Visszafordíthatatlan a klímaváltozás?

2021. augusztus 06. 09:00 - CHIKANSPLANET

Rémisztő képet fest a jövőről (és a jelenről) az a több ezer kutató, akik a közelmúltban megjelent tanulmányukban elemezték a Föld „életjeleinek” gyengülését, és ezek várható hatását. Következtetésik szerint valószínűleg már túlléptünk azon ponton, ahol a klímaváltozást még meg tudnánk fordítani. 

 

A  BioScience című szaklapban jelent meg az a cikk, amely a világ több mint 10 ezer vezető kutatójának eredményeit és következtetéseit foglalja össze a klímaváltozásról. 

 

A tudósok két évvel ezelőtt szólították fel először a világ kormányait, hogy nyilvánítsák ki a globális klímavészhelyzetet. Most már úgy látják, hogy a világ országainak vezetői kudarcot vallottak abban, hogy a probléma okával, a bolygó kizsákmányolásával foglalkozzanak. Azt írják, példa nélküli módon megemelkedett a klímaváltozáshoz köthető katasztrófák száma, kezdve a tikkasztó hőhullámoktól az áradásokon és ciklonokon át a tűzvészekig. 

 

Vizsgálataik szerint a Föld életjeleinek tekintett 31 mutatóból 18 rekordszinten áll. 

Ezek között szerepel például az üvegházhatású gázok kibocsátása, a gleccserek vastagsága és az erdőirtás is. Rámutatnak tanulmányukban arra is, hogy bár a koronavírus-járvány miatt az üvegházhatású gázok kibocsátása összességében csökkent, de a szén-dioxid és a metán szintje 2021-re rekordot döntött. A 15 évvel ezelőtti szinthez képest 31 százalékkal gyorsult a gleccserek olvadása, és 2020-ban rekordmértékben csökkent a brazíliai őserdők mérete, ami miatt a terület a szén-dioxid megkötése helyett nettó széndioxid-kibocsátó lett. 

 

Visszafordíthatatlanná vált? 

 

A cikk szerzői szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy vészesen közelít az a pont, de lehet, hogy már túl is léptünk rajta, amely után drámai és helyrehozhatatlan klímaváltozásra kell számítani. 

 

Ez azt jelenti például, hogy évszázadokra felolvadhat Grönland és az Antarktisz jégtakarója. Visszafordíthatatlan lehet a melegedés miatt veszélyeztetett korallzátonyok helyzete is, amelyektől félmilliárd ember léte függ. 

 

Mi a megoldás? 

 

A tudósok gyors és radikális lépéseket sürgetnek. Véleményük szerint fel kell számolni a fosszilis energiahordozók felhasználását, mérsékelni kell a szennyezést, helyre kell állítani az ökoszisztémákat, növényi alapú étrendre kell áttérni, szakítani kell a jelenlegi növekedési modellekkel és stabilizálni kell a bolygó népességét ahhoz, hogy megállítsuk a klímaváltozást. 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr5316650606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.08.06. 12:37:17

Bármelyik pillanatban vissza tudjuk fordítani, csak politikai akarat kérdése. És nem olyan hülyeségekkel mint amit a cikk felsorolt, mert ettõl a CO2 még a levegõben marad, hanem mesterséges vulkánkitöréssel vagy más, a napfényt a magaslégkörben visszatükrözõ anyagoknak a levegõbe juttatásával. Ami amúgy a 90-es évek elejéig az SO2 volt a benzinben, csak aztán a zöldek nyomására azóta kivonták a benzinbõl. Most a tengeri hajók üzemanyagából is ki fogják, ettõl persze további felmelegedés várható.

Olyan ez, mint a dokik harca a dohányzás ellen. Sikerült, aztán a dokik csodálkoznak hogy jé, viszont hízik a nép... Persze, mert sokan pont azért cigiztek mert fogyaszt.

evilwolf 2021.08.06. 17:07:19

Nem érdekel a klímaváltozás, mivel mindennap túl élek egy világvégét. Évtizedek óta hallom a jóslatokat a világvégékről, és eddig egy sem jött be így vagyok ezzel a klímaxváltozással is.
Nem vagyok hajlandó bűntudatot érezni azért mert 2-3 köbméter vizet fogyasztok havonta, és heti kb 1-2 kg szemetet dobok a kukába.
Nem érdekel Áder és egyéb környezetvédő aktivisták károgása, mert nem én vagyok a bűnös, nem az átlagember a bűnös, hanem azok a cégek, amelyek valóban pazarolnak és túltermelnek, károsító módon.
Oda viszont nem mennek balhézni az aktivisták, Áder meg nem tesz keresztbe a fidesz gazdasághajcsár törtetésének, inkább a vízivásról és a fürdéről szoktatná le a népet, hogy legyen elég tiszta víz a koreai és kínai akkumulátorgyáraknak.
Na, erről kellene beszélni ámberek!

gigabursch 2021.08.08. 15:09:14

Először állítsák le egész Afrika és közép-, dk-Ázsia szaporulatát. Idehaza is van egy gyerekfyártó réteg...

na4 2021.08.10. 21:12:07

"Rémisztő képet fest a jövőről ..." Persze ez is a cél, hogy aztán erre hivatkozva kifosszák az embereket ilyen - olyan adókkal.
".. fel kell számolni a fosszilis energiahordozók felhasználását.." Haha, a modern XX és XXI. századot éppen a bőséges, megfizethető fosszilis energiahordozók és a nukleáris energia tette lehetővé. Az emberek átlagéletkora jelentősen emelkedett, csökkent a gyermekhalandóság, hatalmas fejlődésen ment keresztül a mezőgazdaság, a gyógyászat, a közlekedés, a kereskedelem, az ipar, az életszínvonal, stb. Ha ezt elkaszálják, az emberiség visszasüllyed a középkorba. Na persze csak a pórnép, a korrupt politikusok továbbra is repkednek majd a magánrepülőgépeiken, miközben azt szajkózzák, hogy Climate Change. Az elmúlt évtizedben kb. 3700 milliárd dollárt költöttek megújulókra, hogy most az energia mix kb. 4%-t adják. Akkor mennyibe kerülne, ha csak ez lenne? Ennyi pénzből világszerte fel lehetett volna számolni az éhinséget. És mi történt? Néhány zöld milliárdos jól meggazdagodott. Erről van itt szó, nem pedig klímáról, meg széndioxidról. Meg kell állítani a zöld ámokfutást. Baden Würtenbergben több ezer ha erdőt akarnak kivágni, hogy szélmalmokat telepítsenek... Ez zöld? Duma.

na4 2021.08.10. 22:36:49

Az áradásokhoz még annyit, hogy pl. Németországban, Karlstadtban van egy kapu, amelyre az idők folyamán felvésék a Majna legmagasabb vízállásait. Hát messze a legmagasabb 1784 februárjában volt, a második legmagasabb pedig 1682 januárjában. Na ennyit, hogy mi köze van a klíma hisztinek az áradásokhoz. Hát semmi. Egyébként a mostani német katasztrófának két oka volt:
- napokkal korábban a meteorológusok már jelezték, hogy baj lesz, de a hülye politikusok nem léptek semmit,
- Németország már annyira be van építve, hogy az ilyen hirtelen nagy vizek már nem tudnak elfolyni sehova. Eredmény: árvíz. Klímának semmi köze hozzá.
Na többek között így hülyítik a zöldek az embereket. Már akit lehet.

Naegleria Fowleri Jr. 2021.08.11. 00:26:51

Annyira fura számomra, hogy az emberek beveszik ezt qrva magabiztos világvége-jóslatot...
Tényleg senki nem tudja, hogy alig 150 éve kezdte(!) el az emberiség a hőmérsékletek méricskélést?
Vagy hogy Dogger Bank ~6-7000 éve került víz alá, bőven az iparosodás előtt?
Vagy a kora-középkori felmelegedést a kisebb jégkorszak követte?

Halvány lila fingunk se lehet róla, hogy a klíma épp megölni készül-e vagy csak egy rendes ciklusát látjuk. Aki mást mond, az vagy hazudik vagy (hasznos) idióta.
Fizessek dupla ennyi adót, hogy 0.001 fokot nyerjünk vele?

De tudjátok mit? Legyen igazatok és CO2 fogja kinyírni gyeremekeinket, jaj mit tehetünk most?
A józan paraszti ész németországában leállították az atomerőműveket puszta erényfitogtatásból Fukushima után... aztán a nagyon okos, mindenképp felsőbbrendő németek rájöttek, hogy a légkondi bizony árammal megy, ami gyorsan kell, tehát bekapcsolták a jó öreg szénnel működő hőerőműveiket. Bravo.
Ha valóban komolyan gondolnák a militáns thunbergisták a nagy rettegést, azért lobbiznának, hogy a dekadens, már teljesen feliparosított Nyugat az erre összedobott pénzéből ne fancy napelemeket és randa szélmalmokat legózzon össze, hanem adják oda a harmadik világnak, amelyiknek most fog igazán kelleni az energia. Telepítsen Európa atomerőműveket Nigériába, Ugandába,stb.
Ja, hogy azért ők üzletet is akarnak csinálni, nem csak bolygót menteni...

Szánalmas fariezus provokátorok ezek mind, a követőik meg valódi barmok..

gigabursch 2021.08.11. 08:37:32

@na4:
Az a két árvíz alighanem jeges ár volt.

(összehasonlításul érdemes elolvasnod az 1838-as dunai jeges árról szóló nagyon olvasmányos cikket, így kellő párhuzamot találsz a kérdésben:
dunaiszigetek.blogspot.com/2011/03/az-1838-as-jeges-arviz-emlektablai.html
dunaiszigetek.blogspot.com/2012/09/az-1838-as-jeges-arviz-emlektablai.html)

@Naegleria Fowleri Jr.:
Olyannyira, hogy ökológusok már régen leírták, hogy kb. Szent István idejében alighanem 1,0 - 1,5 °C-szal volt magasabb az éves átlaghőmérséklet, mint most.
Kapcsolódó érdekesség, hogy (eltekintve a Kitalált Középkor elméletétől), Nagy Károly serege kétszer kelt át a leírások szerint télen az Alpok hágóin.
Ehhez jóval járhatóbb körülmények kellenek, mint most. Pedig már mennyit húzódtak vissza a gleccserek...

Nem beszélve arról, hogy a kalandozásoknak hívott, büntetőhadjáratokat lefolytató eleink is hajtottak végre hasonló akciót, amit ráadásul nem magyar, hanem külföldi források írnak meg.

gigabursch 2021.08.11. 08:39:17

@Naegleria Fowleri Jr.:
Még egy apróság:
A szénben lévő kénszennyezés miatt _KELLENEK_ a szenes erőművek.
Ugyanis abból a kénből készül az építőipar mindent is megoldó fenegyereke, a gipszkarton.

Csak ugye ezt így nem verik nagydobra.
süti beállítások módosítása