Miért zöldül a hótakaró az Antarktiszon?

2020. augusztus 14. 09:40 - CHIKANSPLANET

Az Antarktiszi-félsziget hallatán a legtöbb embernek a végtelen jégtáblák és a vakítóan fehér sziklaszirtek jutnak eszébe, de a kutatók nemrég észrevették, hogy zöldülni kezdett a hótakaró. És nem csak egy-két helyen: a jelenség annyira feltűnő, hogy már a világűrből is látszódnak a foltok. Vajon mi állhat emögött? Annyit előre bocsátok, hogy van köze a klímaváltozáshoz.  

A Cambridge-i Egyetem és a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) szakemberei májusban publikálták legújabb felfedezésüket a Nature Communicationsben, miszerint világoszöldre színeződött az Antarktiszi-félsziget hótakarójának jelentős területe. A furcsa jelenség mögött természetes folyamatok állnak: a zöld színt az olvadó hótakaró tetején szaporodó algák okozzák. Igaz, hogy ez nem teljesen új felfedezés, hiszen már az 1950-es években is dokumentálták ezt az arra járó felfedezők. A korábbiakhoz képest azonban jelentősen megnőtt az algával borított területek nagysága: a műholdfelvételek alapján körülbelül 2 négyzetkilométernyire becsülik a kontinens északnyugati részén terülő zöld mezőket, és összesen 1679 telepet számoltak meg.

Ez feltételezhetően az éghajlatváltozás miatt van. Köztudott, hogy az elmúlt évtizedekben gyorsan emelkedett a kontinens átlaghőmérséklete, az olvadó hótakaró pedig kedvez a különböző mikroorganizmusok szaporodásának. Matt Davey, a Cambridge-i Egyetem kutatója szerint egy új ökoszisztéma születésének lehetünk tanúi, amely az algák, mikroszkopikus gombák és baktériumok szoros együttműködéséből áll. A szakember szerint nem kizárt, hogy ennek nyomán akár új élőhelyek is kialakulhatnak. Ráadásul a zöld algán túl vörös és narancssárga moszatok is szaporodnak, amelyek terjedését még csak most kezdik nyomon követni.

De vajon problémát jelent-e a hótakaró elszíneződése? Bár a klímaváltozást általában inkább nyugtalanító jelenségek szokták kísérni, ez esetben nem kell környezeti katasztrófától tartanunk. A kutatók szerint ugyanis az eddig biológiailag inaktív területeken megjelenő ökoszisztémának nagy szerepe van a tápanyagkörforgásban, ráadásul szén-dioxid megkötő képességgel is rendelkezik: a közel két négyzetkilométernyi algás terület mintegy 500 tonnát nyel el évente. A szakemberek most arra kíváncsiak, hogy az algamezők növekedése miként fogja befolyásolni a táplálékláncot, a legalacsonyabb szinten történő változás ugyanis minden élőlényre kihat. Sőt, az is kérdéses, hogy megáll-e a folyamat, vagy a felmelegedés kedvez a mezők további szaporodásának. A smaragdzöld foltok kétségtelenül különleges látványt nyújtanak az Antarktisz kék-fehér-szürke színvilágában, ugyanakkor sötétebbre festik a havat, ami így több hőt nyel el, és ezáltal gyorsabban megolvadhat.

Mindenesetre érdekes látni az éghajlati rendszer és a természet egyensúlyát: az ipari forradalom óta 30%-kal növekedett a légköri szén-dioxid szintje, ami nagy mértékben felel a fokozott üvegházhatásért. Ennek következtében emelkedik a Föld átlaghőmérséklete, olvadnak az északi jégtakarók, a havas mezők latyakossá válnak… És megjelennek rajta a moszatok, amelyek képesek a szén-dioxid megkötésére. Ez összességében talán nem sokat változtat a Föld karbonegyenlegén, mindenesetre felhívja a figyelmünket a természet érzékeny egyensúlyára, amelynek megbomlása váratlan változásokat vonhat maga után.

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr6916139354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2020.08.15. 15:13:42

Aggódni lehet, sőt egyeseknek még kell is.
A Természet megismerése viszont legalábbis ettől sokkal fontosabb.

Hungry horse 2020.08.15. 18:49:42

Megint egy semmitmondó, adattalan, forrastalan bér poszt, amit chikán a cége pénzén bevásárol ide.
Műholdefelvételek híján nem ismert az algásodás/moszatosodás korábbi kiterjedése, ezért annak mai mértéke se viszonyitható történelmi adatokhoz.
A poszt ezért értelmetlen és sötét.
Akárcsak a korábbiak.

Alick 2020.08.16. 11:06:22

"30%-kal növekedett a légköri szén-dioxid szintje, ami nagy mértékben felel a fokozott üvegházhatásért."

Vagy mégsem akkora mértékben - az egybites politikusok számára gyártott leegyszerűsítések a szőnyeg alá söprik azt a nyilvánvaló tényt, hogy az éghajlat csak kompley módon viszgálható.

na4 2020.08.16. 21:07:17

• 2017 április végén 2m-es hó esett Galyatetőn, és dermesztő hideg volt még lent Dubrovnikban is
• 2018-ban -100°C-t mértek az Antarktiszon, soha még ilyen hideget nem
• 2019 szeptemberében Tazmániában (ott akkor még nyár van) szakad a hó
• 2019 áprilisban és szeptemberben hóvihar az USA-ban
• 2020 Január 2-án -66°C mérnek Grönlandon
• 2020 Február 18-án rekord hideg Grönlandon
• 2020 tavaszán Törökországban hóvihar,, még délebbre Szaúd Arábiában szakadó hó, amit még életükben nem láttak
• 2020 Március 23-26 havazik Magyarországon, hőmérséklet 0°C
• 2020 április 2-án -11.3°C Nyírlugason
• 2020 áprilisban Magyarországon kétszer dőlt meg a hideg rekord, májusban pedig harmadszor is, Zabar -3.3°C
• 2020 május 7-én szakadó hó Hargitán
• 2020 május 8-án hóvihar az USA-ban és Kanadában, szakad a hó NY Central Parkban, 40 éves hidegrekord dől meg
• 2020 Június 9 hóvihar Colorado-ban és Wyomingban, 70 éves hidegrekord dől meg
• 2020 Július 13-án 5.7°C Zabar-ban
• 2020 Augusztus 4-én 35-40cm hóesés az Alpokban
• 2020 Augusztus 13-án 4 Gt-val gyarapszik a grönlandi jég egyetlen nap alatt

És akkor a global warmingot próbálják beadni nekünk? A széndioxid pedig nem ártalmas, éppen ellenkezőleg, jelenlétében gyorsabban nőnek a növények, és kevesebb vizet fogyasztanak. Az életünk alapja, hiszen a növények ebből állítják elő az oxigént, amit belélegzünk. A fotoszintézist már az általános iskolában tanítják.

A járvány jelentősen visszavetette az ipari tevékenységet, de a széndioxid koncentráció a hawai mérőállomás szerint töretlenül tovább növekedett, vagyis az emberi tevékenységnek semmi köze hozzá. Elég volt a félrevezetésekből, a hazudozásokból.

flydomi 2020.08.17. 22:25:34

@na4:
Te ennyire sotet vagy?
A globalis felmelegedes nem azt jelenti,hogy tartosan,hosszu honapok-evek alatt szep lasssan novekszik a homerseglet.
Amiket leirtal adatokat,azok bizonyitjak,hogy valtozik a klima.
Masfelol a szendioxid kemiai-fizikai jellemzoirol,es azt is,hogy hogyan hat a novenyzetre,egy linkel vagy egy hivatalos forrasal megerositheted,es akkor elhiszuk,amit irsz.

Lehet,hogy te hazudozol es vezeted felre a nagykozonseget.

Hungry horse 2020.08.18. 20:10:09

@flydomi: a klíma azóta változik, amióta a Föld létezik.
A széndioxiddal kapcsolatos tudáshiányodat nem korrepetáljuk itt (se), találsz róla infót a neten bóséggel.,

Tudsz valami újat is írni, vagy maradsz a közhelyeknél és továbbra is olyasmiket cáfolsz, amit senki nem állított itt (se)?
süti beállítások módosítása