5 könnyen megvalósítható kezdeményezés, amivel fenntarthatóbbá tehetjük a hétköznapjainkat

2024. január 19. 11:02 - CHIKANSPLANET

Az év kezdete mindig remek alkalom arra, hogy felülvizsgáljuk a szokásainkat és új dolgokba kezdjünk bele. Mi lenne, ha idén nemcsak személyes céljainkat valósítanánk meg, hanem a környezetvédelmet és az energiahatékonyságot is szem előtt tartanánk? Az alábbiakban olyan könnyen megvalósítható változtatásokat gyűjtöttem össze, amelyek nem igényelnek nagy erőfeszítést, mégis sokat segíthetnek abban, hogy kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után. 

1. Válasszunk olyan termékeket, amelyek nincsenek felesleges műanyagba csomagolva 

A műanyagszennyezés globális probléma, amely súlyos hatással van a tengerekre, óceánokra és azok teljes élővilágára. A Dunából például naponta (!) 4,2 tonna műanyaghulladék kerül a Fekete-tengerbe, amelynek lebomlása évszázadokig is eltarthat. A műanyag helyett újrahasznosítható vagy éppen csomagolás nélküli termékek választásával és az újrahasznosítható zacskók használatával csökkenthetjük az egyszer használatos műanyagok iránti keresletet. Ennek jó példája lehet, ha nem olyan gyümölcsöket és zöldségeket választunk, amelyek feleslegesen agyon vannak csomagolva, és mi sem tépünk le új zacskót egy szem alma vagy két citrom megvásárlásáért. 

2. Nézzünk alaposan a hűtőszekrényünk mélyére 

Az energiafogyasztás optimalizálása nem csak a költségeket csökkenti, de jelentős mértékben hozzájárul a környezetvédelemhez is. Az energiahatékony háztartási eszközök és megoldások alkalmazásával csökkenthetjük a szén-dioxid-kibocsátást és az erőforrások fogyasztását. Talán nem is gondolnánk, de a hűtőszekrények lehetnek a legnagyobb energiafogyasztók otthonainkban, ezért érdemes lehet beruházni egy energiatakarékos, A+-os modellre. Egyébként a rendszeres leolvasztással és tisztán tartással is sokat javíthatunk a gépek teljesítményén, mert a hátoldalukon megtapadó por és a jegesedés hatására is jóval többet fogyasztanak.  

3. Lépjünk be egy kosárközösségbe 

A helyi és szezonális élelmiszerek választása nem csak környezetbarát, de legtöbbször frissebb és táplálóbb is. A tudatos étkezés, a húsmentes napok bevezetése és az ételhulladék minimalizálása mind-mind a fenntarthatóbb táplálkozás alapjait rakják le. Érdemes böngészni a Tudatos Vásárlók oldalát, hogy képbe kerüljünk a szezonális gyümölcsökkel és zöldségekkel kapcsolatban, és keresni egy piacot vagy kosárközösséget, ahonnan frissen szerezhetjük be az árut. Utóbbiak lényege, hogy a termelők, a vásárlók és egy önkéntes csapat együtt, közösségben szervezi meg az élelmiszerek eljuttatását a termelőtől a vásárlóig, ezzel élénkítve a helyi gazdaságot, és lerövidítve az ellátási láncot. Az országszerte működő közösségi rendszerről többek között itt olvashatunk bővebben.  

4. Ismerjük meg a fenntarthatóságot minősítő szervezetek logóit 

A boltban is tudunk fenntartható döntéseket hozni, hiszen tudatos vásárlással fogyasztóként képesek vagyunk befolyásolni a gyártók és kereskedők termelési gyakorlatait. A fenntarthatóbb és etikusabb termékeket választva támogathatjuk azokat a vállalatokat, amelyek felelősségteljes módon állnak hozzá a környezetvédelemhez és a számunkra fontos társadalmi kérdésekhez. Ehhez fontos, hogy ismerjük a csomagolásokon található jelöléseket és tanúsítványokat, amelyek tájékoztatnak minket az adott termék eredetéről, valamint a csomagolás újrahasznosíthatóságáról is. A Fair Trade és a Rainforest Alliance logói például a beszerzés etikusságáról és a természeti környezet védelméről tudósítanak, a termékek csomagolására vonatkozó jelölésekről pedig itt olvasható bővebb információ.  

5. Legyen az új hobbink a kertészkedés 

A saját zöldségek és gyümölcsök termesztése meglepően sok örömöt és sikerélményt tartogat, ráadásul még az önfenntartó életmód irányába is elvezet. A házi kertek, vagy akár nagyvárosi alternatívaként a közösségi kertek egyszerre szemet gyönyörködtetőek, hozzájárulnak a biológiai sokféleséghez, továbbá minimalizálják az élelmiszerek szállításából eredő káros környezeti hatásokat is. Szerencsére nem kell órákat robotolnunk ahhoz, hogy saját biokertet valósítsunk meg, sőt: a biokertészet lényege éppen az, hogy kevesebb erőfeszítéssel, a természet saját erőforrásaira támaszkodva egészségesebb és ellenállóbb zöldségeket és gyümölcsöket termesszünk. Aki szeretne elmélyedni ebben a témában, az további tippeket kaphat Őry Barnabás: A 3 órás kert című könyvéből.  

Ezek az apró változtatások nemcsak egyéni szinten járnak előnyökkel, hanem együttesen is képesek arra, hogy valódi hatással legyünk a környezetünkre és nem is kell hozzájuk felforgatnunk az egész életünket.  

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr118306629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jochan 2024.02.11. 17:54:46

Úgy gondolom, hogy nagyon fontosak a cikkek mondanivalója. Igen jó lenne, ha sokan követnék ezt a magatartás formát, és a leírtakat. Sajnos még nem erre tartunk.
süti beállítások módosítása