A világ legfényesebb városa zöldben ragyog

2016. december 30. 16:31 - CHIKANSPLANET


vegas.jpgEgy évtizeddel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy város száz százalékban megújuló energiaforrások kiaknázásával működjön, jelenleg azonban úgy néz ki, hogy egyre több nagyváros energiaellátása függ majd kizárólag ezektől. Az Egyesült Államokban elsőként Burlington, Aspen és Greensburg városok mondhatták el magukról, hogy teljesen átálltak a működésükhöz szükséges energia megtermelésének fenntartható megoldására. Mára azonban lehetővé vált az is, hogy az olyan nagyvárosok is, mint Las Vegas, „zöldenergia-függőkké” váljanak.


Las Vegas a szerencsejátékok őshazájának számít, ettől kezdve azonban nem csak a szórakoztatóiparáról lesz ismert, hanem arról is, hogy a félmilliós összlakosságú város teljesen átállt megújuló energiaforrásokra. Ha úgy vesszük, a város félig-meddig fotoszintetizál majd, ugyanis napot és vizet hasznosít majd, és ugyan oxigént nem termel, de legalább szén-dioxiddal sem szennyezi annyira a Föld légkörét.

Nevada állam legnépesebb városa Las Vegas, amelynek neve annyit jelent: „a rét”. Az űrből nézve azonban korántsem egy természeti tájegységhez, mindinkább egy fényfolthoz hasonlít, ugyanis a város (a megannyi szórakoztató-egységével és kaszinójával együtt) mindig ki van világítva. 2016 decemberétől azonban nem csupán emiatt hívhatjuk a fény városának, ugyanis egy gigantikus méretű naperőmű-parkkal is rendelkezik.

                                               Las Vegas fényei az űrből is jól láthatóak

Las Vegas „zölddé változtatásának” ötlete 2008 óta van terítéken, azóta a nagy teljesítményű fotovoltaikus erőmű mellett az épületek tetején is termelnek a napelemek. A csaknem egy évtizedes fenntarthatósági törekvés végül úgy látszik meghozta gyümölcsét, ugyanis az elmúlt nyolc év alatt 30 százalékkal csökkentették a város áramhasználatát.

2017-végétől pedig egy másik megújulóenergetikai egység, a 220 méter magas vízerőmű, a Hoover-gát is, a tőle 40 kilométerre fekvő Las Vegasnak termel majd elektromos áramot; biztosítva ezzel a város ellátásbiztonságát az időjárásfüggő napelemek működése mellett. A harmincas években épült hatalmas betonszerkezet amellett, hogy fontos szerepet játszik a folyószabályozásban – és lvégzi 20 millió amerikai lakos vízellátását –, csaknem 1,5 millió ember számára termel elektromos energiát.


                                   Greenburgban minden zöld, még az energiatermelés módja is

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr5412084197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása