Zöldenergia pörgetheti a fekete kontinenst

2015. május 15. 09:43 - CHIKANSPLANET


chp_index_ashegoda_szelenergia_20150515.jpgMiközben Afrika rendelkezik a világ legnagyobb mértékű megújulóenergia-készletével, a Szubszaharai Afrikához hasonló régiókban a népesség kétharmadának továbbra sincs elektromos hálózati hozzáférése. Az energiaszegénység nem csak a lakosság életszínvonalának meghatározója, hanem az oktatás, az egészségügy és az üzleti szektor fejlesztési lehetőségeit is nagymértékben leszűkíti. A modernizációra fordítható források szűkössége miatt az infrastruktúra árának folyamatos csökkenése és a rendelkezésre álló zöldenergia-mennyiség révén a megújuló energiaforrások még kézenfekvőbb megoldást jelenthetnek a fekete kontinens számára.

Szubszaharai Afrikában a népesség kétharmadának, vagyis 585 millió embernek nincs hozzáférése az elektromos hálózatokhoz, az oktatási és egészségügyi intézményeknek pedig mintegy 30 százaléka nem rendelkezik megbízható energiaellátással. Az energiaszegénység ugyanígy érinti a turizmust, a kis-, közép- és nagyvállalatokat is, hiszen a digitalizált világban így szinte lehetetlenné válik az eredményes üzletkötés és kapcsolatfelvétel.

Jelenleg a régió energiaellátásának túlnyomó részét az Eskom (Electric Supply Commission) garantálja, eszközkészlete és a szolgáltatás elérhetősége azonban komoly problémákat mutat. Miközben egyértelmű, hogy a modern energiaszolgáltatás elengedhetetlenül szükséges a régió gazdasági és társadalmi fejlődéséhez, a térség nem rendelkezik a konvencionális energiaszektor kiépítéséhez szükséges tőkével.

A megújuló energiaforrásokra épülő eszközök ára azonban nagymértékű és folyamatos csökkenést mutat az elmúlt években, így a zöldenergia elérhető megoldást jelenthet az afrikai energiaproblémákra. Annál is inkább igaz lehet ez, mert Afrika rendelkezik a világon a legnagyobb mértékben megújuló energiaforrásokkal. A mérések szerint ugyanis a Szaharára eső napfény 0,3 százaléka elegendő lenne Európa teljes energiaszükségletének kielégítésére. Ráadásul a sivatag napenergiájának kiaknázása semmilyen alternatív költséget nem eredményez, hiszen sem olaj, sem más nyersanyag kitermeléséről nem kellene lemondani a napenergiafarmok felépítése kedvéért.

Mindezek révén egyre szélesebb körben elfogadott ötlet az, hogy Afrika energiaiparát a megújuló energiaforrásokra alapozva szükséges kiépíteni, felfejleszteni. A jelenlegi trendeket, technológiát és pénzügyi lehetőségeket tekintve mintegy 450 milliárd dollárra lenne szükség ahhoz, hogy a régió energiaszükségletének 45 százalékát megújuló energiaforrásokból lehessen fedezni.

Afrika első magánfinanszírozású és fejlesztésű geotermikus létesítménye a közeljövőben Naivashában, Kenyában fogja megkezdeni működését. Emellett a ghánai a 155 megawattnyi új kapacitások a tervek szerint az idei év végétől termelnek majd energiát. Ehhez társul majd az etiópiai 120 megawattos Ashegoda szélenergia farm, valamint a Kongó folyó vízesésére telepített negyvenezer megawattos Grand Inga Dam vízenergia komplexum.

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr97460934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erő e-meló 2015.05.15. 14:44:01

Sajnos az afrikai projektek szinte mind belefulladnak a feneketlen korrupcióba és érdektelenségbe. Éppen úgy, mint a néger a Földközi-tengerbe

Ergo: a néger maradjon Afrikában, majd küldünk meleg kabátot hogy ne fázzon

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.05.15. 16:00:34

"Ráadásul a sivatag napenergiájának kiaknázása semmilyen alternatív költséget nem eredményez, hiszen sem olaj, sem más nyersanyag kitermeléséről nem kellene lemondani a napenergiafarmok felépítése kedvéért."

Hol kell lemondani olaj vagy bármilyen egyéb nyersanyag kitermeléséről a napenergia miatt?

Blogger Géza 2015.05.15. 18:30:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ott, ahol pont egy bányavidék vagy olajmező tetejére építenének napelemfarmot. Hogy miért tenne valaki ilyesmit, az persze rejtély... Valóságban nagyobb gond ha termőterületet áldoznak be ilyen célból.

na4 2015.05.17. 15:27:19

Egy két feka gang, és szétrobbantgatják majd az egészet. Lsd. Líbia, Nigéria. Ilyenbe ki fektet majd pénzt? Ráadásul Európába hozni horror drága. Vagyis egyenlőre bukta.

szilvatövis 2015.05.23. 19:54:52

A dán szélenergia sikertörténet. Eljutottak a 15 Ft/kWh önköltségi árig, ami paritást jelent a fosszilisekkel és az atomenergiával is. Paks2 például 30 Ft/kWh körüli áron szolgáltatja majd az áramot a megtérülési időszakban.

A 40% valóban túl magas arány lenne tárolás nélkül, szerencsére ott a Norvég vizenergia kapacitás.

A fölösleget pedig értékesítik az árampiacon, mint ahogy mindenki más. Erről szól az egyesített energiarendszer, együttműködő hálózatok.

Így tesz például Franciaország is, amikor fölöslege van értékesíti, amikor hiány, vásárol, importál éppen azoktól, akikhez pár óraával ezelőtt még esetleg exportált.
Így teszünk majd mi is ha megépül Paks2, amíg együtt fut paks1-el a termelt áram egy részét kényszerértékesítjük majd, csúcsidőben pedig továbbra is importőrök maradunk minden bizonnyal.
süti beállítások módosítása