Hogyan ne dőljünk be a greenwashingnak?

2021. május 28. 10:08 - CHIKANSPLANET

Az ALTEO 2021-es, országosan reprezentatív kutatásából kiderült, hogy egyre több embernek fontos a környezetvédelem. A fogyasztóknak igényük van a zöld alternatívákra, amelyek megvásárlásával úgy érezhetik, hogy jót tesznek a Földdel. De honnan ismerhetjük fel, ha egy cég csak hangzatos marketingfogásként tekint a környezetvédelemre? Új bejegyzésemben ennek jártam utána.

A környezetvédelem sajnos nem magától értetődő dolog. Már a hetvenes években sem volt az, amikor ünnepelni kezdtük a Föld napját és az Egyesült Államokban megalapították a Greenpeacet. Akármennyire is törekszünk környezettudatos életet élni, önhibánkon kívül időről időre belefuthatunk bizonyos tévedésekbe vagy bakikba. Ennek egyik változata a greenwashing, amit magyarul zöldre mosásnak hívunk.

A Humusz.hu így írja le a jelenséget: “A kifejezés lényege, hogy egyes cégek és nagyvállalatok pl. különféle reklámokkal, “álzöld” tevékenységekkel környezettudatosnak tüntetik fel tevékenységüket, ezzel azt sugallva, hogy fontos számukra a környezetvédelem, azonban érdemi lépéseket valójában nem tesznek.” Erről a Magyar Természetvédők Szövetsége is írt egy összefoglaló tanulmányt, amit érdemes elolvasni, ha komolyabban érdekel minket a téma.

Talán nem kell elmagyaráznom, hogy mi a fő probléma a greewashinggal. Az érintett cégek azzal jutnak versenyelőnyhöz, hogy megtévesztik a vásárlókat és hamis információkat terjesztenek, hogy növeljék a népszerűségüket. A zöldbe csomagolt termékek gyártói nem ritkán környezetszennyező tevékenységet folytatnak, de az átlagfogyasztóknak nincs arra kapacitásuk, hogy minden vásárlásnál alapos kutatómunkát végezzenek az előállítás körülményeiről. És társadalmi szinten egyre nagyobb méreteket ölt a klímaszorongás is, ami alaposan átalakíthatja a fogyasztói szokásainkat. Ha egy cég azt ígéri, hogy a terméke megvásárlásával csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat, akkor nagyobb eséllyel választjuk azt az árucikket, ami enyhít a rossz érzésünkön.

Ne a borítójáról ítéljük meg a könyvet

Ne hagyjuk magunkat megvezetni, vegyük észre a greenwashingra jellemző trükköket! Általános ökölszabály, hogy ne dőljünk be a látványos címkéknek és csomagolásoknak, inkább keressük a hiteles tanúsítványok logóit. Ehhez segítséget nyújthat a Humusz termékjelzésekről szóló összefoglalója. Sok gyártó azzal próbálkozik, hogy hangsúlyosan sok zöld színt, illetve természetre utaló grafikákat használ a flakonokon, csomagolóanyagokon. De ez önmagában még nem jelenti azt, hogy valóban környezetbarát is lenne az adott termék; még akkor sem, ha egy hatalmas “bio” felirat díszeleg rajta. A gyártók gyakran ráírják a termékre, hogy nem tartalmaz bizonyos vegyianyagokat, melyekről köztudott, hogy az egészségre ártalmasak. De ez az állítás sokszor teljesen irreleváns, ha például az adott anyag használatát már vagy 20 éve betiltották az egész világon.

Úgyhogy azt tanácsolom, hogy járjunk utána kedvenc márkáink háttértörténetének. Vásároljunk kistermelőktől, csomagolásmentes vagy second hand üzletekben és tartsunk ki a valóban ökotudatos termékek mellett! Ezzel jó eséllyel elkerülhetjük, hogy hamisan zöldrefestett cégeket vagy szolgáltatásokat támogassunk.

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr9716574434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.05.28. 11:31:37

Ok, de akkor ne menjen a rinyálás a húsz éves kocsiállomány miatt.

Ellenben.
Pár éve futottam bele egy számolásba, hogy Hajdú Minimat vagy valami korszerű A+++ gép.
A víz és áramfogyasztás alapján egy ötfős családnál már négy-öt év alatt megvan az ára a fogyasztás csökkenésből.
Ha meg kibír 7-8 évet, akkor már a komplex életpálya ciklus súlyozva a fogyasztással is az új gép felé löki az ingát.
Szóval: ez nem mindig fekete-fehér.

midnight coder 2021.05.29. 07:17:55

@gigabursch: Ezzel alapvetõen nincs is addig baj, amíg a mosógépet azért cseréled le, mert az újjal annyival többet takarítasz meg, és nem azért mert tönkremegy egy amúgy 20 forint értékû alkatrész amit pontosan úgy terveztek hogy 8 év után tönkremenjen. Teljesen felesleges mindent X évenként újragyártani ha az elõzõ egyébként tökéletesen megfelel a céloknak.

midnight coder 2021.05.29. 07:23:23

Amúgy persze ez az egész dolog alapvetõen természetes. A cégek létezõ igényeket elégítenek ki. Ha pedig a média egyes roppant hangos és roppant kevés aggyal rendelkezõ kisebbségek hatására különféle hülyeségeket mos bele az emberek agyába, lásd PC, sötétzöldség, akkor a cégek ezeket a dolgokat beépítik a marketing tevékenységükbe. Amivel persze tovább terjesztik a fenti marhaságokat, még élhetetlenebbé hellyé téve ezzel a világot, amíg az egész eljut egy pontra ahonnan átbillen majd egyfajta nácizmusba. Ami persze pár százmillió ember halálával jár majd, jó nagy nyomorral, majd a végén egy forradalommal ami ezt a hülyeséget is elsöpri. Aztán megint jön pár évtized fejlõdés, miközben a zöld lesz az új Hitler, és közben az emberiség ismét talál majd egy új ideológiát aminek a mentén fel lehet építeni a következõ benáculást.

kunzoo 2021.05.29. 08:05:43

@gigabursch:
A Hajdu energomatot át lehet programozni, ugy sokkal környezetbarátabb. Pl beiktatni centrifuga programot a mosás és az első öblítes után. A Hajdu azert vízzabáló mert vagy negyszer öblít egymás után.

eßemfaßom meg áll 2021.05.29. 08:06:04

Ha valamit azzal árulnak, hogy zöld az default nem veszem meg. Ilyen címke még a bio meg az eco.

eßemfaßom meg áll 2021.05.29. 08:07:51

"Vásároljunk kistermelőktől" hiszen a kistermelő tudja leghatékonyabban felhasználni az erőforrásokat ezért is tud olyan olcsón termelni. Oh wait...

kunzoo 2021.05.29. 08:07:58

@gigabursch:
Azt is hozzátenném hogy a legtakarékosabb programok egyet nem tudnak: mosni. Amelyik már ki is mossa a ruhát, az nem is annyira takarékos. Olyan lett ez mint az autók fogyasztása.

kunzoo 2021.05.29. 08:12:09

@eßemfaßom meg áll:
Azert az durva ha Makón elmész az Aldiba és egyiptomi zöldhagymát kapsz. Kanadai lencsét, etiópiai babot, kínai fokhagymát, marokkói paprikát. Ezek kiválóan megteremnek ott.

kunzoo 2021.05.29. 08:19:05

@gigabursch:
Autóknál erdekes eredmény jön ki. A Volga megevett 13 litert. Lecseréled egy 6 litert fogyasztó autóra. Nem lesz 50% megtakarítás, mert emiatt többet is használod. Lehet ugyanannyi benzin fogy el egy évben mint a Volgával. Meg az is lehet hogy több.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2021.05.29. 08:28:35

A cégeknek az a dolga, hogy profitot termeljenek, fizessenek a részvényeseknek. Olyan mértékben csinálnak zöld dolgokat, amilyen mértékben kötelezik őket, és amilyen mértékben úgy érzik, hogy növeli a goodwillt, a márkaértéket. Ez így működik, ezen kár szomorkodni.

Ami a víztakarékosságot illeti: attól még, hogy világszerte spórolni kell az édesvízzel, ez nálunk szerencsére sok helyen nem releváns. Magyarország nagy részén bőségesen áll rendelkezésre, lényegében akármennyit fogyaszthatunk.

Abban meg egyáltalán nem vagyok biztos, hogy a kistermelői lábnyom kisebb lenne. Szerintem a módszerekből adódik, hogy egy kiló termékre több mindent kell, hogy használjon, mint akik ugyanezt nagyban nyomatják. Inkább amolyan úri huncutság ilyeneket vásárolni, mert nyilvánvalóan jobban adják a régimódi magyaros ízeket.

eßemfaßom meg áll 2021.05.29. 08:31:56

@kunzoo: megteremnek csak nem olyan áron és olyan mennyiségben. Ezért nem Makóról veszi ezeket az Aldi beszerzője.

"Lehet ugyanannyi benzin fogy el egy évben mint a Volgával" Ez a matek annál jön ki aki nem célzott közlekedésre használja az autóját hanem szórakozásra. Én pl nem fogok azért 2x akkora úton elmenni a munkahelyemre meg vissza mert feleaanyiba kerül a benzin. Max néha beszervezek egy extra rokonlátogatást amivel viszont nő az életminőségem.

eßemfaßom meg áll 2021.05.29. 08:36:03

@Fue: Na igen, ahol kevés a víz ott nyilván spóroljanak vele ha nem akarnak szomjazni de attól nem fognak szomjazni Szegeden vagy Baján, hogy csapvízzel öblítjük le a budit Záhonyban vagy Győrben

kunzoo 2021.05.29. 08:55:43

@eßemfaßom meg áll:
A Föld szempontjából mindegy hogy mi célból fogy ugyanannyi üzemanyag.

kunzoo 2021.05.29. 09:05:02

@eßemfaßom meg áll:
Az a baj hogy egy Aldi jellegű cég szétfeszíti a természetes.ellátasi láncokat. Makó olcsón kielegítené mondjuk a Tiszántúl, vagy Mo igényeit, de nem fél Európáét. Emiatt hiába lenne versenyképes Magyarországon, a logisztikai igények miatt mégsem lehet az. Mert nagyobb egységben gondolkodik az üzletlánc. Jó példa erre a tavalyi krumpli, 30- 40 forintért a termelőn rohadt, miközben a Pennyben 400 forintert adták az ugyanolyan fajtájú franciát. A boltok egységes kinézete, az egyszerű logisztika felülírja az olcsóságot. A bolt célja a nyereség maximalizálása, nem az hogy olcsón adjon valamit.

gigabursch 2021.05.29. 09:30:30

@kunzoo:
Én sem használok full Eco programot.
Ugyanakkor - főleg a kifejezetten mocskos ruháknál - szimplán rátöltöm a mosásra a szárítógép viszonylag lágy kondenzvizét.
Mert az megy egyébként a kárpittisztítóba, vasalóba, felmosásra, stb...

nyu 2021.05.29. 09:52:53

Mint a Forma-1 alatti, CGI pálmákkal tuningolt Shell reklám arról, hogy ők mennyire zöldek?

A Joda visszatér 2021.05.29. 11:45:52

"Save the Eart."

Ne a Földet, hanem magunkat mentsük meg. Ha az emberiség kinyírja magát, pár száz év múlva a Föld bolygó ugyanaz a buja dzsungel lesz, mint előttünk.

A Joda visszatér 2021.05.29. 11:48:50

@kunzoo: Azt, hogy te itt egyiptomi hagymát, meg etióp babot kajálhatsz valakik kurvára megszívják Egyiptomban, meg Etiópiában.
Mellesleg csak alkalmazni kellene az osztrák rendszert a helyi, regionális termékek preferálása tekintetében.

eßemfaßom meg áll 2021.05.29. 20:21:13

@kunzoo: A Földnek eleve tök mindegy, kering még itt pármilliárd évig, ezalatt lesz még pár olyan természeti katasztrófa ami reseteli az élővilágát ahogy eddig is történt aztán elégeti a Nap. Nekem viszont nem mindegy.

eßemfaßom meg áll 2021.05.29. 20:22:37

@kunzoo: akkor fel kell kötni a gatyát Makón vagy nem az Aldinak kell eladni.

eßemfaßom meg áll 2021.05.29. 20:24:44

@gigabursch: Azt ugye tudod, hogy az a kondenzvíz tele van finom szösszel amit a szárítógép kemény melóval kiszedett a ruháidból te meg visszaöntöd vagy rávasalod :)

gigabursch 2021.05.29. 20:44:25

@eßemfaßom meg áll:
A szárítógép jobban szösztelenít, mint a fregoli. Azután is kell vasalni, szóval jobb a géped víz felhasználása.

eßemfaßom meg áll 2021.05.29. 21:03:54

@gigabursch: Nem a szárítógép ellen beszélek (a kerék után a második legnagyobb találmánya az emberiségnek) hanem azt jeleztem, hogy az a viz amit kiöntesz belőle az tele van azzal a szösszel amit kiszedett a gép így nem feltétlenül jó ötlet kiöntés helyett ujrahasznosítani.

gigabursch 2021.05.29. 21:34:55

@eßemfaßom meg áll:
:-)
Második legjobb találmány...

Félreérthető voltam.
Nyilván van a kondenzvíznek maradékszösz tartalma.
Viszont még ezzel is kevesebb a ruhába vasalt szösz, mintha csak a fregoliról szedném le a textileket
Azonban a nagyapám hagyatékából évtizede ránk maradt gőzölős vasaló kb nyolc éve innen kapja a lét, de még semmi üzemzavar nem jött.
Ráadásul felénk bitang kemény a víz, szóval minden, ami lágyít => számít. Így felmosásnál is, nomeg a mocskos ruhák (terepi göncök, konyharuhák, stb.) mind elviselik a többlet vizet.

A szöszgyűjtő eredményét télen a cserépkályhába szoktam rakni. Érdekes lánggal ég...

gigabursch 2021.05.29. 21:39:10

@kunzoo:
Nem véletlenül vezette be pártunk és kormányunk azt a sok-sok intézkedést, hogy feltűnően látszódjon melyik termék magyar.
Amúgy helyesen.
Ha nem is elsöprő, de azért eredményes.
süti beállítások módosítása