Versenyfutás a fákért

2013. április 08. 15:20 - CHIKANSPLANET

wood.jpg„Küzdj a klímaváltozás ellen, használj fát” – az Európai Faipari Szövetség hangzatos szlogenje első olvasatra meglehetősen ellentmondásosnak tűnik, holott korántsem az. Ráadásul nagyon jól tükrözi a környezetvédelem területén tapasztalható trendeket: a fa ugyanis rendre maga mögé utasítja a Napot és a szelet, mint megújuló energiaforrásokat.

Melyik az Európai Unió legfontosabb megújuló energiaforrása? Mondjuk a napenergia? Hiszen a világ napenergiából származó villamos-energia -termelésének háromnegyed részét az öreg kontinensen állítják elő. Vagy a szél? Köztudott, hogy Németország megháromszorozta a szélenergia-kapacitásait az elmúlt évtizedben. A válasz: egyik sem. Európában ugyanis messze a legjelentősebb megújuló „üzemanyag” a fa: a rőzse, pellet, fűrészpor vagy egyéb formájában felhasznált faanyag a megújuló energiaforrások közel felét teszi ki jelenleg az unióban.

»Az Európai Unió még 2009-ben kötelezte magát arra, hogy 2020-ra energiafelhasználásnak 20 százalékát megújuló forrásokból állítsa elő. Elképzeléseik szerint - kis túlzással – a mezőket és a háztetőket napkollektorokkal, míg a tengerpartokat szélturbinákkal kell telehinteni. A legnagyobb energiamennyiséget azonban a szakemberek számításai alapján a tűzifa, préselt mezőgazdasági melléktermékek (szalma, kukoricaszár, stb.), fűrészpor – vagyis összességében a szilárd biomassza – égetéséből tudják felszabadítani. A szakértők úgy tervezik, 2020-ban már 1210 terawattórányi villamos energiát tudnak majd előállítani biomasszából, a szélből kinyerhető 494 terawattórával szemben.

A biomassza iránti igény nem meglepő: segítségével hosszú távon csökkenthetnénk függőségünket az állandóan ingadozó üzemanyag-áraktól, fellendíthetnénk a mezőgazdaságot és a modern technológiák révén csökkenthetnénk a légszennyezettséget is.

De miért éppen a fa és a növények elégetése jelenthetné a kiutat? – tehetnénk fel a kérdést.

A fatestet alapvetően négy elem: a szén, a hidrogén, az oxigén és a nitrogén alkotja. Ezek közül is a szén az, amely legnagyobb arányban – megközelítőleg 50 százalékban – fordul elő. A fák a fotoszintézis során képesek ilyen nagy mennyiségben beépíteni testükbe ezt az alkotóelemet: egy tonnányi fa átlagosan 1851 kilogramm szén-dioxidot köt meg a légkörből, ennél több viszont a fa elégetésével sem kerül vissza a levegőbe.

Az európai cégek már el is kezdtek versengeni a Föld még fellelhető – és hasznosítható – erdő-készleteiért. Míg a tavalyi évben Európa 13 millió tonna fapelletet használt el, addig a legfrissebb jelentések szerint ez az igény 2020-ra 25-30 millió tonnára nőhet.

Érdekes kérdéskör, hogy a korábban már e blogon is taglalt új, márciusban hatályba lépett uniós behozatali szabályozás hogyan tudják összehangolni a megnövekedett igényekkel. Brüsszel ugyanis arra vállalkozott a szigorítással, hogy az importárukban feldolgozott faanyag eredetét pontosan visszakövetik egészen addig a pontig, amikor az adott fát kidöntötték.

A megnövekedett igény egyébként valószínűleg az árakat is az egekbe fogja nyomni. Erre enged következtetni az tény, hogy Kanadában például – egyetlen év leforgása alatt – 60 százalékkal emelkedett a fa ára. És ez még akkor is megdöbbentő, ha a kivágott mennyiségnek csak a töredéke kerül tűzifaként elégetésre erőművekben, és a lehetőségek határáig inkább a mezőgazdasági melléktermékeket, faipari hulladékot használnak energiatermelésre az erőművek, fűtőművek.

Azzal is tisztában kell lenniük ugyanakkor a faégetés csak konzerválhatja a jelenlegi klímahelyzetet, de megoldást és érdemi előrelépést csak az egyéb megújuló energiaforrások hasznosításával érhetünk el. Elvégre a szél-, nap- és vízenergia az igazán szén-dioxid semleges energiatermelési módszerek.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr985210916

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Versenyfutás a fákért 2013.04.12. 10:26:02

A fa rendre maga mögé utasítja a Napot és a szelet, mint megújuló energiaforrásokat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.04.08. 15:37:01

A fa gazdaságos áttérést biztosít a jelenlegi erömüvekröl az újakra. Ha nem eröltetné az EU a CO2 kibocsátás csökkentését, akkor el lehetne hagyni. De ezek a fát tüzelö erömüvek CO2 semlegesek és 25-30 MTOE energiát szolgáltatnak évente. Ami több, mint Magyarország teljes energiafogyasztása.

pozsix 2013.04.08. 16:45:23

Gazdasagosnak lehet, hogy gazdasagos (habar csak rovid tavon), de kornyezetbaratnak semmikeppen sem. A fanak, mint megujulo energiaforrasnak a figyelembevetelenel elfelejtunk megemlekezni a megujulas idotartamarol. A felhasznalasi ido sokkal gyorsabb, mint a megujulas, igy a keszletek vegesnek (napjainkban inkabb szukosnek) es nem megujulonak tekinthetok.
süti beállítások módosítása