Az eldobható kávéspohár dilemmája

2019. január 11. 16:01 - CHIKANSPLANET

shutterstock_565521067.jpgA 21. század rohanó világának praktikus kiegészítője lett az elvihető kávéspohár. Hordozható, hőálló, fedővel ellátva pedig megakadályozza a kiömlést és a hőveszteséget. Mindezért azonban nagy árat fizetünk: mivel eldobható, feldolgozása pedig extra erőforrást és eljárást igényel, hatalmas mennyiségű hulladékként halmozódik fel, lebomlási folyamata pedig évszázadokig is eltarthat. Egyes adatok szerint évente nagyjából 120 milliárd pohár köt ki a szemetesben, átlagosan 11-13 perc használatbavétel után, ami hosszú távon tarthatatlan állapot. A következőkben az eldobható poharak ellen létrejött alternatív megoldások fő irányvonalainak jártunk utána.

Újrahasznosítás

Kézenfekvő megoldás, azonban a gyártás bonyolult, az újrahasznosítás pedig még bonyolultabb. Éppen ezért az eldobható poharak többségét nem hasznosítják újra. Bár főként papírból készülnek, az eldobható poharakat műanyag polietilénnel vonják be, amitől a termék vízálló lesz – a műanyag, illetve a pohár kávéval való szennyezettsége pedig csak még tovább fokozza az újrafeldolgozás nehézségét.

Akad azért néhány inspiráló példa, amely eredményesen hasznosítja újra a kávéspoharakat. Amszterdamban található például a világ első tudatos szállodája (Conscious Hotel), amely 2009-ben nyitotta meg kapuit. A hotel különféle fenntarthatósági megoldásokat alkalmaz: a teraszon fűszernövényeket, gyümölcsöket termesztenek, az áramot a tetőre szerelt napelemek szolgáltatják, valamint az itt fellelhető bútorok is újrahasznosított anyagból – műanyagból, kávéspoharakból – készülnek.

Ausztrália egyes irodáiban négy hétre bevezették a Simply Cups nevű programot, hétszáz dolgozó részvételével. A felmérésben résztvevő poharak műanyag fedelét először az újrahasznosításra szolgáló szemetesbe kellett helyezni, a kávé maradékát ki kellett önteni, majd a poharakat egy gyűjtőbe kellett dobni. A program rendkívül pozitív eredménnyel zárult, a feldolgozott és újrahasznosított anyagból új termékek – így például újrahasznosított poharak – gyártása valósult meg.

Bizonyos vállalatok környezetbarát kávéspoharakat is árulnak, amely mellé termőföldet és magvakat is adnak, ezáltal a pohár némi tisztítás és ültetés után növénytermesztésre is alkalmassá válik. Az önmaguktól lebomló poharak ugyan környezetkímélő alternatívát nyújtanak, jelenlegi formájukban azonban csak viszonylag magas ár ellenében lehet hozzájuk jutni.

Újratölthetőség

Bár az eldobható poharak előállítása sem környezetkímélő, jelenleg az újratölthető kávéspoharak is kihívást jelentenek: előállításuk több energiát igényel, és amennyiben minőségi terméket szeretnénk használni, törekedni kell annak újrahasznosításának fenntartására is – emiatt pedig igencsak nehéz megtalálni az egyensúlyt. Egyes mozgalmak (pl. a Carry Your Cup) ugyanakkor amellett tesznek állásfoglalást, hogy a vásárlók saját poharaikat használják a hulladék visszaszorítása végett. Máshol országos szinten igyekeznek különféle módon visszaszorítani a poharak használatát. Az Egyesült Királyság tavaly eltökélte, hogy nagyjából száz forintnak megfelelő összegű „tejeskávéadót” vet ki az eldobható kávéspoharakban vett italok után. Miután ezt a törekvést elvetették, a tervezet ötletgazdái hatékonyabb megoldásnak találták, ha kedvezményeket vezet be azoknak a vásárlóknak, akik saját bögrével érkeznek. A Pret A Manger üzletlánc jelenleg ezt a fajta kedvezményt nyújtja a vásárlók számára.

A német Freiburg városa – ahelyett, hogy lakosaitól elvárná a saját csészék használatát – megalkotta a Freiburg-csészét: a programban résztvevő poharak műanyagból (polipropilénből) készülnek, és eldobható fedővel rendelkeznek. A vásárlók a poharakat egy eurós letéti díj ellenében használhatják és adhatják le a város 100 elfogadópontján, amely után pedig az üzletek fertőtlenítik, és újra forgalomba hozzák azokat. A poharak, amelyek 400 alkalommal is újratölthetőek, rendkívül jó alternatívát nyújtanak: egyedül Németországban 300 ezer csésze kávét fogyasztanak óránként, amely egész éves szinten 2,8 milliárd pohárnak felel meg. A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy a 2016 óta működő modell iránt már több más német és európai város is érdeklődését fejezte ki.

Ezt a modellt, ha nem is teljesen, de részben követi Bécs városa is, ahol az eldobható helyett többször használatos pohárban szolgálják ki a vásárlókat január közepétől kezdve. A MyCoffeeCup projektben használt üres poharakat a rendszer részét képező kávéspohár-automatáknál és üzletekben lehet visszaszolgáltatni, a visszaadott poharakért egy eurós kupont kapnak a fogyasztók, amelyet a kávén kívül más termékekre (például ásványvízre, süteményre) is beválthatnak. A visszaszolgáltatott poharakat, amelyek 500 mosást bírnak, környezetbarát módon tisztítják, az elhasználódott poharakat pedig képesek 100 százalékig újrahasznosítani, így gyerekjáték, építőanyag készül belőlük.

Régi, új alapanyagok használata

Egy papírpohár általában szűz papírmasszából készül, ami azt jelenti, hogy rengeteg fát kell kivágni és feldolgozni ahhoz, hogy elnyerje végső formáját. Erre kínál alternatív megoldást a világ leggyorsabban növekvő növénye, a bambusz, amely szintén alkalmas többször használható kávéspoharak elkészítésére. Egyrészt, bár némileg nehezebbek a papírpoharaknál, a kerámiacsészéknél sokkal könnyebb anyagot alkotnak. Másrészt, természetes sterilitásának köszönhetően magától elpusztítja a felszínen található baktériumokat 24 órán belül. Nem utolsó szempont, hogy egyes bambuszból készült termékeket akár mosogatógépben is tisztíthatunk.

Az Egyesült Királyságban tevékenykedő Frugalpac eleve újrahasznosított anyagokból gyárt poharat, amely – a speciális feldolgozóegységektől eltekintve – hagyományos feldolgozóüzemekben is újrahasznosíthatóvá válik, hiszen a hozzáadott, kis százalékban jelen lévő műanyag szigetelés a feldolgozás során könnyen leválik.

+ 1 formabontó alternatíva

2014-ben a Lavazza számára készítették el az első ehető kávéscsészéket. A termék cukorral vagy csokoládéval bevont édes keksz volt. Egy évvel később a KFC kísérleti jelleggel piacra dobta a „Scoff-ee Cup” névre keresztelt ehető kávéspoharait, amelynek alapja cukorpapírral bevont kekszből állt, a belső rétege pedig hőálló fehér csokoládéból készült. A termék nem igényelt sem szelektív hulladékgyűjtést, sem újrahasznosítást, hiszen teljes egészében fogyasztható volt, ehető csomagolása pedig egyedinek és innovatívnak bizonyult.

A legutóbbi példák közé tartozik az a bolgár startup, amely 2018-ban alkotta meg az úgynevezett Cupfee ötletét, amely gabonatermékekből készül, és kísértetiesen hasonlít a fagylalttölcsérekre: ropogós, nem befolyásolja a kávé ízét, ráadásul akár 40 percen át képes a kávét megtartani. Amennyiben nem szeretnénk elfogyasztani, az sem jelent problémát, hiszen maga a pohár is biológiailag lebomló termék. A cég, amely 15 éven át kísérletezett a koncepcióval, szeretné megváltoztatni a jelenlegi trendeket, csökkenteni az eldobható, egyszer használatos poharak alkalmazását.

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr6314556534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Józsi1111 2019.01.13. 17:12:06

Hülye, megint itt vagy?

bobbafet 2019.01.14. 07:38:48

Kiváló poszt! Nem csak a problémát ismerteti, de probal megoldást is javasolni. Felek viszont, hogy gabonabol nem lehet legyartani milliárdnyi kavespoharat evente, pedig meg egy 10% alatti piaci részesedéshez is annyi kellene. A megoldás talán az egyszer használatos logika felszámolása (betiltása?) lehetne...
süti beállítások módosítása