Hőszivattyúkkal a szénsemleges jövő felé

2022. augusztus 26. 08:34 - CHIKANSPLANET

Energiahatékony fűtést és hűtést biztosítanak a hőszivattyúk, amik jelenleg a leghatékonyabb technológiát jelentik az épületek szénsemlegessége felé. Az üvegházhatású gázok csökkentése nélkül lehetetlen lesz megállítani a klímaváltozást, ehhez pedig csökkenteni kell a fosszilis üzemanyagégetést igénylő kályhák, bojlerek és vízmelegítők kibocsátását.

Az Amerikai Egyesült Államok víz- és szobafűtése közel kétharmadát teszi ki az ország háztartási energiafogyasztásának – írja az Energy Monitor. Emiatt is óriási jelentőségű változást hozhatnak a szénsemleges elektromossággal üzemeltetett hőszivattyúk – ebben pedig a szakértők is egyetértenek. Az eszközök érdekessége, hogy kettő-az-egyben biztosítanak egy egységen keresztül fűtést és hűtést anélkül, hogy üzemanyagot égetnének. A hőszivattyúk  villamos energiával „húzzák be” a meleget télen és „tolják ki” nyáron. A levegő vagy a föld szolgál „hőtárolóként”, és abból nyerik ki vagy abba vezetik le a hőt.

Ahogy a This Old House kiválóan elmagyarázza, a hőszivattyúk az alacsonyabb hőmérsékletű közegből kivonják a hőt és elszállítják egy magasabb hőfokúra, majd leadják ott. Mivel fordított üzemmódban is alkalmazhatóak, a teljes procedúra inverze is megvalósítható egyfajta „fordított légkondiként.” A fűtés és főzés a kereskedelmi és ipari épületekben a globális szén-dioxid-kibocsátás 6 százalékát teszi ki a McKinsey friss jelentése szerint. Ezek a kibocsátások főleg fosszilis, földgáz és kőolaj égetéséből erednek. A hőszivattyús technológia hatékonyabb a hagyományos üzemanyag hajtotta eszközöknél, a legújabb vívmányoknak köszönhetően pedig a hidegebb klímájú területeken is elhelyezhetők. Így aztán – amennyiben a hőszivattyúhoz felhasznált villamos energia szénsemleges, akkor a technológiának köszönhetően bárhol szénsemlegessé lehet tenni az épületeket.

Az erre való elmozdulás világszinten megfigyelhető a kormányok irányelveiben is. Írország ambiciózus terve, hogy 2030-ra 600 ezer hőszivattyút telepítsen, míg az Egyesült Királyság évente akar ennyit elhelyezni 2028-ig. Németország már a milliomodiknál tart, Amerikán belül Maine 100 ezret akar 2025-re, New York pedig közel félmilliárd dollárral támogatná 2025-ig az erre vonatkozó terveit. Az Egyesült Államokban már nemzeti szinten is megjelent a hőszivattyúk jelentősége nemzetbiztonsági szempontból, ami jelentősen megnövelheti a technológia ismeretét és terjedését. Amerikában minden negyedik ház teljesen elektromos, de a ’80-as évek előtti otthonok 35 százaléka alkalmaz kizárólag elektromosságot. A 118 millió háztartásból 12 millióan üzemeltetnek elektromos hőszivattyút elsődleges hőforrásként az Egyesült Államok Energiainformációs Adminisztrációja szerint – ezeknek háromnegyede pedig a mérsékelt dél-keleti régiókban található.

Ugyan a köztudat úgy véli, hogy a hőszivattyúk nem működnek a hidegben, ez egy hatalmas tévedés: a nagyteljesítményű gépek egészen -23°C-ig megőrzik hatékonyságukat. Mivel az eszközök nem csak be- vagy kikapcsolt állapotban képesek működni, hanem alkalmazkodni is tudnak egy adott épület körülményeihez. Ezzel együtt pedig kifejezetten költséghatékonyak is, főleg, ha új épületekbe telepítik őket, míg a régi házak tulajdonosai idővel kamatoztathatják megtakarításukat. Sőt, a Nature Energy új kutatása szerint az ingatlanok ára is többet ér hőszivattyúval. Az energiatakarékosság egyéb tényezők figyelembevételével még inkább növelhető. A megfelelő szigetelés, a szellőzők és ablakok rendbetétele még olcsóbb, kisebb kapacitású hőszivattyút is elegendővé tehet, ezzel is mérsékelve az elektromos áramra való átállás költségeit.

A teljes energiahálózat tisztává tételével pedig a hőszivattyúk is egyre inkább azzá válhatnak. Az amerikai Természetes Erőforrások Védelmi Tanácsa szerint Kaliforniában egy háztartás például 50-70%-kal csökkentheti víz-, 46-54%-kal pedig szobafűtési kibocsátását, ha erre a technológiára tér át. Az állam 2045-ös szénsemleges elektromossági és gazdasági céljai biztosíthatják, hogy évekig csökkentsék a kibocsátást a teljesen elektromos épületek. Sőt, ha az újépítésű házak teljesen elektromos követelményeit pár évvel csúsztatnák, már az több millió tonnányi szénkibocsátást eredményezne, nem beszélve a milliárd dolláros költségekről. A német hőszivattyúk 17 millió tonnával csökkenthették a szén-dioxid-kibocsátást a BWP kereskedelmi szövetség szerint. Az Európai Bizottság nemrég elfogadott Renovációs Hullám stratégiája kétszeresére növelné az Európai Unió renovációs mértékét ahhoz, hogy 2030-ra 35 millió épületet újítsanak fel. Az Energiarendszer-integrációs Stratégiái szerint 2050-re pedig már 70% lehet a lakossági fűtési keresletben az elektromosság.

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr7617916829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arthurthedent 2022.08.27. 07:32:50

"Ugyan a köztudat úgy véli, hogy a hőszivattyúk nem működnek a hidegben, ez egy hatalmas tévedés: a nagyteljesítményű gépek egészen -23°C-ig megőrzik hatékonyságukat."

Tehát nem működnek a hidegben. Ha hűvös van, akkor működnek, de -25 fok körül, amikor hideg van már nem? Azért akkor a köztudat nem is téved olyan hatalmasat, nem? :D

BOAR 2022.08.27. 13:16:47

@arthurthedent: Dehogynem. A "nagyteljesítményű" gépek. A hatásfokot, fogyasztást nem illik emlegetni, legyen elég, hogy -25 foknál akár még +15 is lehet a házadban...
Hogy az elektromos hálózat mit szól ahhoz, hogy este hazatér az ökotudatos nép, befűti a kecót, rádugja a vellanyautót a töltőre a nap meg nem süt mert tél van és este van...
Ezek a "zöld" elgondolások javarészt ötletelések, átgondolatlan koncepciók.

eßemfaßom meg áll 2022.08.27. 13:34:50

@BOAR: Magyarországon évente hány napig van -25 fok? Az ökotudatos népnek hőszigetelt a háza, nem 10fokról kell 25re felfűtenie amikor hazaért hanem 20-ról 22re amit a höszivattyúk 2KW felvételével röhögve megcsinálnak pár perc alatt.

BOAR 2022.08.27. 16:59:42

@eßemfaßom meg áll: Ki a faszom beszélt Magyarországról?
Az északi népek közt sokan laknak faházban.
Amúgy meg mindkettőnk hozzászólása csupán reakció volt erre az összeollózott, semmitmondó bullshitre.

fkv.119 2022.08.27. 21:53:30

@BOAR: 15 fok az már teljesen jó, felveszel egy pulóvert és kész. Vagy fizetsz a gázért mint a katonatiszt... Nem kötelező alternatívot használni, lehet tejelni milliókat a ruszkiknak is... Ugye nem úr, aki nem pazarol...

fkv.119 2022.08.27. 21:58:50

@eßemfaßom meg áll: Erre meg kell egy kiegészítő megoldás, pl. a klíma, ami a mostani nyarak miatt amúgy is kell, és lassan már nem is kapni olyat ami ne tudna fűteni is. Vagy marad a gázbojler IS, amit csak az ilyen napokon kell bekapcsolni. Vagy elektromos. A hőszivattyú meg marad az esetek 99%-ára.

fkv.119 2022.08.27. 22:00:14

@BOAR: A jakutok meg kihúzzák egy szál sátorban, ohne gáz meg hőszivattyú... Legyél te is jakut!

fkv.119 2022.08.27. 22:09:48

@Medgar: TLDR, de a lényeg szerintem a végén van:

Gáz: 120k HUF / év
Hőszivattyú: 60k HUF / év

Azóta volt rezsinövelés (MEGSZORÍTÁS!), a gáz 7x, az áram meg csak 2x annyiba kerül, így a különbség méglátványosabb lesz.

arthurthedent 2022.08.28. 08:14:09

@fkv.119: "Erre meg kell egy kiegészítő megoldás, pl. a klíma, ami a mostani nyarak miatt amúgy is kell, és lassan már nem is kapni olyat ami ne tudna fűteni is."

A "klíma ami tud fűteni is" valójában egy hőszivattyú.

arthurthedent 2022.08.28. 08:17:10

@eßemfaßom meg áll: "Magyarországon évente hány napig van -25 fok?"

Ez irreleváns. A lényeg, hogy volt egy mondat, ami azt állította, hogy "hatalmas tévedés", hogy a hőszivattyú nem használható nagy hidegben, utána meg azt állította, hogy valójában nagy hidegben nem használható a hőszivattyú. Nem mondtam, hogy ne vegyél hőszivattyút, nem mondtam, hogy magyarországon nagy hideg van, nem mondtam, hogy a hőszivattyú használhatatlan, azt mondtam, hogy hiba azt állítani, hogy valami hatalmas tévedés, ha a mondat második felében meg elismered, hogy egyáltalán nem tévedés.

arthurthedent 2022.08.28. 08:23:44

@fkv.119: "így a különbség méglátványosabb lesz"

Menj és kérj egy árajánlatot hőszivattyús rendszerre. Kérj garanciát a fogyasztására és a hatékonyságára. Aztán számold ki a megtérülési időt.

Könnyen lehet, hogy
1) Azt mondják, hogy nálad nem lehet hőszivattyút telepíteni, mert pl nincs hely arra, hogy beássák a csöveket a földbe.
2) Hatalmas árat mondanak, mert a házadon hatalmas átalakításokat kell végezni. Olyan komolyat, hogy olcsóbb eladni a házat és építeni egy újat, amiben eleve van hőszivattyús fűtés.
3) Megpróbálnak valami másra rábeszélni, mondjuk split klímára, a klasszikus hőszivattyús rendszer helyett.

Mindenesetre nagyon valószínű, hogy sok milliós lesz az árajánlat és nem fognak garanciát vállalni a megtérülésre. Könnyen lehet, hogy meg sem említik a megtérülést, rádbízzák, hogy kitaláld megéri -e.

arthurthedent 2022.08.28. 08:33:30

"Sőt, a Nature Energy új kutatása szerint az ingatlanok ára is többet ér hőszivattyúval. "

1) Hát mondjuk igen komoly kutatásra volt szükség az biztos. :D
2) Jól hangzik, csak ha megfordítjuk a kijelentést akkor kicsit kevésbé vonzó: a hőszivattyús házakat megvenni drágább.
3) Ezekkel az érték növelő beruházásokkal az a gond, hogy X millió forint beruházással valószínűleg nem lesz X millió forinttal többet érő az ingatlan. Merthogy általában inkább vesz a vevő egy olyan ingatlant, ahol ő tudja megcsináltatni a beruházást.

eßemfaßom meg áll 2022.08.28. 09:51:26

@Medgar: Nagyszerű élmény volt a 2009-es árakat olvasni de mit akartál vele mondani?

eßemfaßom meg áll 2022.08.28. 09:58:43

@BOAR: Amelyik északi nép szigeteletlen faházban él annak a 15 fok már kánikula és ha télen -20 az átlagkömérsékletük akkor nyilvánvalóan nem fognak höszivattyúval fűteni szóval teljesen irreleváns felhozni őket. A Föld jelentős részén viszont nagyon hasznos cuccok akár ökotudatos vagy akár csak érdekel mennyit költessz fűtésre miközben leszarod a jegesmedvék életterést.

eßemfaßom meg áll 2022.08.28. 10:00:08

@fkv.119: A klima is höszivattyú, nem kell kiegészíteni vele semmit, elég magában használni.

eßemfaßom meg áll 2022.08.28. 10:03:11

@fkv.119: "Azóta volt rezsinövelés (MEGSZORÍTÁS!), a gáz 7x, az áram meg csak 2x annyiba kerül, így a különbség méglátványosabb lesz."

A H tarifa nem változott, maradt 23HUF, szoval a "méglátványosabb" szó kicsit alábecsüli a különbséget a höszivattyú vs. gáz összehasonlításban.

eßemfaßom meg áll 2022.08.28. 10:12:35

@arthurthedent: "volt egy mondat, ami azt állította, hogy "hatalmas tévedés", hogy a hőszivattyú nem használható nagy hidegben, utána meg azt állította, hogy valójában nagy hidegben nem használható a hőszivattyú."

Nem, az volt ott a szövegben, hogy a közvélekedés szerint HIDEGBEN nem használható, miközben hatékonyan használható -huszonsokig. ÁtlagJóska simán azt hiszi, hogy -5ben már megfagynak az emberek akik höszivattyúval fűtenek (azokról inkább nem is beszélek akik szerint höszivattyú nincs is mert a fizikát nem lehet becsapni)

eßemfaßom meg áll 2022.08.28. 10:21:19

@arthurthedent:
"1) Azt mondják, hogy nálad nem lehet hőszivattyút telepíteni, mert pl nincs hely arra, hogy beássák a csöveket a földbe."

Talajszondás höszivattyú elég úri mulatság, sima levegős höszivattyút kb bárhova lehet telepíteni és max a radiátorokat érdemes nagyobbra cserélni ha előtte radiátoros gázközponti volt, ha meg padlófűtés akkor csak rá kell kötni.

"3) Megpróbálnak valami másra rábeszélni, mondjuk split klímára, a klasszikus hőszivattyús rendszer helyett"

a split klíma is egy klasszikus höszivattyú szóval ez önmagában nem egy katasztrófa, és elég praktikus valamint jól működő megoldás de nem hiszem, hogy az höszivattyús cég el fog bárkit is klímáshoz zavarni hacsak nincs tele 2 évre előre megrendeléssel - mondjuk most a klímások is tele vannak.

eßemfaßom meg áll 2022.08.28. 10:28:05

@arthurthedent: "2) Jól hangzik, csak ha megfordítjuk a kijelentést akkor kicsit kevésbé vonzó: a hőszivattyús házakat megvenni drágább." Üzemeltetni meg olcsóbb, ezért tudják drágábban eladni. Mindemellett téged mint eladót az érdekel, hogy a befektetésed emeli-e az ingatlanod értékét. Az arany WC is növeli a ház árát viszont nem lesz tőle gazdaságosabb a ház üzemeltetése.

arthurthedent 2022.08.28. 10:37:56

@eßemfaßom meg áll: "ÁtlagJóska simán azt hiszi, hogy -5ben már megfagynak az emberek akik höszivattyúval fűtenek"

Én még soha nem találkoztam olyan emberrel, aki ezt hitte volna.

arthurthedent 2022.08.28. 10:41:19

@eßemfaßom meg áll: "Talajszondás höszivattyú elég úri mulatság, sima levegős höszivattyút kb bárhova lehet telepíteni"

Sajnos a blog nem tette világossá, hogy mikor melyik rendszerről beszél, de van egy kép, ami engem arra engedett következtetni, hogy a talajba épített változatot akarja népszerűsíteni. Sokan csak ezt nevezik hőszívattyúnak, bár nyilván a levegő-víz és a levegő-levegő rendszerek is azok.

arthurthedent 2022.08.28. 10:43:27

@eßemfaßom meg áll: "Nem, az volt ott a szövegben, hogy a közvélekedés szerint HIDEGBEN nem használható, miközben hatékonyan használható -huszonsokig."

Megnéztem pár hirdetést, azt írják, hogy az olcsóbb rendszerek -15-ig, a drágábbak -25-ig használhatóak. Azt, hogy mennyire csökken a hatékonyságuk ilyen alacsony hőmérsékleten nem találtam, de modjuk annyi időt nem is fordítottam rá. A blogból ez sem derül ki.

eßemfaßom meg áll 2022.08.28. 12:31:57

@arthurthedent: "Én még soha nem " akkor nem olvasol a FB-on klímás höszivattyúk hirdetések alatt kommenteket:) Na jó, nem azt, hogy megfagynak hanem azt, hogy a höszivattyúk szart sem érnek a minuszokban.
"Sajnos a blog nem tette világossá" Höszivattyúról ír végig, nem talajszondás höszivattyúról.
"Sokan csak ezt nevezik hőszívattyúnak" Én még ilyennel nem találkoztam -, hogy klasszikust idézzek majdnem pontosan - de egyébként sem érdemes egyesek tájékozatlanságából kiindulni. A höszivattyú az höszivattyú.

Gree Amber Royal klíma -30fokig működik, nyilván itt már COP1hez közelebb mint a 4-hez és ez nem az obipraktikeres legolcsóbbkészülékamitkapnilehet de nem is egy daikin vagy panasonic nyózzázé. A gyakorlati tapasztalatom az, hogy felfűtik a házat és filléreket fizetek a villanyszámlára.

fkv.119 2022.08.28. 18:01:32

@arthurthedent: A gáznál biztos hamarabb meg fog térülni. Már csak azért is, mert nem tudják elzárni a csapot a muszkák a minuszban. Olcsó biztos nem lesz, de hát mi az? 70-100 millás kecók, amik ráadásul gázosak, azok olcsók?

fkv.119 2022.08.28. 18:04:31

@eßemfaßom meg áll: Nem vagyok benne biztos, hogy a földbe csövezett, meg a levegőbe (klíma) ugyanazt a hőmennyiséget tudja. Már csak a külső hőfelvevő felületük különbsége miatt is. Kb. mint a fizetés meg a zsebpénz.

fkv.119 2022.08.28. 18:08:00

@arthurthedent: Már az is valami, ha csak -15-ben kell bekapcsolni a luxusáras gázt.

eßemfaßom meg áll 2022.08.29. 18:03:25

@fkv.119: A talajszondás nyilván a legjobb de annál a befektetés meg a munka is lényegesen nagyobb, a levegős is tudja ami errefelé szükséges.
süti beállítások módosítása