Fából faragott futballstadion a labdarúgás őshazájában

2016. november 11. 10:38 - CHIKANSPLANET

zaha-hadid-architects-wooden-football-stadium-01.jpgAz angol labdarúgás első osztályú bajnokságát, a Premier League-t, a válogatottjuk bukdácsolásának ellenére, a mai napig az egyik legpatinásabb versenysorozatnak tekintik a futball világában. A teljes angol futballvilág kisebb csapatainak az olyan sztárklubok mellett, mint a Manchester United, a Liverpool, a Chelsea, vagy az Arsenal nehéz kitűnniük, bár a kupaküzdelmek során minden évben akadnak meglepetéscsapatok. A Forest Green Rovers csapata ugyan csak az Angol ötödosztályban szerepel, mégis a figyelem középpontjába került az elmúlt napokban. A Nailsworth városában található világoszöld-fekete csapat számára egy új stadiont építenek, amely azért lesz rendkívüli, mert teljes mértékben fából készítik, emellett a létesítmény energiaellátását kizárólag megújuló energiaforrások felhasználásával biztosítják majd az üzemeltetés során.

Az ötödosztályú futballcsapattól nem idegen a fenntartható megoldások szorgalmazása, vagy a zöld-energia hasznosítása. 2011 decemberében 180 napelemet szereltek fel a kiscsapat stadionjában, ami lehetővé tette, hogy a létesítmény energiafogyasztásának 10 százalékát megújuló energiaforrások felhasználásával tudják biztosítani. Szintén a futballcsapat megújulóenergetikai törekvését példázza, hogy 2012 áprilisában egy teljesen önműködő, napenergiát hasznosító fűnyíró-robotot kezdtek el „alkalmazni” a gyep karbantartására. Az angol klubnál a napokban jelentették be, hogy a csapat új stadionjának teljes egésze fából készül majd.

groundsman-and-mowbot_body_carousel.png

                                                    A focicsapat napelemes MowBot-ja

A kiscsapat új stadionja 5000 fő befogadására lesz alkalmas és amellett, hogy csak zöld-energiát használ majd működése során, amint felépül, ez lesz a világ első olyan futballstadionja, amely teljes egészében fából készült. A nyertes pályázat, amelyet a londoni székhelyű Zaha Hadid Architects készített el, 50 nevezés közül nyerte el a megbízást. További különlegesség, hogy a tervek szerint, a stadion környezetében mind természetvédelmi terület (ami illeszkedik majd a stadion környezettudatos koncepciójához), mind tömegközlekedési csomópont is lesz (ami egy angol futballstadionhoz elengedhetetlen).

greenroversstadion.jpg                                         A Forest Green Rovers stadionjának belső tervei

A fenntarthatóság egyik alapvető eleme az építészet során felhasznált anyagok feldolgozásának energiaigényének csökkentése. A fa, mint építőanyag újra nagy népszerűségnek örvend az építőiparban, hiszen a megmunkálása jóval kevesebb károsanyag-kibocsátással jár, mint az acél, vagy a beton használata. Az angol futballklub stadionja egyedülálló lehet a maga nemében, de bízzunk benne, hogy a jövőben egyre több építészeti megoldásban lesz jelen a fenntarthatóság. Hazánkban a Pancho aréna épült hasonló stílusban (már ami a fa, épületszerkezetként való alkalmazását illeti), amelynél a vasbeton pillérekből tör elő a fából készült rácshéj-szerkezetű tető.

A nyertes projektet készítő vállalat a Zaha Hadid Architects nevet viseli. Zaha Hadid, a vállalat egykori vezetője és névadója egy iraki születésű építész volt, akit már több nemzetközi díjjal is elismertek (Pritzker-díj, Stirlig-díj). Zsenialitásával Magyarországon is találkozhatunk, ugyanis ő tervezte a kavics alakú Orco irodaházat.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr8011949909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advanced Flight 2016.11.13. 00:41:42

Aha. Szóval Putrifalva ötödosztályú csapatának építenek egy valag pénzből egy fából (=percek alatt leég a gecibe, ha valaki eldob egy petárdát) készült stadiont egy celebépítésszel - mire is emlékeztet ez engem? Felcsút megvan? ja, hogy ez ANGLIA? az mindjárt más, akkor ez egy haladó dolog, kérem, nem pedig agyatlan pénzszórás. Jóvan.

kissiú 2016.11.13. 11:27:57

Pedig az angolok tudhatnák, milyen veszélyesek a fa stadionok. Az eszem megáll, hogy nem tanulnak az ilyenekből. De ha ilyen jól halad a Brexit (és verik tovább a bevándorlókat), szerintem visszalép az az iraki származású építész is.
www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwji8f22wqXQAhWC1SwKHdmxBLYQFggdMAA&url=http%3A%2F%2Fszakirodalom.atlatszo.hu%2F2016%2F02%2F28%2Fbradfordi-stadiontuz-otvenhat-aldozat-felremagyarazott-tragediaja%2F&usg=AFQjCNGtEg1KBQa23CKW1juq7SmqhxuS-Q&sig2=Kw6AUusOiUaw1AS7Apml2Q

lüke 2016.11.13. 13:57:50

a felcsúti is az!

igazi hős 2016.11.13. 16:41:43

@Advanced Flight: @lüke: A felcsúti stadion egy betonszörny, aminek a tetőszerkezete fa. Elég nagy különbség.
@kissiú: Szerintem többet tanultak, mint te valaha tudni fogsz. Ma már egészen tűzbiztos (értsd: lassan égő) fa szerkezeteket csinálnak hála a vegyészeknek és évtizedek óta használnak automata tűzoltó rendszereket.

Advanced Flight 2016.11.13. 20:08:49

@igazi hős: nem ez a lényeg, nagyokos, hanem az, hogy minek az ötödosztálynak stadion? erre van pénz, miközben az angol egészségügy a béka segge alatt? csak hogy a szokásos demagógiával éljek, és rávilágítsak a libsi kettős mércére. Angliában még a szar is rózsaillatú, nyilván.
süti beállítások módosítása