A műanyag zacskók betiltását tervezik Magyarországon

2018. szeptember 21. 13:18 - CHIKANSPLANET

shutterstock_746832100.jpgSzeptember végén jelenhet meg az a jogszabálytervezet, amely a műanyag zacskók felhasználását korlátozó intézkedéseket és a környezetvédelmi termékdíj-szabályozás szigorítását tartalmazza, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére. A Minisztérium tervei szerint 2021-től az oxidatív úton aprózódó műanyagból készült zacskók teljes betiltására is sor kerülhet. 

Az intézkedés az úgynevezett nagyon könnyű és könnyű műanyag zacskókat sújtaná magasabb termékdíjjal, darabszám alapon. Ilyenek például a boltokban található letéphető és csíkos szatyrok. Ezen túl a javaslat az egyszer használatos műanyag poharak, edények és az eldobható evőeszközök termékdíját is emelné. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tervei szerint azonban nem csak a termékdíj emelése a cél: 2021. január 1-től akár a műanyag zacskók teljes betiltására is sor kerülhet, miután a szaktárca várhatóan 2019 nyarától betiltja azok forgalmazását.  A tilalom azokra a zacskókra vonatkozik majd, amelyek oxidatív úton aprózódó műanyagból készülnek, ezek anyaga ugyanis levegővel érintkezve apró darabokra hullik, de biológiailag nem bomlik le, és a műanyag nagy eséllyel visszakerül az élelmiszerekbe.

2015-ben egyébként uniós szabály született arra vonatkozóan, hogy az Unió tagországaiban csökkenteni kell a leggyakrabban használt és leginkább környezetszennyező műanyag zacskók használatát. A szabályozás szerint a tagállamok kétféle szabályzás közül választhatnak:

• a könnyű műanyag zacskók éves felhasználását személyenként 2019 végéig 90 darab, 2025 végéig pedig 40 darab alá szorítják, vagy
• garantálják, hogy 2018-at követően a vásárlók nem kaphatnak ingyen ilyen zacskókat.

Az utóbbi hónapokban egyébként a Greenpeace Magyarország is aktív kampányba kezdett az egyszer használatos műanyag zacskók betiltása érdekében. Június végéig több mint 55 ezren írtak alá egy petíciót, annak érdekében, hogy hazánk is csatlakozzon a környezetszennyező műanyagok elleni küzdelemhez, illetve, hogy 2020-ig szüntesse be az eldobható műanyag szatyrok használatát.

A műanyag zacskókkal szemben egyébként számos országban vezettek már be korlátozásokat. A teljesség igénye nélkül példaként említhető Franciaország, ahol 2020-tól nem lehet majd műanyag zacskókat kapni, de Kenya és Marokkó is betiltotta már ezek forgalmazását. Görögországban pedig idén vezették be, hogy fizetni kell a környezetszennyező szatyrokért.   

Megjelenhet a környezetbarát alternatíva 

Az elmúlt hónapokban érkezett a bejelentés, miszerint chilei mérnökök létrehozták a vízben oldódó műanyag zacskót, amely semmilyen káros anyagot nem tartalmaz. A fejlesztésnek köszönhetően a zacskók nem tartalmaznak olajszármazékokat, víz hatására pedig pár perc alatt lebomlanak, szemben a hagyományos műanyag zacskókkal, amelyek több száz év alatt bomlanak le. A mérnökök a környezetbarát terméket úgy állították elő, hogy megváltoztatták a vízben oldódó polivinil-alkohol kémiai képletét. A termék gyártása várhatóan idén ősszel fog elkezdődni. Chile egyébként élen jár a műanyag zacskók elleni harcban, az amerikai kontinensen elsőként itt vezették be az egyszer használatos műanyag zacskókra vonatkozó tilalmat.

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr1114253689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.09.21. 19:01:16

Helyes. A papír jobb és az el tud rohadni és hasznot és nem kárt okoz.

KékFény6 2018.09.22. 00:18:55

@TanNé: Érdemes lenne utánanézni a papírgyártás folyamatának. Nem kevésbé környezetszennyező...
Egyébként a tervben szó sincs semmiféle betiltásról. Az írásban említett aprózódó táskákról van szó, amik a gyakorlatban nem is igazán vannak forgalomban. A "normál" zacskók ugyanúgy maradnak, mint eddig... Szóval a cikk címe nem kis csúsztatást tartalmaz...

sobri joska 2018.09.23. 22:25:58

Nem akarok ünneprontó lenni chilei mérnökök fejlesztése kapcsán, de arrafelé mit csinálnak, ha elered hazafelé az eső, vagy ha hűtött élelmiszert szeretnének bezacskózni, és kicsapódik rajta a pára?
süti beállítások módosítása