A fluoreszkáló izzók kiiktatása csakis jót jelenthet

2024. szeptember 13. 09:37 - CHIKANSPLANET

Az irodákban, gyárakban, közterületeken és még otthonokban is felfedezhető, hosszúkás alakú fluoreszkáló izzók komoly veszélyt jelentenek mind ránk, mind a környezetre nézve. Kiiktatásuk csökkentené a higanyszennyezést, védené a klímát és még pénzt is megtakaríthatna a gazdaságnak.

A fluoreszkáló izzók elhagyására ösztönzi a felhasználókat egy tanulmány, amelyet az Amerikai Energiahatékony Gazdasági Tanács, a Készülékszabványi Tudatosság Projekt, a hatékony készülékeket promotáló nonprofit CLASP és a Tiszta Világítás Koalíció adtak ki közösen.

Ahogy a Treehugger is összefoglalja, a higanyról és a fénycsövekről szóló diskurzusok nagy része eddig elsősorban a kompakt fénycsövek (CFL-ek) körül zajlott, amelyekben egységenként körülbelül 1 milligramm higany található. Ugyanakkor az irodaházakban és közintézményekben gyakran használt T8-as fénycsövekre nem vonatkozott semmilyen szabályozás, mivel sokáig hatékony és költségbarát választásnak bizonyultak. A LED technológia folyamatosan fejlődésével azonban igencsak elavulttá váltak, ráadásul egy T8-as fénycső átlagosan 2,7 milligramm higanyt tartalmaz, tehát jóval többet, mint a kompakt változatok.

Ez azért komoly probléma, mert becslések szerint a fénycsövek 75 százalékát nem megfelelően hasznosítják újra. Ennek eredményeként a belőlük származó higany végül a folyókba, tavakba és óceánokba kerül, ahol a mikrobák hatására rendkívül mérgező metil-higannyá alakul át. Ez aztán felhalmozódik a vízi élőlények szervezetében, és ha elfogyasztjuk őket, az emberekében is. Bár nem a fluoreszkáló fénycsövek jelentik az egyetlen higanyforrást, az ilyen izzók továbbra is az egyik legfőbb fémhigany-szennyezőnek számítanak, pedig könnyen ki lehetne iktatni őket. A Clean Lighting Coalition becslése szerint a fénycsövek a világ teljes higanykibocsátásának 9,3-10,3 százalékát teszik ki, bár a világítástechnikai ipar szerint ez az arány jóval kevesebb.

A LED-izzó környezetkímélőbb és energiatakarékosabb választás

Az ilyen fénycsövek kivonása komoly előnyökkel bírna. Ha ez 2050-ig megvalósulna, akkor több mint 7000 kg higanyt tartalmazó izzó értékesítését és beszerelését lehetne elkerülni, jelentősen csökkentve ezzel a talaj és a víz szennyezettségét. A LED-es világításra való teljes átállással járó villamosenergia-megtakarítás 2030-ig 18 millió tonnával csökkentené az éves szén-dioxid-kibocsátást, ami négymillió átlagos személygépkocsi éves kibocsátásának felel meg. Halmozottan számolva a fokozatos kivonás 2050-ig több mint 200 millió tonnával csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást.

Az izzók LED-ekre való cseréje magától értetődő volt: tizedannyi energiát fogyasztanak. A fénycsövek lecserélése azonban nem ilyen egyszerű. A LED-izzók hatékonyabbak, de nem sokkal, és még mindig többe kerülnek, bár jóval tovább bírják. Ahogy a Greentech Media is felhívja rá a figyelmet, nem is olyan régen egy LED-es csereizzó drága volt és kevesebb fényt bocsátott ki, ráadásul új lámpatestekre is szükség volt. Most azonban már elérhetők olyan cserelámpák, amelyek régebbi lámpatestekkel is kompatibilitesek, így lassan már semmi sem szabhat határt a terjedésüknek.

Mivel a T8-as izzók kifejezetten magas profitot termelnek, nehéz lesz elérni ezeket a változtatásokat. Azonban az égőtechnológiák fejlődésével, az energiaárak növekedésével és a káros, az emberre és a környezetre gyakorolt hatásokkal együtt most még égetőbb ez a téma, mint pár éve volt.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr1218490870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.15. 10:28:22

A LED fényforrásokat és a T8 és egyéb fénycsöveket nem illik izzónak nevezni még akkor sem, ha a fénycsöveknél a jobb elektron-emisszió érdekében vörösizzásig fűtik a katódot.

A LED fényforrásoknak a cikkben említett jobb fényhasznosítás mellett további előnyük, hogy alig érzékenyek a környezeti hőmérsékletre. A lineáris és kompakt fénycsövek 25 Celsius fokos környezeti hőmérsékletre vannak optimalizálva, és csökkenő külső hőmérsékleten drasztikusan romlik a fényhasznosításuk.

Mellesleg ma már elérhetők akár 160 lumen/wattos LED fényforrások, a T8-asok ennek a nyomába sem érnek.

antisocialnetworkagain 2024.09.15. 11:42:50

A képen látható izzók, Ledes izzók. Semmi közük a cikkben szereplő,T8-as higanyos fénycsövekhez.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.09.15. 12:50:54

Igen, ún. filament LED bulbs.
süti beállítások módosítása