Első számú közellenségből szövetséges?

2021. április 09. 13:54 - CHIKANSPLANET

Ha a globális klímaváltozásról beszélünk, a szén-dioxid kibocsátás mértéke szinte azonnal szóba kerül, mint minden baj forrása. A nagyvállalatok, az államok és az Unió is kvótákat és egyezményeket fogalmaz meg, hogyan csökkentse szén-dioxid kibocsátását, annak érdekében, hogy mérsékeljék a klímaváltozást. Ehhez képest elég meghökkentő gondolat, hogy akár fel is használhatjuk ezt az anyagot a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A szén-dioxidot ugyanis felhasználhatjuk környezetbarát módokon is, amiben ráadásul hatalmas üzleti lehetőség is van, ami szintén nem mond ellen a klímacéloknak. Legalábbis ezt állítja az Oilprice elemzése. Ezek a lehetőségek 2040-ig 550 milliárd dolláros piacot jelenthetnek.

A lehetséges felhasználók

Az elemzők szerint az építőipar a szén-dioxid felhasználásnak akár a 86 százalékát is adhatná, hiszen ezt a gázt könnyű lenne beépíteni a cement vagy a beton gyártásába. Az egyetlen akadály a szabályozási korlátozás, amiben viszont az elemzés szerint 2030 után enyhülés várható

Az üzemanyagok, adalékanyagok és vegyszerek gyártásában is lehetőséget látnak az elemzők, ráadásul a szén-dioxid folyékony szénhidrogén üzemanyaggá való alakításának technológiája ma az egyik legígéretesebb irány a gáz felhasználásában. Itt azonban nemcsak a szabályozás jelent korlátot, hanem nagyfokú technológiai innovációra is szükség van.

Meg kell említenünk a szintetikus üzemanyagokat is, ahol szintén felhasználható lenne a szén-dioxid. Ennek a piacnak a komolyabb felívelése még előttünk áll, de a Porsche például nemrég jelentette be, hogy 24 millió dollárt fektet be az úgynevezett e-üzemanyagokba – vagyis a belsőégésű motorokban általában használt szénhidrogének lecserélésébe. A szintetikus üzemanyagok kombinálják a hidrogént a szén-dioxiddal, de mivel a hidrogén legkevésbé káros előállítása elképesztően drága, ezért a szintetikus üzemanyagok piaca szintén komoly innovációra szorul a költségcsökkentések érdekében.

Megoldandó probléma

Az látszik a fenti példákból, hogy komoly technológiai innovációra van még szükség ahhoz, hogy a szén-dioxidot valóban a javunkra fordíthassuk. Ehhez pedig, bármelyik felhasználási területen is akarjuk hasznosítani a gázt, valahogyan be is kell fognunk azt. Erre három lehetőség van: égetés előtt, égetés után vagy közvetlenül a légkörből. Ez utóbbi lenne a legnagyszerűbb, hiszen így az éghajlati gondokra is megoldást találnánk egy csapásra. Két probléma van „csak” vele: a jelenlegi technológiák mellett elképesztően drága, és meg kell oldani a tárolását is. Ráadásul mindezt jó lenne fenntartható módon megvalósítani, ha a környezetkárosítást szeretnénk enyhíteni – azaz hasonló problémákat vet fel, mint amivel a megújuló energiáknál találkozunk.

Bár egyelőre rengeteg még a kihívás és a kérdőjel, az viszont már most egyértelmű, hogy a globális szén-dioxid-kereslet hatalmas, és várhatóan csak még tovább fog nőni, ráadásul érdemes számolni vele egy alacsony károsanyag kibocsátású gazdasági modellben is. Idővel a jelenleg még fennálló technológiai problémákat is megoldják a kutatók, ezzel pedig eljön a költséghatékonyság is a most még sok problémát okozó anyag hasznosításában.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr1316495678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.04.09. 17:41:29

Az egész CO2 hiszti egy kétoldali porhintés.

Éhes ló 2022.04.18. 15:54:19

Egy halom vörös-zöld baromság.

Ahogy helyesen leírták előttem már párszázezren: az éghajlat változása természetes folyamat, a vízgőz, a metán és még egy rakás vegyület üvegház hatása nagyobb, mint a CO2-é.

A változásra gyakorolt emberi hatás pedig nem bizonyított, ahogy a hatástalansága sem.

De egyik sem indok a vörös zöld őrület elszabadulására és a hisztériára.
süti beállítások módosítása