Szelek szárnyán száguldanak a németek

2017. április 21. 16:42 - CHIKANSPLANET

shutterstock_494143477.jpgHatalmas lépést tettek előre a megújuló energiaforrásokra alapozott kapacitások az elmúlt napokban: Németországban először kapott kivitelezési engedélyt egy olyan tengeri szélerőműpark, ami a tervek szerint lényegében szubvenció nélkül is megáll a lábán, azaz nem kell állami támogatással biztosítani az üzleti fenntarthatóságát. Míg a legutóbb engedélyezett tengeri szélerőműparkok kilowattóránként 0,44 eurócent támogatást kapnak 20 éven át, addig a most engedélyezett négy projekt közül három maximum 0,06 cent ilyen támogatásban részesülhet, míg egy projekt teljesen támogatás nélkül működik majd.

A megújulók használatát gazdasági oldalról támadók sokszor elmondták, hogy a magas német villamosenergia-árak egyik oka a zöld energiatermelő technológiák erőltetett terjesztése – számukra ez a mostani fejlemény igazi hideg zuhanyként hathat. Főleg, hogy ez a mostani bejelentés mutatja, hogy amíg 5-8 évvel ezelőtt a projektek inkább hosszú távon éreztették gazdasági-társadalmi fenntarthatósági hatásukat (gazdasági alatt jelen esetben a beruházás megtérülését, társadalmi alatt pedig a megfizethető fogyasztói árakat értjük), a most engedélyezett erőműparkok már rövidtávon szolgálják a fenntarthatóság környezeti lába mellett a gazdasági-társadalmi fenntarthatósági törekvéseket is.
A tényszerűség kedvéért érdemes tudni ezekről a most engedélyt kapott szélerőmű parkokról, hogy a termelést 2021-ben kezdik majd meg. Valamint azt is, hogy jelenleg 16 tengeri szélerőmű-park működik Németországban 4100 megawattos együttes áramtermelési kapacitással, amelyet 2030-ig 15000 megawattra terveznek növelni.

Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség vezető közgazdásza szerint, ez a mostani az idei év eddigi legnagyobb energetikai meglepetése. Azt azért ő is megjegyezte, hogy számos szerencsés momentum együttállása támogatta ezt a mostani a bejelentést (de hát az élethez is kell a szerencse): egyrészt a beruházás alapvetően a már meglévő energetikai infrastruktúrára építkezik majd, másrészt a természetrajzi adottságok is nagyon kedveznek a projekt megtérülésének a kiemelkedően szeles időjárás miatt. Ráadásul a tenger közepén még a fenntartható fejlődésre igencsak végzetes NIMBY látásmód (angol betűszó, jelentése „ne az én hátsóudvaromban”, vagy „Not in my backyard”) is kevésbé gázolhat bele a tervek kivitelezésébe.

Fontos leszögezni, hogy éppen a Varró László által is említett szerencsés körülményeknek köszönhetően valószínűleg kevés ehhez hasonló projektről kapunk majd hírt a jövőben. Viszont ez a mostani bejelentés is mutatja, hogy van létjogosultságuk a megújuló energiaforrásoknak a német (európai, magyar – tetszés szerint behelyettesíthető) energiarendszerben. És ennek mi is haszonélvezői lehetünk idővel.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr912443695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes ló 2017.04.21. 20:28:51

444.hu/2016/07/19/egyre-nagyobbra-gerjed-a-nemet-aramhurok

"... Ám van egy olyan gond is a sok szélerőművel, ami nem Németországnak okoz problémát, hanem a szomszédainak, és néha még azok szomszédainak is, és ebből egyre súlyosabb viták gerjednek.

A problémát a nem szándékolt áramlásoknak nevezett jelenség okozza, és leginkább Csehországnak és Lengyelországnak, másodsorban pedig a Benelux államoknak okoz komoly anyagi veszteséget. Németország és Ausztria viszont jól jár vele.
Otthon már nem fér el

A jelenséget az okozza, hogy a német áramtermelés a hatalmas új szélparkok miatt északra koncentrálódik, leginkább az Északi-tengeren forgó óriási szélkerekek miatt. Közben sorra kapcsolják le a német atomerőműveket, amelyeket délen alig pótol valami. A sűrűbben lakott és iparosodott dél ezért most északról vesz áramot. És mivel Ausztria és Németország Európában sajátos módon egységesítette az árampiacát, ezért Ausztria is nagy tételben veszi az észak-német szélkerekek áramát.

Csakhogy az áram nem úgy megy, hogy a hatóságilag neki kijelölt vezetéken végigfut az Északi-tengertől a bajor vagy bécsi konnektorokig, hanem arra fordul, amerre a kisebb ellenállást találja. És a kisebb ellenállást sok esetben úgy találja meg, hogy a nagyon túlterhelt németországi észak-déli irányú vezetékeket kikerüli, és átrohan például Lengyelországon vagy Csehországon, ezt nevezik nem szándékolt áramlásnak, és aztán visszafordul oda, ahová mennie kell, így a teljes folyamatot hurokáramlásnak is hívják. Hogy mikor jön, az alig jósolható, legfeljebb egy átlagos becslést lehet végezni, hogy mennyi hely kell neki, és ilyen esetekre megfelelő szabad kapacitást kell fenntartani a vezetékekben. ..."

A németek - rossz szokásukhoz híven - visszaélnek a gazdasági erőfölényükkel és más farkával verik a csalánt, amikor a saját rendszerük problémáit exportálják.
Szégyene - a brüsszeli komisszárok szégyene - hogy ezt szabadon tehetik.

F173 2017.04.21. 22:21:34

Ha a szélenergia árát is úgy számolnánk, mint az atomenergiát máris kedvezőbb lenne a kép. 60 évre kellene számolni az árát és így az eső 10 év támogatása 60 évre oszlana el.

Irbisz 2017.04.24. 13:04:41

Azert ahhoz Nemetorszag gazdasaga kell, hogy megfinanszirozzak a megujulokra törtenö atallas horribilis költsegeit.
Ugyanis az egyik legnagyobb problema az, hogy ha 2022-ben tenyleg lekapcsoljak az utolso atomerömüvet is, akkor a leggazdagabb es legiparosodottabb tartomanyok (Baden-Württenberg, Bayern) jelentös mertekü aramimportra szorulnak, es addig meg kell epiteni horribilis aron a nagyfeszültsegü "energiasztradat" Schleswig-Holstein-bol le delre.
Ez pedig a nyomvonaltol, kiviteltöl, a földkabelezes lehetseges hoszatol függöen 5-12 milliard euro, szoval a megujulok direkt tamogatasan tul sem olcso mulatsag az enegiewende- mert ennek költseget is be fogjak epiteni az aramarba.
Most elegge nem racionalisan, hanem csakazertis eröltetese folyik a megujulok tamogatasanak. Ugyanis ahogy olvastam, azert kell megepiteni ezt az energiasztradat, mert ha nem epitik meg, akkor ezen tartomanyok jelentös aramimportra szorulnak, amit tulnyomoreszt külföldi atomerömüvek aramabol potolnanak, ami megkerdöjelezne a hazai atomerömüvek leallitasabol edödö környezetvedelmi "elönyök" ertelmet. Szoval ez elegge orbanista, csakazertse engedünk amit eldöntöttünk hozzaallast jelent, nem mas mint ragaszkodas az ideologiahoz, az egyszeri dönteshez a racioanlitas es nemzeterdekek ellenere is.
Csak valahol szomoru hogy meg egy Nemetorszag is ilyen alapon politizal...
Bar nem lepne meg, alighanem az egyenleg kiszamitasaba azt is belevettek, hogy az energiawende ugyan erösen deficites, DE a megujulok fejlesztese, installalasa, az infrastruktura kiepitesehez szükseges munkak összesitett egyenlege a munkahelyteremtesen es a beruhazasok megvalosulasan keresztül összesitve pozitiv egyenleget jelent.
Na de ilyen összesitett kalkulaciot en nem latam, ezen a területen is csak amolyan magyarosch szamitasok vannak, amelyek a Paks-2 megterüleseböl kihagyja pl. a hulladekartalmatlanitas es tarolas költseget, valamit azt hogy mekkora horribilis veszteseget jelent, hogy Paks-1 et emiatt hamarabb kell bezarni.
süti beállítások módosítása