Az egyház beleállt a klímaharcba

2018. augusztus 17. 11:48 - CHIKANSPLANET

solar_church.jpgNéhány hete érkezett a hír, miszerint az anglikán egyház 5500 templom esetében áttér a megújuló energiaforrások használatára, hogy a jövőben hozzájárulhassak a fenntartható működéshez és a létesítmények karbonlábnyomának csökkentéséhez. „Zöld” templomok tekintetében egyébként Magyarország sem áll rosszul, hazánkban is számos egyházi épület használ részben vagy egészében megújuló energiát a mindennapi működéshez.

Az anglikán egyháznak nem ez az első intézkedése a klímaváltozás elleni harcban: alig 1 hónapja jelentették be, hogy a jövőben eladják azoknak az olajipari vállalatoknak a részvényeit, melyek nem teljesítik a szükséges lépéseket az éghajlatváltozás ütemének csökkentése érdekében. Az egyház kijelentette, hogy tartják magukat ehhez a döntésükhöz, és a jövőben is csak olyan vállalatokba fektetnek majd, amelyek napirenden tartják a klímaváltozást, mint megoldandó problémát, és etikus üzleti magatartást gyakorolnak. Az egyház képviselői ezzel kapcsolatban úgy nyilatkoztak, hogy határozott véleményük szerint ezek a lépések visszatartó erőt fognak gyakorolni a vállalatokra, mivel a szervezet alapjai tekintélyes mennyiségű pénz felett diszponálnak. A BBC adatai szerint csak tavaly év végén még 123 millió font (ami nagyjából 45 milliárd forintnak felel meg) értékben végeztek befektetéseket olaj- és gázipari vállalatokba az alapok.

Az egyházat egy ideje már komolyan foglalkoztatja a klímaváltozás, amely szerintük a jelen kor egyik legnagyobb erkölcsi kihívása, és ami leginkább a szegényeket sújtja. A megújuló energiákra való átállás folyamatában nagy szerepe volt az egyház érdekeltségébe tartozó Parish Buying nevű vállalatnak, amely az anglikán egyház nevében tárgyal a szolgáltatókkal. A nagy brit katedrálisok közül 15 egyébként már jelenleg is 100 százalékban megújuló forrásból nyert villamos energiát használ az épület üzemeltetéséhez. A most bejelentett átállás közel 5500 templomot érint majd. A folyamat során szakértők bevonásával igyekeznek megtalálni a legkedvezőbb lehetőséget és tarifákat a templomok zölddé alakításához. Az egyház számításai szerint az 5 millió fontot is meghaladhatja az az összeg, amit ezentúl a fosszilis energia helyett a zöld energia szolgáltatók felé fizetnek majd ki.

Hazai zöld-templom körkép

A teljesség igénye nélkül az alábbiakban azok a hazai templomok szerepelnek, amelyek részben vagy egészben már „zöldre” váltottak.


20180816_infograf_chp_1-01.png

Bakonybél 2018-ban jubilál, hiszen idén lesz ezer éve, hogy Szent István király megalapította a Szent Mauríciusz-monostort. Ennek tiszteletére felújítják a templomot, és bővítik is a hozzá tartozó épületeket. A projekt részeként megépül egy geotermikus hőt hasznosító és naperőművel felszerelt energiafészer is, amelyben fedett parkolóhelyeket biztosíthatnak. Veszprém megyében egyébként nem a bakonybéli az egyetlen megújuló imahely, korábban a Jutasi úti Margit-templom teteje is napelemekkel lett felszerelve.

A Borsod-Abaúj Zemplén megyei Felsőzsolcán már 2012-ben új energiaudvart kapott a római katolikus plébánia. A 3,28 kWp beépített teljesítményű napkövető napelemes rendszer évente mintegy 4600 kWh villamos energiát termel, ami a plébánia hálózati áramfogyasztását jelentősen csökkenti. A szintén kiépítettek egy napkollektoros rendszert, amely 3 darab egyenként 2,15 négyzetméter felületű napkollektorból áll - ezek a melegvíz-előállításban játszanak szerepet, illetve szezonálisan a fűtésre is rásegítenek.

A Békés megyei megyeszékhely Jamina városrészében található evangélikus templom is zöldre váltott: a békéscsabai épület tetejére napelemeket szereltek fel, amely a távolból egy kereszt rajzolatát adja ki. A napelem a gyülekezeti ház hőszivattyús fűtési rendszerének villamos energia igényét is ki tudja elégíteni.

Néhány éve a Vas megyei Peresznyén található római katolikus templom is nagyszabású beruházás keretében tért át a megújuló energiaforrások használatára. A plébániára egy Cleen 72 cellás monokristályos napelem-rendszert szereltek fel.

Az 1977-ben alakult Farkasréti Mindenszentek plébánia is zöld útra tért: hőszigetelt tetőborítást kapott, amelyre 48 db napelemet szereltek fel. A napelemek segítségével a templom és a plébánia teljes villamosenergia-ellátását megújuló energia biztosítja.

Mivel a klímavédelem etikai kérdés is, dicséretes, hogy egyre több egyház, egyházi létesítmény lép fel határozottan és konkrét intézkedésekkel a klímavédelmi harcba. Ezzel pedig megint életünk egy olyan része kezdte meg a zöldre váltást, amely sokunk életére gyakorol hatást, mutat követendő példát.

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr1314186607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

contractor 2018.08.17. 12:28:24

Már azt hittem, azt javasolja, hogy mindenki húzzon kondomot a farkára, mert így lehet a legkönnyebb tenni a klímaváltozás ellen.

stavros 2018.08.19. 13:28:39

Nem túl ritka jelenség az ilyesmi az egyházaknál. A nagy kérdés az, hogy hol és mikor történik akkora áttörés, hogy a belső egyházi életben is komolyan vegyék a dolgot.

kotoszo.blog.hu/2016/01/14/egyhazak_a_parizsi_csucson
süti beállítások módosítása