Műalkotásnak is elmegy ez az új szélturbina-megoldás

2024. július 05. 12:13 - CHIKANSPLANET

Egyszerű, könnyen skálázható, fenntartható és még esztétikus is – így lehetne jellemezni azt az innovációt, amellyel mindenki magának termelhetné a szélenergiát, akár a nagyvárosok közepén is. Az úgynevezett szélturbinafalak akár egy háztartás éves energiaigényét is képesek ellátni, és ha bejön a tervezők számítása, akkor a technológia hamarosan versenyre kelhet a napelemekkel.  

Először 2021-ben mutatta be Joe Doucet tervező azt a mini szélturbinákból álló falszakaszt, amely elképzelései szerint a városok belsejében is könnyen hasznosíthatóvá tenné a szél energiáját. Az építmény ugyanis távolról sem emlékeztet a hagyományos szélerőművekre, amelyek óriás méreteikkel kevéssé illenek bele a városok látképébe, ráadásul nem is praktikusak a sűrűn beépített területeken. Az Airiva nevű találmány ezzel szemben még dísznek is elmegy, a spirális miniturbinákat ugyanis kifejezetten úgy alkották meg, hogy azok dizájnelemként is megállják a helyüket, és kis helyen is elférnek.   

Nemcsak kreatív, de hatásos is  

De lássuk, mit is tud egy ilyen szerkezet! A Fast Company beszámolója szerint a tervezőcsapat eredetileg 16 különböző lapátelrendezés hatékonyságát és teljesítményét vizsgálta, hogy kiválasszák a lehető legmegfelelőbbet. Így esett a választásuk a spirál alakzatra, amelyek elrendezése maximalizálja az eszköz kapacitását. A turbinákat olyan távolságra helyezték el a falban, hogy azok még tovább erősítsék egymás teljesítményét. Egy szegmensben négy turbina található, de a tervezők szerint a falakat bármennyi egységből össze lehet állítani, és ezek összehangolt teljesítményét egy külön erre a célra megalkotott rendszer biztosítja.  

A gyártócég úgy kalkulál, hogy egy nyolc turbinából álló konfiguráció évi 2200 kWh energia termelésére képes, amellyel nagyjából egy háztartás évi igényeit tudja kielégíteni. Ez azt jelenti tehát, hogy nem veszi fel a versenyt a hagyományos szélturbina-óriásokkal, de nem is ez a célja: sokkal inkább egy könnyen skálázható, a lokális igényeket kielégítő, fenntartható városi megoldás akar lenni. Egyébként a gyártócég szerint kiválóan működik forgalmasabb autóutak vagy repülőterek mellett is, hiszen a nagysebességgel elsuhanó járművek plusz légmozgást biztosítanak, ezáltal maximalizálják a turbinák teljesítményét.  

Szélturbinát minden házba? 

A bejelentés után Doucet csapata gőzerővel belevágott a tesztelésbe, amelynek eredményeként jövőre elvileg meg is kezdődhet a Airiva gyártása. A fejlesztők arra számítanak, hogy a szélturbinafal elsősorban a napelemes energiatermelést egészítheti ki azokon a területeken, ahol erre lehetőség van. Persze kérdés, hogy milyen áron lesz elérhető a technológia, és beilleszthető lenne-e a hazai szabályozási környezetbe, amennyiben hozzánk is eljutnade ez már legyen a jövő zenéje. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr4918441189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása