Márkázott szeméthegyek

2019. október 31. 15:30 - CHIKANSPLANET

gettyimages-857021604_1.jpgIdén szeptemberben egy nemzetközi kezdeményezés keretében a világ különböző pontjain összesen hetvenezer ember kezdett szemétszedésbe. Az akció célja azon túl, hogy tisztábbá tegye a környezetet, az is volt, hogy adatokat gyűjtsenek a környezetet elárasztó szemétkupacokról, illetve azok előállítóiról.

A kezdeményezés a Break Free from Plastic elnevezésű környezetvédelmi szervezettől indult. A felhívásukra világszerte 50 országban több mint 72 000 önkéntes kezdett szemétszedésbe. A szeptemberi megmozdulás eredményeképpen összesen közel 476 000 darab műanyag szemetet szedtek össze – ezek nagyjából 40 százalékánál tudták megállapítani a gyártót.

Az összegyűjtött szemét összetételét tekintve – nem meglepő módon – jellemzően a műanyag zacskókból, illetve tasakokból gyűjtötték össze a legtöbbet, amelyeket a műanyag palackok követtek. De nagy mennyiségű cigicsikk, sörösdoboz, valamint kávéspohár is volt az összegyűjtött szemétkupacok között. Ezeket a termékeket később megnézték, hogy – amelyek beazonosíthatók – melyik gyártótól származnak. A vizsgálat során nem azt vették figyelembe, hogy egy adott gyártótól mennyi szemetet találtak, hanem sokkal inkább, hogy hány országban találhatók meg a termékeik.

nevtelen.pngEz alapján a listát magasan vezeti a Coca Cola, termékeit ugyanis az 51 országból 37-ben találták meg. Az óriáscéget a Nestlé, a Pepsi és a Mondeléz (ők gyártják a Milka, Belvita és az Oreo termékeket) követte, majd pedig az Unilever, a Mars, és a P&G következett. A Coca Cola által előállított termékek közül összesen 11 732 darabot gyűjtöttek össze, míg a második helyen álló Nestlé termékei közül 4846 darabot.

A felmérés amellett, hogy képet ad azokról a vállalatokról, amelyeknek a termékei a legtöbbször köszönnek vissza szemétként, miután felhasználták azokat, rámutat arra is, hogy a begyűjtött szemét legnagyobb részét a legkönnyebben újrahasznosítható műanyagból készült termékek tették ki. Elsősorban a palackok gyártásához használt PET-ről és a vastagabb műanyag tárolók gyártására használt HDPE anyagokról van szó.

De a listát vezető Coca Cola is valószínűleg tisztában van a környezetre gyakorolt hatás és a cég megítélése közti párhuzammal, talán ennek tudható be az is, hogy a cég az elmúlt időszakban különböző törekvésekkel igyekszik környezettudatos vállalattá válni. 2018-ban hirdette ki a vállalat a Hulladékmentes Világ stratégiáját, melyben többek között vállalta, hogy 2025-ig 100 százalékban újrahasznosíthatóvá teszi csomagolóanyagait, 2030-ig pedig a felhasznált csomagolóanyagok 100 százalékának megfelelő mennyiséget hasznosít újra. Ezen felül továbbá bejelentette a vállalat, hogy a dán Paboco papírpalackgyártó startuppal együttműködve, fenntartható papírpalackok létrehozásán dolgoznak közösen – akár újrahasznosított tengeri hulladékból és papírból állítva elő a palackokat. Azóta egyébként a Greenpeace is reagált a tanulmányra, szerintük többször használható csomagolásokat és innovatívabb technológiát kellene használni az újrahasznosítás és az olyan csomagolások helyett, amelyeket ugyanúgy eldobnak a fogyasztók.

A törekvések ellenére a tanulmány azonban arra figyelmeztet, hogy a megjelölt vállalatoknak sokkal többet kellene tenniük a globális műanyagkrízis leküzdése ellen; a műanyagot papírral, vagy lebomló műanyaggal való helyettesítése ugyanis csak félmegoldás – a szemetelésre ez nem nyújt megoldást, továbbra is az eldobható kultúrát erősíti.  Itt persze a fogyasztók felelősségéről sem szabad megfeledkeznünk – a szemeteléssel kapcsolatos döntés és a káros fogyasztói magatartás végső soron a fogyasztók kezében van.

 

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr5515275466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na4 2019.11.02. 12:12:22

Klíma meg széndioxid hiszti helyett éppen ilyenekkel kellene foglalkozni, vagyis igazi környezetvédelemmel. Pazarlás, szemetelés megszüntetése, szelektív szemét gyűjtés, hatékonyabb ipari folyamatok, hőszigetelés, nyersanyagok takarékos felhasználása, stb. és újrahasznosítás, újrahasznosítás, újrahasznosítás, újrahasznosítás, újrahasznosítás... Ezt csak támogatni lehet. De zöld fasiszta maffia szekta húzzon a sunyiba az állandó rémisztgetéssel, és félelemkeltéseivel. Mindez csak arra jó, hogy ők minél nagyobb hatalomra, befolyásra és természetesen pénzre tegyenek szert, hogy nekik jó legyen. Ne üljön fel ezeknek senki, hanem inkább foglalkozzon a környezet védelmével a saját maga körül.

Hungryhorse 2019.12.02. 18:34:14

888.hu/okojobb/az-oceanokba-kerulo-muanyaghulladek-mindossze-08-szazalekaert-felelnek-a-nyugati-orszagok-4217425/

Miközben Greta Thunberg nyugaton kelti a hangulatot, a 20 milliós Srí Lanka egyedül termel annyi műanyaghulladékot, mint Észak-Amerika és Európa összesen.

Évről évre több kutatás is születik az óceáni szeméthelyzet állapotáról, tömegek osztanak meg erről szóló képeket és híreket a közösségi médiában, az utóbbi időben egyre többen kívánják az egyszer használatos műanyagtermékek betiltását, és egyre nagyobb figyelem övezi az óceánok szeméthelyzetét.

A probléma viszont az, hogy mindez sajnos nem feltétlen a megfelelő helyen történik. A környezetvédelem ugyanis épp azokban a nyugati országokban kezd tömeghisztériába átcsapni, akik a legkevésbé felelősek a kialakult helyzetért.

Az Egyesült Államokban és az EU-ban például mindössze az összes megtermelt műanyagszemét 2 százaléka nincs szakszerűen begyűjtve, és ennek is csak mindegy harmada kerül az óceánokba.

Egy másik érdekes statisztika, hogy az összes szemét nagyjából kilencven százaléka 10 folyóból érkezik az óceánba, és ezek közül egyik sincs Európában vagy Amerikában. Nyolc ázsiai folyó mellett két afrikai van a listán.
süti beállítások módosítása