Műanyag legyen a csomagolás vagy a fákat vágjuk ki?

2019. október 18. 13:31 - CHIKANSPLANET

gettyimages-95423653.jpgRengeteg szó esik a műanyagok, ezen belül pedig a műanyag csomagolások környezetszennyező hatásáról; ennek apropóján pedig a legtöbben az újrahasznosítható, környezetkímélő megoldás felé fordulnak, ami a legtöbb esetben a papír. Ha azonban az összes műanyag csomagolást papírra cserélnénk, aligha maradna elég fa a Földön. Ezen a héten ezt a dilemmát járjuk körbe részletesebben.

Az első és legfontosabb dolog, amit tehetünk a dilemma megoldása érdekében, az a csomagolásoktól való megválás: ilyen módon ugyanis csökkenthető a pazarlás, illetve a környezetterhelés.  Bizonyos termékek esetében elengedhetetlen a csomagolás, de számos esetben teljesen felesleges, csupán hozzászoktunk a meglétéhez, valamint kényelmi okokból preferáljuk. Első lépésként tehát a fogyasztókban kell tudatosulnia ennek, hogy könnyebb legyen önként lemondani a mindent bevonó csomagolásokról. Ez a folyamat nem egyik pillanatról a másikra történik, és nem is kell feltétlenül radikális lépésekre gondolni. Kezdődhet például az ajándékok csomagolásával, és később érhet el azoking a csomagolásokig, amelyek ugyan szükségszerűek, de kiválthatók más alternatívákra.

A dilemma

A műanyagkiváltás egyik legjobb módja lehet a papír, amely azon túl, hogy olcsó, praktikus is és mivel alapvetően természetes anyag, könnyen lebomlik. (Itt persze nem szabad elfeledkeznünk a papíripar vegyianyag-felhasználásáról sem). A papírfogyasztás azonban a nyersanyag, azaz a fa, az energia és a vízfelhasználás nagymértékű fogyasztásával jár – egy tonna papírt például három tonna fa felhasználásával állíthatunk elő, továbbá a papírgyártás folyamata rendkívül vízigényes. A felhasznált fát pótolni kellene, de a növények növekedése nem bírja tartani a tempót a papír iránti kereslettel.

Mi lehet a megoldás?

Erre a problémára próbált megoldást találni többek között Valentyn Frechka is, akinek lehullott falevelekből sikerült készítenie egy olyan papírt, amely teljesen környezetbarát és 35-40 nap alatt le is bomlik. Ebben az esetben a lomb összegyűjtése igényel nagy körültekintést, mivel az nagyon fontos része az erdő ökoszisztémájának, a kertekből összegyűjtött levelekkel azonban még a környezetszennyező égetés gyakorlatától is el lehetne búcsúzni. Ha az eljárás ipari méretekben is bizonyít, akkor reménykedhetünk, hogy az ilyen és hasonló alternatív megoldások elősegítik majd a műanyagmentesebb életet.

A műanyag zacskók és csomagolások ellen folytatott harc legjobb példái Vietnam és Thaiföld, az ottani szupermarketekben ugyanis egy rendkívül innovatív és effektív megoldás került bevezetésre. Sikerült kiváltaniuk a rendkívül környezetszennyezű műanyag, nejlon-csomagolásokat egy, a természetben előforduló alternatívára, mégpedig banánlevélre. A zöldségeket és gyümölcsöket banánlevéllel kötözik át, amely természetesen lebomló anyag, nem ehető, azonban a ráragasztott matricából kiderül, hogy a csomagolás szerencsére növényvédőszer-mentes.
683384.jpgAnnak érdekében, hogy ne szennyezzük környezetünket, egyértelműen vissza kell szorítanunk a csomagolások mennyiségét, legyen szó akár műanyagról, akár papír alapú csomagolásokról. A műanyag csomagolások a legtöbb esetben rövid felhasználás után kerülnek vissza a természetbe, és súlyosan szennyezik azt; míg a papír csomagolóanyagok gyártásával veszélyeztetjük a fákat. A természetes alapanyagokból készült termékek jó alternatívát jelenthetnek, de a valódi változást a csomagolások visszaszorítása jelentené. Erre kínál megoldást a zero waste gondolatkör, melynek szellemében egyre több csomagolásmentes bolt nyílik, hazánkban is – ezzel a témával egy korábbi bejegyzésünkben foglalkoztunk részletesebben, itt.

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr3215231410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Linnax 2019.10.19. 10:32:52

Én nem vagyok szakember, csak egy egyszerű háziasszony. Tehát szerintem: meg kell találni a középutat!
A műanyagokat - biztos vagyok benne - nem tudjuk teljesen kiiktatni! Ez biztos! Arra kell törekedni, hogy egészsegileg megfelelő, újra és újra felhasználható műanyag holmikat gyártsunk, lehetőleg KIZÁRÓLAG FOLYÉKONY anyagokhoz!
Pl. ne áruljunk műanyag bevásárló kosarakat, jó lesz a vessző- vagy egyéb nem mesterseges anyagból készült kosár. Hozzuk újra divatba!
Rengeteg papírhulladékunk van❗Főleg Magyarországon (mondhatjuk, a fidesz jóvoltából), tehát újra fel tudjuk használni❗ és nem kell ehhez fákat kivágni!

Linnax 2019.10.19. 10:32:54

Én nem vagyok szakember, csak egy egyszerű háziasszony. Tehát szerintem: meg kell találni a középutat!
A műanyagokat - biztos vagyok benne - nem tudjuk teljesen kiiktatni! Ez biztos! Arra kell törekedni, hogy egészsegileg megfelelő, újra és újra felhasználható műanyag holmikat gyártsunk, lehetőleg KIZÁRÓLAG FOLYÉKONY anyagokhoz!
Pl. ne áruljunk műanyag bevásárló kosarakat, jó lesz a vessző- vagy egyéb nem mesterseges anyagból készült kosár. Hozzuk újra divatba!
Rengeteg papírhulladékunk van❗Főleg Magyarországon (mondhatjuk, a fidesz jóvoltából), tehát újra fel tudjuk használni❗ és nem kell ehhez fákat kivágni!

vctor 2019.10.21. 00:30:11

a tartós ujra használható bevásárló táska és palackok használata mellett az újrahasznosítást kellene skandináv ill.svájci szintűre fejleszteni az ezirányú oktatás,nevelés mellett - az utóbbi évek visszafejlesztése helyett..

A köztudatba pedig a "vásároljunk minél többet,mert meg tudjuk tenni" helyett az "azt szerezzük csak be amire valóban szükségünk van" elvet kellene beültetni a fenntarthatóság javítása végett - merthogy az ételek egy jelentős része mellett a gyereknek és magunknak vásárolt kínai, indiai stb kacat java is rövid úton a szemétlerakóinkat púpozza több évszázad vagy hosszabb távlatban - hiába fedjük el földtakaróval a végén..

Hungryhorse 2019.12.02. 18:34:42

888.hu/okojobb/az-oceanokba-kerulo-muanyaghulladek-mindossze-08-szazalekaert-felelnek-a-nyugati-orszagok-4217425/

Miközben Greta Thunberg nyugaton kelti a hangulatot, a 20 milliós Srí Lanka egyedül termel annyi műanyaghulladékot, mint Észak-Amerika és Európa összesen.

Évről évre több kutatás is születik az óceáni szeméthelyzet állapotáról, tömegek osztanak meg erről szóló képeket és híreket a közösségi médiában, az utóbbi időben egyre többen kívánják az egyszer használatos műanyagtermékek betiltását, és egyre nagyobb figyelem övezi az óceánok szeméthelyzetét.

A probléma viszont az, hogy mindez sajnos nem feltétlen a megfelelő helyen történik. A környezetvédelem ugyanis épp azokban a nyugati országokban kezd tömeghisztériába átcsapni, akik a legkevésbé felelősek a kialakult helyzetért.

Az Egyesült Államokban és az EU-ban például mindössze az összes megtermelt műanyagszemét 2 százaléka nincs szakszerűen begyűjtve, és ennek is csak mindegy harmada kerül az óceánokba.

Egy másik érdekes statisztika, hogy az összes szemét nagyjából kilencven százaléka 10 folyóból érkezik az óceánba, és ezek közül egyik sincs Európában vagy Amerikában. Nyolc ázsiai folyó mellett két afrikai van a listán.
süti beállítások módosítása