Lassuló dinamika, széthúzódó mezőny: hogy is áll a globális CO2-emisszió?

2024. április 05. 13:17 - CHIKANSPLANET

Noha tavaly a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss jelentése szerint újabb történelmi csúcsra kapaszkodott a globális széndioxid-kibocsátás, az előző évhez viszonyított 1,1 százalékos növekedésben lassulás tapasztalható: a 2022-es emissziós érték még 1,3 százalékkal haladta meg 2021-es szintet.  

A javulás nem óriási, ugyanakkor azt figyelembe véve, hogy az energiaválság, a geopolitikai feszültségek és a járványok finoman szólva sem ágyaztak meg a tiszta és fenntartható energiarendszerek terjedésének ebben az időszakban, kifejezetten örömteli. 

Az IEA szakértői az elmozdulást nagyrészt a megújuló energiaforrások, az atomenergia és az elektromos autók térnyerésének számlájára írják, és hangsúlyozzák is a tanulmányban, hogy a tiszta energiát hasznosító technológiák világszerte hozzájárulnak a fosszilis tüzelőanyagok visszaszorításához. Ennek látványos bizonyítéka, hogy nélkülük az elmúlt öt évben megötszöröződött volna a globális CO2-kibocsátás 

Még több elismeréssel adózhatunk a 2 bázispontos javulásnak azt szem előtt tartva, hogy a Kínában, az Egyesült Államokban és más országokban tomboló aszály miatt jelentősen visszaszorult a vízenergia használata. Önmagában ez körülbelül 40 százalékkal járult hozzá a globális emisszió növekedéséhez, mivel a kiesést javarészt fosszilis tüzelőanyagokkal pótolták.  

Persze érdemes alulnézetből is megvizsgálni az eredményeket, hiszen az egyes régiók teljesítménye nagyban árnyalja a globális képet. A tavalyi évben a fejlett gazdaságok rekordot döntöttek: ezekben összesen 4,5 százalékkal csökkent a kibocsátás, elérve az elmúlt fél évszázad legalacsonyabb szintjét. Ehhez elsősorban a megújulók terjedése, az energiahatékonysági intézkedések, és az ipari termelés gyengélkedése járult hozzá. Kínában és Indiában ezzel szemben kiemelkedő mértékben nőtt a kibocsátás: ebben a két országban a járvány utáni gazdasági helyreállás kibocsátástöbblete bőven ellensúlyozta az egyéb területeken elért csökkenést. 

A 0,2 százalékpont értékelésénél arról se feledkezzünk meg, hogy a lassulásra vonatkozó eredmények rácáfoltak az előzetes elvárásokra. A világjárvány, az energiaválság és a geopolitikai instabilitás ugyanis külön-külön és együttesen is annak kockázatát hordozták magukban, hogy a tisztább és biztonságosabb energiarendszerek kiépítésére irányuló erőfeszítések jó része meghiúsulhat 

Ehelyett számos gazdaságban ennek épp az ellenkezője igazolódott be, bár a megújuló energiaforrások terjedése továbbra is túlságosan csak a fejlett gazdaságokra és Kínára jellemző – nem véletlenül sürget az IEA nagyobb nemzetközi erőfeszítéseket a feltörekvő és fejlődő gazdaságokban a zöld energetikai beruházások erősítésére. Ezeknek – ahogyan azt a fentebb leírtak is bizonyítjákszemmel látható az eredményük, és már akár rövid távon is meghatározóak lehetnek a kibocsátáscsökkentésben. Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a világgazdaság energiaéhsége fokozódik: tavaly is tovább nőtt a globális energiaigény, az ehhez kapcsolódó CO2-kibocsátás mértéke pedig 410 millió tonnával emelkedett. Ez pedig egy újabb nyomós ok a megújuló erőforrásokra alapozott, napról-napra elérhetőbb és megfizethetőbb technológiák felkarolására és elterjesztésére. 

 

Ifj. Chikán Attila véleménycikke a VG Páholy rovatában jelent meg 2024.04.03-án.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr7818373177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na4 2024.04.14. 12:48:18

Nos ez megint a teljes megtévesztés. kb. 500 millió évvel ezelőtt a Föld atmoszférájában kb.20x annyi széndioxid volt (kb.8000 ppm), mint amennyi most, azaz kb. 400 ppm, a hőmérséklet pedig 15÷20°C-kal volt magasabb, mint most. Kihalt az élet? Nem. Éppen ellenkezőleg – burjánzott. A Földet hatalmas erdőségek borították, a fák magassága elérte a 100m-t, új fajok, egyedek tömege jött létre, stb. Ilyen körülmények között az élet virágzott. És a magas széndioxid tartalom ellenére ebben az időintervallumban öt jégkorszak keletkezett a Földön. Ha a széndioxid melegíti a Földet (ahogyan azt a zöldek állítják, sulykolják), akkor hogyan lehetséges, hogy ilyen gigantikus lehűlések keletkeztek, amikor a jégtakaró vastagsága elérte a 4-5 km-t, és az egyenlítőig ért? Már itt bukik az egész elmélet. A 8000 ppm széndioxid koncentráció mára 400 ppm közelébe süllyedt. Mit jelent ez? Azt, hogy az atmoszférában minden tízezer gázmolekulából mindössze 4 (!!) széndioxid molekula. És ennek a 4 molekulának a 97%-t is a természet produkálja, az emberiség mindössze csak 3%-ot, vagyis még csak nem is egy egész széndioxid molekulát, hanem még annak is csak kb. a tizedét. Ha ez a 3% klímaváltozást okoz, akkor a 97% miért nem? Épeszű ember nem hiheti el ezt a handabandát. A széndioxid nemhogy káros, hanem végtelenül hasznos gáz, ami az egész földi élet alapja. A növények ebből állítják elő fotoszintézis révén az oxigént, ami nélkül megfulladnánk, nem lenne élet. És ezt már az általános iskolában tanítják. Egyes üvegházakba a termelők még széndioxid generátorokat is telepítenek, mert jól tudják, hogy magasabb széndioxid koncentráció mellett a növények gyorsabban nőnek, és kevesebb vizet fogyasztanak. (Amit a fenti példából láthatóan a Földtörténet is igazol). A NASA megfigyelései szerint 1980 és 2012 között a légkör emelkedő széndioxid koncentrációja miatt a Föld 14%-kal zöldebb lett. Ez nagyobb terület, mint az USA területe. Mezőgazdasági miniszterek termés rekordokról számoltak be, vagyis több élelem termett, több embert lehetet etetni. Ez rossz? Ez ellen kell harcolni? Ez teljesen nevetséges. A 400 ppm koncentráció még így is vészesen közel van a 200 ppm koncentrációhoz, ami alatt a növények kipusztulnak. Ez majdnem megtörtént a legutóbbi jégkorszak alatt, amikoris kb.20 ezer évvel ezelőtt a koncentráció 200 ppm közelébe süllyedt. Vagyis nemhogy csökkenteni, hanem éppen növelni kell az atmoszféra széndioxid tartalmát, mert rendkívül kedvező hatással van a földi életre. Ebből következően ez a dekarbonizációs őrület egy óriási csalás, és rendkívül erkölcstelen, mert semmi másra nem szolgál, mint a polgárok kifosztására, adóik elpazarlására, félelemben tartására és szabadságuk drasztikus korlátozására.
süti beállítások módosítása