Greta Thunberg: Nem reményre van szükségünk, hanem cselekvésre

2019. november 08. 17:00 - CHIKANSPLANET

800px-greta_thunberg_01.jpg

Tavaly 16 évesen környezetvédelmi aktivistaként robbant be a köztudatba egy svéd tinédzser, Greta Thunberg, aki azóta már a világ vezetőivel tárgyal, találkozott Barack Obamával és Angela Merkellel, beszédet mondott az ENSZ New York-i klímacsúcsán, szerepelt a TIME magazin címlapján, találkozott a pápával, átszelte az óceánt vitorlással, mindemellett pedig még Nobel-békedíjra is jelölték. Nem túlzás azt állítani, hogy a környezetvédelem tekintetében korunk egyik legjelentősebb alakjáról van szó, aki fiatal életkora ellenére rengeteget tett már a klímavédelem érdekében és akinek tevékenységéről most Greta vagyok címmel jelent meg egy könyv hazánkban. 

Greta az elmondása szerint 8 éves korában hallott először a környezetszennyezésről, amelynek mértéke már első hallásra is megdöbbentette. Ekkor kezdett el aktívabban is foglalkozni a témával, amely ugyan mélységesen lehangolta, egyúttal felébresztette benne a tenni akarást. Lelkesedése nyomán aktívan gyűjtötte az információt a témában, könyveket olvasott, és igyekezett minél jobban tájékozódni. A kellő mennyiségű információ birtokában a tinédzserlány azzal kellett, hogy szembesüljön, hogy alig, vagy egyáltalán nincsenek olyan folyamatok, döntések és korlátozások, amelyek valós eredményekhez vezethetnének a klímaváltozás elleni harcban.

d6suf0uwkaadww6.jpgEkkor döntött úgy, hogy a saját kezébe veszi jövőjét. 2018-ban az iskola helyett péntekenként a svéd parlament előtt tüntetve töltötte napjait, annak érdekében, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét a klímavédelem fontosságára. A csendes, békés és akkor még egyszemélyes tüntetésre egyre többen kapták fel a fejüket; nem sokkal később pedig a híre bejárta először a svéd, később a teljes nemzetközi médiát is. A nagy mértékű figyelem és ismertség révén a megmozdulásból egy nemzetközi tüntetéssorozat nőtt ki, Fridays for Future néven, amelyhez világszerte összesen több millióan csatlakoztak már. Megszólalásai, kulcsfontosságú üzenetei azóta is valóságos lavinaként terjednek a közösségi média felületein, elsősorban a fiatalabb generációk körében, a mozgalom hatékonysága tehát nem is kérdéses. 

A (sokak szerint) kicsit nyers stílusú lány korát meghazudtoló határozottsággal és céltudatossággal közvetíti kulcsfontosságú üzeneteit a retorika különböző eszközeivel élve, hatalmas közönség előtt. Greta rengeteg kritikát is kap, sokan ellenzik tevékenységét, azt azonban nem tagadhatjuk, hogy kiemelt jelentősége van a közbeszéd alakításában, tevékenysége pedig világméretű közösségvállaláshoz vezetett egy egész nemzedék számára. 

Miért is kampányol pontosan?

A tudomány álláspontja szerint a jelenleg zajló globális felmelegedés megállításához szinte nullára kellene leszorítanunk a szén-dioxid kibocsátást 2030-ig. Ennek eléréséhez azonban szigorú törvényekre lenne szükség mindenekelőtt, valamint az új technológiákat kellene támogatni, amelyek a megújuló energiaforrások használatát és elterjesztését segítik elő. Emellett pedig természetesen a fogyasztói magatartás változására is hatalmas szükség van: a fogyasztás csökkentésére, a takarékoskodásra és a tudatosságra. Minél gyorsabban kell azonban cselekednünk, később ugyanis sokkal bonyolultabb és egyben költségesebb is lesz a hőmérséklet emelkedésének megakadályozása.

Greta Thunberg munkásságáról, valamint a bolygónkon végbemenő folyamatokról tudományos kutatásokra és statisztikai adatokra támaszkodó könyv jelent meg nemrég hazánkban, Greta vagyok címmel. A rövid fejezetekben naprakész adatok segítik az olvasót a tudományosan pontos, mégis közérthető formában bemutatott információ megértésében, olyan kérdésekre válaszolva többek között, hogy mit jelent az éghajlatváltozás, milyen következményekkel jár a jelenben és főleg a jövőben, valamint, hogy mit kell tenniük a kormányoknak, és mit tehetünk mi azért, hogy feltartóztassuk a folyamatot.

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 

 

54 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr2015297578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Béláim, gondolkodjunk! 2019.11.09. 07:31:41

Miért is kellene nullára leszorítani a széndioxid kibocsájtást? Mert ugye olyan nincs. Ahhoz ugyan is nem kellene levegőt vennünk többek között.
Ehelyett olyan szintre kellene visszaszorítani, amit az ökoszsisztéma még el tud nyelni.

Ez a Gréta nevű leányzó meg egy szimpla bohóchal.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.11.09. 10:05:38

Cslekszünk! Romboljuk a liberális demokráciát.

teéjesenmindegy 2019.11.09. 10:12:39

Kanadában már jól elküldték a francba a kis terheltet a banánzabáló faterjával együtt.

Willkommenskultur 2019.11.09. 10:18:38

Lattam Trump jot targyalt vele...:)

Amugy ki ir meg ilyen berfosht?

tompus 2019.11.09. 10:47:19

Nem, ez csak egy hülye kisgyerek, akit felkapott a libsi média.

Alick 2019.11.09. 10:52:41

"a klímaváltozás elleni harcban"

Anno Xerxszész is megkorbácsoltatta a tengert, hátha jobb belátásra tudja bírni a pusztító viharok vonatkozásában.
:)

haXXor 2019.11.09. 11:00:14

A vilag egyik leggyuloltebb temaja lett ez, fokent ennek a lanynak koszonhetoen. Arrogans, kioktato viselkedesevel semmit nem ad a temahoz, ellenben rengeteg gyuloletet szul. Tokeletes bab egy ujabb pc tema menten...

clemens 2019.11.09. 11:02:25

Szégyentelen, mi több gátlástalan cselekedet egy gyereket felhasználni politikai célra, nem különbözik a pedofíliától. Egyre mélyebbre süllyednek a liberók.

Szalay Miklós 2019.11.09. 11:09:02

Egy földönjáról elemzése az újabb történéseknek klímaügyben:

egyvilag.blog.hu/2019/10/24/egyeb_2019_klimavaltozas

+ Egy tömör összefoglaló általában a globális problémákról, a felmelegedésről:

egyvilag.hu/temakep/078.shtml

Wildhunt 2019.11.09. 11:17:17

@clemens: Baloldal (szocializmus) velejárója. Hitlerjungend, Pavlik Morozov, Mai ifjúkommunistái...

erkölcsi hulla 2019.11.09. 11:34:17

Eljött a nyugat hanyatlásának végső fázisa, egy fogyatékos, istenkomplexusos fogyatékos hisztis kislány diktál már a politikában is.

Mi rossz történhet, ugye? Korrupt politikusok irányítanak, vagy dühös megmondó kisgyerekek diktálnak a felnőttek társadalmának.

Mint valami obszcén paródia.

Tudósok, akik egész életükben ezt kutatják, józan ésszel ? Á nem, a tömegeknek nem ez kell, nehogy má a hozzá értők dikáljanak.

erkölcsi hulla 2019.11.09. 11:45:44

@haXXor: " Arrogans, kioktato viselkedesevel semmit nem ad a temahoz, ellenben rengeteg gyuloletet szul."

Egy fogyatékos kislányról beszélünk, mit vársz? Egy kibaszott tizenévesnek nem kéne bármi szava legyen emberek milliárdjara ható témákban. Szerinted mennyire látjhatja át a téma komplexitását? Még a sok tízezer tudoós sem tudja pontosan mi lesz ebből, és hogy lehetne megakadályozni, politikusok pedig csak a saját rövid távú érdeküket nézik.

Ez a kislány annyit tud, hogy a klímaváltozás rossz, követeli dühösen a politikusoktól hogy változtassanak.

Pár napja volt indexen, hogy valami magyar politikus bocsánatot kért, hogy KISLÁNY-nak nevezte a normie Grétácskát. Kislánynak. Úgy látszik egy kislányt kislánynak nevezni, már megszégyenítés.

erkölcsi hulla 2019.11.09. 11:50:43

És miért nem kisfiú? Mert az nem vágna össze a PC liberálnáci ideállal, mi az hogy egy kisfiú legyen ennek a mozgalomnak az alapja? Hol lesz ebből a feminizmus picsapower?

Úgyhogy kislányt kellet keresni, minnél manipulálhatóbbat. Találtak egy enyhe autizmussal küzdőt, akinek a szülei pénzért eladták a gyereküket ennek a fosnak a beinditására.
A többi lassan történelem.

Mára már azt hallani hogy a kamasz kislányok őt utánozva a pinájukkal zsarolnak, hogy nem fognak gyereket szülni amíg a thunberg követelései nem teljesülnek :D

we dont want arabs here..So what 2019.11.09. 12:00:18

Egy antiszocialis kretén gyerek. A média faszfejek meg lógnak rajta. Minél hamarabb süllyed el valahol annál jobb. A világnak is meg neki is.

bontottcsirke 2019.11.09. 12:04:12

Soros! Bevándorlás! soros!

bontottcsirke 2019.11.09. 12:05:00

@erkölcsi hulla: a magyar agyhalál ezt megelőzte a nagyvezír és fanjaival.

simonpali 2019.11.09. 12:21:55

Istenem, ezt még ti magatok se hiszitek el! Dehogy a ballib és egyáltalán akármilyen média mennyire veszi komolyan a környezetvédelmet, csak egy példa. Volt módomban az elmúlt 15 évben megfigyelni az átlag angol ember mosogatási szokásait. Kb 2 pohár elmosására elmegy fél deci mosogatoszer, sokszor miután habfürdőztetik a mosatlan edényeket, utána még, amúgy "gretathunbergesen", berakják azokat a mosogatogépbe is egy menetre. Ahol meg kézzel mosogatnak, az esetek jelentős részében nem öblitenek.Vagy csak ugy leteszik száradni,vagy eltörlik egy ronggyal. És ez nekik rendben van. Meg a médiájuknak is rendben van, meg a nagyon Föld-barát, nagyon zöld környezetvédelmi aktivistáiknak is rendben van. Hogy hány ember halt már meg vagy lett sulyos beteg a méreganyag testükben való felhalmozodása miatt, azt ők nagy ivben leszarják. Hiszen nekik a Földet kell megmenteniuk, nem holmi átlag "honpógárt",nem igaz?

erkölcsi hulla 2019.11.09. 12:27:58

@bontottcsirke: az lehet, de amíg ez a szaros kis 7-8 milliós állam aki az oroszoknak, tömeggyilkos csótánytörököknek és kommunista kínaiaknak nyaló országocska a világpolitikában semmit sem számít, addig ez a fogyatékos kispicsa sokszázmilliós tömegeknek diktál.

Örömhernyó 2019.11.09. 13:21:26

Ilyen egzaltált gyerekeket időről időre felhasználna mozgalmak. Minél tapasztalatlanabb, butább, tájékozatlanabb valaki, annál inkább elhiszi, hogy ő tévedhetetlen és neki csak igaza lehet.
Ott volt Jeanne d'Arc, majd Pavlik Morozov, nemrég Malala, most meg ez a kis kromoszómatöbblettel élő Greta. Gyerekkel mindent el lehet adni. Pláne sérült gyerekkel.

en.m.wikipedia.org/wiki/Fetal_alcohol_spectrum_disorder

Ez a baja Gretának. Nem ritka, hogy a magzati korban italozó anyáknak ilyen gyereke születik. Kis testsúly, alacsony magasság, az arcuk is mutatja a tipikus jegyeket. Nekem is volt ilyen alkesz anyától született fiú osztálytársam, a tornasor végén állt, -9-es volt a szemüvege, hallókészüléket viselt. Mondjuk ő belátta a korlátait, belőle könyvkötő lett, nem okoskodott, nem ártotta bele magát okosabbak dolgába.

steery 2019.11.09. 13:37:32

"Nem túlzás azt állítani, hogy a környezetvédelem tekintetében korunk egyik legjelentősebb alakjáról van szó, aki fiatal életkora ellenére rengeteget tett már a klímavédelem érdekében" - WTF? WTF?
Ez akkora túlzás (értsd: hazugság), mint ide az univerzum túlsó csücske! Mi az, hogy legjelentősebb alakja a környezetvédelemnek? Az a sok tízezer (százezer) ember, aki eddig ténylegesen is csinált már valamit, például keresztbe tett két gazszálat a kertben, az semmi-senki? Mert Gréta még nem csinált semmit. Fiatal életkora ellenére vagy épp annak köszönhetően semmit sem tett a klímavédelem érdekében, csak tüntetett, hisztizett, káromkodott, fenyegetőzött és hangoskodott, amit kb. bárki meg tud tenni és meg is tesz az élete során legalább egyszer. De ezzel még nem tesz semmit a klímavédelemért. 1 köbcenti szén-dioxid vagy korom vagy metán vagy kén-dioxid vagy akármilyen légköri szennyező anyag légkörbe jutását nem gátolta még meg. Szerintem még egyetlen közterület megtisztító, hulladék összeszedő akcióban sem vett részt. Egyetlen víztisztító berendezést sem kötött vízcsapra sem. Csak előidézte az utazásaival és a masszív propagandájával, könyvkiadásával a környezetszennyezést.
Gréta Thunberg egy átlagon felüli mértékű környezetszennyező fiatal, akit bábként rángatnak a mögötte megbújó pénzes felnőttek. És még csak észre sem veszi, hogy palira veszik és bohócot csinálnak belőle. A környezet meg közben köszöni szépen, tovább szennyeződik és pusztul.

jágör68 2019.11.09. 13:40:46

Blablablablablabla zöld blablablablablabla zöld blablablablabla zöl blablablabla

Pipas 2019.11.09. 13:44:36

Felgyorsítottam egy programot, amit sokan használnak mintegy százszorosára. Én szerintem tettem valamit a klímaváltozás ellen. :D

bekov 2019.11.09. 15:51:47

nyugi emberek, öregszik pár évet és nem lesz ekkora szenzáció a csaj, addig bírjátok ki :D

enrikokaruszo 2019.11.09. 16:21:15

elég jól megél ebből az egész família...de nincs benne még egy évnél több, a szétlocsolt művér után nincs hova fokozni...remélem

erkölcsi hulla 2019.11.09. 16:40:58

"Nyomasztó Greta Thunberg-festmény néz le ítélkezve San Francisco belvárosára"

Hát igen, a PC kultúráknak a shamingelés a legfőbb fegyvere.

Ha nem azt vallod, amit én, egy szar vagy, és meg leszel szégyenítve. Mint az iszlám, csak ők nyíltan mészárolják le a többi hitetlent.

mentorosh lecsó 2019.11.09. 17:12:18

A "beteg arcú" kisleánynak a suliban is kellene tevékenykednie, mármint TANULÁS terén. A tantárgyat fizikának hívják... Ok, persze értem, ez nem feltétlenül középsulis szint, de kicsi érdeklődéssel és az Ő jelenlegi tudásával is megoldható lenne. Mármint, ha akarná !
A CO2 népszerű nevén szén-dioxid légköri, adott, emissziós és abszorpciós energiaszintjeiről lenne szó és ennek az üvegházhatásra gyakorolt "hatásáról"...

A "SÖTÉTZÖLD, KLÍMAKATASZTRÓFA HÍVŐK" nálam egy latba esnek a "LAPOSFÖLD HÍVŐKKEL" !

Ui: most rágyújtok egy cigire (had égjen és füstöljön) 2 és sör között (jaj, CO2-t büfiztem) csókoltatom Thunberg kisasszonyt ! :)))

Én kérek elnézést !!! :)

Void Bunkoid 2019.11.09. 18:23:39

@erkölcsi hulla: akkor végülis mégiscsak tesz jót a grétácska.

A még emelkedett szemétmennyiség, céókettő, kevés víz, elfogyó erőforrások alapokra ugyanis a túlnépesedés.

Igen, el kell fogyni annyira, hogy csak annyi szart-szemetet-széndioxidot okádjunk, amit még a bolygó fel tud dolgozni.

Mondjuk olyan maximum másfél-két milliárdra. És gondosan ügyelni arra, hogy e fölé már ne menjünk.

simonpali 2019.11.09. 20:17:06

@Void Bunkoid: De azt tudod, hogy ez véres háborúk, nepirtasok nélkül nem fog menni. Mármint a 3. világban nem.

Void Bunkoid 2019.11.09. 20:56:39

@simonpali: persze hogy nem. Ezért mondom mindig mindenkinek, hogy a népszerű trendek ellenére (hasznos) tárgyakat kell gyűjteni és nem élményeket.

Mikor kitör a harmadik világcsinnadratta, megsütheted a fotókkal teli instagramfiókodat.

De egy jó puskával meg egy strapabíróbb terepjáróval (meg sok tartós kajával, jól védhető ingatlannal) egész jó pozícióba kerülhetsz.

A nem is olyan távoli jövő nem a Star Trekre fog hasonlítani, nem is a Ready Player One-ra, de még a terminátorra sem.

A Mad Maxre annál inkább.

Almandin 2019.11.09. 21:53:04

@Örömhernyó: Ezt honnan veszed, hogy magzati alkoholszindrómája van? Asperger-szindrómás tudtommal. Egy aspergeres ember alkalmas lehet arra, amit Greta csinál. Hajlamosak fanatikusan ráállni egy témára és éjjel-nappal azzal foglalkozni. Emiatt sok jó kutató is kikerül a soraikból.
Greta édesanyja nem egy alkoholista, hanem egy Malena Ernman nevű operaénekesnő, szép és tehetséges nő, sok felvétele van a YouTube-on.
Tény, hogy Greta sokkal fiatalabbnak néz ki a koránál (olyan 12-13 évesnek), nem tudni, hogy ez alkati adottság-e, vagy valamilyen betegség jele (az Aspergerből önmagában nem következik a fizikai fejlődésben való elmaradás).
Amúgy elég nevetséges kisgyereknek titulálni valakit, aki 16-17 éves. A kisgyerek szó eleve a 10 év alattiak megnevezésére szolgál. Hamarosan nagykorú lesz. Maga döntött úgy, hogy beszáll a klímavédelembe. 50-100 éve sok hasonló korú fiatal már dolgozott, sok lány férjhez ment. Gretát se kényszeríti senki, hogy ezzel foglalkozzon.

teéjesenmindegy 2019.11.09. 22:34:52

@Almandin: "Malena Ernman nevű operaénekesnő, szép és tehetséges nő, sok felvétele van a YouTube-on." Attól még szeretheti a piát, nem?

Hogy kéne hívni valakit, akinek az az egyetlen fícsörje (de utálom ezt a szót) másik ezer klímavédővel szemben, hogy fiatal és lány? Már bocs, ez a cirkusz miben különbözik attól, amikor nadonaranyos kisgyerekekkel adnak el bármilyen terméket a reklámokban? Vagy ha kimész, elszavalsz egy verset mindenki leszarja, de ha egy 8 éves csinálja akkor megnyeri a Csillag Születiket. Vagy amikor naponta ezer néger belefullad a tengerbe, de ott volt a kisgyerek, na attól bevérzett a Mutti szíve, meg is invitálta az összes homokinégert.

Miért nem egy Nobel-díjas kutatót, vagy tanszékvezetőt, vagy valaki ilyet hívnak el egy Ensz közgyűlésre? Aki mondjuk ért is hozzá. Nem egy második gimnazista szinten, hanem tényleg. Ja, mert az szakállas, randa, és esetleg ellent lehet neki mondani. Na, de hogy lehet ellentmondani egy cukimuki 16 évesnek, aki kiáll, és annyit mond, hogy how dare you?

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2019.11.10. 00:02:22

Én is hasonlókat szerettem volna írni, de látom már megelőztek! Pontosan mit is tett a környezetvédelemért? Mert azt tudjuk, hogy pénteken nem jár iskolába, tüntet, interjút ad, utazgat a világban, kezet ráz néha pár politikussal... Ez mind szép és jó, nekem ez nem ment ennyi idősen.

De mivel tette jobbá a világot? Indított szemétszedő facebook kihívást? Gyűjtött pénzt valamilyen működő projektre? Írt valamilyen tudományos cikket? Egyáltalán publikált bármiféle megoldást?

Mert ha nem, akkor csak egy idegesítő hisztis tini...

bontottcsirke 2019.11.10. 10:49:40

@simonpali: a magyaroknak az a bajuk, hogy egy sertésfej szimpatikusabb nekik mint egy kislány ugyanis a röfi közelebb van a lelkivilágukhoz. Így vannak a beszélő disznósajttal is, elhisznek neki mindent, pedig csak a soros! és bevándorlás! szavakat ismételgeti. De ennyit tud megjegyezni a többi kis röffancs is.

CCnick 2019.11.10. 10:51:52

@bontottcsirke: Nem vagy te egy kicsit egyszerű?

bontottcsirke 2019.11.10. 13:46:38

@CCnick: Ha ennyi a nagy retorikai repertoárod (hogy egy kicsit alliteráljunk bár nem hiszem hogy felfogod miről beszélek) akkor a válaszom az, hogy inkább vagyok egyszerű mint síkhülye, mint például te.

CCnick 2019.11.10. 15:21:15

@bontottcsirke: legalább van önismereted, ez is valami

Feketehegyi 2019.11.11. 22:36:13

Ennyi okádékot még nem olvastam kommentben! Ennyiőtöknek fáj, hogy szembesít titeket valaki a valósággal? Önös, kicsinyes érdekek mindenek elött helyezése vezetett el, és vezet jelenleg is el az aktuális emberi kultúra összeomlásához. Csak korábban volt lehetőség újrakezdésre, most nemigen lesz. Majd élvezkednek a patkányok és a csótányok.

kiskutyauto 2019.11.12. 00:46:44

Sokkal többnek ne mis néz ki 8 évesnél néha szegényke... (ezt nem bántásiból) De nagyon cuki, szeretetreméltó apró aranyos és okos kis emberke, aki nagyon jól elkapta a flow-t, de sajnos bár sok mindenben igaza van és sokan követik, egy sor dolgot nem kalkulált be... (és ezt nem is várhatjuk egy éppen 16 éves autista kislánytól). Azok a szegény országok, melyek a bolygón többségben vannak, még ha akarnának sem tudnának semmit tenni a cél ért, hiszen éppen most kezdik azt, amit a fejlett világ 50-100 éve kezdett.. Greta akármekkora tüntetést kér egy Nigériában vagy Indonéziában, pláne Kínában és Indában, vagy éppen Iránban és Brazíliában... az lehet hogy néhány tízezer lelkes fiatal az életét kockáztatva kimegy, aztán vagy lelövik vagy nem (és már vagy három milliárdnyi embert említettem legalább ezzel ugyebár), de ezek a hatalmak fülük botját sem fogják még évtizedekig mozdítani ezekért a globális célokért, a diktátoruk, majd ha a víz betör a házába, akkor gondolkodik el legfeljebb... ha túléli a katasztrófát... Sajnos reménytelen, kilátástalan, sziszifuszi küzdelem, az emberiség kétharmada olyan diktatúrákban él, ahol az olaj illetve egyéb fosszilis energiaforrás éhség végtelen és egyre fokozódik... mi hiába nyivákolunk itt az Euroatlanti régióban, mert szerencsénk volt és jobb helyre születtünk... Ott van még rajtunk kívül vagy 6 milliárd ember, aki épp most jutott oda, hogy örül ha megvesz egy 25 éves diesel autót... ill a városa boldog hogy végre az első hőerőmű elkészült és van stabil áramszolgáltatás... Az elmaradott helyek vannak messze többségben sajnos és nekik fontosabbak a pillanatnyi célok teljesen érthetően, pénzük meg nincs sok, tehát nem tudják bekalkulálni a zöld megfontolásokat, még ha akarják sem. Tehát Grétának GLOBÁLIS ÖSSZEFOGÁST KELL HIRDETNI, HA A CÉLJÁT KOMOLYAN GONDOLJA, RÁ MÁR ODAFIGYELNEK, akármilyen picurka kis manócska is... Globális teljes összefogást a közös ellenség ellen, a személyes illetve nemzetközi sérelmeket és ellentéteket háttérbe kell tolja a közös ellenség, a tényleges emberiség összeomlás illetve fajkihalás veszélye. Tehát a leggazdagabbaknak meg kell szüntetni, legalábbis felfüggeszteni törvényileg az urizálást, fényűzést pazarlást, amíg a globális krízis tart (mert bár még nincs klímaváltozás, de valóban van klíma válság, ami leginkább a légkör folyamatos melegedése, vele a jégsapkák olvadása és a világtenger szint emelkedése... A leggazdagabbaknak el kell kezdeni, kizárólag ezért a célért dolgozni, megsegítve a legszegényebbeket. Nem májkrémet vinni és gyógyszert nekik (bár az sem árt), hanem zöld technológiát. Hőerőművek helyett segíteni, hogy megújuló energiatermelés legyen, fosszilis energia alapú megoldásokat leépíteni, illetve meg nem építeni (ilyen szempontból még előny is egy nyomorult ország infrastruktúrája, mert nagy semmi van, vagy romos már kiöregedett rendszerek) öreg diesel helyett fiatal olcsó elektromos autó stb stb. Tehát tabula rasa és minden már zöld legyen és megújuló energiás megoldás. Ha az egész emberiség észretér (márpedig a nemzeteknek, a népnek láthatóan mindenütt van erre hajlandósága (láttam afganisztáni, iráni és nigériai klímatüntetést is már, ahol az életükkel játszottak hogy tüntetnek), KIZÁRÓLAG A POLITIKA AZ illetve a vallás a nagytőke, mely gátat vet és akadályoz! Talán legjobb lenne egy világ népszavazás, illetve világ kiáltvány. (csak hát annyi más téma is lenne még, hogy nem is tudom mivel kéne kezdeni... de most itt van nekünk az aprócska cuki kis Szent Johannánk és ő tán tud legalább ezügyben már elérni valamit remélhetőleg..)

na4 2019.11.12. 07:15:21

Méretes baromság a zöld fasiszta maffiától. A Time-ra hivatkozni is marhaság, a Time még Hitlerből is az év emberét csinált anno, ill. 1977-ben még a közelgő jégkorszaktól rettegtek.

Nem ok nélkül jelenik meg az autókon világszerte millió számra, hogy "fuck you Greta"

Az egész klíma meg CO2 hiszti azért káros, mert elvonja a figyelmet és a pénzeket a tényleges és fontos környezetvédelemről, vagyis a pazarlás csökkentéséről, a hatékonyabb anyag felhasználásról, a tiszta víz megőrzéséről, a mérgező, anyagok csökkentéséről, az ipari folyamatok hatékonyságának növeléséről, a szelektív szemétgyűjtésről, és talán a legfontosabbról, a nagyfokú újrahasznosításról.

Kivlov 2019.11.12. 11:29:24

kis csirafejű hőbörgő.
Tanuljon valami szép mérnöki szakmát, azzal tehet majd a környezetért.

Leylandi 2019.11.12. 21:48:08

Mennyi köcsögfejű szégyelli magát, hogy nem tesz semmit gyerekei jövőjéért, inkább lehúzza azt, aki tesz. Persze, egyszerűbb visszahúzni mindenkit a szarba, mint saját erőből kiemelkedni belőle. Pedig ez csak egy gyerek, BASZKI! És csak azt mondja, elég az ingyenélőknek a konferenciákra repkedésből, a sok vezető buzi a konferenciaebéden zabálás helyett tegyen már végre valamit. Nem mond semmi többet, de a gyárosoknak már ez is sok, ki is adták a bérbloggereknek az ukázt: a kiscsajt el kell törölni. Keresztezi az érdekeket. A polip mozgásba lendült...
De a csicska birkanépnek jó így, hogy a gyáros meg a politikus rászarik a fejére, ő még követi is a fekáliaesőt.
Ízlik neki, na.

Leylandi 2019.11.12. 22:02:50

@kiskutyauto: "Grétának GLOBÁLIS ÖSSZEFOGÁST KELL HIRDETNI"

Hogy micsodát??? A népet, összefogásra tanítani? Hogyan foghatna össze ennyi síkhülye, akik meg se nyekkentek, egy karakter le nem ütöttek volna, mikor iparosok és politikusok egész tengereket tüntettek el (Kaszpi), fél országokat szennyeztek be rákkeltő anyagokkal (Csernobil, Fukusima, Bikini-atoll), egész tengeröblöket tettek tönkre (BP-Mexikói-öböl, Exxon Valdez-Alaszka), de ha egy gyerek azt mondja, nem kéne annyit a konferenciákon az ingyenélőknek zabálni, ez ellen a mondata ellen mérhetetlen lángésszel milliószámra tiltakoznak??? Aránytévesztés, idiotizmus, debilség, Stockholm-szindróma, bérrettegés, Alzheimer? Nem, ez ennél sokkal több... Hát ezek állatok!
Bár inkább mégse. Bocsánatot kérek az állatoktól :-(

kiskutyauto 2019.11.13. 01:06:41

@Leylandi: Pontosan a tömeghülyeséget formálja Gréta akarva-akaratlan előnyére... Teljesen mindegy hogy birkacsorda szellem miatt, vagy meggyőződésből követik, de meg bír mozdítani planetárisan 10 millió embert, azért az valami... szerintem sokan még nem tudták ezt megtenni előtt, legfeljebb Lenin a forradalom alatt és Hitler, de utóbbi már a véres erőszakot is bevetette hozzá azonnal (a szovjetek kicsit később)...

marosy 2019.11.13. 09:33:18

Szarok Thunberg pofájába és az összes ajnározójára. Aberrált.

Leylandi 2019.11.13. 09:55:56

@kiskutyauto: előnyére??? Ugyan milyen előnye származik ebből? Utazik, ahogy azt egyébként a szülei anyagi helyzete is megengedné? Hú... De TUDJUK, mi lesz a vége! A trillió dollárt megforgató nagytőke tyúkszemére lépett, tehát öngyilkosként fogja végezni. Kicsinálják, így vagy úgy, mert profik benne, ennyi, majd a "rajongóit" mocskos rágalmakkal ellene fordítják, senki, az ittlévők egyike sem tudná feldolgozni, ha milliók (!) gyűlölik, mocskolják, hörögnek rá, nemhogy egy labilis korban lévő kamasz. Mi meg majd megdöglünk, mert megérdemeljük, nézd meg ezt a sok ostoba hozzászóló barmot is, akinek IQ-ban nem jutott több egy csimpánzénál, hogy utálja, pusztán mert többen jelölték vissza fészen, mint őt! Nna. Legalább tönkretettünk egy gyereket, az is valami, nem igaz?
Szégyen :-( EZT a világot megmenteni? Ugyan minek??? A helyében hagynám a faszba.

Hungryhorse 2019.11.13. 17:55:37

És jött a cenzor is, nem csak csikán, a niggere, a fizetett megjelenésű blogja és a kis idióta greta.

No mindezt persze a libbant nyitottság, a libbant tolreancia és a mások véleményének libbant tiszteletben tartása jegyében.

A kurva anyátokat mocskos kultúrmarxisták!

]{udarauszkasz 2019.11.13. 18:35:30

Nem akarok itt se hajpolni, se vedeni senkit, de Greta Thunbergnek nincs se kromoszomatobblete, se egyeb olyan fogyatekossaga, amitol o hulye lenne.
Aspergeres. Mint Einstein, Tesla, es sokan masok.

kiskutyauto 2019.11.14. 00:25:44

@Leylandi: Kemény szavak... én sem vagyok egy emberiség-fan, de azért most ha legalább a klímamozgalom aspektusát nézzük, fiatalok a saját jövőjükért gondolják hogy így tehetnek valamit pozitív eredménnyel. Ez egy cél és ehhez közelebb viheti, amit csinál, azaz előnye lehet belőle neki is és a vele tartóknak, ha legalább rész sikereket elér. Rövidtávon csak annyit lehet tapasztalni ebből, hogy már látható hogy egyre több ország áll át egyre több zöld megoldásra (ugyebár már a Forma1 is bejelentette, hogy nem tudom 2030-ra vagy valami ilyesmi tisztán teljesen bezöldül)... Tehát még pár évtizedig itt főleg megindított projektek bejelentések, hajlandóság stb, amiből láthatja a nagy vonulások mellett a mozgalma eredményeit. Aztán már mire tényleg a természet reagál, ő is középkorú lesz, ha megéri. Akkor boldogan méregethet nézegethet statisztikákat, esetleg a tengerszintet. Bár tudni kell hogy pont a skandináv országok már zsilipelik a tengert több helyen is mélyföldeknél, mert már vagy 20 éve megindultak itt-ott elöntési, bezúdulási jelenségek, a világtenger szint emelkedése miatt, ami a globális felmelegedés következménye nyilván... Csak hát egy ilyen zsilip rendszer is energiát fogyaszt és mégha elektromos is (amit többségében kétlek, egy a villanyáramról, hogy állapítjuk meg hogy zöld erőműből jött-e ugyebár..? A legnagyobb gond az, ha számít valamit a bolygónak, hogy pl Nigéria, Oroszország, Kazahsztán, Indonézia, India, Kína és hasonló irdatlan nagy kibocsátók akarnak-e és főleg tudnak-e tenni valamit... tekintve hogy az átállások, illetve eleve zöld megoldások bevezetése, nem két fillér ugyebár... ezért kell emberiség szintű összefogás, meg hát azért is, mert napi 100 000 embertársunk hal kínhalált a nyomor miatt a bolygón...

Virago_1000 2019.11.14. 08:37:44

"és mit tehetünk mi azért, hogy feltartóztassuk a folyamatot."

Balliberalis partokra szavazunk. Ezt

Virago_1000 2019.11.14. 09:07:31

@erkölcsi hulla: "egy fogyatékos, istenkomplexusos fogyatékos hisztis kislány diktál már a politikában is.
"

- legalabbis latszolag. Hatterhatalom altal felepitett image, es hatalmas penzek.

www.europereloaded.com/george-soros-is-backing-climate-activist-greta-thunberg/