon élők után keletkező hulladékhegyek eltakarítást? "

Ilyen a vilag, valahol fizeti mindenki az amerikaiak kornyezetrombolasat...mig az EU kitalalta, hogy 10 ev mulva az autok fogyasszanak fele annyit, mint most, nekik siman jo a 2x akkora szennyezes, mint ami nalunk van. De hat az EU is oriasi szemetkibocsato, mit tehet errol vmi shithole country utolso zsellerje ahova eladjak a szemetunket?

A gazdagok amugy a fogyasztasukkal adoznak rendesen, minek kulon sok adofajta, ugyis arra kolti (a parlament dont rola legtobbszor a kormany eloterjesztese alapjan) amire akarjak.

Szoval egyszeruen szolva az ovja a kornyezetet, aki rendkivul csoro modon el, 30 eves biciklivel/robogoval/kocsival jar, szekondhandbol oltozik, kajajat megtermeli. A vilag nagy resze igy el, a gazdag orszagok filozgatasa (a tehetos polgar filozgatasa a teslajabol ugyanez) a kornyezet vedelmerol egyszeru hanta, meg latszatintezkedesek, a lelkiismeretunk megnyugtatasa erdekeben.

Mindenki tudja, hogy a nagyszulei, tizedennyi szemetet nem termeltek eletuk soran mint most o, a nagy zold harcos, szimplan mert csorok voltak mint allat, nem fogyasztoi tarsadalomhoz voltak idomitva.

Ad Dio 2019.05.31. 23:16:53

@dunántúli gyerek:

"off: a nejlonzacsival pont semmi baj nincs, 100% ujrahasznosithato, ahogy a muanyag palack is. "

Szinte minden újrahasznosítható. Csak az nem mindegy, hogy mennyiből. A papírzacsi 0 forintból. A najlonzacsi ennél biztosan többől.

"A gazdagok amugy a fogyasztasukkal adoznak rendesen, minek kulon sok adofajta, ugyis arra kolti (a parlament dont rola legtobbszor a kormany eloterjesztese alapjan) amire akarjak. "

Ácsi. Nem kell ebből gazdag-szegény purparlét csinálni. Én csak zat mondtam, hogy de facto nem igazságos, hogy mások fizessék meg bárkinek a fogyasztása után keletkező hulladék újrahasznosítását. Pont. Teljesen mindegy, hogy azt gazdag vagy szegény fogyasztja el.

Az állításom az, hogy akkor lesz a világ környezettudatos, ha az "megéri", vagyis piacilag versenyképes lesz. Efelé egy hatalmas lépés lenne, ha lezárnánk az igazságtalan verseny-előnyt nyújtó rendszereket. Ezért kellene a termékeket a semlegesítésükig bezárólag, csomagolásostól együtt kezelni.

Éhes_ló 2019.06.01. 18:43:50

A betiltás komcsi módi.
Passzol a brüsszelita komisszárokhoz.
Fel kellene fogni, hogy a világ nem az Európai Unió és vice versa.
Az eu. komisszárjainak tiltó parancsa NULLA jelentőséggel bír a Földön.

A világ olyan sötét kloákáiban mint Ázsia, Afrika, Dél-Amerika hulladek országai, társadalmai, nem jelent semmit sem sok sok milliárdnyi embernek és a vezetőiknek sem, ha Európát kommunisztikus eszméikkel szarrá szabályozzák, élhetetlenné teszik, eszement jóemberkedő ballibbant seggarcok.
Ha már minden áron tenji akarnak valamit, akadalyozzak meg, hogy a Tisza és mellékfolyói ártereit kommunális hulladeklerakónak használják a románok, ukránok, vagy hogy környezeti agresszorként ciánnal mérgezzék meg a Tiszát.

De a meglévő szabályokat is leszarják, miközben szemforgatva hoznak újjabbnál újabb szar tiltásokat.

Eleg volt a faszsagaikból!
Elég volt a bűntudatkeltésből.
Nem a folyóba, tengerbe, parkokba, erdőkbe szórom a szemetemet.
Sosem is tettem.
Azt kapják el, büntessék meg, aki szemetel!

kipcsak 2019.06.02. 21:45:46

Szívószálak, fültisztító pálcikák... vajúdtak a hegyek, és adtak egy nagy pofont a sz@rnak. Amíg a zsugorfóliákat, műanyag szatyrokat és palackokat nem tiltják be, vagy terhelik rá ezek valódi, sokszoros költségét a fogyasztókra, addig a szeméthegy csak nőni fog ezerrel.
süti beállítások módosítása