Merre van kiút az európai energiaválságból?

2022. április 01. 08:41 - CHIKANSPLANET

Az energiaárak brutális emelkedése már eddig is átgondoltatta a megújulók szerepét a piaci szereplőkkel, az Oroszország elleni szankciók és ellátásbiztonsági törekvések azonban még inkább felerősítik a változás igényét az energetikai piacokon. A jelenlegi helyzet minden olyan energiaforrásnak javítja az esélyeit, amellyel Európa közelebb juthat ahhoz, hogy önellátó legyen. 

A kiszámíthatatlanul változó energiaárak az inflációra és a gazdaság teljesítményére gyakorolt negatív hatásuk miatt az ukrajnai háború előtt is nehézségeket okoztak egész Európának. Az energiaéhség mindeközben folyamatosan fokozódik: míg egyik oldalon a tudatos energiafogyasztásra törekszik a lakosság, addig egyre több elektromos eszköz kerül használatba. A piaci bizonytalanság arra késztetheti a fogyasztókat, hogy átgondolják energiafogyasztásukat, és védekezzenek a kilengések ellen. Bár Magyarországon a rezsicsökkentés miatt a lakosság és kisvállalkozások eddig nem érezték annak fontosságát, hogy tudatosabbá tegyék fogyasztásukat, mégis, az energiaárak változása az infláción keresztül rájuk is hatással van. Összességében tehát mind a nagyfogyasztók, mind a háztartások a folyamatos, biztonságos energiaellátásban érdekeltek.

A kilengések elleni védekezés egyik módja, ha saját termelés mellett tesszük le a voksunkat. A megújuló természeti erőforrásokat kiaknázó erőművek teljesítménye ma már jól tervezhető, amely akár némi tárolókapacitással kiegészülve a termelés kilengéseit is képes kezelni. Európai szinten arra számíthatunk a közeljövőben, hogy az uniós szabályozási és támogatási rendszer még magasabb fordulatba kapcsol, hogy a zöld átállás felé vezető útról a lehető legtöbb akadályt elgördítsék. A megújuló energiatermelés a jelenleginél jóval nagyobb szerepet játszhat a jövőben, a tiszta energiára való gyors átállás szükségessége pedig új ágazati fejlesztéseket ösztönöz.

Mesterséges intelligenciával az ellátásbiztonságért

A megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos főbb trendek közé tartozik a digitalizáció, az energiahatékony integráció és a megújuló energiatermelés időszakosságát leküzdő megoldások. Az időjárás miatti bizonytalan termelés és korlátozott szabályozhatóság komoly kihívást jelentenek a villamosenergia-rendszer termelésének és fogyasztásának mindenkori egyensúlyáért, a rendszer stabilitásáért felelős rendszerirányítónak. Mindezek miatt egyre nagyobb az igény az olyan, a meglévő rendszerekbe integrálható és optimalizáltan működtethető megoldásokra, amelyek képesek korrigálni az előrejelzési pontatlanságból fakadó termelési-fogyasztási egyensúlytalanságokat. A fenti kihívások kezelésére határozta el az ALTEO, hogy létrehozza a mesterséges intelligencián alapuló, önálló termelési- és kereskedelmi döntéseket meghozni képes, „okos” erőművi villamosenergia-termelést irányító és optimalizáló rendszerét. Az ilyen szabályozási központok megléte elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú távon biztosítani tudjuk a megújuló energiaforrás bázisú erőművek elterjedését, és biztosítsuk a villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságát.

Fosszilis források helyett zöldhidrogén

Az energiaszektor széndioxid-mentesítésének egyik meghatározó szereplője lehet a hidrogén: egyes szakemberek körülbelül hatszoros emelkedést becsülnek a most és a 2050-ben előállított hidrogén mennyisége között. Az egyéb megújuló és alacsony karbononintenzitású gázok mellett a zöldhidrogén is fontos helyet kapott az Európai Bizottság új dekarbonizációs klímacsomagjában. Eszerint a hidrogén már 2030-ig is jelentős szerephez juthat a megújuló villamosenergia-termelés integrálásában, az ellátásbiztonság erősítésében és a dekarbonizációs célok elérésében. Bár a Wood Mackenzie jelentése szerint a zöldhidrogén egyelőre túl drága a hagyományos hidrogén-előállításhoz és a helyettesítendő energiahordozókhoz képest, a politikai tervek és fejlesztések azonban arról árulkodnak, hogy elkezdődhet a technológia széles körű telepítése.

ifj. Chikán Attila véleménycikke a www.vg.hu VG-PÁHOLY rovatában jelent meg 2022.03.30-án.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr1317794803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.04.01. 13:04:08

Kiszámítható volt az energia hordozók, amíg az Ollyópaji Jujjdejójanak nem az AEÁ valagnyalása volt a legfontosabb...

Arról meg illene beszélni hogy egy tonna CH-ból mennyi lesz energetika és mennyi lesz termék.

Éhes ló 2022.04.04. 08:57:06

Ismét egy totálisan hazug poszt.

Ma még nincs gazdaságos és bankképes termelés a PV és a szél felhasználásával, csak állami támogatással és extra költségekkel, annak ellenére, hogy a rendszerműködtetés gondjait levették mindkét szektor válláról és lazán ráterhelték az erőművekre és az importra.

Nincs ipari tárolókapacitásra sem gazdaságos, sem ipari méretű megoldás.

A hidrogén nem "zöld" és nincs rá sem tárolókapacitás, sem szállítókapacitás, sem ipari szintű felhasználói igény, túl azon az alapproblémán, hogy a veszteség nélküli tárolása nem megoldott, mivel a H2 átdiffundál minden tartályfalon.

Ismét egy rakás buta blöff, amit másodéves energetikus hallgatók is zsebből cáfolni tudnak.

Éhes ló 2022.04.04. 12:43:56

@gigabursch: valóban.
De olvashatod, megy a méregzöld blöff ezerrel lassan két évtizede.
Csikán is ezt tolja, az apjától tanulta.

Már 20 éve jön a szuper akkumulátor és az olcsó PV panel.
Az üzemanyagcellák is 30 éve lesznek sorozatgyártásra érett, hatékony energiaforrások.

Mindeközben a szélkerék mindig is aranyárban volt, gazdag hülyegyerekek drága játéka, ezek kapcsán még hazudozni se próbál, pedig érdemes megkérdezni tőle, milyen ütemezéssel képes ellátni bármit széllel, nappal és hová dugja majd az életciklusa végén a szerkezeteket panelestől, lapátostól 5-10 év múlva?

na4 2022.04.08. 18:39:29

A brutális energiaárakról az ostoba politikusok tehetnek, akik éveken át hadjáratot folytattak az atomenergia, az olaj-, a gáz és a szén ellen. Azon energiaforrások ellen, amelyek Nyugat Európa jólétét megteremtették. Ezt most szét kell verni mondvacsinált, soha nem bizonyított dogmatikus hiedelmek miatt. A kieső energiát a szél és a nap képtelen pótolni miközben az EU 2000 óta szerény becslések szerint mintegy 1000 milliárd euro-t költött ezekre. Az eredmény siralmas, az energiamixben talán 4%-ot érnek el. A tárolás nem megoldott, ill. méreg drága. Évek óta csak az ígérgetések mennek, pedig világosan látszik, hogy ez a rendszer elérte a fizikai korlátait, és innen nincs tovább. Az eszement szénkvótával (ETS), az erőltetett, méregdrága bioüzemanyagokkal teljesen szétverik és kifosztják Európát. Ennek az égvilágon semmi köze klímavédelemhez, hanem ahhoz, hogy miként lehet az adófizetőket lenyúlni, kifosztani és becsapni. (A cégek új bevételi forrása: subsidy hunting. Hogyan lehet korrupt és tanulatlan politikusoktól óriási anyagi támogatásokat kicsalni az adófizetők kárára).

A hidrogén egy értékes ipari gáz mint pl. rakéta hajtás, ammónia és műtrágya gyártás, élelmiszer ipar, stb. De ezek csak kis mennyiségek, és speciális körülmények kellenek a kezeléséhez. De mint energiahordozó a hidrogén egy totális csőd. A periódusos rendszer első eleme, egy nagyon affin gáz, és emiatt csak vegyületekben fordul elő. A leggyakoribb a víz, ami egy rendkívül stabil molekula, ezért is van belőle hatalmas mennyiség a Földön. Óriási energiák kellenek ennek a kötésnek a megbontásához, a veszteségek, a költségek csillagászatiak. Emellett még nagyon veszélyes is, lsd. Hindenburg léghajó tragédiája, a texasi, a dél koreai és norvég hidrogéntöltő állomások óriási robbanásai. Tárolni csak extrém körülmények között lehet, vagy 700-800 bar-on, vagy -250°C-on, ami már szinte az abszolút nulla. Nem kell részletezni, hogy milyen költségeket jelent ilyen körülmények megteremtése. Arról nem is beszélve, hogy annyira kicsi molekulái vannak, hogy még az acélon is átdiffundál, el lehet képzelni, hogy ez mekkora szivárgási veszteségeket jelent. Égéshője kb. negyede, mint a földgázé. Vagyis egy rendkívül kellemetlen anyag. És ezt akarják ránk tolni, amikor itt a földgáz, egy remek energia hordozó, és még szinte kimeríthetetlen készletek vannak belőle, és amit nem csak energiatermelésre használunk, hanem a petrolkémiai ipar nélkülözhetetlen alapja is. Vagyis a hidrogén is egy nagy kamu, ami arra persze ez is jó, hogy vég nélkül etessék a publikumot, és még jobban megkopasszák őket.
süti beállítások módosítása