Egy ugandai startup fenntartható kézműves termékké alakítja a banánrostot

2023. november 03. 09:58 - CHIKANSPLANET

Az, hogy a műanyagszemét elborítja a bolygónkat, ma már mindenki számára egyértelmű tény. Ennek csökkentésére sok startup igyekszik megoldást találni, köztük az ugandai TEXFAD is, amely a szemétnek számító banánrostokból készít kézműves termékeket, sőt hamarosan póthajat is. Ezzel pedig nemcsak a helyi gazdákat juttatja plusz bevételhez, de aktívan tesz a környezetvédelemért is. 

 

Egy igazi banánköztársaság 

 

Ugandában a legmagasabb a banánfogyasztás a világon, az ország Afrika első számú banántermelője. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének adatai szerint az országban a napi kalóriabevitel akár 25%-át is adhatja a banán, különösen a vidéki területeken. Ugandában a banánfogyasztás sok tekintetben a helyi szokások és hagyományok része; sokak számára az étkezés nem teljes a matooke nélkül, amely a nyersen szedett és főzött banánfajtákból készült keményítőtartalmú főtt pépet jelenti. 

 

Így hát nem is meglepő, milyen sokan foglalkoznak banántermesztéssel: az országban több mint egymillió hektáron ültetnek banánt. Az Ugandai Statisztikai Hivatal adatai szerint a banántermelés az évek során folyamatosan emelkedett. 

 

Hulladékból értékes nyersanyag 

 

A banán termésének betakarításához a szárat le kell fejteni, ezeket azonban eddig nem hasznosították, hanem elkerülhetetlenül elrohadtak a nyílt mezőkön. Ezzel komoly gondot okoztak a gazdáknak, akiknek valamit kezdeniük kell ezzel a szeméttel. 

 

A magát hulladékgazdálkodási csoportként leíró TEXFAD nevű helyi startup azonban most kihasználja ezt a rengeteg rothadó szárat, hogy banánrostot nyerjen ki, amelyből olyan termékeket állítanak majd elő, mint például a nőknek szánt hajhosszabbítás.  

 

A vállalat, amely hét különböző nyugat-ugandai termelői csoporttal működik együtt, 2,70 dollárt fizet egy kilogramm szárított rostért. A növény belső szárának csak egy kis részét szedik le rostnak, a maradékot pedig a gépi munka után visszaadják a gazdának, hogy trágyaként használják fel. Így több módon is támogatják a helyi termelőket, akiket érdekeltté is tesznek abban, hogy aktívan részt vegyenek a növények újrahasznosításában 

 

Mi készül a banánrostból? 

 

A TEXFAD az ugandai főváros, Kampala melletti faluban található üzemben több mint 30 embert foglalkoztat, akik a kezük munkájával egyedi és vonzó tárgyakat készítenek a banánrostból. Az általuk gyártott szőnyegek és lámpaernyők különösen népszerűek a vásárlók körében, olyannyira, hogy néhány terméket már Európába is exportál a vállalat.  

 

A banánrostot a pamut szintjére lehet lágyítani, ezért kutatókkal együttműködve a TEXFAD új típusú szövetek előállításával is kísérletezik. Papírtörlőt és egészségügyi betétet már tudnak ilyen módon készíteni, arra azonban még keresik a választ, hogy miként lehet ruhát is előállítani a növény újrahasznosításával.  

 

A vállalat hajhosszabbító termékeket is tervez, amelyekről úgy véli, hogy segítenek majd megszabadítani a piacot a környezetre károsnak tartott szintetikus termékektől, ezáltal pedig hosszú távon csökkenteni tudják a műanyagszennyezést is. 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr5218249691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása