Vissza a gyökerekhez

2012. december 21. 12:00 - CHIKANSPLANET

favago.jpgFizikai elemzés és tényfeltáró nyomozás. Egyszerre mind a kettőre szükség lesz ahhoz, hogy az EU be tudja tartatni az illegálisan kitermelt fából készült iparcikkekre vonatkozó, jövő márciusban hatályba lépő behozatali tilalmát. Az Unióba importált fa alapú termékek óriási mennyiségét, illetve Kína e téren játszott szerepét figyelembe véve azonban nem kizárható, hogy csak egy újabb brüsszeli papírtigris lesz a rendeletből.

A fakitermelés területe azért is különösen érdekes a fenntarthatóság szempontjából, mert maga a fogalom az erdőgazdálkodásból származik. A „nachhaltiger Ertag”, vagyis a fenntartható hozam kifejezés a 18. század elején bukkant fel első ízben Németországban, és arra vonatkozott, hogy a kitermelt famennyiség pótlásával kell garantálni az eljövendő faigények biztosítását. Az, hogy azóta a kifejezés sokkal általánosabb jelentéstartalommal töltődött fel, és elszakadt az eredeti szűkebb értelmezési kerettől, korántsem egyedi jelenség a fogalomtörténetben.


Ami az uniós rendeletet illeti, Brüsszel arra vállalkozik a tiltással, hogy az importárukban lévő feldolgozott faanyag eredetét pontosan visszakövetik az EU és az egyes tagországok hatóságai, egészen addig a pontig, amikor az illető fát kidöntötték. Ha pedig ennek során kiderül, hogy a fát olyan helyen vágták ki, ahol nem lett volna szabad, megakadályozzák a termék értékesítését az egységes belső piacon.

Mindez azt jelenti, hogy a kivágástól a feldolgozáson és a késztermék előállításán keresztül egészen az összes kereskedelmi lépésig mindent pontos dokumentációval kell igazolni annak érdekében, hogy a hatóságok minden mozzanatot vissza tudjanak követni. Ebbe egy pillanatra belegondolva el lehet képzelni, milyen bürokratikus szörnyeteggé fejlődhet a rendelet gyakorlati kivitelezése.

Mindez azonban még korántsem elegendő a faanyag legális eredetének igazolásához. A tervek szerint olyan adatbankokat kívánnak felállítani, amelyekben a különböző területeken termő fák anyagára jellemző sajátosságokat tárolnák. Így egy DNA-elemzés és egy izotópos vizsgálat után meg tudják majd állapítani, hogy egy faanyag melyik területről származik, ezzel együtt pedig azt is, hogy illegálisan termelték-e ki vagy sem. A fizikai elemzéssel alapvetően nyilván azt a nehézséget próbálják meg kiküszöbölni, hogy az eredetet igazoló dokumentumok sokszor nem fedik a valóságot.

Az ellenőrizhetőség problémája azért is nagyon fogas kérdés, mert a leginkább veszélyeztetett trópusi fajták sokszor olyan fejlődő országokból származnak, ahol a jogszabályok betartatása enyhén szólva nem áll erős lábakon. Ráadásul Kína, a világ legnagyobb faimportőre és egyben -feldolgozója korántsem ilyen finnyás a nyersanyag származásával kapcsolatban, tekintettel arra, hogy az ipar igényeinek csupán negyven százalékát tudja belföldi forrásból fedezni. A Kínában 2011-ben feldolgozott 180 millió köbméter faanyag nagyon nagy hányada viszont késztermék formájában az európai boltok polcaira kerül, vagyis a kínai import egy részének kétes eredete azonnal európai problémává is válik.

Még tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az uniós rendelet érdekes módon bizonyos termékcsoportokat kivételként kezel. Így például nem vonatkozik a tilalom a ruha vállfákra, a csomagolóanyagokra, könyvekre, újságokra, magazinokra, vagy a hangszerekre. Fölösleges külön hangsúlyozni, hogy ez óriási mennyiségű faalapú importterméket jelent, például azért, mert rengeteg európai kiadó végezteti a nyomdai munkákat kínai beszállítókkal, így az ehhez felhasznált papír nyersanyagának eredete így örökké homályban marad.

Vagyis megint az uniós bürokráciától megszokott felemás megoldással állunk szembe. Egyfelől a beáramló termékmennyiség jelentős része ellenőrizetlen marad, emiatt pedig erőteljesen megkérdőjeleződik, hogy a rendelet mennyire képes érdemben hozzájárulni a fenntartható globális fakitermeléshez. Másfelől viszont arra bőven elég, hogy a roppant adminisztrációs kötelezettségek miatt alaposan megkeserítse a faimporttól függő európai cégek életet, különös tekintettel a Brüsszel kedvenceinek számító kis- és közepes vállalkozásokra.



Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr754976098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása