Üdvözöljük a napos oldalon!

2017. szeptember 08. 13:15 - CHIKANSPLANET

Fellendülőben a napenergia Magyarországon

shutterstock_155594216.jpgEgyre többet hallani arról mostanában, hogy Magyarországon napenergia forradalom zajlik. Ez inkább azok számára lehet újdonság, akiket eddig valahogy nem ért el a megújulók térhódításának híre, mindenesetre érdemes kicsit vizsgálni, és ezáltal tudatosítani ezt a jelenséget.

A következő évekre előretekintve az látszik, hogy a hazai piacon óriási „napos” beruházási hullám várható. Tavaly év végén ugyanis a Magyar Energia Hivatal nagyon sok beruházásra adott ki engedélyt, és ha ezek közül a nagyobb rész megépül, akkor a paksi atomerőművel hasonló kapacitást tudnak termelni. A piaci szereplők tehát léptek, a szabályozó szervek kiosztották az engedélyeket, most arra lehet várni, hogy végül hány beruházás teljesül. Ez azonban hangsúlyozandó módon nagyon pozitív folyamat az ország energetikai berendezkedésével kapcsolatban.  

A Magyarországon most megfigyelhető folyamat természetesen egy nagy egész része. A fejlett világban minden gazdaságban zajlik a megújulókra való áttérés folyamata. Nincs mese, a cél továbbra is az, hogy csökkentenünk kell az emberi tevékenység károsanyag-kibocsátását, és ezáltal a környezet szennyezését, valamint saját életterünk körülményeinek rohamos megnehezítését. Ahhoz, hogy jobban megértsük, milyen mértékű az előrelépés a hazai fronton, érdemes egy pillantást vetni a többiekre is, hogy ők hogy állnak.

Az alábbi ábrán egy európai-szintű összehasonlítást látni a megújulók arányáról a teljes energiatermelésben a uniós tagországok között:

800px-infographic_ren-2004-2015.png

Ábra forrása: eurostat

Ebben a legfrissebb, már feldolgozott eurostat adatok szerint láthatjuk, hogy a tagországok közül melyik hány százalékban állítja elő megújulókból a teljes energiaszükségletét. Ezek az adatok nem csak a napenergiára vonatkoznak, de attól még releváns információt adnak a nagy folyamatokról.

Két szintet lehet összehasonlítani az adatokból: a 2004-eset és a 2015-öset (ekkoriak a legutoljára feldolgozott adatok). Az ábra érdekessége, hogy bemutatja, melyik ország hol tart a megújulók arányának 2020-ra ígért termelési arányával, amit a játékszabályok szerint saját maga határozott meg mint célszámot. Az unió egésze, mint tudjuk, 2020-ra 20%-os megújulókból származó energiatermelést vállalt, hazánk 15 %-ot. Azt látjuk, hogy ezt már teljesítettük is, és ezen felül tudunk majd még fenntartható módon energiát termelni, ha még tovább nőnek ezek a források. Ezért is nagy szó, hogy a napenergia felhasználása ilyen szinten felgyorsulhat.

Most tehát 15% volt a magyar célszám a megújulók arányát tekintve a teljes energiatermelésben, de ez lesz majd 30%, meg 50%, és oda kellene kifutni, hogy valamikor ennek a századnak a végén 100% legyen. Hajrá, magyarok!

 

Forrás: eurostat

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr2012811722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása