Olvasásforradalom – e-book vs. papír alapú könyv

2020. március 06. 12:59 - CHIKANSPLANET

gettyimages-931221426.jpg

Mára kijelenthető, hogy az e-book forradalom korántsem rengette meg annyira a világot, mint ahogy arra sokan a 2010-es évek elején számítottak: bár egyre nagyobb teret nyer az egyértelműen környezettudatosabb új formátum, a hagyományos könyvek makacsul tartják magukat az eladási statisztikákat tekintve. 2019-ben például az egyesült államokbeli kiadók összesen 26 milliárd dollárnyi bevételének elenyésző része, csupán 2,04 milliárd dollár származott az elektronikus könyvek eladásából. Bejegyzésünkben megvizsgáljuk, hogy áll jelenleg a két formátum csatája, illetve mennyiben érinti ez a klímaváltozást.

Valóban kíméli a környezetet az elektronikus könyv?

Vitathatatlan, hogy az e-book olvasók használata hosszútávon kevésbé terheli a környezetet, mint a papír alapú könyvek gyűjtögetése, azonban ennek mértéke nagyban függ a felhasználó olvasási szokásaitól. Nézzük a tényeket: egy átlagos e-book olvasó készülék előállítása körülbelül 168 kg szén-dioxid kibocsátásával jár. Ugyanez a szénlábnyom egy hagyományos könyv előállítása esetében nagyjából 7,5 kg. Könnyen kiszámolható, hogy egy e-book olvasó legyártása 22-23 papír alapú könyv „elfogyasztása” esetén térül meg, 44-45 könyv után pedig elmondhatja magáról a felhasználó, hogy felére csökkentette az olvasásból eredő karbonlábnyomot. Az e-könyvek digitális formátumából adódó előnyök kézenfekvőbbek: a szállítás- és tárolásbeli különbség a hagyományos könyvekhez képest egyértelmű, ahogy az is, hogy az e-könyvek olvasását mérsékeltebb energiafelhasználás kíséri, hiszen bár az akkumulátorok töltéssel működnek, sok modell esetében az olvasás mellé nem szükséges lámpát kapcsolni, azt a kijelző háttérvilágítása helyettesíti.

Az e-book hullám árnyoldala

Ahhoz, hogy teljes képet kapjunk, több aspektust is figyelembe kell venni. Ilyen az a tény is, hogy az e-book olvasó esetében, elektronikai cikk lévén előbb-utóbb felmerül a legtöbb felhasználó fejében az újabb típusra váltás gondolata, amely nyomán az addig használt termékből a legtöbb esetben elektronikai hulladék lesz. Bár a legnagyobb e-book olvasó gyártó, az Amazon rendelkezik újrahasznosítási programmal, kérdéses, hogy ezt milyen mértékben ismerik és veszik igénybe a felhasználók.

Szintén bonyolítja a hagyományos és az elektronikus könyvek karbonlábnyomának összevetését a nyomdaipar nehézkes alkalmazkodása. Bár évek óta megfigyelhető tendencia, hogy a nyomtatott könyvek eladásai csökkennek, az elektronikusoké pedig nőnek, az olvasói igények megbecsülése egy-egy könyv debütálása előtt sokszor továbbra sem elég pontosak, ez pedig gyakran raktárakban porosodó, végül pedig a megsemmisítés sorsára jutó papírkönyveket eredményez.

Miért fontos ez?

A könyvek, magazinok, napilapok olyan mélyen beleivódtak a mindennapokba, hogy hajlamosak vagyunk elfelejteni, mekkora terhet is jelentenek a környezet számára. Pusztán az Egyesült Államokban a könyvgyártás évente 32 millió fa kivágását és 40 millió tonna szén-dioxid kibocsátását vonja maga után. A hulladéklerakók körülbelül 26 százalékát a papírhulladék teszi ki, az iparág legjelentősebb országaiban pedig a felhasznált víz 11 százalékáért felelős a kiadói ágazat. Az említett szempontok – az erdők védelme, a szén-dioxid kibocsátás mérséklése, a hulladéklerakók kímélése és a vízzel való takarékoskodás – fontossága a klímavédelem szempontjából megkérdőjelezhetetlen.

Alternatívák

Az elektronikus könyvek persze nem az egyetlen alternatívát jelentik. A könyvtárak, bár a fogyasztói társadalom egyik velejáróját, a birtoklást nem teszik lehetővé, de ezen kívül minden, a papír alapú könyvek mellett kardoskodók oldaláról rendszerint elhangzó előnyt felvonultatnak, legyen szó a hagyományos könyv olvasásával járó fizikai élményről, vagy az olvasottak hatékonyabb megragadásáról.

A technológia fejlődése is beleszólhat a kérdésbe: az okostelefonok és a táblagépek rohamos fejlődésével egyre inkább elképzelhető, hogy az e-book olvasók által nyújtott kényelmi szempontok hamarosan egy-egy alkalmazás képében ezeken az eszközökön is megvalósulnak. Ebben az esetben megfontolandó lesz, hogy szükség van-e az e-book olvasókra, vagy kiválthatják-e azokat a gyártásuk során a környezetre jóval kisebb terhet rovó eszközök.

Bár az kijelenthető, hogy a könyvkiadói ipar által generált környezetterhelő hatások visszaszorítására nincs tökéletes megoldás, a meglévő alternatívák megfelelő, tudatos használatával jelentősen mérséklődhet mind a szén-dioxid kibocsátás, mind a fák kivágásának mértéke, a víz használata, vagy a hulladéklerakók terheltsége. Fontos látni, hogy a könyvek papír alapú kiadása, illetve az alternatívák elérhetősége mögött is jelentős üzleti érdekek húzódnak, ugyanakkor az olvasás létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 
4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr4015507294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dibbler 2020.03.08. 08:50:06

a downsizing elkerülhetetlen trend. Kisebb de jobb autó, lakás, ember. Kevesebb tárolandó cucc mobilabb emberpéldány, jobb versenyképesség, jobb helyen tud élni.
Mi itthon el vagyunk kényeztetve hellyel. Az amerikai a 30-as években, a német a háborúk alatt durva dolgokat tanult meg.

na4 2020.03.08. 09:31:46

Digital - természetesen. A nyomtatott sajtónak pár éve maradt. A nyomtatott könyv nem a karbonlábnyom miatt rossz ( a karbon az élet alapja, annak ehhez semmi köze ), hanem azért mert nehézkes, drága és mind az előállítása, mind pedig a megsemmisítése erősen környezet romboló.

xtlight 2020.03.09. 12:53:04

A legnagyobb érv az ebook mellett, hogy megjelentetése, forgalmazása ma már nem teszi szükségessé egy nagy kiadóvállalat közreműködését, igy a könyvkiadás költségének legnagyobb része megtakaritható. Ma még nem sok a magánkiadás, főleg nemzeti nyelveken, de ébredeznek az irók itthon és külföldön is. A kiadók az ebook kiadásokra pakolt árrés messze a papirkönyveké és a valós költségszint fölé emelésével próbálják a különbséget elkenni, és a saját indokolatlan túlélésüket biztositani, de ezt egyre nehezebb véka alá rejteni.

vampiregirl069 2021.03.13. 08:09:38

Ebben a cikkben csak az eladási statisztikákat említik, az nincs benne, hogy kb. hányan töltenek le a netről ingyen, azaz a könyvkalózkodást nem számítják bele. Pedig szerintem ők vannak a legtöbben, drága egy könyv.
süti beállítások módosítása