Dél-Koreában mutatkozott be a világ első „hidrogénlakása”

2024. augusztus 30. 14:03 - CHIKANSPLANET

A dél-koreai Ulsanban leplezték le a világ első olyan lakóépületét, amely teljes mértékben hidrogén üzemanyagcellákból nyeri ki a hő- és villamosenergiát. A 437 lakásból álló Yuldong-With-U – ha jól működik – remek minta lehet egy fenntarthatóbb jövő számára. 

A lakópark már egy hónapja üzemel, és úgy tűnik, hogy igen költséghatékony. Az energiát egy erőmű biztosítja, ami egy 10 kilométeres vezetéken keresztül kapja a közeli gyárak által melléktermékként termelt hidrogént. A komplexum tetején elhelyezett három konténerméretű üzemanyagcella óránként 51 kilogramm hidrogénből 1,31 megawatt villamosenergiát termel. Ez elegendő ahhoz, hogy négy háztartást óránként egy hónapra elegendő villamosenergiával lásson el. A folyamat hőt is termel, amelyet egy 40 tonnás kapacitású hőakkumulátorban gyűjtenek össze és tárolnak, majd a 70 °C-ra felmelegített vizet bevezetik a lakásokba.  

A hidrogén üzemanyagcellák több előnnyel is rendelkeznek a jelenleg számos erőműben és járműben használt hagyományos, égésen alapuló technológiákkal szemben. Ezek a cellák nagyobb hatásfokkal működhetnek, mint a belső égésű motorok, és az üzemanyagban lévő kémiai energia közvetlenül elektromos energiává alakítható át – írja az InterestingEngineering.com 

Ahogy az Amerikai Energiahatékonysági és Megújuló Energia Hivatala összegzi, az üzemanyagcellák úgy működnek, mint az akkumulátorok, de nem merülnek le, nem kell őket újratölteni sem. Mindaddig termelnek áramot és hőt, amíg rendelkezésre áll üzemanyag. Az üzemanyagcella két elektródából – egy negatív elektródból (vagy anódból) és egy pozitív elektródból (vagy katódból) – áll, amelyek egy elektrolit köré vannak fűzve. Az anódhoz üzemanyagot, például hidrogént, a katódhoz pedig levegőt vezetnek. A hidrogén üzemanyagcellában az anódon lévő katalizátor a hidrogénmolekulákat protonokra és elektronokra választja szét, amelyek különböző utakon jutnak el a katódhoz. Az elektronok egy külső áramkörön haladnak keresztül, ezzel áramot hozva létre. A protonok az elektroliton keresztül a katódhoz vándorolnak, ahol az oxigénnel és az elektronokkal egyesülve vizet és hőt termelnek. 

Ulsan városának egyik tisztviselője kifejtette, hogy már tervezik az ország villamosenergia-üzleti törvényének módosítását, hogy a lakosok közvetlen hozzáférést kapjanak a költséghatékony villamosenergiához. A szabályozási problémák miatt azonban a hidrogénnel termelt villamosenergiát jelenleg a Korea Electric Power Corporationnek adják el – írja a FuelCellWorks. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr6318478681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.02. 08:14:57

"óránként 51 kilogramm hidrogénből 1,31 megawatt villamosenergiát termel"

Jó lenne végre megtanulni, hogy a watt, kilowatt, megawatt a TELJESÍTMÉNY mértékegysége, nem az energiáé. Utobbié a Wh, kWh vagy a MWh.

Pistikétől elmegy, ha keveri a kettőt, na de egy ismeretterjesztőnek szánt szakmai blogban??
süti beállítások módosítása