Eddig zöld évet fut Costa Rica

2015. április 07. 10:03 - CHIKANSPLANET


chp_index_costa_rica_wind_20150407.jpgA dél-amerikai ország száz százalékban megújuló energiaforrásokból fedezte szükségleteit az elmúlt hónapok során, így a 4,8 millió lakosú Costa Rica semmilyen fosszilis energiahordozót nem használt föl eddig a 2015-ös évben. Ezzel alighanem kiérdemelte 2015 első negyedévének legzöldebb országa címet. Ennek megvalósítását a folyamatos és nagymértékű esőzések és a helyi vulkáni tevékenység biztosította, ezekre az ország kiterjedt zöldenergia portfóliót épített.

Costa Rica az elmúlt hónapokban tisztán megújuló energiaforrásokból fedezte energiaszükségleteit, köszönhetően a nagy esőzéseknek, amelyek ebben az időszakban tapasztalhatóak az országban. A sűrű csapadék a helyi négy nagyobb vízerőmű mindegyikének elegendő „alapanyagot” jelent, ezek pedig a szél-, nap- és geotermikus energiára épülő infrastruktúrával együtt elegendő energiát biztosítanak a 4,8 millió fős népesség számára.

A 2015 első negyedévében elért kiváló energiaügyi eredményt a napokban jelentették be, hangsúlyozva, hogy a rendelkezésre álló zöldenergia mennyiség mellett eleddig nem volt szükség fosszilis energiahordozók felhasználására az idei évben. Ennek oka, hogy az ország rendkívül diverzifikált megújuló energia portfólióval rendelkezik, amelynek legfőbb eleme a csapadékot is hasznosító négy vízerőmű. A vízenergia így 2014-ben Costa Rica energiatermelésének 80 százalékát adta.

Emellett komoly súlyt képvisel a rendszerben a helyi vulkáni tevékenység nyomán a geotermikus energiára épülő infrastruktúra is. A geotermikus energia terén a dél-amerikai ország kormánya egy 958 millió dolláros projektet indított el tavaly júliusban. Az európai és japán banki kölcsönökből fedezett kezdeményezéstől 150 MW tiszta energiatermelő kapacitások kiépítését remélik. Ezekhez társulnak továbbá a helyi szél- és napenergia kapacitások.

Costa Rica kifejezett célja, hogy 2021-re teljesen széndioxid-mentessé tegye energiatermelését. Ennek érdekében került kialakításra az ország mostani diverzifikált zöldenergia portfóliója, amely továbbra is komoly fejlődési potenciállal bír. Mindezek révén Costa Rica eleget tehet annak az explicit kívánalomnak, hogy az ország olajtartalékait érintetlenül hagyják.

A fenti célrendszerrel és a már megvalósított projektekkel Costa Rica egyértelműen élen jár a dél-amerikai régióban, de mondhatjuk, hogy a világban is a megújuló energiatermelés terén.

chp_costa_rica_vizenergia_20150407.jpgÉs habár Costa Rica meglehetősen messze van hazánktól, két dolog mindenképpen példaértékű lehet a magyar energetikai szabályozás számára. Ezek egyike az elszántság, amellyel a dél-amerikai állam halad előre a karbonsemleges energiaipar felé. A másik pedig az a tény, hogy nem kell félni a megújuló energiaforrásoktól. Ráadásul Costa Rica példája ezzel jeles bizonyságát adja annak is, hogy a fenntartható energiagazdálkodás terén nem számít a méret, hiszen egy Magyarországhoz képest feleakkora állam is ilyen kimagasló eredményeket képes elérni ezen a területen.

Természetesen fontos látni azt is, hogy a Costa Rica-i eredmények alapját a vízerőművek jelentik, amelyek jelentősen jobban szabályozható kapacitások, mint az Európában egyre nagyobb számban megjelenő nap- és szélerőművek, vagy éppen az atomerőművek. Igaz azonban az is, hogy ez utóbbiak nagyobb mennyiségben már képesek egymás szabályozására, a decentralizáltan telepített, magas hatásfokú, kapcsolt egységekkel és a megfelelő – se nem túl kevés, se nem túl sok – arányú atomenergiával kiegészülve pedig akár a magyar energiarendszer is nagy lépést tehet egy minimális karbonkibocsátás mentén üzemelő energiarendszer kiépítésére.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr217346812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blogger Géza 2015.04.07. 23:17:01

Mondjuk Costa Rica nem Dél-Amerikában van. És igenis számít a méret, egy ilyen kis népességű, gyenge ipari teljesítményű országot nagy vízerőművekkel bizony könnyű átállítani. Próbálja meg ezt valaki pl. Kínával...

grinshot 2015.04.08. 10:44:30

Az autók - meg a fűtési rendszerek - is árammal mennek? Ha nem akkor a cím félrevezető.....
süti beállítások módosítása