A szülinapját ünneplő ENSZ főbb céljai az energetika fejlődését is támogatják

2016. október 28. 18:37 - CHIKANSPLANET


globalgoals_1.jpgHétfőn volt az Egyesült Nemzetek Szervezetének születésnapja. Az ENSZ 2015-ben mutatta be azokat a Globális célokat, amelyekkel egy fenntarthatóbb és élhetőbb világot hozhatunk létre. A 17 célkitűzést egy évvel ezelőtt, szeptember 25-én publikálták „The Global Goals” néven. Az ENSZ 71 éves története során számos olyan világméretű problémával szembesült, amelyek megoldására 2030-ig szeretnének megoldást találni. A célok között akadnak olyanok is, amelyek kifejezetten a fenntartható fejlődésre, energiahatékonyságra fókuszálnak. A Globális Célokra még ugyan nincsenek konkrét válaszok, de a technológia fejlődésével és a különböző innovációkkal egyre közelebb kerülhetünk a megoldásokhoz.


Az Egyesült Nemzetek Szervezetét 1945-ben, a második világháború után alapította 51 nemzet. A nemzetközi szervezet arra hivatott, hogy fenntartsa az országok közötti békét és a baráti kapcsolatot, elősegítse a társadalom fejlődését, továbbá, hogy javítson az emberek életszínvonalán. A szervezet pénzügyi hátterét alapvetően a tagállamok szolgáltatják, emellett önálló hozzájárulások is segítik a működést. A jelenleg 193 tagállamból álló közösség 2015 óta 17, az egész világot érintő kérdéskört feszeget.

Az ENSZ által 2015-ben felállított Globális Célok közt több olyan is szerepel, amely a fenntartható fejlődésen belül is az energetikát, a városok fejlődését igyekszik segíteni. A lista egyik alapeleme a „Megfizethető és tiszta energia” kérdésköre, de a „Fenntartható városok és közösségek”, a „Felelős fogyasztás és termelés”, a „Fellépés az éghajlatváltozás ellen”, az „Óceánok és tengervizek védelme” és a „Szárazföldi ökoszisztémák” védelme szintén a fenntarthatósági és környezetvédelmi kérdések közé sorolhatóak. A fenntarthatóság mellett azonban olyan problémákra is keresik a lehetséges megoldásokat, mint az éhezés megszűntetése, a nemek közötti egyenlőtlenségek felszámolása.

globalgoals.jpg
Az technológiák fejlődése révén például a megúlóenergetika a vártnál is nagyobb ütemben folytatja térhódítását. A szakértők szerint 2050-re akár kizárólag megújuló energiaforrásokat felhasználva termelhetünk elektromos energiát. Ez azt jelenti, hogy az időjárásfüggő technológiákkal, mint a nap- vagy szélenergia, és a biomassza-üzemekkel akár károsanyag-kibocsátás nélkül (vagy minimalizálva azt) termelhetünk elektromos áramot, egyre jobban mellőzve a fosszilis energiatermelést.

Ugyan 2015-ben rendszerezték azt a 17 globális problémát, amely megoldásra vár, azok megoldásával természetesen már korábban is foglalkoztak. 2000-ben 189 tagállam kötelezte el magát amellett, hogy 2015-ig, a Millemiumi Fejlesztési Célok keretein belül tesz azért, hogy egy élhetőbb világban élhessünk. 2015-ben pedig ENSZ bemutatták, hogy melyek azok az ENSZ kérdéskörök, amelyek megoldásához valamilyen módon közelebb kerültünk az utóbbi 15 év során:

• 1990 és 2015 között több mint 1 milliárd ember került ki a mélyszegénységből
• 2000 óta felére csökkent azok száma, akik már az általános iskolát sem végzik el
• 1990 óta felére csökkent az öt év alatti gyermekek halálozásának száma
• 2000 és 2013 között a HÍV megfertőződések száma 40 százalékkal csökkent
• 1990 óta 2,6 milliárddal több ember jut akadálymentesen ivóvízhez
• 2000-ben összesen 842.594 megawattnyi megújulóenergetikai kapacitással rendelkezett a globális energiaipar, 2014 végén 1.828.722-vel.

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr1511908015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása