A klímaváltozás kevésbé hangoztatott mellékhatásai

2020. február 07. 13:40 - CHIKANSPLANET

gettyimages-539844064.jpg
A klímaváltozás közvetlen következményeivel a legtöbbünk ma már tisztában van: várhatóan néhány fokkal melegebb éghajlatra számíthatunk, a tengerszint növekedni fog, ezzel átrendezve a világtérképet és úgy összességében is egyre radikálisabb környezeti hatásokra lehet majd számítani.  Azonban több olyan közvetett hatás is jelentkezhet a változások előrehaladtával, amelyekkel kevesebben kalkuláltak előre. Blogbejegyzésünkben néhány ilyen esetleges hatást vizsgáltunk meg.

Nem újdonság, hogy a Föld időjárása a történelem során folyamatosan változott – az elmúlt években pedig növekvő tendenciát vett fel a globális átlaghőmérséklet, amely folyamatot nagy mértékben gyorsítja az emberiség Földön végzett károsnak tekinthető tevékenysége. A klímaváltozás hatásainak vizsgálatánál figyelembe kell vennünk az adott területek alapvető éghajlatát. Magyarország például egy mérsékelt övezeti területen helyezkedik el, amely esetében jóval ritkább a szélsőséges időjárás, így egyelőre nem szükséges ruhatárunk változtatásánál nagyobb mértékben alkalmazkodnunk a globális felmelegedéshez, azonban a forró vagy hideg éghajlati övezeti országokban már most saját bőrükön tapasztalhatják az ott lakók a klímaváltozás radikálisabb következményeit. Fontos azonban kiemelni, hogy amennyiben a felmelegedés tovább folytatódik, a jelenleginél radikálisabb közvetett és közvetlen hatásokkal kell számolnunk az elkövetkezendő évtizedekben.

Gazdasági hatások

Az életünk minden területére kihatással van az időjárás, nem kivétel ez alól a munkabíró képességünk sem.

Több tanulmány született már a témában, így általánosságban megállapítható, hogy a Föld hőmérsékletének felmelegedése a globális produktivitásra is negatív hatással lesz, hiszen egyszerűen fogalmazva: senki sem szeret forróságban dolgozni. A problémát tovább bonyolítja, hogy még ha szeretnénk is produktívan eltölteni munkaóráinkat, a magas hőmérséklet az ember kognitív funkcióit – észlelés, figyelem, emlékezet, számolás stb. – nagy mértékben akadályozza, így szinte esélytelen effektivitást elvárni magunktól, dolgozóinktól, vagy gyermekeinktől, hiszen természetesen ez a kognitív zavar a tanulási folyamatokra is kihat. A produktivitás hiánya pedig a nap végén visszahat majd a termelésre és a fogyasztásra is.

Megjósolható, hogy a legerősebben a fejlődő országok gazdaságát fogja érinteni a klímaváltozás, hiszen legnagyobb részben a forró éghajlati területeken helyezkednek el. Sajnos egyelőre valószínűsíthető, hogy a gazdasági különbségek ezen országok és a Föld fejlettebb országai között csak még markánsabbá fognak válni a jövőben.

Társadalmi hatások

A klímaváltozás közvetett hatásainak másik nagy csoportját a társadalmat érintő következmények jelentik. Önmagunkon is észrevehetjük, hogy a melegebb időjárás hatására gyakran hajlamosabbak vagyunk türelmetlenebbül viselkedni, de akár könnyebben válhatunk ingerültté is. Ez hosszú távon azt jelentheti, hogy a melegedő éghajlat által okozott fokozott agresszivitás fokozott bűnelkövetői magatartást is vonhat maga után. A téma iránt érdeklődők számára érdekes lehet az is, hogy egy amerikai tanulmány azzal foglalkozott, hogy Afrika szerte az emelkedő hőmérséklet hogyan növelte a polgárháború veszélyét különböző múltbeli és jelenlegi vonatkozásokban.

Ebbe a kategóriába sorolható egy másik klímaváltozás okozta társadalmi hatás is, amely nagy mértékben összefügg az éghajlat-változás gazdasági hatásaival: ez pedig az országok közti migráció. Ahogy a bejegyzésben korábban kifejtettük, a klímaváltozás először azokra az országokra lesz nagyobb hatással, amelyek a forró éghajlati övezetben helyezkednek el, így az ott élők egy része valószínűsíthetően a helyi szélsőséges éghajlathoz való – az idő előrehaladtával egyre nehezebb – alkalmazkodás helyett megpróbál egy élhetőbb éghajlatú országba költözni.

Az állatvilágra gyakorolt hatások

Nemcsak az emberek életére van kihatással a klímaváltozás, hanem a Föld többi élőlényét is alkalmazkodásra kényszerítheti. Manapság érzékelhető már, hogy a városok, falvak körül élő állatok élőhelyének csökkenése (erdők kitermelése, területek ipari bevonása) és ezzel együtt élelmük megfogyatkozása miatt egyre közelebb kell élniük a lakott területekhez: így láthattunk már például rókákat Budapest belvárosában, keleti szomszédjaink pedig rendszeresen találkoznak a városban kószáló medvékkel.

A klímaváltozás gazdaságra, a társadalomra, valamint az állatvilágra gyakorolt közvetett és közvetlen hatásai a jelenleginél bizonyosan nagyobb fokú alkalmazkodásra fogják kényszeríteni az emberiséget. Ezzel együtt ugyanakkor nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a saját fogyasztói magatartásunk és életvitelünk nagy mértékben befolyásolhatja és felgyorsíthatja a klímaváltozás folyamatát.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 
7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr4815463522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

euratom 2020.02.08. 15:20:08

Egy újszülöttnek minden vicc új! Bocs, de 1988 óta foglalkozom a klímaváltozással és nem találtam a cikkben a behirdetett “újdonságokat”.

midnight coder 2020.02.08. 15:41:28

A fejlett országokban legfeljebb picit többet megy a légkondi, és kevesebbet a fűtés. A fejletlen országok lakói pedig eddig sem a kognitív teljesítményükről voltak híresek.

kvadrillio 2020.02.08. 16:39:08

ÉN MEG....amíg még megtehetem, csak azt fogom figyelni, hogy milyen hatással lesz a jövőben a VILÁGMÉRETŰ korrupcióra..:)

Laci A Lakli 2020.02.08. 18:44:28

Ezt a klímahiszti posztot még elolvasni is felesleges, habár a linkelt tanulmányok is alapvető tévedésekben szenvednek.
1. A Globálsi produktivitásra negatív hatás: A tanulmány elsődleges kivetni valója, hogy a fejlettebb észak-amerikai illetve európai régióban pozitív lesz a hatás, így hazánkban is (Köszi én inkább itthon nem rettegek), azonban a trópusokon egyre rosszabb lesz a produktivitás. Nos a szerzők legnagyobb hibája az, hogy épp a trópusokon és ahol visszaesést okozhat épp azokon a régiókon lesz a legkisebb a hőmérséklet emelkedés! A 2 fok amivel ijeszgetnek minket az egy globális átlag. Ez azt jelenti, hogy itthon olyan 4-5 fokkal is nőhet a hőmérséklet azonban a trópusokon olyann 0,1-0,2 fokot jelent. Gyakorlatilag észrevehetlen, de mégis ott fog csökkeni a produktivitás. Ez nagyon, de nagyon könnyen megkérdőjelezhető. Inkább az alapvető fejlettségi különbségek játszanak szerepet, illetve az, hogy a gazdagabb országokban úgyis jön a robotizáció és emiatt tőkekivonás lesz a fejletlenebb régiókból. Szállítási kiadások csökkentése miatt.
2. Tanulás. Ja melegben tényleg rosszabb tanulni, még szerencse, hogy jellemzően van nyári szünet! Az is jól látszik, hogy 14 és 22 fok közt meredeken ível felfelé a görbe. A gyerekeink iskolaidőben jobban fognak teljesíteni, mint a téli hidegben? Ja nagyon nem jó ilyennel ijesztgetni.
3. A harmadik tanulmány már eleve ott bukik, hogy a mezőgazdasági termelést jelentősen negatívba küldi az USA-ban. Aminek egyébként pont az ellenkezője igaz, ugyanis a növényeknek JÓ A CO2, növekszik a termésátlag arrafelé.
Lehet nézegetni valódi statisztikai adatokat:
www.ers.usda.gov/data-products/ag-and-food-statistics-charting-the-essentials/agricultural-production-and-prices/
Alapvetően van megcáfolva, arról nem is beszélve, hogy a legjobban kitett régiókban van az USA-ban most a legnagyobb gazdasági erő. Texas - robog most is az olajipar ismét, illetve Kalifornia a Szilikon-völgyet nem kell bemutatni. Meglehet nézni, hogy az USA gazdasága, hogy szalad el most az EU mellett...
4. Az állatokról írt bejegyzés, meg egyszerűen nem a klímaváltozásról szól, hanem arról, hogy az ember az urbanizáció miatt és egyéb okok miatt, miként szorítja ki a természetes környezetéből a vad állatokat. Ennek nincs semmi értelme ide keverni...
A legrosszabb az egészben, hogy valószínűleg lesz egy északi irányban lévő eltolódás, de ez alapvetően nem biztos, hogy akkora gond. Amúgy miért nem ír a szerző arról, hogy a jegesmacik populációja folyamatosan növekszik! Igen a jegesmacik örülnek az éghajlatváltozásnak.
Ja azzal nem lehet hisztériát kelteni....

laci_52 2020.02.08. 19:43:34

@Laci A Lakli: Igazad van, csak a riogatás megy ezerrel, a pozitív hatásokról meg nem beszélnek: a hidegebb éghajlatú országok élhetőbbé válnak, kevesebb energiára lesz szükségük a fűtéshez és a mezőgazdaságuk is fejlődhet. Olvastam, hogy Moszkvában már ez a tél is jóval enyhébb a szokásosnál és ennek nagyon sokan örülnek.

Muhammad Balfas 2020.02.08. 20:37:49

Klímaváltozás van , volt , lesz . Most se a CO2 miatt van :

klimaszkeptikusok.hu/wp-content/uploads/2018/06/Miskolczi-2018-Energetika-1.pdf

" Bemutatjuk továbbá, hogy a sok évtizedes globális rádiószondás mérések alapján az üvegházhatás a SZÉN-DIOXID-TARTALOMTÓL FÜGGETLEN, speciális, csak a földi klímára jellemző állandó. Az olyan eltúlzott és komolytalan kijelentések, hogy „légköri szén-dioxid nélkül nem lenne üvegházhatás” [2], pontosan az üvegházhatás elméleti megalapozottságának a hiányából fakadnak."

clemens 2020.02.09. 11:05:26

Kimaradt az elemzésből a Gamma-sugarak hatása a százszorszépekre.
süti beállítások módosítása