A Túlfogyasztás Világnapja 2018 – aggasztó rekorderedmény

2018. augusztus 03. 10:55 - CHIKANSPLANET


shoe-print-3482282_1280.jpg2018-ban rekordgyorsasággal, mindössze 212 nap alatt, augusztus 1-ig elfogyasztottuk a Föld egy évre elegendő, megújulni képes erőforrásait. Úgy élünk, mintha 1,7 Föld állna a rendelkezésünkre. Beszédes, hogy 1970-ben a túlfogyasztás csak december 29-én lépte át a küszöböt. Nézzük az elkeserítő adatokat.  


Az emberiség túlfogyasztását a Global Footprint Network nonprofit szervezet méri meg minden éven. A vizsgálat során kiszámolják, hogy az adott évben mennyi erőforrás érhető el és hogy ebből mennyit képes a Föld megújítani annak érdekében, hogy kompenzálja az emberiség ökológiai lábnyomát. A számítás egyszerű: a Föld biológiai kapacitását elosztva az emberiség ökológiai lábnyomával és ezt a hányadost megszorozva az év napjainak számával megkapjuk, hogy az adott évben hány nap alatt merítjük ki a forráskészletünket. Ez a nap idén az eddigi legkorábbi időpontra esett, így augusztus 1-je után a fogyasztásunk már túlmutat a Föld biokapacitásán. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az év hátralévő részében ökológiai lábnyomunk olyan maradandó lenyomatot képez a bolygón, amit a Föld önmagától már nem lesz képes megújítani és eltüntetni. 

 2018_past_overshoot_days_eng.jpg

 
A túlfogyasztás mértékét alapvetően az alábbi tényezők határozzák meg: 
- az elfogyasztott javak mennyisége (élelmiszer, energia, használati tárgyak, eszközök)
- a Föld népessége
- a természettől elfoglalt fizikai terület nagysága
- a használt technológiák és eszközök hatékonysága.

A WWF Magyarország adatai szerint a fogyasztás mértékét nézve országonként nagy eltérések mutatkoznak. Ha a Föld összes lakója a katari életvitelt követné, akkor a túlfogyasztás már február 9-én bekövetkezne, vietnámiként ugyanakkor csak december 21-e lenne a fordulópont. Magyarország az átlaghoz képest idén rosszabbul teljesített: ha az egész világon a magyarok fogyasztási szokásai lennének érvényesek, akkor már június 20-án kimerítettük volna a Föld biokapacitását. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 1,92 Földnek megfelelő mértékű hazánk lakosságarányos fogyasztása. Az alábbi weboldalon egyébként mindenki letesztelheti, hogy az életvitele alapján mikor lenne az egyéni túlfogyasztásának a napja – elgondolkoztató…


gfn-country-overshoot-day-notitle.png

 
Túlfogyasztás vs. nemfogyasztás


A túlfogyasztás kapcsán érdemes pár sort ejteni a Nemnövekedés nevű politikai, gazdasági és társadalmi mozgalomról, amelynek alapját a környezetvédelem és a fogyasztásellenes eszmék adják. A nemnövekedést pártoló aktivisták úgy vélik, hogy az egyre súlyosbodó környezetvédelmi károkra és a társadalmi problémák nagy részének megoldására a fogyasztás visszafogása lenne a válasz. Az irányzat koncepciójának alapja, hogy a fogyasztás csökkentése nem jelent egyéni áldozatot és a jólét csökkentését. Ezzel szemben sokkal inkább azt szorgalmazza a mozgalom, hogy a nemfogyasztás eszményét szem előtt tartva szükséges maximalizálni a boldogságot. 


A nemnövekedés elve alapvetően szembemegy a fenntartható fejlődés gondolatával, hiszen bár az utóbbi célja is az, hogy csökkentse a környezeti problémákat, mindezt az általános gazdasági növekedés érdekében teszi. A mozgalom nagykövetei szerint a Föld fenntarthatóságára és energiakészletének megóvására, valamint a GDP folyamatos növekedésére való törekvéseknek nincs metszéspontjuk. 


Szerencsére a folyamat visszafordítható

Jó hír, hogy a Túlfogyasztás Világnapja időben eltolható lenne, de igaz ugyan, hogy ehhez globális, nemzeti és egyéni szinten is komoly lépések szükségesek. A WWF Magyarország szemléletes – ugyanakkor meglehetősen idealista – számításai szerint az alábbi jelentős változások volnának szükségesek ahhoz, hogy a Túlfogyasztás Világnapját újra az 1970-es állapothoz hasonlóan, csak az év végén tartsuk: + 12 nappal kitolnánk a túlfogyasztás fordulónapját, ha a világon feleannyit autóznánk+ 93 nappal kitolnánk a túlfogyasztás fordulónapját, ha 50 százalékkal csökkentenénk a szén-dioxid kibocsátást+ 38 nappal kitolnánk a túlfogyasztás fordulónapját, ha a felére csökkenne az élelmiszerpazarlás, és minden ember a világátlagnak megfelelő kalóriát fogyasztana el
A lecke fel van tehát adva, csak neki kell gyűrkőzni, és akkor 2019-ben talán későbbre esik majd a világnap! 

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr3114159465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása