Ne csak meghitt, de fenntartható(bb) is legyen az ünnep

2023. december 15. 10:10 - CHIKANSPLANET

Az év végi időszak az ünnepről, a készülődésről és a pihenésről szól. Talán bele sem gondolunk, de ez az időszak is jelentős megterhelést jelent a bolygónknak, pedig néhány apró változtatással, egy kis odafigyeléssel és tervezéssel fenntarthatóbbá tehetjük az adventet is. Ráadásul úgy, hogy nem kell a meghittségből sem aláadnunk! 

 

Ha szeretnénk fenntarthatóbbá tenni az év végi időszakot, ennek is a kulcsa a tervezés. Ha végiggondoljuk a családi szokásokat, látni fogjuk, hol tudunk környezetkímélőbb megoldást beépíteni a családi hagyományokba úgy, hogy ne kelljen közben lemondanunk az ünnepi hangulatról. Korábban már itt, a blogon is foglalkoztam a karácsony energiaszükségletéről, most egy kicsit részletesebben is megnézhetjük, hol tudunk kevesebb erőforrást használni. 

 

Ajándékok és csomagolás 

 

A legnagyobb környezeti lábnyomot valószínűleg minden családban az ajándékok jelentik. Amikor megtervezzük, kinek mit veszünk, érdemes átgondolnunk egyúttal azt is, van-e környezetbarát alternatíva? Ki az, akinek tudunk akár valamilyen élményt ajándékozni, ki az, aki örülne valamilyen használt, akár retro ajándéknak, ki az, akit meglephetünk magunk készítette édességgel, finomsággal, vagy egyéb gasztro ajándékkal? Ha pedig mindenképpen vásárolni szeretnénk, érdemes helyi vállalkozásoktól beszereznünk az ajándékokat, sokkal inkább, mint hogy a világ másik feléről rendeljük meg. Már ezzel is sokat tehetünk a környezetünkért. 

Ha pedig megvan az ajándék, gondoljuk át, mibe is csomagoljuk. Nagyon sok adat és kutatás látott napvilágot arról, mennyi szemetet is jelent a csomagolópapír, amely ugyan szép és csillog, de öt perc után a szemétben végzi – ráadásul nem is újrahasznosítható az anyaga. Ezért itt is érdemes kreatív megoldást választanunk. A papírzacskók például újra felhasználhatók, de csomagolhatunk régi újságba, magazinba, képregénybe, esetleg olyan anyagba, ami maga is az ajándék részét képezi. Ezeket díszíthetjük a karácsonyhoz tartozó kiegészítőkkel, fenyőággal, falevéllel, tobozzal, amitől máris ünnepi díszt kap egy átlagos papír is. 

 

Örökzöld téma: a fenyőfa 

 

Fenntarthatósági szempontból az ünnep talán legmegosztóbb kelléke a karácsonyfa. Ma már nem elég azt eldönteni, a fenyő ezüst, luc vagy normann legyen, hány méteres, de dönthetünk arról is, hogy élő vagy műfenyőt, földlabdás vagy kölcsönzött fát díszítünk fel otthonunkban.  

Ebben a kérdésben is érdemes előre számba vennünk, mi illeszkedik az életmódunkhoz a legjobban? Ha földlabdás fenyőt veszünk, azt az ünnepek után lesz hova kiültetnünk? A műfenyőnket tényleg hosszú évekig használni fogjuk? Ezeknek is van egy „megtérülési ideje”, hiszen az előállítása, szállítása bizony jelentős környezeti terheléssel jár. Ugyanakkor már egyre több helyen elérhető a fenyőfa bérlése, az ünnepek után vissza is veszik a fát, és gondoskodnak további sorsáról is. 

De egyre többen vélekednek úgy, már az sem ördögtől való, ha valódi fenyőfát veszünk, hiszen ezzel is a helyi termelőket és a helyi ökoszisztémát támogatjuk. Fontos azonban, hogy a megfelelő módon és helyen tegyük majd ki az ünnepek után a fát, hogy a szakemberek vissza tudják gyűjteni, és újra tudják hasznosítani. 

 

Élelmiszerpazarlás helyett 

 

Fontos kitérnünk a karácsonyi (és szilveszteri) nagy lakomákra is, hiszen az ünnep a közös étkezésekről is szól, amikor egybegyűlnek a családtagok, barátok. Ilyenkor azonban előfordul, hogy túltervezünk és sokkal több ételt készítünk, mint amennyit a társaság el tud fogyasztani. Persze a legjobb az lenne, ha nem vásárolnánk felesleget, ebben azonban valóban nehéz pontosan tervezni. Ha megmaradt valami az ünnepi ételekből, ezt is érdemes újrahasznosítani. Az interneten rengeteg maradékmentő recept érhető el, amellyel új köntösben tudjuk tálalni némelyik élelmiszert. De ha ez nem lehetséges, a legegyszerűbb és leghasznosabb, ha odaadjuk rászoruló embereknek. Ezt megtehetjük valamelyik jótékonysági szervezeten keresztül, de akár úgy is, hogy a környezetünkben élőknek segítünk vele.  

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr2618281667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása