Tengerpart, meg napsütés, meg homok, egyenlő áram!

2016. június 24. 10:47 - CHIKANSPLANET

chikansplanet_20160623_tengerpart_meg_napsutes_meg_homok_egyenlo_aram.jpgNap meg homok, egyenlő hő – aki valaha is járt már tengerparton vagy a sivatagban és a napsütötte homok égette már a talpát, az az első kettő relációval biztosan tisztában van. S hogy kerül a képletbe az áram, teszik fel sokan a kérdést. Pedig ez egy új alternatív energiatárolási-energiatermelési módszer, amelyet már Olaszországban is sikerrel alkalmaznak. A Nap energiáját alternatív módon hasznosító eljárás nem okoz sem károsanyag-kibocsátást, sem különösen nagy üzemeltetési költségeket. A módszer teljesen más, mint a hagyományos napelemes rendszerek esetében. Az Egyesült Arab Emirátusokban és Olaszországban egyaránt használják az eljárást, amivel a lehető legolcsóbban és leghatékonyabban tárolhatják a Nap energiájából nyert hőt. A technológia lényege, hogy a sivatagi homok kvarc- és karbonát-részecskéi magukba szívják és hatékonyan tárolják a hőenergiát. Az olaszok a forró homokot energiatermelésre is használják, az így előállított elektromos energia pedig akár egy kisváros energiaigényét is képes fedezni.

Az eljárás a homok hőelnyelő és hőtároló képességén alapul, ami meglehetősen jónak számít –a vizet körülbelül négyszeresen múlja felül. Ami az alapanyag kérdését illeti, a sivatagos, vagy tengerparti környezet megfelelő mennyiséget biztosít ahhoz, hogy az említett két régióban energetikai célokra használják fel a kis szemcsés anyagot. A homok egyébként magas kvarctartalma révén jó hővezető és hőtároló.


Nem meglepő módon az olajban gazdag Egyesült Arab Emirátusok sivatagi éghajlata jellemző körülbelül 40 Celsius fokos átlaghőmérséklettel jár. A szaúdi sivatag emellett kellő „alapanyagot” is biztosít az eljáráshoz. A kiterjedt tengerparttal és ezáltal kellő mennyiségű homokkal is rendelkező Olaszország esetében sem kérdéses, hogy ezt az adottságot kombinálva a szintén meleg mediterrán éghajlattal a Magaldi Group fantáziát lát a homok hőtároló anyagként való felhasználásában. Mario Magaldinak épp a tengerparton sétálva támadt az az ötlete, hogy vállalata – amely eddig alapvetően a fosszilis alapú energiatermelést támogatta – a homok jó hőtartó képességét kihasználva hőenergia-tárolással, és hő alapú energiatermeléssel is foglalkozzon. Az ötletből mára már egy 10 millió eurós befektetés és projekt lett.

Az olaszok módszere egyébként igen egyszerű: a napfényt tükrök segítségével koncentráltan irányítják a homokra. A felforrósodott homokot gőztermelésre használják fel, amely működésbe hozza a turbinákat, azok pedig elektromos energiát termelnek. Egy ilyen egység képes fedezni egy kisváros energiaigényét, azáltal hogy éjjel is működik. A vállalat által használt 270 tonnányi homok a napsütéses időszak után hat órával is képes a gőztermeléshez elegendő mennyiségű hőt leadni.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr848836612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szergej Kovalcsik 2016.06.25. 21:24:54

Jó, hogy ha késve is, eljutnak hozzánk is az információk.
3 éve kezdték a projektet. Azóta már tapasztalatok, gazdasági eredmények vannak. Az újdonság a rendszerben a homok használata.
Az újdonságok gyors megismerése ötleteket adhat a fiatal mérnököknek, sőt tanulóknak, ha hozzájutnak. Az ún. CSP= koncentrált napenergia ötlete több, mint 100 éves. Egyetemi tananyagnak kellene lennie.
Az atomenergiánál sokkal olcsóbb, egyszerűbb energia termelési lehetőség, napelemmel kombinálva nagyon magas hatásfokú.
Gyanítható, hogy az atomerőműveket a katonai felhasználási lehetőség (atombomba) miatt is részesítik előnyben.
süti beállítások módosítása