Történelmi összeborulás klímaügyben

2014. november 21. 09:46 - CHIKANSPLANET

 

A világ két vezető hatalma talált egy közös ügyet, a Földet!

index_CHP_20141121.jpgTörténelmi lépésre került sor a múlt héten klímaügyben: az amerikai elnök, Barack Obama, és a kínai államfő, Hszi Csin-Ping, előremutató közös bejelentést tettek arról Pekingben, hogy a világ két vezető gazdasági hatalma és legnagyobb kibocsátója jelentősen emeli az üvegházhatású gázok kibocsátása csökkentésének mértékét a 2020 utáni időszakban. Ezzel – a meglehetősen ambiciózus, de szakértők szerint nem teljesíthetetlen – lépéssel a két vezető példát szeretne mutatni arra, hogy a Föld sorsát meghatározó kérdésekben, világszemlélettől függetlenül, igenis együtt lehet működni.

A közös fellépés célja elsősorban az, hogy felhívja a világ országainak figyelmét arra, hogy a klímaváltozás, amit sokan hajlamosak a jövő problémájának tartani, hirtelen a jelen egyik legégetőbb megoldandó kérdése lett. A mostani bejelentés ugyanakkor nem volt előzmények nélküli – mindkét állam elkötelezett a klímavédelmi célok mellett. Obama egyik legfontosabb politikai programja ez, és ahogy arról ebben a bejegyzésben írtam, Kínának sincsen sok szégyenkezni valója ezen a területen.

Koppenhágában, még 2009-ben, Obama elkötelezte magát, hogy az Egyesült Államok gazdasága 2020-ra a 2005-ös szintnél 17 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt fog kibocsátani. Ezen célkitűzés elérése az eszközrendszer is egyre inkább rendelkezésre áll a tengerentúlon: virágzik a megújuló energiaforrások piaca és az erre épülő iparágak, valamint az energiahatékonysági beruházások is egyre népszerűbbek. És mindez nem csak az állami szektorban, de a klímavédelem a vállalatok között is egyre fontosabb üggyé vált – sorban indulnak vállalati fejlesztések és beruházások a fenti célok támogatására.

A múlt heti bejelentés szerint a 2020 utáni időszakban az Egyesült Államok a 2005-ös szintnél 26-28 százalékkal kisebb emisszióval számol. A dolog szépsége, hogy a szakértők szerint – elnézve a jelenlegi lendületet – ez a cél nem csak ambiciózus, de egyben elérhető is.

Kínai oldalról a bejelentés igazi jelentőségét az adja, hogy ez volt az első alkalom, amikor az ország vezetője nyíltan beszélt a kínai klímavédelmi célokról a 2030-as éveket illetően. Hszi Csin-Ping kiemelte, hogy a legnagyobb előrelépést a klímasemleges energiatermelés területén szeretné elérni országa – 2030-ra Kína energiafogyasztásának 20 százalékát megújuló energiaforrásokból, illetve atomenergiából kívánják fedezni. Tekintettel a kínai gazdasági növekedés ütemére, illetve a lakossági energiaigények várható emelkedésére ez egy meglehetősen ambiciózus terv, hiszen azt jelenti, hogy addigra további 800-1000 gigawattnyi ilyen jellegű áramtermelő kapacitást kell telepíteni az országban. Viszont éppen ez az ipari felfutás biztosítja az alapját annak, hogy a terv kivitelezhető legyen.

Ha további nagykibocsátók, például India, Brazília vagy az utóbbi időben igencsak hezitálni látszó Európai Unió is csatlakozik a kezdeményezéshez, talán kevésbé kell aggódniuk unokáinknak.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr206920587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Göntér László 2014.11.21. 11:47:54

Biztosan lelkesedni kellene az ilyen elhatározások miatt, de az én lelkesedésemet lehűti az, hogy mindig egy régebbi időpontot választanak viszonyítási alapul. Most ugyan 2005-öt választották, az EU azt hiszem 1991-et. Nekem szimpatikusabb lenne, ha viszonyítási alapul napjainkat választanák.

jágör68 2014.11.21. 17:55:00

Sajnos az exponenciális függvényt illetve függvéyeket- már nem tudjuk megállítani.
Ahogy növekszik az emberiség létszáma, úgy nőnek a problémáink is:
www.youtube.com/watch?v=VOMWzjrRiBg

BaSa · http://basa.blog.hu 2014.11.21. 19:00:33

@Göntér László: Nem vagyok igazán otthon a témában, de ha jól sejtem, 2005 óta nőtt a káros anyagok kibocsátása, szóval elvileg azért szoktak régebbi időponthoz képest viszonyítani, mert úgy nagyobb lesz a csökkenés ha végül meg tudják valósítani.

buci a jó édes any... 2014.11.30. 15:24:07

@Göntér László: Minél régebbi az időpont annál jobb.Igazi megoldás lenne 1970-es szint alatti megoldás.Bizony már 1984-ben kimondottan érzékelhető volt egy erős változás a klímában, és azt a gázt 10-15 évvel korábban égették el.Ez a megállapodás a nullával egyenlő.Figyeljünk az időpontokra, majd 2020-tól, majd 2030-tól....Ezt a 10-15 évet görgetjük magunk elött 1985 óta...Ez olyan mintha egy drogos azt mondaná majd jövőre vagy 5 év múlva abba hagyom :), nem fogja!

buci a jó édes any... 2014.11.30. 15:37:51

@jágör68: Bizony mennyire igaz!És kell sokkal több autó, ház is kell, kaja is, zokni, cipő,kaja,stb., sok sok energia...Hát ami ott van co2 koncentráció a légkörben, hát az bizony halmozódik, sőt elolvadnak a gleccserek, jégsapkák, több hő nyelődik el, kevesebb sugárzódik ki az űrbe.Miközben kivágjuk lassan a maradék esőerdőket is.Csökkenő termésátlagok, pusztulő, erodáló termőföldek, elpusztuló óceánok, haldokló fajok, vírusok, áradások, esőzések, szárazság, sivatag, még több erdőtűz, olvadó tundra...kell még több?Ja majd várnak ezek is 2030-ig, 2050-ig...Tévedés ne essék ez nem az unokáink problémája lesz csak.Az energia hatékonyság növelés csak egyszeri húzás, és csak a minimum kell hogy legyen!Ne felejtsük el, a napelem elő állításához is energia kell, elárulom nem is kevés!A bioüzemanyagokat meg inkább hagyjuk...
süti beállítások módosítása