A kakaó segíthet megmenteni a világot?

2024. február 23. 13:42 - CHIKANSPLANET

A kakaóbab termőterületeinek csökkenése egy olyan probléma, amelyről sokat hallani manapság. A környezetpusztító gazdálkodás és a klímaváltozás mind aláássák a sokak számára nélkülözhetetlen csokoládé jövőjét, pedig a kakaó még akár a világot is képes lenne megmenteni – méghozzá egy egyszerű, de nagyszerű találmány segítségével 

A kak egy olyan, az Egyenlítő környékén élő növény, amely híresen érzékeny a melegre, illetve a szárazságra. Ezen nem segít a klímaváltozás sem, amely tovább csökkenti azoknak a termőterületeknek a kiterjedését, ahol a kakaó meg tud élni. Így aztán komoly kihívás előtt állnak azok a kakaótermelésért felelős családok és kisgazdaságok, amelyek megpróbálnak lépést tartani a világ csokoládé- és kakaófogyasztásával.  

Ahhoz, hogy biztosítani tudják saját bevételeiket és kiszolgálják a felvásárlókat, a kistermelők megpróbálják rövid távon áthidalni a problémát. Emiatt sajnos gyakran előfordul, hogy a környező növényeket és fákat kivágják, hogy több szabad, napfényes területük lehessen a kakaófák ültetésére. Az erdőirtások azonban szokatlan időjárási jelenségeket okoznak, és ha ezek tartósan jelen vannak, akkor drasztikusan rontják a kakaófa életkörülményeit, ugyanis még magasabb hőmérsékletet és szárazságot generálnak az adott területen 

Klímabarát ültetvények  

Az erdőirtás azért sem hasznos megoldás, mert az árnyékban nevelt kakaófák több szén-dioxidot tudnak megkötni, és sokkal szárazságtűrőbbek is, mint a túlzott napfénynek kitett társaik. A légkörben található szén-dioxid megkötésével a fák lassítani tudják a klímaváltozást, ráadásul minél idősebb egy fa, annál nagyobb a lombkoronája, ezáltal még több káros anyagot képes kiszűrni. Az árnyékban nevelt fák szabályozzák a hőmérsékletet és a páratartalmat a növény körül, ezáltal optimalizálják a térség mikroklímáját. Nem is beszélve arról, hogy az árnyékukban más növények is megélnek, amelynek következtében gazdagabb lesz a táj ökoszisztémája.  

A kakaófák napfényben nevelésének problémájára például az jelenthet megoldást, ha a termelők megismerik a klímatudatos kakaótermesztés módszertanát, esetleg még támogatásokat is kapnak azért, hogy felelősen termesszék az árujukat. Az olyan szervezetek, mint a World Cocoa Foundation oktatásokat szerveznek a farmereknek, hogy elterjesszék a regeneratív gazdálkodás alapjait. Ahogy az oldalukon is írják: a talajminőség javítását célzó gyakorlatokkal és az erdősítés által a kakaóültetvények ellenállóbbá és klímabarátabbá válhatnak.  

A csodálatos bioszén 

A kakaó azonban nem csak egyféleképpen segíthet a klímaváltozás elleni küzdelemben. A kakaóbabot tartalmazó kakaóhüvelyt általában hulladékként kezelik és egyszerűen kidobják, pedig lenne rá mód, hogy környezetkímélően is felhasználhassák. A növény ezen része ugyanis átalakítható bioszénné. A bioszenet szerves anyagokból lehet előállítani, azaz fából, és egyéb mezőgazdasági termékekből úgy, hogy ezeket magas hőfokon felmelegítik egy oxigéntől elzárt környezetben. A létrejött anyag felhasználható a termőföld javítására, ugyanis segíti a talajt a víz és a tápanyagok megtartásában.  

Ez különösen fontos azokon a területeken, ahol a nem fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok elvonják ezeket a tápanyagokat a földekből. A bioszén emellett segít megkötni a levegőbe kerülő szén-dioxidot. A bioszén olyan anyagokat tartalmaz, amelyek nem engedik, hogy a szerves anyagok szén-dioxid gázt bocsássanak ki a légkörbe, ezáltal csökkentve az üvegházhatású gázok mennyiségét a levegőben. Jelenleg együttműködve a helyi kakaótermesztő családokkalGhánában kísérleteznek ezzel a módszerrel. Speciális kemencéket állítottak fel, ahol a lemetszett faágakból és a kakaóhüvelyből bioszenet állítanak elő maguknak, amit utána felhasználnak a föld javítására. 

A kakaó tehát nemcsak finom, de még a klímaváltozás megállításában is segíthet. A fenntartható kakaógazdálkodás stabilabb, kiszámíthatóbb jövedelmet biztosít a termelőközösségeknek, miközben az erdőirtás mértékét is csökkenti. Ezt a szemléletet támogatja a kakaóhüvely bioszénné alakítása is, amely egyszerre szolgálja a környezet és az emberek javát. Habár a bioszén növénytermesztésben való alkalmazása még gyerekcipőben jár, de úgy tűnik, hogy a jövőben nagy reményeket fűzhetünk hozzá. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr3518337713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P806 2024.02.25. 06:15:11

Tisztelettel,

ezeket:

„A légkörben található szén-dioxid megkötésével a fák lassítani tudják a klímaváltozást, ráadásul minél idősebb egy fa, annál nagyobb a lombkoronája, ezáltal még több káros anyagot képes kiszűrni. Az árnyékban nevelt fák szabályozzák a hőmérsékletet és a páratartalmat a növény körül, ezáltal optimalizálják a térség mikroklímáját. Nem is beszélve arról, hogy az árnyékukban más növények is megélnek, amelynek következtében gazdagabb lesz a táj ökoszisztémája.”

meg kéne ismertetni és elfogadtatni mind a magyar állami, mind az összes nyomorult környezetpusztító önkormányzat vezetőivel.

Amíg ez nem lesz, nem vagyunk különbek a brazil erdőirtóknál és unokáink közvetett gyilkosainál.
süti beállítások módosítása