32 százalékra emeli az EU a 2030-ra elérendő megújuló részarányt

2018. június 15. 10:18 - CHIKANSPLANET

chp_eugreen_20180615.jpgAz Európai Unió megemeli a megújuló energiaforrásokból felhasznált energia 2030-ra elérendő részarányára vonatkozó célkitűzéseit: az új célszám 32 százalék. A napokban bejelentett döntést úgy az iparági szereplők, mint a szakmai és civil szervezetek is örömmel fogadták. Nem véletlenül, hiszen az új elérendő érték elég ambiciózus, ugyanis pontosan 5 százalékponttal magasabb a korábban megállapított 27 százalékos célértéknél.

Az új célszám megszületését 18 hónapnyi vita előzte meg, és annak értéke középutas megoldást jelent, hiszen felette van a britek által óhajtott 30 százaléknak és alatta a spanyol és olasz kormány által sürgetett 35 százaléknak. A szakértők szerint az új érték eléréséért folytatott küzdelem mindenképen a párizsi klíma-megállapodásban foglaltak megvalósítását támogatja, miközben a klímavédelmi mellett középtávon gazdasági és társadalmi előnyei – például az energiaimport-függőség csökkentése révén - is elvitathatatlanok.

Az, hogy az új célérték az Egyesült Királyságra is alkalmazandó lesz-e a BREXIT megvalósulását követően, alapvetően a kilépési tárgyalásoktól függ, az azonban biztos, hogy 2023-ban az előrehaladás felülvizsgálatára kerül majd sor, hogy kiderüljön, lehet-e esetlegesen tovább növelni a 32 százalékos tervezett részarányt. 2016-ban egyébként az Európai Unió energiafelhasználásának 17, az Egyesült Királyságénak 9 százaléka származott a megújuló energiaforrásokból.

A bizottság által elfogadott új célszám életbe lépése elé akadályt már csak az Európai Unió parlamentje és tanácsa gördíthet, akiknek az elkövetkező hónapokban jóvá kell hagyniuk a bizottság javaslatát. Elnézve azonban a további növekedést követelő zöldszervezetek megnyilatkozásait, nehezen képzelhető el, hogy a javaslat ezen a két fórumon elbukjon…

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr3114049996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2018.06.15. 11:13:32

Ez viszont az áramárak jelentős és tartós emelkedését fogja jelenteni (www.portfolio.hu/vallalatok/extrem-aramarak-johetnek-az-elektromos-autok-jelentik-a-legnagyobb-kerdest.260071.html), ami az EU gazdasági versenyképességét rontja majd. Miközben az egész EU okozta légszennyezés globális mértékben csekély- azaz a Földnek kb. mindegy, csak lokálisan javít a levegő minőségén. Kicsit elsietett a tempó, olyannak tűnik, mint a teljesíthetetlen diesel-emissziós normák, amelyek egy egész szektort csődbe vittek, addig is csalásra kényszerítettek a gazdasági szereplőket. A lakosság se lesz túl boldog a jelentős áremelkedések miatt, és jó hogy a németek teherviselőképssége más, de csak az Észak-Dél nagyfeszültségű "áramsztráda" több mint 10 milliárd euró lesz. Nem kellene ezt jórészt politikai okokból erőltetni addig, mig valami technológiai áttörés az áramtárolás, akkumulátorok területén nem következik be.

na4 2018.06.16. 11:03:38

Szuper. A megújulók miatt az áramár Németországban több mint duplájára emelkedett, és jelenleg a legmagasabb az EU-ban. A pokolba kívánja mindenki. A seggbuta, semmihez sem értő, ostoba politikusok össze vissza hoznak teljesíthetetlen rendeleteket.

gaszton42 2018.06.17. 08:54:41

@Irbisz: A németek tényleg elkapkodták azt a pánikszerű döntésüket hogy leállítják az atomerőműveiket Fukusima után. Emiatt mentek bele a túlzásba vitt naperőműves projektjeikbe. Viszont az az érv hogy meg kéne várni amíg valami hatékonyabb energiatárolási módszer , technológia megjelenik, alapvetően hibás, pont a megújulók által generált kényszer okoza az ezen a téren létrejövő fejlődést. Ez olyan mintha mondjuk a múl század elején a potencionális légi utasok azt mondták volna hogy amíg a repülőgépeken nem lesz légkodicionálás, házimozi és hasonló szolgáltatások addig az egész légiközlekedésneknincs értelme. Nem is lett volna légiközlekedés és a hozzátartozó fejlődés nem jött volna érte megfelelő igények nélkül.

Csepp a tengeriben · http://www.vasalobolt.hu 2018.06.18. 11:45:57

Ja a fejlődésnek az atomerőmüvek bezárása lökést adott de ennek ellenére én is azt mondom, hogy ami jó és termel azt nem kéne bezárni. Kicsit elsietett volt a bezárás

Irbisz 2018.06.18. 16:26:58

@gaszton42: hát ez nagy tévedés, ha az ebbe beleölt eurotízmilliárdok csak 205-át fordították volna az energiatárolással kapcsolatos kutatásokra, akár központi EU-s koordinációval, az nem egyenlő azzal amit irsz. Igy ez viszont vakrepülés és nem racionális, átgondolt cselekevés, hanem eldöntöttük és kuss, mindenki kövesse ezt, ha beledöglünk is.
Mondjuk ez majdnem mindig igaz ha politikai a döntés, és a gazdasági, műszaki indokokat lesöprik a rendszerint egyikhez sem értő döntéshozók.
süti beállítások módosítása