Újabb szélerőmű-park indult be Angliában

2018. szeptember 14. 10:58 - CHIKANSPLANET

shutterstock_646328989.jpgSzeptember elején megkezdte működését a jelenleg a legnagyobbnak számító tengeri szélerőmű-park, 12 mérföldre Anglia északnyugati partvidékétől. A Walney Extension nevű szélerőmű 695 megawatt zöld energiát képes kitermelni, ezzel pedig akár 600.000 otthon energiaellátását is tudja biztosítani. Anglia az utóbbi időben több rekordot is felállított a megújuló energia területén, az elektromos energia előállítás tekintetében a tavalyi évben járt el a legzöldebben, 2018 első negyedévében pedig 30 GWh-val több áramot termeltek a brit szélerőművek az ottani atomerőművekhez képest. 


A gigantikus nagyságú építkezést 2015-ben kezdte meg az Orsted, egy dán energetikai vállalat. A szélerőmű-park, amely egy közel 20.000 futballpályányi területen helyezkedik el, összesen 87 darab turbinából áll, amelyek mindegyike 190 méter magas, és amelyek a számítások szerint akár 600.000 háztartást is képesek lesznek kiszolgálni. A beruházásnak pozitív hatása lesz a munkaerőpiacra is, hiszen nagyjából 250 emberre lesz szükség a szélerőművek üzemeltetéséhez.  

A cég olyannyira bizakodó és elkötelezett a szélerőmű eredményes működtetése mellett, hogy létrehoztak egy közösségi és egy képzési alapot is, nagyjából 5,5 milliárd forint értékben. A vállalat ezzel is arra szeretné buzdítani a környékbeli diákokat, hogy reál tárgyakat tanuljanak, így idővel bekerülhetnek majd a cég gyakornoki programjába. A megújuló energia hasznosítására fókuszáló projektet Anglia kb. 203 milliárd forinttal támogatta. 

Több rekord is született tavaly az Egyesült Királyságban

A Sky News összeállítása szerint az Egyesült Királyság eddig 2017-ben volt a legzöldebb az elektromos energia előállítása tekintetében: 

- Márciusban a valaha mért legnagyobb mértékben állítottak elő megújuló energiát, összesen 19,2 GW termeltek meg.

- Áprilisban, közel 150 év után először volt rá példa, hogy 24 órán át nem használtak szenet az energiatermelés során. 

- Júniusban a szél, a nukleáris és a napenergia több energiát termelt, mint a gáz és a szén együttvéve.

- Decemberben az ország napi szélenergia termelése is csúcsot döntött: 281,5 GW teljesítményt könyveltek el egy nap alatt. 

drax-q118-1-570x568.png
 Az egyes energiaforrások által termelt energia mértéke

Az Egyesült Királyság egyébként még 2016-ban jelentette be, hogy a tervek szerint 2025-ben leáll az utolsó szénerőmű is a szigetországban. Az Egyesült Királyságban 2015-ben a szénbázison működő erőművek még a teljes villamosenergia-termelés 22%-át szolgáltatták, 2016-ban ugyanez az arány 9%-ra esett vissza. A WHO 2017-es jelentése szerint a szénenergia mellőzése globális trend, amely az Egyesült Államok mellett az Európai Unió több országában is megmutatkozik. 

Bár az idei első negyedévben 30 GWh-val több áramot termeltek a szélerőművek az atomerőművekhez képest, fontos kiemelni, hogy az Egyesült Királyság energiamixében a megújuló energiaforrások mellett az atomenergia továbbra is szerepet kap majd a jövőben. Éppen a hónapokban jelentették be ugyanis, hogy az Egyesült Királyság támogatásával épül majd meg egy újabb atomerőmű, amely a tervek szerint 2023-ra készül el, és várhatóan 60 éven keresztül működik majd.

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr5814239783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na4 2018.09.17. 15:40:22

Egyszer éppen Angliában, Convy-ban jártam, ahol a parttal szemben van egy nagy szélerőmű park. A turbinák békésen álldogáltak, mert nem fújt a szél. Nem tudom akkor éppen mit mondtak a fogyasztóknak.
süti beállítások módosítása