A fosszilis tüzelőanyagok használata rekordot döntött a tiszta energia növekedése ellenére

2024. augusztus 02. 11:32 - CHIKANSPLANET

A legújabb jelentések szerint a fosszilis tüzelőanyagok, mint a szén, az olaj és a földgáz felhasználása 2023-ban újabb csúcsot döntött meg, annak ellenére, hogy a tiszta energiák is jelentős növekedést mutatnak. Ugyanakkor bizakodásra ad okot, hogy az Energy Institute adatai szerint a fosszilis tüzelőanyagok globális fogyasztása 2023-ban 81,5%-ra csökkent a 2022-es közel 81,9%-hoz képest. 

A fosszilis tüzelőanyagok továbbra is a világ elsődleges energiaforrásai, és az elmúlt években a globális energiafogyasztás közel 80 százalékát tették ki. Kína és India különösen jelentős mértékben növelte szénfelhasználását, míg az Egyesült Államok és az Európai Unió földgázfelhasználása is emelkedett. Az International Energy Agency jelentése szerint a fosszilis tüzelőanyagok használatából származó bevételek 2023-ban elérték a 4 billió dollárt, míg a kitermelésükbe történő új beruházások 6 százalékkal növekedtek, elérve a 950 milliárd dollárt. 

Mindezzel párhuzamosan a tiszta energiák, különösen a napenergia, jelentős fejlődést mutatnak, ahogy arról korábban írtam is. Az IEA szerint 2020 óta a globális napenergia kapacitása 40 százalékkal nőtt, és 2023-ban a globális GDP növekedésének körülbelül 10 százalékát tette ki, jelentős hozzájárulással olyan nagy gazdaságok részéről, mint Kína, az Egyesült Államok és az Európai Unió. 

A fosszilis tüzelőanyagok hegemóniáját részben az biztosítja, hogy ezeknek az infrastruktúrája már jól kiépített és gazdaságilag még mindig versenyképes. A fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos iparágak jelentős gazdasági és politikai befolyással bírnak, kitermelésük és használatuk pedig gyakran olcsóbb rövid távon, mint a tiszta energiákra történő átállás.  

Ugyanakkor aggodalomra ad okot a tény, hogy az IEA becslései szerint a globális szén-dioxid-kibocsátás 2023-ban 1,1 százalékkal nőtt, elérve a 37,4 milliárd tonnát. A szervezet ismételten figyelmeztetett rá, hogy a globális közösségnek sürgősen meg kell találnia a módját annak, hogy csökkentse a fosszilis tüzelőanyagok használatát és elősegítse a tiszta energiák terjedését. Ez magában foglalhatja a megújuló energiák támogatását, a fosszilis tüzelőanyagok használatának adóztatását és a zöld technológiákba történő beruházások növelését. 

A fosszilis tüzelőanyagok használatának rekord szintje figyelmeztető jel a világ számára. Bár a tiszta energiák növekedése bíztató, még mindig hosszú út áll előttünk ahhoz, hogy valóban fenntartható és környezetbarát energiarendszert alakítsunk ki a rendelkezésre álló megoldások halmazából. A globális célok megvalósítása során pedig természetesen figyelembe kell venni a régiós adottságokat és elvárásokat is, hogy az adott gazdaságot kellő rugalmassággal vértezzük fel. Magyarország is több zöld energiaprogramot indított, például Pécs városában az elektromos buszflotta fejlesztését és a város energiafelhasználásának csökkentését, ezzel is hozzájárulva a fenntarthatóság eléréséhez. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr5318459093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na4 2024.08.25. 12:39:28

Ez éppen azt mutatja, hogy működik a piac, és a világnak nem kellenek a méregdrága, megbízhatatlan és rendkívül környezetszennyető ún. zöld technológiák Sorra állítják le a szélturbina park beruházásokat. A Siemens pl. kb. 5 milliárd €-t bukott ezen az iparágon. Az elektromos autó piac gyakorlatilag összeomlott. A széndioxid kibocsátással történő riogatás pedig végtelenül erkölcstelen. A széndioxid a földi élet egy alapvetően fontos gáza, enékül elpusztulna a földi élet. A növények ebből állítják elő a számunkara létfontosságú oxigént, és ezt már az általános iskolában is oktatják. A NASA mérései szerint az 1980 és 2012 közötti eltelt 32 évben a légkör emelkedő széndioxid koncentrációja révén a Föld 14%-kal zöldebb lett. Ez egy akkora terület, ami nagyobb, mint az USA területe. Ezidő alatt agrárminiszterek termés rekordokról számolnak be, vagyis több élelem jutott az emberiség élelmezésére. Ez lenne káros? Teljesen nevetséges. kb. 400 ppm légköri széndioxid koncentráció miatt megy a hisztéria, ami vészesen közel van a 200 ppm értékhez, ami alatt elpusztulnak a növények. Ez majdnem megtörtént a legutóbbi jégkorszak alatt, kb. 20 ezer évvel ezelőtt. Vagyis nemhogy félnünk kell a magasabb légköri széndioxid koncentráció miatt, hanem éppen ellenkezőleg, örülnünk kell neki. 500 millió évvel ezelőtt a széndioxid koncentráció kb. 20-30x magasabb volt a Földön. Túlélte az élet? Nagyonis. Hatalmas erdőségek, 100m magas fák burjánzottak a Földön, új fajok sokasága keletkezett. Ha a széndioxid melegíti a Földet, akkor hogyan lehetséges, hogy ebben az elmúlt 500 millió évben, amikor a széndioxid koncentráció sokkal magasabb volt, mint most, 4-5 jégkorszak alakult ki, amikoris az északi féltekét egy kb.4-5 km vastag jégpáncél borította egészen az egyenlítőig? Teljes botorság.
„Ez magában foglalhatja a megújuló energiák támogatását, a fosszilis tüzelőanyagok használatának adóztatását és a zöld technológiákba történő beruházások növelését. „ Na ez pedig a vegytiszta kommunista marxista tervgazdálkodás, amiről pedig a történelemből tudjuk, hogy micsoda gigantikus pusztításokat végzett az emberiséggel. Nem egyéb, mint az adófizetők kifosztása korrupt politikusok és milliárdos zöldbárók által.
süti beállítások módosítása