Pálmaolaj – vele vagy nélküle?

2019. augusztus 16. 09:50 - CHIKANSPLANET

shutterstock_749098462.jpgFriss a hír, miszerint a Tudatos Vásárlók Egyesülete több áruházláncot is felszólított hazánkban, hogy azok alakítsanak ki pálmaolajmentes termékeket tartalmazó polcokat áruházaikban. A felszólítás célja, hogy a vevőknek ne kelljen minden egyes termék összetevőjét végignézni, ha nem akarják a pálmaolaj iparágát támogatni vásárlásukkal. Nem is gondolnánk, mennyi termékben van jelen ez az összetevő, de miért is ilyen nagy az ellenállás a pálmaolaj ellen valójában? Ennek néztünk utána ezen a héten.

Nyílt levélben szólította fel a Tudatos Vásárlók Egyesülete a Szókimondóka készségfejlesztő programmal, a Humusz Szövetséggel, a Jane Goodall Intézettel és a Felelős Gasztrohőssel a magyarországi Aldit, Spart, valamint Lidlt, hogy árulják külön polcon a pálmaolajmentes termékeiket. Az esőerdők irtása ellen kiállva, így akarják elérni, hogy az áruházláncok üzleteiben a tudatos vásárlók könnyedén tudják beszerezni a pálmaolajmentes termékeket.

A pálmaolaj az egyik legkeresettebb növényi olaj, amelyet számos termékben használnak a pékáruktól kezdve, a kozmetikai termékekig. Az olaj használata azonban jelentős természeti károkat okoz – az ültetéséhez ugyanis esőerdőket kell kiirtani, fajok kihalását és komoly szén-dioxid-kibocsátást idézve ezzel elő.

A mindent tudó olaj

A pálmaolaj népszerűségének több oka is van. A szobahőmérsékleten félig szilárd halmazállapotú olaj telített zsírokban gazdag, jól keverhető más olajokkal, illetve a melegítést szinte az összes többi növényi olajnál jobban bírja. Ezért is annyira elterjedt, az élelmiszeriparban például stabilizátorként használják, melytől krémesebb lesz a csoki, a fagyi, de rúzsok is. Biodízel üzemanyag is készül belőle, de rendkívül népszerű alapanyaga a vegyiparnak is: mélyen hidratálja a bőrt, megköti a szabadgyököket napozást követően, és ránctalanító hatású. Jót tesz a hajnak is, ezért samponokban is megtalálható, csakúgy, mint tusfürdőkben, tisztítószerekben, gyógyszerészeti termékekben, legnagyobb mennyiségben pedig a szappanokban használják.

Annak ellenére, hogy a legtöbb kozmetikumban megtalálható az olaj, a tudatos vásárlóknak nem könnyű a dolguk. Nehéz kiszűrni, mivel sokszor nem pálmaolajként jelölik az összetevők listáján. Ilyen például a tusfürdők, gyereksamponok és érzékeny bőrre szánt termékek fontos alapanyaga, amelyet részben egy decanol nevű zsíralkoholból állítanak elő – ezt pedig leggyakrabban a pálmaolajból vonják ki.

Ugyan számos kozmetikumban és tisztítószerben megtalálható, a kinyert pálmaolaj jelentős részét mégis az élelmiszeripar használja fel. A legtöbb általában a feldolgozott, csomagolt élelmiszerekben található (például a fagyasztott pizza, félkész sütemények, csokoládék stb.). Az eddig említett tulajdonságok mellett az ipar számára további nagy előnye, hogy olcsó, hiszen gyorsan nő és bőséges termést hoz.

Termelés és pusztítás

Az olajpálma az egyenlítői klíma alatt fejlődik a legjobban, nagyrészt a harmadik világ országaiban termesztik – a világ pálmaolaj termelésének 85 százalékát Indonézia és Malajzia adja – ahol olcsó a munkaerő, a környezetvédelmi szabályozások pedig gyakorta hiányosak.

A növény termesztéséhez a leggyakrabban esőerdők irtásával nyernek termőterületet, amelyeket mellesleg nem lehet sokáig művelés alatt tartani, mivel a tápanyagtartalmuk hamar kimerül. Ezért tehát folyamatosan újabb erdőket kell felégetni, veszélyeztetve ezzel számos állatfajt – hosszú távon pedig az emberiséget is. Az erdőirtások legnagyobb elszenvedői többek között az orángutánok, akik a tevékenység következtében veszélyeztetetté váltak és a kihalás fenyegeti őket, az elmúlt húsz évben életterük 90%-át veszítették el. Ebben az időintervallumban számítások szerint több mint félmillió orángután pusztult el. A növények felhasználásának folyamata sem kevésbé káros – a feldolgozó üzemek ugyanis szennyezik a folyókat.

Mi lehet a megoldás?

A nagyobb probléma megelőzése céljából jött létre a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal (Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO) nonprofit szervezet olyan irányelveket megfogalmazva, melyek betartásával a pálmaolaj iparának működése fenntarthatóvá alakítható. A szervezet csak azon termékekhez adja a nevét, amelyek előállításához figyelembe vették a környezet megóvását és az ott élő, dolgozó emberek érdekeit. Az irányelvek magukban foglalnak jogi, gazdasági, környezetvédelmi és természeti szempontokat is. A szervezetnek ugyanakkor akadnak kritikusai is, akik szerint azok csak a pálmaolaj kifehérítéséért alakultak és nem a valódi problémák megoldása miatt.

A pálmaolaj felhasználásának kérdésköre rendkívül nehéz ügy, ugyanis noha jogosan merül fel tudatos vásárlóként bennünk a pálmaolajat tartalmazó termékek bojkottálásának gondolata, ha más, hasonló növényi olajat (például szójaolajat, repce- vagy napraforgóolajat) kellene azonos mennyiségben termelni, az még inkább megterhelné a környezetet, mivel ez még nagyobb földterületet igényelne.   

A vegyi iparban már vannak kezdeményezések, ahol például algaolajjal próbálják helyettesíteni a pálmaolajat, illetve számos cég igyekszik figyelmet fordítani arra, hogy legalább ellenőrzött térségből szerezze be az olajat. Civil szervezetek, például a WWF már készített olyan útmutatót, amelyben segítenek a fogyasztóknak eligazodni a pálmaolajjal kapcsolatos kérdésekben. Az egészen biztos, hogy igényel némi időt és utánajárást, ha el szeretnénk kerülni a termék fogyasztását – de lényegesen kevesebbet, ha külön dedikált polcok lesznek az ilyen termékek részére kialakítva a hazai áruházakban. 

 

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr4215010730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fda 2019.08.17. 16:43:52

Szuper kezdeményezés.
Már látom is, ahogy holnapután a felszólított bolthálózatokban lehajtott fejjel, szégyenkezve eleget tesznek a polcok átrendezésének. És ettől persze jobbá válik a világ

FJo 2019.08.17. 21:04:02

@Hungryhorse: Nem hűhó, és még kevésbé semmiért.

FJo 2019.08.17. 21:09:07

@fda: Márpedig ha nem is hamar, de hosszú távon lesz hatása az ilyen kezdeményezéseknek. Nem szégyenkezve fogják átrendezni a polcokat, mert miért kellene szégyenkezniük, hanem ha sok vásárló igényli ezt, akkor alkalmazkodnak. Sok tudatos vásárló kellene. És persze tudatosabb politikusok, akik a szabályozókba, árakba (pl. környezeti adókkal) beépítik környezeti károkat. Brazília rövidlátó elnöke nem teszi ezt meg, de az importőr országok kormányai megtehetnék.

flydomi 2019.08.18. 11:37:05

@Hungryhorse: Ha vannak gyerekeid,ők majd nagyon de nagyon boldogak lesznek 20-25 év múlva,amit mondtál.Vagyis írtál. :-)

Hungryhorse 2019.08.18. 13:08:06

@FJo: no persze.
Majd a kedves malájok, fülöpszigetiek, indonézek mind az egymilliárdnyian elkezdenek holnaptól esőerdőt ültetni, ja nem vesze meg tölük a fos palmaolaj hulladékot.
Ja.
Nem.
Kirúgják őket a rabszolgamunkájukból és ők elindulnak gozzánk vendegségbe.
Vagy legyilkolják egymást.
Nekünk pedig ugyan olyan szar lesz. Pont mint nekik.

Szóval mi értelme van egy magyarországnyi embert szuttyogatnod?
Semmi.
Takarodj a 3. világba 6 milliárdnyi utcáraszarónak igét hirdetni!

Hungryhorse 2019.08.18. 13:10:26

@flydomi: neked is szól a fenti, te szerencsétlen hülye.

radios2 2019.08.18. 16:31:29

nem mindegy hogy miben pusztul el, az átlag magyarja?

radios2 2019.08.18. 16:38:09

évente 12000 ember hal meg alsó légúti betegségekben, többségük sosem dohányzott, de a városi szmogot-füstöt, dizel kormot beszívták, és a munkahelyi ártalmak is közrejátszanak, de ezzel nem foglalkozik senki, mint ahogy azzal sem, hogy a Wizz-xar -fos társaság gépei, napközben, 10p.ként szállnak fel+le, és azt Bp-en, mi akik itt ,élünk dolgozunk, mélyen beszívjuk,
elnyákosodil a tüdő hörgőnk, elsavasodik a szervezetünk, hogy aztán valamelyik krónikus betegségben szenvedjünk, éveken át, mielőtt meg pusztulunk,
Ehhez képest a pálma olaj semmit nem jelent,.

itoérambolafoci 2019.08.18. 20:36:01

A cikkben elhangzottak alapján szinte biztos, hogy kizárólag csak a drágán termelő és agyontámogatott mérsékelt égövi növényolaj-termelők uszítanak a pálmolaj ellen, akik kizárólag csak az olcsó pálmaolaj miatt nem tudják az egekbe srófolni a növényi olaj árát.

Persze az orangutánokat - és a többi veszélyeztetett fajt - valóban védeni kell, de a cikkből az is nyilvánvaló, hogy a pálmaolajültetvényeknek csak kis része az, ami ilyen szempontból támadható.

A fő ellenérv, az esőerdők széndioxid-megkötő képességének csökkenése viszont humbug, mivel az még a cikkből is kiderül, hogy a pálmaolaj-ültetvények nagyon gyorsan nőnek és nagy termést hoznak, tehát legalább olyan jó széndioxid-megkötők, mint az őserdő.

A elmondottak alapján az igazi megoldás inkább az lehet, hogy a jelenleg még erősen extenzív pálmaolaj-termesztést intenzívvé kell tenni.

Vagyis meg kell oldani a talaj tápanyagtartalmának pótlását, hogy ne kelljen a tápanyagok kimerülése miatt újabb és újabb területeken erdőt irteni.

És persze az orangutánokat szigorúan védeni kell :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.08.18. 21:29:04

De bakker, senki nem látja, hogy mekkora itt a félreértés?Nem a pálmaolajat tartalmazó termékeket kell bojkottálni, hanem az esőerdők kiírtása ellen kell tiltakozni...Már mindenkinek elment az esze??
Olyan ez, mintha az eperfagyi ellen tiltakoznánk, azért, mert az eperfagyigyártó-gépek olyan elektromos árammal működnek, amik szénerőművekből jönnek...
WTF?

FJo 2019.08.19. 16:49:42

@Hungryhorse: 1. a pálmaolaj nem fos 2. nem holnap, hanem holnapután. 3. sok példa van arra, hogy bizony beszüntettek tevékenységeket, mert a kereslet átalakult. 4. Ön egy végtelenül primitív ember, bunkó stílussal, a "3. világ utcáraszaróinál" sem nagyon férne be az etikettbe. 5. nem takarodok sehova, és nemcsak azért mert nem szuttyogtattam senkit, de Ön ezt sem képes felfogni.

Hungryhorse 2019.08.19. 16:51:57

@FJo: nos, nem érted a magyar szót.
Hagy a 10 millió magyart a fenébe.
Mi nem osztunk, nem szorzunk.
Hadd együnk, igyunk, ami nekünk tetszik, ne okoskodj nekünk!

A maradék hatmilliárd kilencszákilencvenmilliót stresszeld, vagy a családodat.
Míg jó dolgod van.
A sok hülye haveroddal együtt.

FJo 2019.08.19. 17:05:11

@itoérambolafoci: A szén-dioxid megkötési érv nem humbug, ugyanis az esőerdők biomassza állománya nagy, és benne tárolódik a CO2-ből megkötött karbon, míg a pálmafák biomassza állománya jóval kisebb még teljes kifejlettség esetén is, ráadásul a ciklus nagyrészében csak növekvőben vannak. (Hasznos és eltűrt) élettartamuk kisebb, mint az őshonos fáké, így megint hamar kis pálmák nőhetnek nem az égig. Plusz erről se feledkezzünk meg "...esőerdők irtásával nyernek termőterületet, amelyeket mellesleg nem lehet sokáig művelés alatt tartani, mivel a tápanyagtartalmuk hamar kimerül. Ezért tehát folyamatosan újabb erdőket kell felégetni," A felhagyott területeket még ha engedik is vissza a természetnek, csak nagy sokára lehet belőle olyan őserdő, mint volt, mind biomassza mennyiségben, mind ökológiai értékben.
süti beállítások módosítása