Energiafüggetlen vállalat kíván lenni az IKEA

2018. augusztus 24. 15:38 - CHIKANSPLANET

shutterstock_525020302.jpgAzoknak, akik figyelemmel kísérik a fenntarthatósággal, illetve a környezettudatossággal kapcsolatos híreket, eseményeket, bizonyára nem mondok újat azzal, hogy a svéd bútoróriás, az IKEA élen jár a klímaváltozás elleni harcban, és már hosszú évek óta folyamatosan példamutató megoldásokat alkalmaz a fenntarthatóság jegyében. Legutóbb az újonnan megnyitott, Indiában debütáló áruházuk kapcsán rukkoltak elő zöld hírekkel.

Az IKEA konkrét célokat határozott meg annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabbá tegye saját áruházainak működését. Az első nagyvállalatok között csatlakozott a The Climate Group RE100 és EV100 kezdeményezéshez, aminek nyomán kifelejtették, hogy 2020-ig el szeretnék érni, hogy annyi megújuló energiát termeljenek, amely fedezi a vállalat fogyasztását. Tehát a vállalat célja lényegében a megújulókra való teljes átállás, ezzel együtt pedig azon is dolgoznak, hogy csökkentsék a működésükhöz szükséges energia mennyiségét. A vállalat jó úton halad, hogy elérje ezt a célt – világszerte ugyanis már nagyjából 750,000 darab napelemet helyeztek fel az IKEA épületeire. 2009 óta 1,7 milliárd eurót fektetett megújuló energiába, összesen pedig közel 416 szélturbinát birtokol és üzemeltet a bútorcég.

Számos – elsőre aprónak tűnő – módosítást vezettek már be a vállalatnál, ezek a kis lépések azonban összességében nagyban csökkentik az IKEA ökológiai lábnyomát. Ilyen például az a törekvésük is, miszerint növelni szeretnék a hatékonyságot a termékek szállítása során, ezzel csökkentve a kibocsátott széndioxid mennyiségét.Az IKEA szakemberei hamar rájöttek, hogy ha már lakberendezési termékeket forgalmaznak, miért ne segíthetnék hozzá a vásárlókat ahhoz, hogy ők is spórolhassanak az energiával a saját háztartásukban. Így hamarosan meg is jelent a piacon az IKEA-nál megvásárolható napelem, később pedig az energiai tárolására alkalmas otthoni akkumulátor is. A Solar Battery Storage megoldást az IKEA a Solarcentury vezető napelemgyártó céggel közösen dolgozta ki. Az egyelőre csak az Egyesült Királyságban forgalmazott akkumulátorok lehetővé teszik a lakástulajdonosok számára, hogy tárolják a napelemek által megtermelt energiát és akkor használják fel azt, amikor szeretnék. Az IKEA szakembereinek számításai szerint a háztartások villamosenergia-számlája így akár 70%-kal is csökkenhet.

 
ikea.jpg

Világszerte számos áruházukat szerelték már fel napelemekkel, a legutóbbi zöld egységüket Indiában adták át. Az üzletlánc távol-keleti terjeszkedése önmagában is új korszakot nyit az ország történetében, hiszen mindamellett, hogy végre az indiai lakosság számára is elérhetőek lesznek az IKEA lakberendezései megoldásai, a vállalat olyan környezetvédelmi megoldásokat is szeretne bevezetni Indiában, amelyek hozzájárulnak és illeszkednek a kormányzat által indított légszennyezés-csökkentő programokhoz, és támogatják a kitűzött nemzeti célokat. Az indiai áruház üzleti modelljét az IKEA igyekezett a lehető legnagyobb mértékben az ország tradícióihoz és gazdasági helyzetéhez igazítani, így például próbálják adaptálni a lakosság által kedvelt megoldást, miszerint helyi asztalosok szerelik össze a megvásárolt bútorokat. A Hyderabadban megnyílt üzletet 4000 napelemtáblával szerelték fel, és számos elektromos autót állítottak üzembe, amelyek a következő évben a cég által használt járművek 20%-át fogják adni.

Az IKEA környezettudatos intézkedéseinek hamarosan hazánkban is érezhető hatása lesz, bejelentették ugyanis, hogy várhatóan 2019-től a vállalat – ajándékkártya formájában – visszaadja az áruházaiban elköltött pénzt az ott vásárolt, használt bútorokért cserébe. A „Second life for furniture” nemzetközi kampány Ausztráliából ered, ott ugyanis tavaly a lakosság fele inkább kidobta a használt bútorokat, ahelyett, hogy megpróbálta volna felújítani, megjavíttatni azokat. Nem véletlen, hogy az IKEA hazánkat választotta ahhoz, hogy – először ugyan csak teszt jelleggel – bevezessék a programot, Magyarországon ugyanis nagy és kiépült piaca van a használt termékek értékesítésének, felhasználásának.

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr3914200449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2018.08.25. 22:29:56

A cím hazug.
Nincs "energiafüggetlen" vállalat, hacsak nem paleolit technológiát művel a természet lágy ölén.

Mindenki más "függ" a társadalom infrastruktúráján kapott energiáktól: áramtól, gáztól, víztől, üzemanyagoktól.
Akkor is függ, ha saját maga állítja elő ennek kisebb/nagyobb hányadát.

Egy ilyen méregzöld blogon is elvárható a magyar szavak helyes használata.

rumpundli 2018.10.15. 10:21:19

Miközben árucikkeinek egyre nagyobb hányadát, a feketebáránynak beállított kínában állítják elő. Tréfa? Vagy az ostobaság felhasználása, reklám céljából?
süti beállítások módosítása