Megtisztulhat-e a Csendes-óceán?

2019. október 11. 14:34 - CHIKANSPLANET

https_blogs-images_forbes_com_trevornace_files_2018_09_oceancleanfeatured-2.jpg

Újra munkába állt a Csendes-óceán lebegő szemétszedője, az Ocean Cleanup projekt keretében, melynek tesztüzeme egy évvel ezelőtt sajnos kudarcba fulladt. A berendezés a Kalifornia és a Hawaii-szigetek között félúton elterülő hatalmas méretű szemétszigetet hivatott felszámolni. A projektet nagy érdeklődés övezi globális szinten, ritkán látni ugyanis ennyire praktikus és gyakorlati próbálkozást ilyen volumenű környezeti probléma kapcsán. E heti bejegyzésünket ezen innovatív és egyedülálló projektnek szenteltük.

Sokat beszélünk arról, hogy a műanyagszennyezés soha nem látott méreteket öltött, nem kímélve a vizek, óceánok teljes élővilágát: beszédes a tény, hogy nemrég egy partra sodort, elhullott bálna gyomrában például közel 30 kg műanyaghulladékot találtak. Napjainkban nagyságrendileg 150 millió tonna műanyag sodródik az óceánokban, az egyik legsűrűbb koncentráció pedig a csendes-óceáni szemétszigetnél található.

Erre a problémára próbált megoldást találni egy holland tinédzser, Boyan Slat, akinek a nevéhez kötődik napjaink legjelentősebb óceántisztító projektje, az Ocean Cleanup. A húszas évei elején járó ötletgazda egy görögországi nyaralás alkalmával szembesült először a vízszennyezés jelenségével, amikor búvárkodás alatt több szemetet látott a vízben, mint halat. Ezt követően kutatásokba kezdett, amely során meglepődve tapasztalta, hogy nincsenek jelentős kezdeményezések a folyamat visszaszorítására. Ezek után a középiskolás éveit ezzel a kérdéssel foglalkozó tudományos projektekkel töltötte, később pedig létrehozta az Ocean Cleanup non-profit szervezetet és hosszú évek munkája eredményeként megalkottak egy tisztítószerkezetet. A rendszer egy 600 méter hosszú, víz felszínén lebegő műanyag U-alakú csőből, valamint egy 3 méterrel a víz alá merülő filterből áll.  A szerkezet napenergiával üzemeltetett lámpákkal, kamerákkal és műholdantennákkal jelzi a helyzetét folyamatosan, így könnyen megtalálja az a hajó, amely az összegyűjtött szemetet néhány havonta a szárazföldre szállítja.

Hét év munkájának gyümölcseként 2018 szeptemberében indult el a gigantikus óceántisztító-berendezés tesztüzeme, amely nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy a Kalifornia és Hawaii-szigetek között elterülő – Franciaországnál háromszor nagyobb – szemétszigetet felszámolja.

A berendezés tesztüzeme azonban nem járt sikerrel: az indulás utáni hónapokban észrevették, hogy az összegyűjtött műanyag valamilyen módon távozott a rendszerből; a cső nem bírta a megpróbáltatásokat, a szél és a hullámok dobálását, eltört, illetve levált belőle egy 18 méteres szakasz.

A projekt leállítása után az elmúlt hónapokban a csapat a hiba kiküszöbölésén dolgozott, és fejlesztette a rendszert, amely eredményeképpen egy évvel a kudarccal végződő tesztüzem után az óriás óceántisztító idén ősszel elindulhatott második útjára. A kivitelezők becslései szerint az örvénylő áramlatokat kihasználó „takarítógép” 1,8 milliárd műanyagdarabot gyűjthet össze. A holland kormány és civil szervezetek támogatásával megvalósuló projekt keretében a "nagy csendes-óceáni szemétsziget" felét szeretnék eltakarítani öt éven belül. 

A támogatás mellett a projektet természetesen érik támadások is, sokan hatékonyabbnak látnák azt a megoldást, hogy inkább a partokon próbálják meggátolni a hulladékok nyílt vízre kerülését. Az Ocean Cleanup alapítója szerint azonban a szemétsziget akár száz évig is megmaradhat, tehát az egyetlen megoldás, hogy el kell távolítani a vízről. Afelől nincs kétség, hogy az emberiség felelőssége, hogy a hulladékokat visszaszorítsa, illetve megakadályozza azok vízbekerülését; emellett azonban fontos, hogy ne mérgezzük tovább a vizek élővilágát a már ottlévő szeméttel. A projekt különlegessége, azon túl, hogy passzív, és nem igényel jelentősebb pénzbefektetést a működéshez, az, hogy nem befolyásolja jelentősen az óceánok élővilágát. Kíváncsian várjuk tehát a projekt eredményeit, legközelebb reméljük, hogy arról számolhatunk be, hogy jelentős mennyiségű szemetet sikerült kisöpörni a Csendes-óceánból.

 

 

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr1915217574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

0.5 bit 2019.10.12. 21:41:18

"A holland kormány és civil szervezetek támogatásával megvalósuló projekt keretében a "nagy csendes-óceáni szemétsziget" felét szeretnék eltakarítani öt éven belül."

A cikket elolvasva ez nem fog sikerülni:

" A rendszer egy 600 méter hosszú, víz felszínén lebegő műanyag U-alakú csőből, valamint egy 3 méterrel a víz alá merülő filterből áll.
...
Hét év munkájának gyümölcseként 2018 szeptemberében indult el a gigantikus óceántisztító-berendezés tesztüzeme, amely nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy a Kalifornia és Hawaii-szigetek között elterülő – Franciaországnál háromszor nagyobb – szemétszigetet felszámolja."

A franciaországnál 3x nagyobb szemétsziget méretéhez képest a 600 méter nem gigantikus, hanem csak egy porszem. Ennek fényében az 5 év nagyon optimista becslés.

Kodomo 2019.10.12. 23:15:41

Franciaország területe 643801 km2. Hogy a 600 méteres cső, csupán csak egyszer végigjárjon egy ennél 3* nagyobb területnek a felét 5 év alatt, ahhoz 36,7 km/órával kellene sodródnia a vízben.
(Az "U" alak miatt legyen 300 méteres a "szája", akkor 73,4 km/óra.)
Mit csinál a napsugarak, hullámzás hatására széttöredező mikro műanyag darabokkal?

2019.10.12. 23:23:22

A gazdag amerikaiak meg szarnak az egészre, isszák a whiskey-t és a minél nagyobb profitjukról álmodoznak.

Kyong 2019.10.14. 09:35:32

Tetszik az oldal, és tetszenek a cikkek is, de miért szeretné, hogy azon a szemét facebookon kövessük, sajnálom,de csak ezért nem fogok oda regisztrálni. :)

muv 2019.10.17. 12:15:39

@Kodomo: tehat nem tobbezer kilometer per oraval, ergo egyaltalan nincs tavol a valosagtol. plane, ha hozzaveszed, hogy nem a terulet felenek a bejarasa a cel, hanem a szemet felenek osszegyujtese. erosen ketlem, hogy egyenletes lenne az eloszlas.. ha nem a felet, hanem a tizedet kell ehhez csak bejarni, akkor maris a "kenyelmes" tizenkilometer per ora sebessegnel tartunk.

oszinten, miert kell azt gondolni, hogy akik ezt elinditottak nem tudnak szamolni?

Kodomo 2019.10.18. 01:01:35

@muv: Nyilván nem egyenletes az eloszlás. Szvsz a közepén sűrűbb. Hogy megy oda be a passzívan sodródó cső, mikor az áramlat a szemétsziget körül áramlik (ezért alakult ki)? A Golf-áramlat 15-20 km/órával, egy átlag teherhajó meg 45 km/órával halad. Nem hatékonyabb és gyorsabb-e egy motoros hajó egy speciális vonóhálóval például? Azt sem látom, hogy a széttöredezett félcentis műanyagdarabokból álló híg kásával mi a terv?
Kísérletnek jó, hátha beválik és akkor le lehet gyártani többet a nagyobb darabok gyűjtésére.
Laikusként elsőre a kitűzött célt (5 év alatt a fele szemét) nem látom reálisnak.

Kodomo 2019.10.18. 01:16:08

Közben látom, hogy nem ez fog tisztítani. Ez csak az első (és feledik) tesztverzió, ami novemberig üzemeltetnek. Aztán tervezik újra és építik meg a 2. verziót ...és valahány körön keresztül jutnak majd el a véglegesig.
theoceancleanup.com/milestones/system001/
süti beállítások módosítása