A jövő ételgyártását oldhatja meg a mamuthús

2023. június 16. 08:17 - CHIKANSPLANET

Húsgolyó formájában tért vissza a kihalt gyapjas mamut, miután egy ausztráliai sejttenyésztett hústermelő start-up lerántotta a leplet az alternatív, mesterségesen előállított húskészítményéről, amit az egykori, hatalmas élőlény DNS-szekvenciájából állítottak elő.

A Smithsonian persze kitér arra, hogy a készítményt nem lehet egyhamar megvenni majd a közeli boltokban. Sőt, A Vow nevű cég eredetileg nem is azért állította elő, hogy megegyük, hanem hogy felhívják a figyelmet a hagyományos mezőgazdasági gyakorlatok pusztító környezeti hatásaira.

Ahogy az Associated Press is kitér rá, a mesterségesen előállított hús sejtjeit laborban tenyésztik ki állati sejtekből. Ezzel a megoldással nem kell állatokat ölni a “hús” előállításához, így az innováció nemcsak az élőlények jólétét szolgálja, hanem a környezetre is pozitív hatással van. Elvégre az eljárás a nagyipari állattartással kapcsolatos káros gyakorlatokat szüntetné meg, vagy legalább mérsékelné azokat.

A sejttenyésztéses folyamatot azzal kezdik, hogy élő állatból nyernek ki sejteket – írja a CBS News. Ezeket tápanyagba helyezik, hogy egy laborban hússá nőjék ki magukat. Az első mesterségesen létrehozott hús előállításához a körülbelül négyezer évvel ezelőtt kihalt gyapjas mamut géninformációját használták fel, míg a szekvencia hiányzó részeit az állat legközelebbi rokonával, az afrikai elefánttal pótolták. A mamutgéneket báránysejtbe illesztették úgy, hogy a végeredménynél ne az utóbbi, hanem a mamutsejtek legyenek dominánsak.

Bár a végeredményt még senki sem kóstolta, de ahogy a The Animal Reader idézi a Vow alapítóját, Tim Noakesmitht, ez nem jelenti azt, hogy a készítmény ne lenne fogyasztható. De mivel ez a fehérje szó szerint több ezer éves, és az emberi szervezet is ekkor találkozhatott vele utoljára, ezért még sok tesztnek kell alávetni, mielőtt a szélesebb közönség is találkozhatna vele.

A Vow azt szeretné, hogy egyre többen ismerkedjenek meg ezzel a technológiával, és a döntéshozók is gondolkodjanak el a káros mezőgazdasági és állattartási gyakorlatok alternatíváin. Állításuk szerint a jövőben akár új ízprofilok is kialakíthatók lennének, és a húsok tápanyagtartalmát is jelentősen növelhetnék. A mamut választása pedig szimbolikus, hiszen a klímaváltozás okozta a faj kihalását.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr4618147408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása