Mesterséges fákkal a karbonsemleges jövőért

2021. február 12. 08:11 - CHIKANSPLANET

A progresszív, fenntartható szemléletű vállalatok már nemcsak a karbonlábnyomuk csökkentésén dolgoznak, hanem olyan módszereket alkalmaznak, melyekkel teljes mértékben kiiktathatják a tevékenységük során keletkező szén-dioxidot. Sőt, egyesek még befektetésekkel is támogatják a klímavédelmi kutatásokat. Nemrég röppent fel a hír az elmúlt évek egyik legígéretesebbnek tetsző fejlesztéséről, ami a természetes fákhoz képest akár ezerszer hatékonyabban tudná megkötni az üvegházhatású gázokat. Ez pedig nem más, mint a Silicon Kingdom Holdings első „mesterséges fája.”

Nagyon fontosnak és példamutatónak tartom az erdőtelepítő programokat, hiszen a faültetés nemcsak a Föld tüdőkapacitásának növeléséhez járul hozzá, hanem a biodiverzitás fenntartásához is. A természetes élőhelyek megőrzése életbevágóan fontos feladat az emberiség számára, amelynek jelentősége pénzben nem is mérhető. Ugyanakkor jó, ha vannak alternatívák az ipari tevékenységből származó szén-dioxid megkötésére.

A világon eddig három vállalat foglalkozott olyan gépek fejlesztésével, amelyek képesek erre. Csakhogy az általuk előállított technológiák telepítéséhez jóval több erőforrásra van szükség – akár pénzügyi, akár energetikai szempontból –, mint a fák telepítéséhez. Ezért viszonylag kevés vállalat foglalkozik az üvegházhatású gázok közvetlen semlegesítésével és kivonásával, legalábbis mindeddig így volt.

A Silicon Kingdom Holdings azonban forradalmi újítással állt elő: az alapító Klaus Lackner először 1999-ben hívta fel a világ figyelmét a szén-dioxid passzív megkötésének lehetőségére, amely hasonlóan, ámde jóval hatékonyabban működik, mint a természetes fotoszintézis. Az általa tervezett mesterséges fák egyszerre sokkal több gázt képesek megkötni: becslések szerint egyetlen műfa évente 90 ezer tonna szén-dioxidtól tudná megtisztítani a levegőt. A tíz méter magas csőszerű építményeknek nincs lombkoronája, belsejében pedig egy műanyagból készült abszorpciós anyag található, amely a nedvesség szabályozásával nyeli el vagy engedi ki magából a gázt. Ez a megoldás a valódi fákkal ellentétben nem termel oxigént, és közel sem olyan hatékony, mint a levegőt beszívó ventilátoros eszközök. Ugyanakkor nagy előnye, hogy költséghatékonyabb, mint az eddigi technológiák, hiszen az üzemeltetése nem jár nagy energiaráfordítással.

Egyelőre azonban ne számítsunk rá, hogy egyhamar hatalmas műerdőkbe fogunk botlani: a Silicon Kingdom Holdings idén fogja felépíteni első mechanikus fatelepét az Arizona Állami Egyetemen, ahol jelenleg még a technológia továbbfejlesztésén dolgoznak. A kutatók célja, hogy még nagyobb létesítményeket telepítsenek, amelyek évente akár 3,8 millió tonna CO2 megkötésére is képesek. Ha azonban bejönne Lackner számítása, akkor összesen 250 ezer műfát telepíthetnének világszerte – ennyire lenne szükség ugyanis az évente termelődő szén-dioxid semlegesítésére.

Kép forrása: Silicon Kingdom Holdings  https://mechanicaltrees.com/media/

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr2416424434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mcc 2021.02.13. 08:34:19

Köszi, értem, és utána mi lesz megkötött CO2-vel (az eredeti cikkben sem találtam)? Évi 90.000 tonna micsoda keletkezik? Ugye a fánál tudom, fa keletkezik, a cukorrépánál cukor :)
Én mindenesetre pakolom a napelemeket a tetőre, utánam (a házam után) nem kell ezzel az izével kinyerni a CO2-t :) Én meg majd nem lihegek annyit.

bandiras2 2021.02.13. 08:56:23

Töklyó lenne, ha létezne valamilyen természetes megoldás erre a problémára, ahelyett hogy megacégeknek adnánk az adófizetők pénzét. Csak ezek a rüves erdők ne lennének. Csinálják a konkurrenciát, de majd kivágjuk őket, hogy legyen hely az új technikának. Miért? A városokban már nincs heély erre, a mezőgazdasági területen meg kaját termelnek.
Ohh wait...

David Bowman 2021.02.13. 10:36:03

Mekkora marhaság. Miért nem jó az igazi fa? Már azon túl, hogy ez a szén-dioxid hiszti egy marhaság.

Emary 2021.02.14. 11:00:11

Csak az segítene rajtunk, ha az elégetett szenet, olajat stb. vissza tudnánk alakítani szénné. Ezért még az igazi erdők sem segítenek rajtunk, mert, ha a fák elpusztulnak, akkor szerves anyagukat a lebontó baktériumok és gombák visszaalakítják légköri széndioxiddá, metánná stb. Az egyszer elégetett ásványokat a büdös életben nem tudjuk ásványi (a foldben lévő) anyagokká visszaalakítani. Ebből a szempontból még a műfák is jobbak, csak az a kérdés, hogy a bennük keletkezett trutymóval mit lehet majd csinálni azon kívül, hogy kilőjük a világűrbe, amihez szintén energiát kell befektetni, ami nélkül a dolog nemigen megy. Véglegesen elb@sztuk az egészet.

na4 2021.02.14. 18:25:47

@Emary: OMG! Ezt egyedül hoztad össze? Úgy látom a suliban nem nagyon látogattad a fizika órákat. Szűz Mária segíts!

na4 2021.02.14. 18:30:13

Ezek a szörnyszülöttek lesznek majd erdők helyett? Még elnézni is rossz. Az igazi fa miért nem jó? Ez az egész széndioxid hiszti amúgy is egy komplett bullshit. A Hawai Manua Loa obszervatórium mérései szerint a légkör CO2 tartalma lassan, töretlenül és lineárisan emelkedik, annak ellenére, hogy a COVID miatt az ipari termelés drasztikusan visszaesett. Vagyis az emberiségnek gyakorlatilag semmi hatása nincs rá. Már eleve itt bukik az egész. Arról nem is beszélve, hogy a széndioxid kifejezetten jó a légkörben, hiszen a növények gyorsabban fejlődnek. Egyes üvegházakba még széndioxid generátorokat is telepítenek, mert a termelők jól tudják, hogy ez serkenti a termést. 2010 és 2020 között a Föld 11%-kal lett zöldebb a magasabb légköri széndioxid tartalom miatt. Agrárminiszterek nemrégiben egy konferencián arról lelkendeztek, hogy milyen rekord termésátlagokat érnek el országok. Az amerikai agrár minisztérium szerint a 2020/2021 évadban rekord 773 millió tonna lesz a búzatermés, ami meghaladja a 765 millió tonna 2019/2020 évadot. A teljes szemes termés eléri a rekord 1.44 milliárd tonnát, ami meghaladja az előző szezon 1.12 milliárd tonnát. Rizs termésben is teljesen hasonlóak a tendenciák. A sort napestig lehetne folytatni. A légkör széndiaoxid tartalmát a természet szabályozza, nem az emberiség. A természet legalább 20x több széndioxidot bocsát a légkörbe, mint az emberiség cakk-pakk. Ebből lesz az oxigén, amit belélegzünk. A fotoszintézist már az álltalános iskolában oktatják. Vagyis kit néznek itt hülyének? Elég volt a sötétzöld demagógiákból, amivel csak ijesztegetik és félelemben akarják tartani az embereket, hogy aztán mindenféle indokkal és méreg drága, megbízhatatlan megoldásokkal kifosszák őket.

Emary 2021.02.15. 07:41:24

@na4: Igen egyedül, a BME-es jeles kémia kollokviumokra és a négyes fizika szigorlatomra támaszkodva. De gondolkozz egy kicsit: a Földon van x darab szénmolekula, ezek száma csak atomátalakítással változtatható meg, ezt felejtsd el. Ebből egyre többet égetünk el, ami a légkörben köt ki. Hogy lehet ezt visszafordítani? A faültetés nem rossz, de csak elodázza folyamatot.
És ezt hogyan értelmezzem:
"A természet legalább 20x több széndioxidot bocsát a légkörbe, mint az emberiség cakk-pakk. Ebből lesz az oxigén, amit belélegzünk. "

Emary 2021.02.15. 09:10:03

@na4: A előzőben szénmolekulát írtam, ez egy hülyeség, természetesen atomról van szó.

Én sem vágyom a műfákra, mint, ahogy az hozzászólásomból is kiderül, az sem megoldás.

Na igen, de mi lesz a búza és a rizs sorsa. Ezt 10 milliárdan (most az állatokról ne is beszéljünk). megesszük, a szervezetünk (az amiláz enzim) lebontja a keményítőt (poliszacharid) monoszachariddá, többnyire szölőcukorrá (C6H12O6), majd ebből pl. zsírt épít, amelyek telitett nagy atomszámú zsírsavak (alkánok) glicerinnel (lévén három értékű alkohol, ebben is van három atom szén) alkotott vegyületei vagy főleg a növények és állatok aminosavakból álló fehérjévé (pl. alfa-amino-béta-oxi-propionsavra, amelynek egyik izomerje fontos fehérjealkotó vegyület, hogy csak az egyik legegyszerűbb vegyületet említsem). Ebben ugyan egy kis nitrogén is van, de három szénatom (gondolj a propán három szénatomjára). A cukrokat és a zsírt felhasználod az élethez, azaz elégeted és CO2 meg H20 formájában kilélegzed, a fehérjéből testet építesz, de egyszer ez is csak lebomlik. (A biológia órákat is látogattam.)
Amiben igazad van, a földtörténet régi korszakaiban (karbon!!!kor 300-400 millió évvel ezelőtt), amikor a széntelepek keletkeztek, a föld légköréből a CO2 kivonása (fotoszintézis) révén a légkör O2 tartalma számottevően növekedett, de ez CO2 a föld alá került, mint szénásvány. Ezt alakítjuk most vissza légköri széndioxiddá, egyelőre úgy tűnik, megfordíthatatlanul.
Egyébként: bár igazad lenne!

Éhes_ló 2021.02.16. 05:59:36

Újabb elképesztő méregzöld bullshit.
Nincs az a marhaság, amit szent greta őrülete ne legalizálna.

Emary 2021.02.16. 07:51:59

@Éhes_ló: Ez így túl egyszerű. Cáfold meg, de megalapozva!

Éhes_ló 2021.02.16. 08:33:25

@Emary: aki egyszerű az a négerével blogot mímeló csikán, aki pont erre a zld bullshithullámon bukdácsol.
Ami pedig egyszerű, az az értő olvasás.
Persze nem itt, mert a blogkomment műfaja nem erre van kitalálva.
www.manhattan-institute.org/mines-minerals-and-green-energy-reality-check

patricepoyet.org

Ellenben, hogy lásd miként látják értelmes mérnökök a világot, szent greta nemes egyszerűségével szemben - adok pár forrást:

Ha a téma érdekel, találsz még százszám, nem csikán szintű méregzöld fost.

na4 2021.02.17. 04:59:57

És íme itt van a zöld ámokfutás újabb ékes bizonyítéka. Tombol a tél az északi féltekén, Texas-t soha nem látott hideg sújtja (mert ugye megy a globális felmelegedés kamu - itt megint komplett hülyének néznek bennünket), elfagytak a szélturbinák, méteres hó alatt a napelemek, vagyis a megtermelt zöld energia = 0 Joule. Összeomlott a villamos háózat, 4 és fél millió texasi van áram nélkül, emberek fagynak meg, nem tudják kézbesíteni már az oltási vakcinákat sem, vagyis teljes a káosz. És mindez miért? Mert a hülye politikusok lekapcsoltatták az atom erőműveket, meg a gázerőműveket, és agyon dotált, méregdrága szélturbinákat és napelemeket telepítettek iszonyatos környezeti pusztítást okozva, amik most b....nak működni. Bravo. Remélem azonnal kirúgják és felelősségre vonják mindazokat, akik miatt ide jutottak. És akkor az új elnök, debil, demens, plágium, korrupt sleepy Joe még ezt akarja ráerőszakolni az országra. Lázadás! Remélem mielőbb elsöpri a népharag, őt is és a felelősöket is. Stop the green madness!

steery 2021.03.22. 11:30:02

És ezeknek a műfáknak a gyártása, telepítése, üzemeltetése, majd a javítása, lebontása, újrahasznosítása vagy szemétként tárolása mennyire környezetszennyező? És mennyi szén-dioxid termeléssel jár? Aminek az elnyeletéséhez majd még több műfát kell készíteni és telepíteni?
:-D
süti beállítások módosítása