A szelek legújabb szárnyain

2017. október 27. 16:55 - CHIKANSPLANET

Világra szóló fejlesztések szélenergia terén

shutterstock_73158643.jpgElképesztő újdonságnak számít az energetikai piacon az az úszó szélerőműpark, amit nemrég helyeztek tesztüzembe Skóciában. Bár igaz, hogy globálisan a napenergia jobban terjed a szélenergetikai megoldásoknál, mégsem kell temetnünk ez utóbbi megoldást. Az olyan óriási amerikai tech cégek, mint a Facebook vagy az Amazon, továbbra is kötelező elemként fejleszttetnek (nagyrészt saját felhasználásra) újabb és újabb szélerőműparkokat is az adatközpontjaik mellé. Ezek kapcsán érkeztek hírek ezen a héten – lássuk a részleteket!

A Skócia partjainál épített úszó szélerőműparkkal kapcsolatosan izgatottnak tűnik a globális energetikai ipar, hiszen a világon elsőként valósult meg ilyen – alapvetően lebegő szélszigetekre épülő – projekt, amely egyébként nemrég állt üzembe, kezdte meg az energiatermelést. Már a szélturbinák szerkezete is igen tiszteletre méltó: egyenként több mint 100 tonnát nyomó 253 méter magas eszközökről van szó, amelyeket a vízben szintén erős, 1200 méternyi horgonyszerű láncok tartanak egyensúlyban. Összesen egyébként 30 megawattnyi megújulóenergia-termelő kapacitásról beszélünk, amivel 20 ezer otthon áramigényét tudják teljesen ellátni. Ennek a projektnek a megítélésén az is javít, hogy az elismert MIT tudósai szerint az irány maga nagyon is támogatandó, hiszen az óceánok felett 70 százalékkal erősebben fúj a szél, mint a szárazföldek felett. Elméletileg így 3 millió négyzetkilométernyi óceánon üzemeltett szélerőművel – és ez persze egy erősen teoretikus felvetés – kielégíthető lenne a Föld teljes energiaszükséglete.

Mindeközben tovább épül az amerikai óriás tech cégek szélenergia-felhasználásának infrastruktúrája – ugyan nem az óceánon, hanem pont ellenkezőleg: a sivatagok területén. A Facebook nemrég jelentette be, hogy Nebraska államban újabb adatközpontot építtet, amelynek az energiaellátást egy új szélerőműpark fogja megoldani. A széltornyok összesen 320 megawattnyi kapacitással bírnak majd. Ez a névleges termelési kapacitás 90 ezer háztartás számára elegendő villamos energia termelésére lenne elegendő, de nagy része így természetesen az adatközpontot fogja kiszolgálni. Az Amazon pedig szintén ebben az évben adta hírül, hogy Texas államban egy több mint 100 szélturbinából álló szélfarmmal kötöttek hosszú távú szerződést energiafelhasználásuk egy részének kielégítésére. Ezzel együtt az Amazonhoz köthető szélfarmok így több mint 1 millió megawattórányi áramot termelnek majd évente.

Azt érdemes ezek mögött a hírek mögött érteni és látni, hogy az ilyen óriási méretű és energiaszükségletű vállalatok, mint amilyen az Amazon és a Facebook, egyrészt nagyon is rá vannak utalva a fogyasztóik szemében is szimpatikusnak számító környezetkímélő megoldásokra, másrészt a világon elsőként nekik volt elegendő forrásuk hozzá, hogy ezeket elkezdjék kiépíteni. Azaz ők már akkor is belevágtak a megújulók hasznosításába, amikor ez még semmilyen számításban nem tűnt megtérülő befektetésnek. Lehet, hogy ők már előre megérezték a változó idők szelét?

Nekünk pedig azt üzenik a fejlesztések, hogy egyrészt az ilyen típusú megoldások egyre trendibbek, másrészt egyre magasabb fokon tudják bizonyítani hatékonyságukat ezek a technológiák. Hiszen, ha a Facebooknak megfelelő megoldást jelentenek, akkor más számára is kielégítő technológiákról beszélünk!

 

Forrás: Origo, Origo, HVG, BBC

 

További érdekes olvasnivaló:

A Hywind Scotland beruházás összefoglalása egy prezentációban

 

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

                               

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr9313107616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na4 2017.10.28. 11:13:46

És ki építette? Statoil - Oil and Gas :-)))

Éhesló 2017.10.28. 16:04:54

A szélenergia ilyetén hasznosítása Magyarországon sem nem rentábilis (mivel sem sivatagunk sem tengerünk nincs és az átlagos szélerősség a töredéke a nyíltvízi, tengerparti területekének), sem nem engedélyeztethető (szerencsére, mert a telepített turbinák által a rendszerre sztochasztikusan táplált energia kezelése eddig is sok gondot okozott a rendszerirányítóknak).

Ellenben "trendi".
Chikán posztírójának.
Ennyit is ér.

tireless treehugger 2017.10.28. 21:44:38

A legfontsabb kimaradt, hogy ezek a szelkerekek minden koltseggel egyutt 3 eurocent alatt termelnek. Ennyiert pedig senki mas nem tud szallitani.

Ahol van folyamatos es megfeleloen eros szel a szeleromu verhetetlen.

Viszont az uj termal naperomuvek is mar 4 eurocent alatt termelnek szoval lehet kapaszkodniuk az atomhivoknek, eszakrol es delrol is meg lesznek szorongatva. Szep eset lesz amikor a mercedesz kecskemetre algeriabol veszi az aramot 15 forintert tranzitdijjal egyutt a paksiak meg 25-ert aruljak a villamos elosztonak a helyben termeltet.

Magyar seggbe magyar lofaszt.

Éhesló 2017.10.29. 17:22:26

@tireless treehugger: okoska, itt a kihagyhatatlan lehetőség, építs szélturbinát. MEgveszem tőled 3 centért, amit termel - ha képes vagy 24/24 szállítani az előírt teljesítményt, 99,98% rendelkezésre állással, 10% teljesítménytartalékkal csúcsterhelésnél.
Pont mint ami a rendszerre tápláló erőművekkel szembeni alapkövetelmény.

Várom a kötelező érvényű ajánlatodat, sok sok olcsó energiára éhes felhasználóval együtt.

tireless treehugger 2017.10.29. 18:26:10

Ha el akarnek adni akkor aramtozsden vagy aramszolgaltatoi beszallitasra adhatnam el. Te mint kisfogyaszto kizarolag a magyar szolgaltatokon keresztul vehetsz, annak megfeleloen novelt araval egyutt. Az mvm pedig tulajdonosa paksnak, nana hogy a sajat maga aramat veszi meg, megha draga is, az allam pedig kiszolgalta es bebiztositotta a megfelelo torvenyekkel

kezd azzal hogy megismerkedsz a temaval, "microgrid"

A beszallitaskor ido x mennyiseg blokkokat lehet lekotni, ez ilyen kelet europai specialitas hogy zsinoraram, a vilagon maskepp mukodik. Ha egy teruleti szolgaltatonak van sajat eromuve akkor veheti onnan is, amennyiben nem serti a licenszeben eloirtakat, de peldaul benne lehet az is hogy meg a sajat eromunek is nyilvanosan kell palyaznia egyes tetelekre.

Ha energiara van szukseged akkor a lehetosegekhez es penztarcadhoz igazitott megoldast kapsz, minel kevesebb a lehetoseged annal dragabbat, ez peldaul 3 pennyert megy a lakasba, de nekik vastag penztarcajuk volt es tobb lehetoseguk.
Isle of Gigha Heritage Trust
es
scottish community energy

tireless treehugger 2017.10.29. 18:37:14

A mercedesz vehet ahonnan akar hiszen o tudja mikor mennyit fogyaszt es at is tudja venni es elfogyasztja a mennyiseget, szolgaltatok pedig kicsi penzert leszallitjak neki, hiszen nagyon alacsony koltseg van egy ilyen nagyfogyaszton.

Spanyolbol 2 eurocent alatt itt van a villany, a foldkozi tengeri kabeleket mar fektetik, es ujabb sivatagi eromuveket epitenek, es ezeknek meg tarolo kapacitasuk is van. Egyenlore europa ad el villanyt afrikaba, de a terv az hogy megszabaduljunk a termelessel jaro kellemetlensegektol es eszak afrika legyen a beszallito. Ennek kifejtese mar a merkantilizmusba vezet, most kihagynam.

Éhesló 2017.10.30. 18:49:53

Ne hasbarázz.

Told a szerződést 3 centért, a fenti feltételekkel.
Jó buli lesz, hidd el.

www.hupx.hu/hu/Lapok/hupx.aspx?remsession=1

Itt hajnali háromtól hatig van 3 centért vagy alatta van áram.

Nekem jöhet egész nap 3 centért, különösen, hogy a csúcsár 5,4 cent, ha tudod a szabvány értékeket és a rendelkezésre állást, tartalék kapacitást garantálni.

De nem tudod.
30 centért sem.

tireless treehugger 2017.10.30. 19:44:22

@Éhesló:

Látod milyen b.... vagy, ott van az orrod előtt hogy 4-5 cent átlagáron van tőzsdei ár és aztán reklamálsz hogy máshol hogyan lehet 3 cent?, . Teljesen természetes lehet hiszen maguknak termelik, jelentéktelen a hálózati költség. A facebooknak is lehet, mert oda megy a termelőhöz, nincs hálózati költség nincsenek közvetítők, illetve a közvetítők között verseny van ezért olcsók.

De neked nem adhat senki, nem vagy vevőképes, nem számítasz fogyasztónak, jelentéktelen tétel, havi 1GWh alatt fordulj a szolgáltatódhoz, vagy basszad a filléreket valamelyik platformon. Mint írtam egyébként sem adnám mert nem üzlet. Ha volna saját termelésű villanyom úgy csinálnám mint a sokezer villanymilliomos (az olajmilliomos mintájára) errefelé, leszerződném a national grid-re mint kistermelő, korlátlan feltöltés kedvezményes ár (3-4penny) aztán hátradől és hagynám hogy tekerjen, jut is marad is. Évi 50.000 új (20-200KW) szélereket építenek, 20 éve még egy sem volt ma meg minden farmon van, néha tucatnyi, szó szerint belefulladunk a villanyba mert annyi van és mégis épülnek az újak. Pedig aztán a microgeneration program meg még ennél is többet termel, vidéken tízezrével szerelik a hőszivattyús rendszereket, ami aztán csökkenti az egyéb energia igényt.

Te valamit félreértettél, hogy veled üzleti kapcsolatba kerüljek, sem neved sem hiteled na meg aztán amennyi eszed van bottal sem piszkálnálak meg, és rosszindulatú embereket meg max interneten keresztul viselek el.

Éhesló 2017.10.30. 19:59:12

@tireless treehugger: szerintem nem érted a magyar szót.
A szalmabáb érvelésedet dugd fel magadnak.

Én ezt írtam:
"okoska, itt a kihagyhatatlan lehetőség, építs szélturbinát. Megveszem tőled 3 centért, amit termel - ha képes vagy 24/24 szállítani az előírt teljesítményt, 99,98% rendelkezésre állással, 10% teljesítménytartalékkal csúcsterhelésnél.
Pont mint ami a rendszerre tápláló erőművekkel szembeni alapkövetelmény.

Várom a kötelező érvényű ajánlatodat, sok sok olcsó energiára éhes felhasználóval együtt. "

Még hosszú évekig nem fogsz tudni szélerőművel Magyarországon 3 centért áramot termelni.

De ha igen, az ajánlatom él. A hasbarádra nem vagyok kíváncsi, arra reagálj, amit írtam, ne arra, amit képzelsz.
süti beállítások módosítása