Készül a nagy boom az energiatárolás piacán

2015. június 01. 09:25 - CHIKANSPLANET


chp_index_energy_storage_20150601.jpgA megújuló energia legnagyobb, eddig csak részben megoldott problémájára jelenthetnek választ az energiatárolási technológia legújabb fejlesztései. A különféle speciális akkumulátorok mellett a lendkerekes rendszerekre építő újítások és a ma már hagyományosnak számító szivattyús-tározós megoldások fejlesztése nem csak a zöldenergia termelését lendíthetik föl, de az ipari méretű energiatárolás piacán is robbanásszerű fejlődést indíthatnak el.

A megújuló energiaforrásokra épülő kapacitások hatékony energiatároló egységekkel való ellátása kulcsfontosságú tényezőt jelent a szükségletek megbízható, költséghatékony és környezetbarát kielégítésében. Ezen a területen a közeljövőben óriási fejlődés várható, amelyet az akkumulátorok következő generációja, valamint a további innovatív fejlesztések indíthatnak el.

Az energiatárolás forradalmának megalapozása már javában tart. Gondoljunk csak a Tesla Motors nevadai projektjére, amelynek keretében egy „Gigafactory-t” épít ki a cég a hatékonyabb és olcsóbb akkumulátorok tömeggyártásához. A Boston Power Kínában épít gyárat, tovább erősítve az akkuk egyre növekvő helyi piacát. Hasonlóképpen az AES Energy Storage cég az Egyesült Államokban és Európában igyekszik bővíteni akkufejlesztési projektjeit.

Itthon a MAVIR is egy ilyen technológiára épülő pilotprojekt beindítását tervezi, tervezte. 2013 év végén jelentették be, hogy a hazai villamosenergia-ipari rendszerirányító több mint 1,65 milliárd forintot szán arra, hogy kialakítson egy kísérleti 1 megawatt beépített teljesítményű szekunder szabályozóási szereppel bíró akkumulátoros áramtároló rendszert.

Ezt a trendet látva könnyen elképzelhető, hogy az energiatárolás piaca sokmilliárdos nagyságrendűvé válik a következő öt évben. Az akkumulátorok mellett azonban számos további innovatív megoldás áll már most rendelkezésre, amelyek támogathatják az energiaraktározás felpörgetését. Ilyen megoldás például a lendkereket alkalmazó energiatárolási szisztéma. A kutatók ugyanakkor a ma már hagyományosnak nevezhető szivattyús-tározós megoldásokban is további fantáziát látnak.

A szivattyús-tározós erőmű, ahol a megújuló alapon termelt felhasználva egy alsó víztározóból egy felsőbe szivattyúzzák a vizet, amelyet aztán hidrogenerátorok segítségével vízenergia termelésre hasznosítanak akkor, amikor éppen nem süt a nap vagy fúj a szél. A metódus előnye, hogy a víz felpumpálását a völgyidőben termelt vagy éppen adott pillanatban nem használt árammal végzik, felkészítve a berendezést a csúcsidőszaki magasabb energiaszükségletek kielégítésére.

A lendkerekes technológia esetében a különféle megújuló energiaforrásokból nyert energia mozgásba lendíti a kereket, amely így kinetikus energia formájában tárolja azt. A forgási sebesség az aktuális energiabetáplálástól függően változik, így fokozott igénybevételnél gyorsul a kerék pörgése. Írországban a közelmúltban vette kezdetét egy projekt, amely a lendkerekes megoldással 20 megawattnyi energia tárolására lesz képes.

A hatékony energiatárolás megvalósítása a megújuló energetika legégetőbb kérdése, hiszen az egyes források nem kiszámítható módon állnak rendelkezésre. Mivel a nap nem mindig süt, és a szél sem szabályos időzítéssel és erősséggel fúj, az e forrásokból előállított energiát csak az esetlegesség jegyében sikerült a korábbiakban a szintén percről-percre változó kereslethez igazítani. Az energia tárolhatósága révén azonban lehetővé válik a termelt villamos energia felhasználásának időbeli és térbeli változtatása is. Mindez óriási hatékonyságnövekedést és jóval szélesebb piacot jelent a zöldenergia számára, amely így is a 2000. évi 2000-ről 70 000 megawattra növelte kapacitásai összteljesítményét. Ez pedig már 18 millió háztartás éves szükségletének kielégítésére is elegendő.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr57508416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2015.06.01. 12:31:33

Nesze semmi, fogd meg jól...

¿Qué tapas hay? 2015.06.01. 23:43:27

Ez nagyon klassz, de ha már energiapolitika, meg energiatermelés a téma, akkor az energia és a teljesítmény fizikai fogalminak és mértékegységeiknek bemutatott mértékű összekeverése nem elegáns.

sipos györgy 2015.06.02. 07:42:23

nagyon izgatottan olvasok mindent ami az elektromos energia tárolására és felhasználásáról szól.Meggyőződésem és az is volt ,hogy a közlekedésben is nagy pálya áll előtte.Az akkumulátor az alfája és omegája az egésznek.Nagyon várok minden infót.

na4 2015.06.03. 11:45:33

Nyugtával dícsérjük a napot.

Piszkos Freud 2015.06.03. 13:44:18

Az akkumulátoros energiatárolásnál sajnos nincs jelenleg hatékonyabb. Legalábbis, ha relatíve hosszú távon kívánsz energiát tárolni.

A lendkerekes megoldás nem rossz, de csak MW-os kategóriában működik, ráadásul másodpercekig használható a tárolt energia. Tehát nem alkalmas a zöld energia tárolására.

A szivattyús megoldások valóban hagyományosak, és nem rosszak. Hátrányuk, hogy rendkívül rossz az energiahatékonyságuk. Épp ezért meghatározott feladatokra szokták alkalmazni.

Én új generációs, nagyobb kapacitású és hosszabb élettartamú valamint több töltési/merítési ciklust lehetővé tevő olcsó akkumulátorok terjedését várom. Ez még mindig nem a zöld generátorok által termelt energia későbbi felhasználásra nyújt majd lehetőséget, de a mobilokban, laptopokban, később pedig az elektromos vagy hibrid autókban igencsak jól fognak jönni.

gigabursch 2015.06.03. 14:12:23

@Piszkos Freud:
Sokan kihagyják a számításból, hogy az energiatárolás - energiairányítás kérdésben talán nem nagy vasziszdasz, ha ven egy rakat szélerőművünk, amin ha túltermelés lép fel, akkor egy rakat olyan helyen, ahol most gázzal fűtenek (hőközpontok, pékségek, tudomisénmik, de jó sok minden), egy irányítási vezényszóra a gázcsap leáll, a fűtőszálak meg elkezdenek izzani.
Szóval a tárolás egyik módja a hő, amit továbbra is hőként adunk, mozgatunk, használunk.
süti beállítások módosítása