Koronavírus, a társadalmi felelősségvállalás tesztje, élesben

2020. március 27. 13:52 - CHIKANSPLANET

gettyimages-1211807410.jpg

Ahogy előző bejegyzésünkben említettük, a koronavírus pár hónap alatt teljesen behálózta Földünket, sajnos alig maradt olyan ország, ahol nem regisztráltak még megbetegedést. A helyzet az elmúlt egy hétben csak még kritikusabbá vált, így természetes, hogy a legnagyobb vállalatok is részt vesznek lehetőségeikhez mérten a kórokozó visszaszorításában, illetve a járvány okozta gazdasági sokk enyhítésében. Nézzük, milyen konkrét lépésekre szánták el magjukat a cégóriások a fenntarthatóság, valamint a fenntartható vállalatvezetés gyakran emlegetett aspektusa, a társadalmi felelősségvállalás szempontjából !

Egészségügy – a tűz közelében

Egyértelmű, hogy a különböző orvosi védőfelszerelések és a kezelés során használható eszközök iránti kereslet a vírus terjedésével párhuzamosan az egekbe szökkent. Amellett, hogy a legtöbb ilyen eszköz – orvosi maszkok, kesztyűk, lélegeztető ballonok – jelenleg műanyagból készül, a gyártási folyamatok is erőforrás igényesek, illetve káros gázok kibocsátása szempontjából is terhelik a környezetet. A járvány időbeli, karanténok általi elnyújtása ebben az esetben kapóra jöhet a gyártóknak, hiszen adott a lehetőség, hogy fenntarthatósági szempontok alapján kedvezőbb megoldásokkal kísérletezzenek.

Egy ír vállalkozói csoport például mindössze egy hét leforgása alatt előállt egy 3D nyomtatás útján készült lélegeztető ballon prototípusával, amely azóta már elbírálás alatt van az illetékes szerveknél. A projekt nyitott forráskódjának köszönhetően máris számos nagyvállalat, többek között a Tesla, a Ford és a Rolls Royce is jelezte, hogy részt kíván venni a fejlesztésben. Az alternatív anyagokból dolgozó ruházati márkák, például többek között a Bolt Threads, pedig már dolgoznak környezetkímélő orvosi maszkok nagymennyiségű előállításán.

Kereskedelem – a harc frontvonala

Az élelmiszerláncokat is nehéz helyzetbe hozta a koronavírus, még ha a bevételi oldalon ugrásszerű növekedésre is számíthatnak: a járvány betörése következtében kialakult vásárlási lázra sem humán erőforrás, sem készlet tekintetében nem lehettek felkészülve a boltok. Az olyan globális láncok, mint a Walmart, a Morrisons, vagy a Magyarországon is jelen lévő hálózatok közül például az ALDI vagy a Tesco az egy vásárlásra vonatkozó mennyiségi korlátok bevezetésével igyekszik úrrá lenni a helyzeten és fenntartható keretek közé szorítani a kiskereskedelmet.

Szintén gazdasági aspektusban értelmezhető a Ford lépése, amelyre korábbi válságoknál is jellemző volt a gyors reakció: a világháború idején az autók gyártása helyett katonai járműveket gyártottak, természeti katasztrófák és gazdasági válságok esetében pedig anyagi kedvezményeket ajánlottak fel ügyfeleiknek. Ezúttal is utóbbi megoldást választották, új, villámgyorsan legyártott reklámjukban a vásárlásösztönzés helyett a rendkívüli helyzetre reflektálva törlesztésbeli könnyítéseket tesznek elérhetővé amerikai ügyfeleik számára.

A legnagyobb fogyasztói márkák – a véleményvezér szereptől a kézfertőtlenítő gyártásig

A legnagyobb fogyasztói márkák felismerték, hogy az üzletek nyitvatartási idejének elkerülhetetlen korlátozása mellett a leginkább kézenfekvő megoldás a vírus kezelésének ügyében a hatalmas elérésüket kihasználó kampányok elindítása. A McDonalds, a Nike és a Coca-Cola is megújított, tematizált logókkal és szlogenekkel álltak elő, amelyek a járvány kezelésének leghatékonyabb módjaként emlegetett, egymás közti fizikai kontaktus elkerülését jelentő social distancing fontosságára hívják fel a figyelmet. Emellett ezen vállalatok a különböző karitatív szervezeteiken keresztül is jelentős szerepet vállalnak a válságkezelésben: a Coca-Cola Foundation például a különösen érintett országok, Kína, Olaszország, az Egyesült Államok és Kanada számára eddig mintegy 20,5 millió dollárt gyűjtött össze a gazdaságok beindítását elősegítve.

A kézfertőtlenítőkre mutatott keresletet látva az alkoholos italokat gyártó vállalatok is előreléptek. A brit székhelyű Diageo, illetve a világ legnagyobb szeszesital gyártójaként ismert Bacardi Puerto Ricó-i leányvállalata a kézfertőtlenítők gyártásában nyújt segítséget: előbbi 8 millió, utóbbi 1,7 millió darab 250 ml-es kézfertőtlenítő előállításához szükséges mennyiségű alkoholt ajánlott fel világszerte a gyártók számára.

A kézfertőtlenítők gyártására hazai példát is találunk: a MOL almásfüzitői üzemének egyik gyártósora a szélvédő folyadék helyett fertőtlenítő szereket állít elő a nap 24 órájában. A vállalat napi 50 ezer liter termelésével számol, amely 3 héten át tartó gyártás mellett 2-3 hónapra elengedő ellátást biztosít országos szinten.

Szórakoztatóipar – a munkahelyek védelmében

A szórakoztatóipar sem nézi tétlenül a rendkívüli helyzetet. Az Európai Unió kérésére a világ legnagyobb médiaszolgáltatói, a Facebook, a Youtube és a Netflix is korlátozta a felületeiken elérhető videók minőségét, hogy sávszélességet szabadítson fel a házi karanténba szorult, otthonról dolgozó munkavállalók számára. Utóbbi vállalat emellett a járvány miatt különösen nehéz helyzetbe került szórakoztatóipar támogatását is előtérbe helyezte és egy 100 millió dolláros alapot hozott létre a munkából kieső kollégák részére.

A zeneipar a rendezvények globális szüneteltetésével hasonlóan nehéz helyzetbe került. A vezető streaming szolgáltatóként számon tartott Spotify 10 millió dollárral csatlakozott a zenészeket és a zeneiparban tevékenykedőket segítő Covid-19 Music Relief alaphoz. Az online zeneboltként funkcionáló Bandcamp külön napot jelölt ki, amely során az összes, platformjukon megvásárolt zene esetében eltekintettek saját részesedésüktől, így a bevétel 100 százaléka közvetlenül az előadókhoz került. A nap folyamán másodpercenként átlagosan 11 dalt vásároltak a rajongók az oldalon, az akció végére 4,3 millió dolláros forgalmat lebonyolítva.

Az iménti gyűjtés természetesen a teljesség igénye nélkül készült, látható, hogy a legkülönbözőbb szektorok képviselői hallatják hangjukat a járvány kapcsán, ez pedig mindenképpen pozitív: a vállalatok szociális érzékenysége, társadalmi és környezeti szempontokat figyelembe vevő működése a fenntartható világ egyik fontos alappillére, amely a jelenlegi, rendkívüli helyzetben is segíthet, hogy minél előbb csillapodjon a járvány, illetve állva maradjon a világgazdaság.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 
28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr1015563644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Exploiter 2020.03.28. 22:21:28

@Gösser söralátét:

Miért is?

Ez a vírus szó szerint a globalizációból fogant, a globalizáció teszi közvetlenül is közvetve is nehézzé a védekezést és mivel ilyen drasztikusan mutat rá a veszélyeire könnyen lehet, hogy olyan következményekkel jár, (miután végignéztük a globális gazdasági rendszer megroppanását) ami inkább a fenntartható lokális gazdaságok felé visz.
Szóval valamelyikünk szerintem fordítva ül a moziban.

na4 2020.03.28. 22:39:47

Most gyorsan ki fog derülni, hogy mely iparágak létfontosságúak, és melyek nem. Létfontosságú pl. élelem, higiénia, IT, távközlés, (élelmiszer) kereskedelem, energetika, stb. Ezek nagyot mennek majd. Nem létfontosságú: színház, mozi, koncert, utazási iroda, stb. Ezeknek kampó.

Örömhernyó 2020.03.29. 03:02:26

@Gösser söralátét: Gobalizáció vitte el Európába a vírust. A határok nélküli Európában szabadon terjed. Itt Ázsiában, pont mert nincsenek nyitott határok és félfasiszta országok vannak (igen, Dél-Korea is félfasiszta, ahol a hatalmas ipari konglomerárumok, cheobol-ok uralják az államot, a demokrácia csak egy vékony lepel a felszínen), ahol a kormányok mindent tudnak az emberekről meg tudtak egyelőre állítani a járványt.
Itt Ázsiában imádják Európát a gasztronómiája, stílusa, történelme, építészete, könnyedsége és jóléte miatt. Turistaként, meg ingyen tanulni ott bőkezű ösztöndíjakkal. De az ázsiaiak irtóznak a fejetlenségtől. Már a migránsválság idején is hülyének tartották az európaiakat. Itt Ázsiában sortűz fogadta volna az iszlamistákat a határon. A jogvédőket a lakosság kirekesztette volna és botokkal verték volna őket vissza Soros irányába, ahonnan jöttek.
Most a koronavírus járvány kezelése miatt röhögnek teli tüdőből Európán.

Az ázsiaiak a rendet szeretik és a jólétet. Aki ezt veszélyezteti, az kirekesztésre kerül.

Ázsiai páromnak elmondtam, hogy Ausztriában nem lehet az autódban dash cam (kamera), nem fedheted el az arcodat maszkkal. Nem értette. Itt Ázsiában mindenki amúgy is hord maszkot, minden autóban, de még sok motoron is kamera van. Balesetnél egyértelműen neked előny. Ja, minden lámpaoszlopon is kamerák figyelnek. Még a legeldugottabb utcákban, vidéken is. Mert az emberek itt is állattá válnának, ha nem figyelnék meg őket mindenütt. Itt is van lopás, ahol nem lát a kamera. Ezért kell még több kamera. Ebben hisznek. A kamera olcsó, a maszk olcsó, jobb megelőzni a bajt.

Örömhernyó 2020.03.29. 03:06:19

@na4: Már az IT ipar is zuhan. Bizonyos IT szolgáltatások növekednek, de azt hinni, hogy az egész IT ipar (hatalmas és sokszínű terület), létfontosságú, az baromság. Rengeteg embert kirúgnak IT területről is, ugyanis az IT ipar nem l'art pour l'art terület. Ha az általa kiszolgált iparágak zuhannak, akkor vele zuhanunk mi is.

Itt Ázsiában az éttermek, piacok pörögnek most. A fogyasztás a csúcsra jár.

Bkkzol 2020.03.29. 04:55:03

A DHL cég "vészhelyzeti felárat" vezet be egyes küldeményekre. A pofátlanság határtalan. Az egész világ válságba került ezek e hiénák meg csak a következő bónuszukat szedik össze... persze a kedvezményeket, juttatásokat is azonnal elteszik.

Örömhernyó 2020.03.29. 11:24:29

@Bkkzol: Piaci verseny van, annyi a termék vagy szolgáltatás ára, amennyit kifizetnek érte, szabadon köthetsz szerződést mással is. Vagy ha úgy gondolod alapíthatsz egy saját futárcéget és alacsonyabb árakat szabhatsz.
Vagy felöltözöl és elmész megvenni a zsebhümmögőt a saját lábacskáidon.

A válságokon mindig azok a gazdasagi szereplők nyernek, akiket az állam kisegít. Függetlenül attól, hogy ők okozták-e a válságot vagy sem. Lásd a pénzügyi válság, amikor az amerikai állam megmentette a bankokat, amik a rossz hitelezéssel maguk okozták a válságot. A bónuszukat ki is hasítottak belőle egyből a managerek és egyéb léhűtők.
A háborúkon a fegyvergyárak keresnek. A betegségekez függőségeken a gyógyszergyárak.
Az éhes embereken az élelmiszeripar. A halottakon a temetkezési vállalkozók. A lusta embereken a futárcégek.
Ilyen az élet, megfizeted az árát az életvitelednek.

Mi olyan rohadt fontos, amit neked DHL-lel kell most intézned? Előbb nem jutott eszedbe? Később nem ér rá?

Hungryhorse 2020.03.29. 11:40:36

Az influenza is teljesen behálózza a Földet több, mint 100 éve.
A múlt évben is belebetegedett párszázezer ember csak a hazánkban.
Annak ellenére, hogy már vannak vakcináink ellene.

Nem volt médiahisztéria, nem volt napi számláló, nem volt operatív törzs és orbán se öregedett 20 évet sem.
Igaz nem nullázták le a tőzsdéket, a nemzetgazdaságokat és a kereskedelemet.
Se.

Kinek az érdeke, hogy most igen?

AngeI 2020.03.29. 22:45:59

@Gösser söralátét: Ami történik az épp a globalizált fogyasztó társadalom visszaszabályozódása. Egyfajta negatív visszacsatolás. A globalizáció kellett ahhoz, hogy ez a vírus ilyen gyorsan terjedjen.

AngeI 2020.03.29. 22:54:02

@Hungryhorse: Ez azért más alapvetően, mert már tünetmentesen fertőz, sőt , akár a gyógyulás után is állítólag, míg az influenza alapvetően olyan stádiumban fertőző, amikor a fertőzött amúgy is rosszul érzi magát, és ezért nem megy emberek közé. Vagyis a koronavírus járvány esetén előállhat az a helyzet, hogy rövid idő alatt rengeteg súlyos eset lesz, ami brutálisan túlterheli a kórházakat. Ráadásul a súlyos tüdőgyulladásos esetek miatt igen sok lélegeztetőgépre van szükség. Az influenza esetén időben egy jobban szétterített esetszám van a súlyos betegek tekintetében. Egy influenzajárvány idején nem hallani súlyosan túlterhelt kórházakról, míg nézd meg a szomorú helyzetet Olaszországban...

John Doe3 2020.03.29. 23:13:12

@Hungryhorse: Azoké, akik nem halnak meg. Az influenza letalitása bőven 1% alatt van, a Covid-19 esetén kezeléstől függően 1-10%. Ha nincs kezelés, a 10% felé tendálunk. Ezt akarjátok?

Hungryhorse 2020.03.30. 07:28:33

@John Doe3: hogy te mit akarsz, arról fogalmam nincs.
A saját nevemben nyilatkozhatok.
Tiszta beszédet, hisztériamentes tájékoztatást szeretnék és felelős döntéseket.
Karácsony óta tart a médiahisztéria és a vége még nem látszik.
Attól, hogy van egy vírus ami ellen nincs orvosság, oltas nem kell öngyilkos módon lebénítani a világot.
Autóbalesetekben is meghalnak ennyien, mégsem tiltják be a járműközlekedést.
Az emberek meghalnak, niincs örök élet.
A vége ugyan az lesz így is, úgy is.

Hungryhorse 2020.03.30. 07:43:38

@/\ngel: demográfusok mutatták be, hogy a szezonális influenza milyen hatást gyakorol a mortalitásra.
index.hu/belfold/2020/03/05/influenza_halalozasi_arany_ksh_halaloki_statisztika_koronavirus_jarvany_kronikus_beteg_idos/amp

De történetileg is volt ilyen durva járvány, tömeghisztéria nélkül:
www.ksh.hu/szamlap/hosszuel_flu.html
 Sem 2009-ben, sem korábban nem volt ilyen tömeghisztéria, karantén, országleállítás, operatív törzs, brutália gazdasági stop.

Különösen nem a hetvenes évek elején, amikor a halálos áldozatok száma bőven ezer/szezon felett volt.

De még a legutóbbi jelentésekben is van influenza halálozás, holott a kritikus korosztályok és a kitett személyzet ingyen szezonális vakcinálásban részesül, a nép pedig olcsón juthat vakcinához:

www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/influenza/influ_figyelosz_20/influ_2019_50.html

Nincs napi operatív törzsi jelentés, nincs kijárási tilalom, nincs homeoffice, nincs sulibezárás sem, holott a heti megbetegedések száma magasabb, mint az egy hónapja tartó hisztéria alatti összes megbetegedés.

A hullák detto.

Amit a média, a dokik, politikusok ott agyonhallgatnak, ellepleznek, ez esetben felnagyításra, hiszterizálásra kerül.
Eközben olyan társadalmi károk keletkeznek, melyek évtitedeken át pusztítanak a társadalmakban.
Demográfiailag is.

Gondolkodjunk!

AngeI 2020.03.30. 20:51:48

@Hungryhorse: A legfontosabb különbség, hogy a koronavírusos járványban megbetegedők 20%-a igényel kórházi kezelést. Ha ezt rendesen megkapják, akkor érvényes az a pár százalékos mortalitás. Míg az influenza esetében a fertőzést elkapók jóval alacsonyabb aránya igényel kórházi ellátást.
És ez a 20 % az, amely kritikus helyzetbe hozhat még egy fejlett egészségügyi rendszert is.Ezenkívül még jelentős különbség az is, hogy a korona tünetek nélkül is fertőzhet.Ezek azok a dolgok, amelyek súlyosabb epidemiológiai helyzetet eredményeznek, mint az átlag influenza.

Hungryhorse 2020.03.30. 21:56:20

@/\ngel: a különbség a tálalásban és a hisztériakeltésben van első sorban. Természetesen a betegség terjedése és lefutása is kölönböző, de olyan mértékben, amilyen mértékben a hisztéria azt sugallja.

Hungryhorse 2020.03.30. 21:56:58

@Hungryhorse: bocsi. Készőn van. .... de NEM olyan mértékben, mint....

AngeI 2020.03.31. 21:29:30

@Hungryhorse: Nem, ezek objektív különbségek. Képzeld el, hogyha egy országban egy rövid időintervallumban elkapja 100 ezer ember-ami a magyar lakosság 1%-a-a koronavírust. Ez azt jelenti, hogy 20 ezer embert kel pluszban ellátnia a kórházi rendszernek. Ez egy rendkívül kritikus helyzetet eredményez egy fejlett országban is. A másik , hogy tünetmentes állapotban is fertőz, ami teljesen új, és gyorsabb terjedést tesz lehetővé.

Hungryhorse 2020.04.01. 19:40:01

@/\ngel: nem kapja el.

Magyarországon sem.
Kínában sem.
Európában sem, még az olaszoknál sem, ahol 6-7x annyi ember él.
Az Usában sem, ahol 33x annyi ember él.

Hungryhorse 2020.04.01. 19:42:09

@/\ngel: ezek olyan feltételezések, amiket nem támaszt alá sehol valós adat, szemben a szezonális és a tréfás állatnevekről elnevezett influenzákkal, amikről évtizedes adatsorok vannak, melyekben a heti 30.000 alatti megbetegedésszám már nem "járvány"....

Hungryhorse 2020.04.01. 19:43:11

@Hungryhorse: Magyarországon értve a heti 30.000 megbetegedést.

AngeI 2020.04.02. 13:49:09

@Hungryhorse: Nézd meg az olasz vagy a spanyol vagy a new york-i helyzetet . Ennyire kritikus helyzetben közel sincs az ellátórendszer egy influenza idején. Egy influenza nem öl meg napi ezer embert egy 50 milliós országban..

Hungryhorse 2020.04.02. 15:21:04

@/\ngel: valóban nem napi érték, de itthon is ölt már ezer felett szezononként, amikor nem volt teljes országzár és napi számlálás.
Általában nincs napi influenza áldozat számlálás...

AngeI 2020.04.02. 15:39:33

@Hungryhorse: Szezononként , de nem egyetlen nap alatt. Éppen ez a lényeg a koronavírus kapcsán, hogy egy rövid időintervallumban produkál sok súlyos esetet, vészesen túlterhelve ezzel az ellátórendszert.

Hungryhorse 2020.04.02. 16:45:47

@/\ngel: nos, ahogy nézem, minden halasztható műtétest kivágtak a fenébe a kórházakból, nem fogadnak lényegében csak sürgősségi eseteket.

Ennek a hulláit senki nem számolja hetek óta, mialatt sosem voltak ennyire kevesen a magyar kórházakban a történelmünk során - több az ápoló és a doki, no meg a kiszolgáló személyzet a kórházainkban, mint a beteg - este nyolckor ehhez tapsikolnak sokan.

De mi az ami jön?
A nyájimmunitás eléréséig nő a betegszám - oltóanyag híján.
Ez itthon 7-8 millió ember.
Ha ilyen ütemre fékezik, mint most sikerült, akkor előbb hónapokig, majd évekig lehet blokkolni a társadalmat.

De ezt ki éli túl és aki igen, az hogyan?

Ahogy a szezonális és vicces nevű egyéb influenzák esetében látható - nincs hullaszámlálás, nincs tömeghisztéria, hanem élünk velük együtt.
Ez lesz ezzel is.
Pár hónap stop és az emberek fellázadnak, orbán és a bandája olcsón ússza meg, ha elmenekülhet.

AngeI 2020.04.02. 22:42:39

@Hungryhorse: Lehet a nyájimmunitásra alapozni. Ennek több ezer halott lesz az ára. Majd a svédek is meglátják.
Képzeld el, hogy mondjuk a jól megszokott kis influenzavírusunk olyan szerencsétlenül mutálódna, hogy tünetmentesen is fertőző lenne, illetve a fertőzöttek ötöde kórházi kezelésre szorulna. Ugyanez lenne , mint most.

Hungryhorse 2020.04.03. 10:48:38

@/\ngel: nem LEHET?
Mert mi más van?

Miért ne lehetne a nyájimmunitás elérése is válaszstratégia?
Ez mérléegelés kérdése.

Mi a károsabb?
60 ezer fizetésképtelen vállalkozás, bezárt üzemek, szállodák, éttermek, nulla közelébe zuhanó állami bevételek, széteső, radikalizálódó társadalom, 1 millió munkanélkülivel, 6 ezer hajléktalanná nyomorodott családdal, vagy 6-10 ezerrel kevesebb nyugdíjas?

Nos?

A vége úgy is a nyájimmunitás elérése lesz, mert nincs belátható időn belül vakcina, a társadalmat pedig nem értelmes stratégia az ajtók mögé zárni fél - egy évre, mire lenne (már ha lesz) vakcina és átoltották a társadalmat olyan mértékben, ami már az addig gyógyultakkal együtt eléri a 60-70%-os immunitási szintet - ez szintén nyájimmunitást jelent a vrus aktuális verziójával szemben.

Ha mutálódik, mint a zsezonális?
Akkor minden szezonban lebasszuk a GDP-t 10-15%-al?
Ez komoly?

Szerintem ezt te se gondolod komolyan.

Hungryhorse 2020.04.03. 11:07:46

@/\ngel: az ember nem örökéletű.
Míg ezen sikerül változtatni, addig bizony meghalunk.

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wnh001.html

Ki autóbalesetben - nem tiltják be az autókat miatta, minuszos hír hétfő reggel, hány tucatnyian haltak meg hétvégén.
Ki munkabalesetben - nem állítják le a munkát miatta - bulvárhír, nincs róluk számláló a reggeli TV műsorokban.
Ki gyilkosság miatt - nem tiltják be a kést, baltát, karót miatta, bulvárhírben tudhatod meg, vagy jól elrejtett rendőrségi statisztikákból.
Vannak évente párezren, akik magukat gyilkolják le - őket se számláljuk naponta a képernyőn.

Ki valamilyen betegségben - nem áll le a társadalom a soktízezer rákos, százezernyi szív- és érrendszeri beteg miatt sem, nem viszik őket kiürített kórházakba, nem készül velük naponta TV riport,, nem kerülnek sürgősségire sem tömegével (most pont leszarják őket, a kórházakat kiürítették, aki most emiatt meghal azt milyen statisztikába számolják?).

Azok a 65 év felettiek, bárkik, akár fiatalabbak is, akiket most mérhetetlen társadalmi károk árán megmentünk, legyilkolva a társadalmunk működését és emberi kapcsolatainkat, életünket felszámolva, évtizedekre előre eladósodva egy amúgy is reménytelenül szar helyzetben, 10-20-30 éven belül többnyire - egyéb okokból - halottak, vagy végletesen beszűkülnek az életlehetőségeik a szellemi és fizikai állapotuk okán - tisztelet a kevés kivételnek.

A társadalmaknak gyerekekre, fiatalokra lenne szüksége, nagyságrendekkel többre - kipróbált recept ezer évek és sokkal nyomorultabb közegészségügyi állapotok óta.

A szavazatával, befolyásával visszaélő gerontokrácia a mai társadalmak halála.

A halál az életünkhöz tartozó esemény - az életünk vége elkerülhetetlenül a halál.
Nem feltétlenül örömteli és persze alkudnánk vele, de nem lehet.

Jobb lenne ezt tudatosítani és nem egy totálisan reménytelen harcba hívni az országot nagy mellénnyel, hangzatos katonai blablát végtelenségig folytató kamuzással a legyőzhetetlen HALÁL ellen.
süti beállítások módosítása