Nemcsak Kína, az USA is lépeget a fenntartható(bb) energiarendszerek felé

2015. február 20. 08:56 - CHIKANSPLANET


index_chp_decarbonization_20150220.jpgA nemrégiben kiadott Sustainable Energy in America Factbook szerint az Egyesült Államok sosem látott szintre emelte az energiahatékonyságot az innováció és a csökkenő energiaárak révén. A megújulóenergetika területén alkalmazott fejlesztések nyomán az Egyesült Államok gazdasága sikeresen halad a dekarbonizáció útján, és lendületesen halad egy fenntartható energiaszektor kialakítása felé.

A Bloomberg New Energy Finance (BNEF) által kiadott harmadik Sustainable Energy in America Factbook szerint az Egyesült Államok gazdasága egyre inkább egy kisebb karbonintenzitású működés felé halad, hiszen a vizsgált 2007-2014-es időszakban 9 százalékkal csökkent az ország szén-dioxid kibocsátása. Ezzel párhuzamosan az energiahatékonyság terén is folyamatos fejlődést produkál az ország.

És hogy minek köszönhető az elmozdulás? Íme, a főbb mutatók:

  • Az energiaszektor 2000 után létesült infrastruktúrájának 93 százaléka megújuló energiaforrásokra, illetve földgázra alapozva létesült.
  • Az USA 2007 óta 386 milliárd dollárt fordított a fenntartható energiaforrásokra, ami az egyes években 35-65 milliárdos átlagot jelent. Az ilyen irányú beruházások mértéke 2014-ben további 7 százalékkal, összesen 51,8 milliárd dollárra bővült az előző évhez képest.
  • A szénfogyasztás aránya 2007-ről 2012-re 49-ről 37 százalékra esett vissza. Mai 39 százalék körüli szintje a felmérés előrejelzései szerint a strukturális átalakítás trendjeinek megfelelően ismét csökkenni fog.
  • A jobb minőségű üzemanyagok, valamint járművek fejlesztése és egyre kisebb fogyasztása révén, illetve hogy kevesebb autó jár az utakon, a benzinfogyasztás 2005 óta 8,6 százalékkal csökkent.
  • A megújuló energiaforrások teljes energiafogyasztáshoz való hozzájárulása 4,6 százalékkal nőtt az elmúlt hét évben.
  • A megújuló energiaforrásokra alapozott kapacitások összesen 205 gigawattot tesznek ki. Ebből a legdinamikusabban a szél- és napenergia mértéke növekszik, melyek produktuma megháromszorozódott 2008 óta. A legnagyobb forrást vízenergia jelenti a maga 79 GW-os volumenével.
  • A földgáztermelés 25 százalékkal, a palagáz kitermelés pedig 41 százalékkal bővült a munkálatokat megkönnyítő innováció és a fokozódó kereslet révén.


A 2015-ös Factbook tisztán mutatja, hogy Amerika jó úton halad egy fenntartható energiaszektor kialakítása felé. Ezzel végre nem csak Kína, de a világ nyugati nagyhatalma is jelentős lépéseket tesz egy környezeti, gazdasági és társadalmi értelemben véve is fenntartható energiarendszer kialakítása felé. Az persze más kérdés, hogy van honnan fejlődni, hiszen az egy főre jutó kibocsátás az USA-ban az egyik legmagasabb.

Az elemzés emellett nagyban méltatja az Obama adminisztráció Clean Energy Plan programját, melynek kimondott célja az innováció támogatása a megújuló energia területén. A tervezet ugyanis nem csak általános, hanem konkrét zöldenergetikai célokat is javasol az egyes államok számára. A tanulmány példaként említi Minnesotát és Kaliforniát, ahol a kormányprogram ösztönzése révén a nap-, szél- és egyéb energiák kiaknázását magánberuházások alapján fejlesztik.

A zöld lét ezek nyomán az Egyesült Államokban remélhetőleg nem arról szól többé, hogy milyen alacsony széntartalmú üzemanyagot használnak, és milyen keveset vezetnek, hanem hogy miként építik be mindezt egyre sikeresebben a nemzeti stratégiákba és célkitűzésekbe.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr77191019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása