A szemünk előtt alakul át a téli időjárás

2024. január 05. 09:48 - CHIKANSPLANET

Magyarország éghajlata egyre inkább a mediterránhoz közelít a klímaváltozás következtében, a most zajló El Niño pedig még jobban felforgatja a téli időjárást, amelynek hírmondója a szokatlanul meleg szeptember volt.  

Idén ősszel globálisan soha nem látott magasságokban alakult a hőmérséklet, hiszen az eddigi legmelegebb eredményeket is fél fokkal verte a szeptember és az október – mondta Molnár László, a Kiderül.hu meteorológusa a Zöldövezet podcast adásában. Az idei szeptember egy átlagos június középhőmérsékletét is megközelítette, sőt, világszerte is benne volt az 1940 óta mért legmelegebb 30 hónapban.  

Ebben a szokatlan jelenségben az El Niño megjelenése is közrejátszott: a Meteorológiai Világszervezet (WMO) a nyár elején bejelentette, hogy hivatalosan is elkezdődött ennek a rendszeresen ismétlődő természetes éghajlati jelenségnek a szezonja. Ahogy a Euronews is megírta, El Niño váratlan hatással lehet az európai időjárásra, ráadásul felerősíti a globális felmelegedés következményeit is.  

Többek között a téli hónapok időjárását is felkavarja, hiszen várhatóan 2024 februárjáig kitart majd a hatása – mutatott rá a Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal (NOAA). Az El Niño-években jellemzően enyhe és csapadékos a tél kezdete, január és március között pedig egy szárazabb, hidegebb periódus köszönt be, legalábbis Észak-Európa nagy részén. Dél-Európában pedig összességében csapadékosabb évszakra lehet számítani – mondta el Adam Scaife, a brit Met Office hosszú távú időjárás előrejelzésekért felelős vezetője.  

Az El Niño során a Csendes-óceán déli részén keletkezett meleg, nedves levegő áramlani kezd, és különböző hatásokat idéz elő a világ egyes pontjain; Európa délnyugati részén például erős ciklonok születnek. Ezek az óramutató járásával ellentétes irányban kezdenek örvényleni, és párás, meleg levegőt sodornak Európa középső és keleti részeire a Földközi-tenger irányából.  

A szakértők szerint az El Niño hatása jövő év elején teljesedik ki igazán, de már most is érződik, hogy az idei egyike lehet a valaha mért legmelegebb teleknek. Ráadásul a jövő év további részében is az átlagnál melegebb időjárásra számíthatunk, ha az El Niño hatásaihoz hozzáadjuk a globális felmelegedést is. Mindezzel együtt akár arra is készülhetünk, hogy a hőmérséklet jövőre átlépheti a 1,5 Celsius-fokos felmelegedési küszöbértéket is.  

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr5318295727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jochan 2024.01.09. 13:04:43

Tisztelt ifj. Chikán Attila Úr! Örömmel olvastam az írását. Hasonló gondolatok fogalmazódnak meg bennem is. A globális melegedés, a szén-dioxid kibocsátás, az iható víz csökkenés, a hulladékok kezelése, a levegő, a víz, a talaj védelme, stb. Létfontosságú dolgok. A Föld klímájának védelme mindenek előtt.

na4 2024.01.11. 18:14:14

Már bocsánat, de megint megy a rémisztgetés. Most januárban éppen régóta nem látott hideg van, 2023.december 14-én Moszkvában 150 éves hórekord dőlt meg éppen, fél méteres hó esett, az USA-ban jelenleg éppen hókáosz van, New York, Massachusetts, New Hampshire teljesen behavazva, Toronto-ban hóvihar. Fél fok? Annyit meg sem érez az ember. A Föld történelemben ennél sokkal melegebb időszakok is voltak. Túlélte az élet? Nagyon is. Hatalmas erdőségek borították a Földet, új fajok sokasága keletkezett ezekben az időkben. Ráadásul hol, miként, mivel mérték ezt a hőmérsékletet, hogyan átlagolták? Egy ilyen végtelenül bonyolult, nemlineáris és kaotikus rendszert, mint a Föld éghajlata nem lehet egyetlen kiragadott mérőszámmal jellemezni. Ez nem egyéb, mint kuruzslás. Ráadásul az emberiség történelmében akkor voltak virágzó korszakok, amikor melegebb volt, pl. római kor (medieval warm period). Amikor pedig hideg volt (Little Ice Age a 19.sz.-ban), akkor éhinség és pusztulás volt. Akkor melyik jobb? Vagyis elég már a rémisztgetésből. Nincs klíma vészhelyzet, nincs ilyen, hogy 1.5°C küszöbérték, vagy a sokat szajkózott tiping point, a billenőpont, ami után már nincs visszaút. Ezek otromba butaságok.

na4 2024.01.11. 18:58:43

2024.01.07-én Svédországban soha nem látott hóvihar. 1000 autó ragadt a hóban. Global warming, ugye? A klímahisztérikusok már a 2000-es években azt harsogták, hogy 2015-ig a hó is teljesen eltűnik a Földről. Ja tényleg.

na4 2024.01.14. 17:51:38

Norvégia hó alatt. Egyes helyeken 3m-es hó van. Soha nem látott hideg az USA-ban. Egyes helyeken a hőmérséklet -45°C. Globális felmelegedés, ugye? Ja persze.

na4 2024.01.21. 17:16:41

Chicago-ban -40°C, -45°C van. Nem tudják feltölteni a Tesla-kat. Bravo. Ez én diesel autóm még nagy hidegben is pöccintésre indul. A töltés pedig egyáltalán nem gond. Kb. 30 másodperc. :-)))
süti beállítások módosítása